Plundrare eller överlevare – var går gränsen?

27 jan
27 januari 2010

Jag följer utvecklingen på Haiti och har kontakt med folk som är på plats. Jag har ställt dem frågan hur de bedömer Haitis katastrof jämfört med Tsunamin om Tsunamin vore 5 på en skala 0-10 och svaret var 8. Efter de rapporter jag fått var jag säker på att det var betydligt jävligare på Haiti. Det rapporteras om plundrare på Haiti vilket får det att krypa i skinnet av ilska. Jag ser bilden med en man som försöker få material att bygga något husliknande genom att stjäla, plundra eller bara överleva.

Då slår det mig att jag var en sådan där plundrare. Tre timmar efter att vattnet rullat in över oss i Khao lak var jag strandsatt på ett hustak med ett trettiotal andra personer som jag inte kände. Vi var skadade och utsatta för kraftig sol och det fanns ingen skugga eller något att dricka. Jag hade redan stulit två udda par skor som jag hittat bland allt bråte för man kunde inte gå utan skor i alla dessa spillror. På taket fanns det många utan skor eller som inte hade tillräckligt med kläder för att de skulle känna sig bekväma. Jag var den enda som var själv, så jag gick iväg för att leta efter vatten och annat vi kunde behöva. Jag hittade en hotellbyggnad som stod kvar bland alla ruiner där några av rummen på övervåningen klarat vattenmassorna. Här blev jag eventuellt en sådan där plundrare.

Jag sparkade upp den låsta hotelldörren och rensade kylskåpet på all dricka. Jag hittade sprit som vi kunde tvätta sår med. Jag tog alla skor som fanns i rummet plus en del kläder och packade i en stor ryggsäck. Jag tyckte även att jag var i behov av en klocka så den dykarklockan som fanns på rummet lade jag beslag på. När jag kom tillbaka till människorna som satt uppe på huset var det som om jultomten kom med säcken. Allt behövdes. Skorna räckte inte till alla, drycken gick snabbt åt och en kvinna tog spriten och tvättade ur såren på oss som var skadade. Nästa plundring skedde när jag passerade en svensk flagga som hängde på tredje våningen. Jag fick för mig att vi skulle föras till läger med 10 000 eller kanske uppemot 100 000 människor och då borde vara bra att kunna visa att man var svensk. Jag bröt mig in igen, klättrade upp på en balkong och fick till slut ner flaggan plus att jag stal mer vatten.

Jag har haft svårt att släppa det där med plundrare. Var jag en plundrare eller en överlevare och vad är skillnaden? Vad gäller på Haiti om man är i behov av allt och hittar mat, dryck eller byggnadsmaterial i rasmassorna? När är man en överlevare och när är man en plundrare. Det är väl betraktaren som skall bestämma men jag kände mig absolut inte som en plundrare även om jag hade dåligt samvete för klockan som var en lite dyrare sak. (Till slut lyckades jag hitta ägaren till klockan och har sedan några år återlämnat den till en svensk man som förlorade sina anhöriga i olyckan.)

Idag kom det grupp tjejer från Enköping hit som jag sponsrat för att det skulle göra ett skoljobb om Tsunamin och även försöka hitta något sätt att hjälpa thailändska utsatta familjer. Jag bjöd dem och Mary på middag och vi diskuterade möjliga projekt. Det kändes som att det är bra go i tjejerna och jag tror säkert att de kommer att genomföra minst en av de saker vi diskuterade.

Barnen har i stort varit friska hela tiden men nu har Towe åkt på någon form av förkylning och den har satt sig i luftrören vilket inte låter kul. Jag hoppas att det går över ganska snabbt. Jag läste att ett snöoväder är på gång in över södra Sverige så vi lär få ett härligt mottagande när vi kommer hem.
 
Jag skrev i ett tidigare inlägg att det kostar 5000 svenska kronor att hyra en bungalow här en månad och det var fel. Det kostar 7000 kronor för en månad och då är det två sovrum med möjlighet för fyra vuxna att bo. Enkelt kök med kylskåp och kokplattor, dusch och wc. Aircondition i båda rummen och en uteplats med fantastisk havsutsikt över hela Kata så vi ser solen gå ner i havet varje kväll. Här finns en stor pool  17×19 m med en bra barndel och en liten poolrestaurang med mycket bra mat där man kan få gå matlagningskurser om man vill. Det är dagliga dykkurser i poolen, så för dykintresserade är det ett litet paradis. Det finns sedan lite olika typer av boende från de enklaste rummen där man delar toa och dusch med två andra för ca 100 kr natten för två upp till vår bungalow för ca 400 kr natten. Adressen är www.katabigrock.net.  Vi kan verkligen rekommendera detta boende och Chris och Liz är underbara värdar. Ingen lyx men väldigt mycket valuta för pengarna

Varma kvällshälsningar från ett Thailand som återigen har visat sig från sin bästa sida.


Dela med dina vänner!
2 svar
 1. Christina Håkansson says:

  Hej Pigge med familj!

  Vill liksom Roine och Maria gjort i sitt inlägg ovan, tacka dig, din familj och Mary för att ni tog er tid att möta Linnéa och hennes kompisar under er vistelse i Thailand. Igår kom dem alla hem och efter flera timmars samtal med Linnéa igårkväll så framkom det hur mycket inspiration och idéer du gav. Du Pigge gav en sådan ärlig och öppen bild av dig själv när du berättade om all sorg du fått vara med om, och trots det visar på ett sådant brinnande intresse och engagemang för andra människor att din energi och livsglädje smittar av sig.
  Ett stort tack till dig och din familj!
  Hälsningar Christina och Peter (föräldrar till Linnéa)

 2. Roine o Maria Edström says:

  Hej Pigge,
  vi vill tacka dig för all den hjälp tjejerna fått. De är strax på väg hem till Enköping igen, fulla av inspiration och idéer efter mötet med dig och Mary.

  Hälsningar

  Roine o Maria (Mikaela´s Föräldrar)

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring