BRF Snäck en söndag

08 Okt 2009
08 oktober 2009

Jag misslyckades med att ha en ledig söndag och valde i stället att tillbringa 5,5 timmar med att rösta igenom renoveringar i BRF Snäck. Jag smiter hemifrån på morgonen med en hel sopsäck fylld med dålig samvete och försöker påstå att jag nog kommer hem mellan 12-13. Tyvärr blev det 14.30 och bördan på ryggen blev än större.

Jag sitter som ordförande i föreningen på Snäck sedan två år och nu har vi kommit till den punkt att Snäck skall få en ordentlig upprustning. När jag tackade ja satte jag upp mål för Nya Snäck. Vi skulle omvandla föreningen så att den blev en vanlig bostadsrättsförening vilket det är idag. Vi skulle sälja iväg några enheter som var förråd och göra om dessa till fyra nya lägenheter som inbringar pengar och fler månadsavgifter till föreningen. Ägaren har flyttat in och betalar månadsvis till föreningen. Vi skulle bygga två övernattningsrum till ägarnas vänner som ville stanna över. Idén var att ingen egentligen skulle behöva ha enskilt gästrum, utan detta skulle vi ha gemensamt – detta är klart sedan juni 2009. Vi skulle ställa i ordning ett gemensamt klubbrum där ägarna kan träffas eller låna som festlokal. Nu har vi ett av Gotlands snyggaste och bäst belägna klubbrum för en BRF. Vi skulle fixa till våra P-platser med armerad gräsmattor som det tåldes att köra bil på och det blev en succé direkt när de blev klara.

Förutom detta så har vi bytt ut oljepannan mot luftvärmepumpar som dragit ner kostnaderna med mer än 50% och även sett till att poolen kan vara uppvärmd nästan 4 månader mot tidigare 2. Snacka om lyx att kunna gå upp på taket och simma 500 meter innan morgonfikat! Både 25,5 meter pool och tennisbana på taket får en att tänka på New York eller Tokyo.

Nu har vi bestämt att vi skall renovera tak och balkonger och alla glaspartier skall bytas ut vilket kommer att göra att vi blir ett mycket energisnålare hus framöver och så blir det dörrar som inte kommer att läcka in från nordanvinden när den ligger på. Taket skall totalrenoveras och även byggas om och byggas rätt, så som det borde ha gjorts från början.

Vi har även röstat fram att styrelsen skall se på möjligheterna att bygga på en 7:e våning för att på så sätt kunna sälja byggrätterna, betala av på lånen i huset och att få ytterligare 9–18 enheter som betalar på BRF-avgiften. Jag tror att detta bygge skulle kunna inbringa 6–9 miljoner netto till huset om planen går i lås. Efter sommaren 2011 kommer allt som beslutats att vara klart inklusive att fasaden är nymålad.

Det skall bli kul att välkomna besökare till nya Snäck och visa upp ett av Visbys attraktivaste boende där det har investerats för över 40 miljoner på fem år. Jag är övertygad att den lägenhet som såldes i somras för en miljon kommer att kosta närmare 1,4 miljoner om den säljs 2012. Bara vetskapen om att beslutet skulle fattas gjorde att priset gick upp 200 000 kr.

I målsättningen fanns 2007 att få till en kvarterskrog runt hörnet och nu har vi två! Även drömmen om en bussförbindelse har slagit in sedan ett år. Det är inte alla som uppskattar utveckling men mer än 90% var i alla fall för renoveringsplanerna på tak, balkonger och fönsterpartier. Snäck kommer nog att vara ett av öns större jobb som sätter igång denna vinter.

Klart är i alla fall att jag har gjort så mycket som jag lovat att bidra med och det är dags att lämna över stafettpinnen som ordförande. Mest har Per-Åke gjort. Jävlar vad gubben legat i! Eldsjälar är viktiga och det gäller över allt. Var rädd om dem och lyft fram dem oavsett ålder och kön. Vi har en i Karin Larsson som skulle vara den perfekte ordförande om hon bara ville. Hoppas att alla ägare i Snäck huset inser vilket jobb dessa båda lägger ner och öser några ton med beröm över dem.

Resten av söndagen blev utan telefon och 100% fokus på familjen.

Dela med dina vänner!
1 svara
  1. Marléne Jax says:

    Sedan jag besökte Gotland för några år sedan är min önskan att nägon gång flytta dit. Då ville jag dit på stört, men besinnade mig och insåg att det kanske blir först som pensionär. Minns när jag vid besöket tidigt på morgonen klev ut ur huset där jag bodde, gick några 100 meter, satte mig på en sten och hade hela havet framför mig. Eller på kvällen, vid solnedgången, sittades på terassen med samma härliga vy framför mig. Oslagbart, och sitter i mitt hjärta sedan dess. De härliga boenden som hela tiden utvecklas på ön, gör att jag kanske en gång har en chans att förverkliga mig dröm./Marléne

Ingen möjlighet att kommentera detta.

Copyright: Pigge Werkelin. Piggebloggen är gotlandsproducerad och körs hos Peek-A-Boo Software och administreras av Stenströms Information & Marknadsföring