Är det partiets linje som gäller eller är det individen som bestämmer?

15 Mar 2010
15 mars 2010

Villavagnarna på Snäck har vållat debatt igen. 2002 satt vi med dåvarande styret på Gotland som var rött och bestämde att det skulle vara ett företag och inte kommunen som skulle finansiera upprustningen av Snäcks camping. Man skulle ge en entreprenör sådana förutsättningar att det skulle kunna gå att få banker att ställa upp med finansiering.

Då var det så låg standard på anläggningen att man i princip inte kunde ha den öppen. Det var akut behov av investeringar på 20–30 miljoner och ytterligare ca 40 miljoner för att få till någon form av stugboende som kunde säsongsförlänga och skapa mer intäkter. Då var S-styret överens med oss att den skulle bebyggas med stugor och förespeglade att det skulle ta ett år att få till en plan. Vi var väldigt tveksamma till detta löfte och ville i stället ställa dit husvagnar under en tid för att vara säkra på att komma igång. För att investera de ca 68 miljoner som behövdes måste vi upp i över 500 bäddar och det gick inte att vänta in planen. Dessa husvagnar krävde permanent lov men kunde få tillfälligt bygglov då de med lätthet kan tas bort då de står på hjul.

Vi valde att köpa in 90 husvagnar som inte har bromsade underreden och sparade därmed ca 80 000 kr per husvagn och när vi dessutom köpte så många fick vi en prislapp som gjorde att vi kunde hyra ut attraktiva strandlägen till familjer med vanliga inkomster. Anläggningen har mångdubblat antal gästnätter och levererar idag fler gästnätter än vad Strand hotell och Visby hotell gör tillsammans. Vi har en av öns högsta beläggningssiffror för den här storleken. Gästerna trivs och vi har en väldigt blandad kundgrupp. Barnfamiljer är vår stora målgrupp men det bor även ungdomar och företagare där. Under politikerveckan är det ett eftertraktat boende och helt slutsålt för den målgruppen.

Tillsammans med det tillfälliga bygglovet fick vi ett löfte från den socialdemokratiska representanten för byggnadsnämnden att detta skulle kunna förlängas 5 år till, vilket totalt blir 10 år och motsvarar vagnens livslängd som uthyrningsvagn.

När jag nu läser att socialdemokraterna från oppositionssidan röstade nej till denna förlängning, känns det som om de vill sätta krokben för oss eller också gjorde de det för att krångla till det för dagens styre. Det är dessa ständiga svängningar i budskapen som gör det svårmanövrerat på ön. Vi försöker följa de visioner och löften som man från politiken ger sken av att vilja följa.

Snäck har Gotland fått 70 000 gästnätter med boende i en unik miljö där vi utnyttjar öns fördelar med solnedgångar i ett hav med en obruten horisont. En modern 4-stjärnig camping med över 60 miljoner investerat  utan att kommunen behövt investera en enda krona. Fasta husvagnar som gör att man slipper frakta dessa fram och tillbaka för varje familj som åker till Gotland – det sparar utrymmesmässigt in ca 6 tur- och returresor för båtarna. Detta följer miljöspåret som skall göra oss världsledande, enligt Vision Gotland 2025. Vi har fått kapacitet motsvarande två storhotell nära Visby.

Alternativet till detta skulle ha varit att stänga campingen och invänta den utlovade planen. Då kommunen inte investerat något i anläggningen på väldigt lång tid var det mesta utdömt förutom ett servicehus. Utan våra investeringar hade det inte gått att driva campingen och då hade den stått tom under åtta år. Jag är ganska säker på att detta inte skulle ha passerat obemärkt förbi. Allt är inte svart eller vitt men inom partierna måste man väl ändå ha en ideologi och långsiktighet i sina beslut? Betyder det inget att socialdemokraterna varit drivande i frågan? Eller hänger besluten ihop med personerna som representerar på varje möte?

Tyvärr kommer beslutet om förlägning av det tillfälliga bygglovet att bli överklagat av grannen som aldrig är på ön men som tycker att campingen skall se ut som den gjorde på den tiden när han var grabb, det vill säga 40- och 50-talet. Mannen i fråga är pensionär och har gott om tid. Han är duktig på att skriva och van att handskas med myndigheterna. Det har blivit hans livsuppgift att stoppa all utveckling på Snäcks camping. Han är delägare i grannfastigheten som inte har vatten och avlopp. Hans brors barn nyttjar och lånar campingens faciliteter vilket är okej för oss. Detta har tyvärr lett till att han blivit osams med sin bror då denna är helt med på att vi bygger. Allt är inte svart eller vitt och framför allt är det inte enkelt.

Det vi försöker göra är att driva modern camping på en campingplats vilket kan vara svårare än man kan tro. Det har nu tagit åtta år och ännu finns det ingen plan som är godkänd.

Dela med dina vänner!
4 svar
 1. Marianne says:

  Den hett efterlängtade Arenahallen dröjer…
  får vi se den inom rimlig tid ellar måste jag flytta?

 2. Hasse says:

  jag kan inte begripa va alla klagar på ang villavangnar o snäck. Ser mycket trevligare ut nu än tidigare. O inga problem att promenera längs stranden. Det är en Camping som jag tror kommer bli bättre o bättre. ge nu Campingen fullt stöd till att utvecklas o lägg ner alla överklagande.

 3. Nils Nordenbrink says:

  Som företagare i besöksnäringen som har många kommunala beröringspunkter – det är nog bäst att akta sig för politiskt instabila kommuner som Gotland.

  Janne Lundgrens år blev tyvärr en parentes…

 4. Karolina says:

  Hej!

  Det här är ju väldigt synd, att dra ut på en sådan här grej, man tappar ju lusten som projektledare och inte bara det utan också själva drivkraften man har när man väl har startat upp på Snäck. Borde du inte testa med att gå ut med att det blir ökade jobb under sommarmånaderna och när ni väl får mer gäster på Gotland så borde ju också intäkterna öka på Gotland? Jag menar ur egen synpunkt låter det här väldigt bra som 18 åring, det kanske är dags att driva på det här hos politikerna ännu mer och hos rätt person dessutom, ge inte upp!!

Ingen möjlighet att kommentera detta.

Copyright: Pigge Werkelin. Piggebloggen är gotlandsproducerad och körs hos Peek-A-Boo Software och administreras av Stenströms Information & Marknadsföring