Hur skall vi någonsin kunna våga göra något när det inte räcker med att ha okej från kommun och länsstyrelsen?

14 feb
14 februari 2010

Igår pratade jag med Johan Hellström fabrikören från Furillen som är en av öns främsta entreprenörer. Han var lika glad och positiv som vanligt och kallar sig lite skämtsamt för landsbygdsutvecklare då han försöker att utveckla ett gammalt fabriksområde på nordöstra Gotland. Det finns sjukt bra planer med bland annat en stor studio som Björn Ulvaeus vill bygga och mycket mer. Han har kämpat i många år mot en trilskande granne, Naturvårdsverket och några tjänstemän på Gotland som hela tiden letar anledningar att stoppa honom. Nu lät hans planer tyvärr lite uppgivna när han sade att han har bevisat för sig själv att det skulle gå att genomföra en massa saker som direkt skulle tillföra jobb mm för hela ön och det ändå finns så många hinder!

Tyvärr är han en i skaran som inte orkar slåss mot väderkvarnarna utan börjar flytta fokus mot annat. Det är inte bra för Gotlands utveckling att företagare och entreprenörer söker sig till andra jaktmarker. Det låter som om det nu kommer att ske andra saker för Johan vilket är kul för honom, men tråkigt för den gotländska landsbygden.

Gotland behöver en stark ledare!
På Gotland gör man visioner och pratar en massa, men på grund av okunskap och rädsla så fastnar allt för mycket i de byråkratiska kvarnarna. Vi skulle behöva en stark ledare som vågar kliva fram för öns bästa. Vem är beredd att bli Gotlands Göran Johansson? Vi behöver någon som vågar engagera sig och ibland gå emot strömmen. En man/kvinna som kan ena landsbygd och stad. En person som kan jobba över partigränser. En gotlandsambassadör som vågar göra uppror och utmana. En stark ledare som har mod att pröva lagar som motverkar utveckling men som följer visionen. En eldsjäl som jobbar för öns bästa. Jag hoppas att någon vågar ta den rollen och på så sätt få ett långsiktigt förtroende bland väljare och tjänstemän. Just detta skulle vara ett lyft för Gotland. Det är snart val och vi borde ha en sådan kandidat att rösta på. Frågan är vem som känner sig manad?

Extramormor?
Monikas stora barns farmor har intagit rollen som extra farmor i vår nya familj och bor hos oss ett antal veckor om året. Hon lämnar då sin lägenhet i Hässleholm där hon lever själv för att komma till oss. När hon är på plats i Brissund blir vi löjligt bortskämda med barnpassning, middagar och tvätthjälp. När vi tackar och bockar så förklarar hon att detta är något hon ser fram emot hela tiden. Hon fyller en funktion och får vara mitt i en familj med allt vad det innebär säger hon. Enligt henne finns det massor av ensamma människor som skulle vilja vara extrafarmor eller extramorfar.

Det finns en webbsajt som heter extramormor.se. Där kan föräldrar och extra mor-far-föräldrar registrera sig och hitta varandra. Kanske kan det vara ett sätt för fler att fylla sina dagar med glädje och känna sig uppskattade och nyttiga?

Osaltade vägar
Barbro som vår extrafarmor heter kan inte släppa att det är så vitt och fint längs de gotländska vägarna, vilket beror på att vi inte använder salt. Härom morgonen kommenterade hon att våra bilar var så rena och det hänger så klart ihop med att vägarna inte saltas. Tur att man har lite utbyte med fastlandet så att någon hjälper en att se fördelarna på hemmaplan! Detta med saltfria vägar är bra för både miljön och bilarna. Därför är gotländska bilar ofta väldigt eftertraktade. Våra bilar körs få mil och på saltfria vägar. Vi glömmer lätt bort att det är väldigt vackert längs de gotländska vintervägarna som gnistrar som barndomsvintrarna på ett sagolikt sätt.

Hjälp till Thailand
Igår träffade jag Lottie Knutson på Fritidsresor och berättade om de fyra studenterna som jag sponsrar som skall hjälpa thailändska barnfamiljer. Det har en mycket bra ide om hur vi resenärer kan hjälpa till i Thailand vilket jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. Jag tror att jag öppnade dörren ganska bra, bara de tar kontakt. Lottie är en skärpt och trevlig tjej som verkar säga vad hon tycker utan att be om ursäkt. Hon är en bra förebild för tjejer och kvinnor. Heja Lottie!

Trasslet med Tott Hotell
Jag fick ett telefonsamtal om att Radio Gotland har gått ut med att ett av mina bolags f d VD har blivit polisanmäld och åklagaren har valt att ta upp fallet. Sommaren 2008 var jag 25 procents ägare av Tott Hotell AB. Tott Hotell var det ett av öns största byggen, vi var försenade och tvungna att bli klara till sommarsäsongen 2008. Kommunen hade agerat rekordsnabbt men tyvärr så drog länsstyrelsen ut på tiden med sina beslut.

Detta innebar att det blev väldigt bråttom på slutet. Vi fick bygglov och det kan nog diskuteras om vi startade innan eller ej. Men allt blev överklagat av naturvårdsverket efter lobbying från tjänstemannen x. Detta fick till följd att vi överklagade. Under tiden hade vi fått alla tillstånd och trodde att detta var separerat från övriga tillstånd. Naturvårdsverkets överklagan skulle avgöras hösten eller vintern 08.

Nu har det visat sig att åklagaren menar att det var fel av byggnadsnämnden att ge bygglov och då måste det ha varit fel av övriga myndigheter att ge oss diverse tillstånd. Jag tror att alla har agerat i god tro, men trots detta så kan det vara fel i alla fall. Om det är så att vi har gjort fel så skulle vi fortfarande inte fått besked efter ca 2 år vilket skulle ha gjort att projektet hade havererat på grund av myndigheternas långsamma agerande. Detta är inte acceptabelt. Å andra sidan måste vi följa regler och därför skall vi givetvis ta vårt ansvar, men situationen är nästan löjlig. Vi som entreprenörer, länsstyrelsen och Gotlands kommun har varit överens två gånger. Men ändå väljer Naturvårdsverket att överklaga bygget. Hur skall vi någonsin kunna våga göra något när det inte räcker med att ha okej från kommun och länsstyrelsen?

Nu har en fd VD blivit anklagad och det har väckts åtal mot honom. Självklart skall vi rätta till det som blivit fel så att alla kan bli nöjda. Eventuella böter bör dock ställas i proportion till vilken skada vi ställt till med. Den enda vinnaren på detta är tjänstemannen som sitter och gnuggar händerna för att han lyckas sätta krokben för oss. Det är väl bara att gratulera honom och samtidigt beklaga att Gotland får ännu mer tråkig publicitet angående bygglov och smidighet.
Vi har nu kommit överens med länsstyrelsen om åtgärder som alla kan leva med för att minska ner uteserveringen. Men ytterligare lobbying från denna tjänsteman har lyckats få Naturvårdverket att gå emot det vi, länsstyrelsen och kommunen är överens om. När vi frågar hur vi skall göra så vill de att vi skall jobba igenom en lösning som alla kan leva med, vilket vi gjort, men ändå säger man nej. Det tog ca 5 månader att få till de senaste förslaget och nu skall det troligen göras ytterligare ett förslag som vi kan bli överens om. Sedan skall Naturvårdsverket fundera på om de vill överklaga eller ej.

Trots att vi är överens om en lösning med kommun och länsstyrelse kan vi inte komma i mål med uteserveringen, vilket indirekt hotar projektet i sin helhet. På Naturvårdsverket finns det ingen att diskutera med, vilket gör att alla blir bakbundna. Detta kostar energi och pengar. Det tar tid av min organisation, länsstyrelsen och kommunen som på alla plan blir engagerade i detta. Vem har sagt att livet skall vara lätt?

Svartbyggda husvagnar runt hela ön!
Det känns som någon på Länsstyrelsen på Gotland har bevakat mina projekt lite extra och hotat med både det ena och det andra genom åren. När jag tar upp att det finns fler än vi som gjort fel år efter år och tillåter svartbyggda husvagnar runt ön så väljer man att stoppa huvudet i sanden. Några av dem som jobbar på myndigheten har vänner och kolleger som är ägare av sådana husvagnar och då blir det inte lika intressant att uppmärksamma detta, som att uppmärksamma en restaurang och dess uteservering.

Det rör sig troligen om ett par hundra husvagnar som står uppställda längre än sex veckor vilket enligt regelverket räknas som svartbyggen. Jag anser i och för sig att det borde vara tillåtet att stå så länge man vill på en camping, men när man väljer att lägga så mycket tid och kraft på att stoppa en servering som eventuellt har någon kvadratmeter för mycket eller några husvagnar på Snäcks camping så borde ett par hundra svartbyggen vara en stor sak.

Regler skall tillämpas på ett smart sätt så att vi kan följa visioner och utveckla ön. Vi är flera som frågat om man kommer att agera mot dem som inte följer regelverket. Det är ju direkt konkurrensbegränsande! Tidigare fanns en liknande situation inom Taxi- respektive Restaurangnäring, så att vissa kunde strunta i regelverken och på så sätt konkurrera ut de seriösa företagen som följde regelverken. Vilka regler skall gälla kan man fråga sig?

Jag börjar komma till ett slut av att formulera min vision av en kommande gotlandstrafik som jag hoppas blir klar under denna vecka. Det känns otroligt inspirerande och måste vara något av det bästa som hänt Gotland att Rikstrafiken äntligen vågat fatta beslut att lämna ifrån sig ansvaret för öns kommunikationer. Jag har fortfarande inte förstått vad man är rädd för?


Dela med dina vänner!
7 svar
 1. Marianne says:

  Det är så konstigt med trögheten här på ön
  jag minns gamla Elcentralen vid Söderport. Ett gräsligt gammalt hus som folk ville ha kvar med näbbar och klor (som vanligt)
  Sen när det äntligen revs och blev iordningsställt där så var folk så nöjda! 🙂
  Nu samma attityd till den efterlängtade Arenahallen!
  Hopplöst lång v-ä-n-t-an på något så självklart!

 2. Lars Dekenno says:

  Johan, varför skriver du så? Vilka fakta baserar du dessa antaganden på? Kul att du letat dig hit till pigges blogg, om du hänger på ett tag så kommer du snart att inse faktum. Är själv bara en gutewannabee så jag kan inte tala för gotlänningar i synnerhet men ändock gutar i allmänhet. Min uppfattning är att man är mer raka motsatsen till bekräftelsesökande. Inte direkt blyga men inte heller med något maniskt behov av att hävda sig. Att däremot som vissa entreprenörer marknadsföra sig är ju ett måste för att kunna driva sin verksamhet, inget konstigt med det. Sen syns ju alltid somliga mer än andra men det beror ju på andra faktorer än de du nämner. Nåväl…
  Pigge, det ska bli kul att se vad du har hittat på den här gången, nu med gotlandstrafiken i blickfånget! Det ligger ju nåt i det som första inlägget beskrev. I min bok är du en stor förebild och en frontfigur för ön. Kanske skulle du kunna vara en slags entreprenöriell (?) ”landshövding”, typ:) DET vore något, men då skulle du inte kunna utveckla sånt du gör och då faller ju allt ändå… Menhursomhelstså, nu blev det två-noll! Hejja Gotl… jag menar Sverige!
  Lars Dekenno

 3. Marléne Jax says:

  Hej Totta!

  Har bara en invändning mot din kommentar, och den är att detta drag skulle vara gotländskt. Märker draget även här i Stockholm, och tyvärr så finns nog dessa negativister (uppfann jag ettt nytt ord här) och rättshaverister lite varstans i vårt avlånga land. Diggar din inledningsmening, och ämnar citera den i framtiden om du inte misstycker?/Marléne

 4. Totta says:

  Å så gotländskt sagt, Johan.
  Som vanligt, antaganden istället för fakta. Gissningar istället för verklighet. Åsikt istället för insikt.

  Det kan inte vara ett gemensamt drag bland i stort sett ALLA de som försöker skapa nåt på ön att känna sig förföljda. Däremot verkar det vara ett gemensamt drag bland de som inte gör ett skit för ön att TRO att entreprenörerna har gräddfiler.

  Ta du och jobba ett par veckor för en entreprenör så kanske du lär dig förstå vad du pratar om.

 5. johan.gustafsson says:

  Ni har en sak gemensamt: något slags förföljelsemani. Ni söker bekräftelse, men känner istället förföljelse. Sanningen är ju att Ni har mer resurser än andra och behandlas mycket mer förmånligt än andra.

 6. Marianne says:

  Vill tillägga här hur underbart det skulle bli med Furillen som en blomstrande liten ö, med kultur bad nöjen….
  Tänk vad fint det skulle vara om inte alla hinder att utveckla Gotland funnits! Jag är från sthlm men bott här länge nu och ser gotlänningarnas motstånd mot allt nytt som väldigt negativt. Visst ska man gå försiktigt fram, men nu har Ulveus fått vänta väldigt länge…

 7. Mitt i Fågelsången says:

  Är det byråkratin som kommer med att vara Gotlands starke ledare som gör att du tvekar för uppdraget? Ända sedan 2004 har jag följt dig, och det är väl sällan man ser/hör en person med så mycket engagemang för sin bygd (eller ngt annat som kommer varmt om hjärtat) som du. Är du inte redan Gotlands ansikte utåt? Vad hindrar från att vara det formellt sett oxå?

  Nu är jag inte gotlänning, så jag kan inte lägga någon röst i ett lokalt val, men jag håller på dig, 110 %.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring