Släpp lös kreativiteten!

06 Mar 2010
06 mars 2010

Torsdag kl 21.47. Jag är just hemkommen efter en 8-0 match i Örnsköldsvik. Foppa var kung tillsammans med en norrman som jag inte kommer ihåg namnet på. Pojkarna från Lidköping hade inget att sätta emot männen från Ö-vik när elitseriehockeyn går mot slutspel.

Under dagen har det varit rättegång och det känns väldigt meningslöst. Jag ser att en advokat förberett ett skitmål och tar ut 110 000 kr. Ersättning för förlorad arbetsinkomst på nästan 1000 kr per timme är tydligen vad en advokat debiterar för att resa – det känns nästan lite väl magstarkt. Men det är möjligt att det är praxis inom vissa yrkeskårer.

Jag undrar vad tjänstemän får i ersättning för att spara 500 kr per resa till Stockholm när de åker båt från Gotland i stället för att flyga? Jag tror inte det blir billigare än flyg om man räknar in reseersättning, traktamente och en extra hotellnatt. Men det är ofta olika konton och därför verkar det ofta som att ingen bryr sig.

Jag tyckte tyvärr att advokaten gav ett ganska ointressant intryck. En sjuksyrra som fått så mycket betalt skulle ha gett ett mycket trevligare helhetsintryck. Det känns som att en del advokater likgiltigt pungslår försäkringsbolag och klienter på en hel del pengar. Här finns inget kundfokus precis.

På måndagen var det en massa hallå på grund av det Miljösmarta Alternativet för Gotlandstrafiken. Och det har bara fortsatt under veckan. Nu börjar det ta lite väl mycket tid och kraft för mig, men alla vill diskutera detta. En student har hört av sig och vill göra detta till en c-uppsats.

EFTERLYSNING: Jag skulle vilja komma i kontakt med en gymnasieklass som kan göra en marknadsundersökning på ön och fråga ett par hundra gotlänningar några frågor kring kommunikationerna. Jag är säker att vi skulle få svar som flera inte har väntat sig. Hör av dig om du har tips på en lämplig klass eller grupp!

Jag har betat av en hel del beslutsfattare i kommunen och näringslivet som vill ställa frågor och veta mer. Jag har redan diskuterat detta med Eva, Bosse, Janne, Cissi, Lena, Åke och många fler. Jag har ställt mig till förfogande för att svara på frågor för de olika partierna angående det Miljösmarta Alternativet.

Det finns ett intresse som samtidigt överskuggas av rädsla på något vis. Jag tror att det eventuellt beror på informationsunderläge men också på misstänksamhet att jag har någon dold agenda. Mötena brukar vara rätt reserverade men efter ett slag lossnar det och helt plötsligt är man mer optimistisk och kommer med egna kreativa lösningar som utvecklar förslaget ännu mer. Det mest kreativa hittills är idén om att vi borde bygga en egen biogasanläggning på ön som kunde driva båtar och bilar i framtiden. Pengar skulle finnas bland de 4,5 miljarderna.

Om vi vågade leka med tanken att 20–30 minuters längre restid skulle ge 150 miljoner extra att investera per år på ön… Tänk om människor skulle bli mer kreativa och komma med förslag på vad dessa pengar skulle användas till för att göra ön till den grönaste kommunen i landet. Det skulle vara spännande att öppna lokaltidningen och dagligen läsa vad gotlänningar vill göra med dessa pengar.

Intressant information om koldioxidutsläppen för Gotland år 2000. Siffrorna är tagna från Gotländska miljömål – allas vårt ansvar, Länsstyrelsen på Gotland. Här ser man verkligen att dagens båtar släpper ut mer än 50% än allt annat, exklusive Cementa.
Transporter på Gotland (bensin och diesel) = 170 000 TON
Värme = 92 000 ton
El = 52 000 ton
Detta gör totalt = 314 000 ton

  • 1990 släppte båttrafiken ut 44 000 ton vilket är 14% av öns utsläpp, exklusive Cementa.
  • 2010 släpper båttrafiken ut 175 000 ton vilket är 55,7 % av öns utsläpp, exklusive Cementa.

Måndag var det även invigning av Gotlandsflygs tredje åretruntlinje och denna gång gick turen till Göteborg och deras lilla cityflygplats på Säve. Det innebär att man flyger från Visby på ca 50 minuter och kan vara på Avenyn 15 minuter senare. Helt sjukt bra. Sparar pengar, tid och miljö. Samtidigt som vi utvecklar Gotland. Kan det bli bättre? Vi flyger nu tre gånger i veckan men jag är övertygad om att det blir 4–5 gånger inom kort.

Jag har varit inbjuden till Örnsköldsviks Kommun, vilket var en mycket intressant upplevelse. En kommun som vågar vara lite mer företagslik. De har enkla beslutsvägar. Massor av informella möten över en fika eller en öl. Möten mellan tjänstemän på olika nivåer och inom olika avdelningar där de löser saker genom samtal. Ett projektledargäng som skrattar avväpnande och där killarna springer och fyller på kaffekannan. De säger sig vara väldigt lyhörda och jobbar med lots om kunden har fler än ett ärende. De undviker långa skrivelser utan jobbar hellre med bilder. Hittar de en entreprenör som vill göra något så vågar de ge ett exklusivitetsavtal så att han/hon kan, vågar och får tid på sig. De pratar om olika arbetssätt och något de ogillar är gammelkommunal. Ett nytt ord för mig, men jag förstår exakt vad de menar. Tyvärr finns det lite för många gammelkommunal men det finns hopp. De jobbar inte gärna med 10-åriga strategier, utan mer just in time som de uttryckte det.

Min uppgift var att inspirera och berätta om vårt stora projekt som går ut på att bygga framtidens campingar. När jag sade adjö så påstod de att de nu hade energi att klara nästa vecka – och det innan det var fredag, vilket kändes som ett gott betyg!

Denna vecka har jag misslyckats med målsättningen att jobba fyradagars vecka och vara hemma till 17. Två nätter på bortaplan och en sen kväll hem, plus jobb hela fredagen och ett styrmöte på lördag förmiddag. Inget jag är stolt över och tyvärr ryker två kvällar och en natt nästa vecka också.

Vi skall se Björn Skifs på lördag vilket vi ser fram emot och hoppas att jag kan höja aktievärdet lite under helgen.

På söndag åker Lars Thomsson Vasaloppet. En tävling där man tävlar mot sig själv. Det skall bli spännande att se om han klarar förra årets tid eller om gubben börjar bli gammal och fuskat med träningen…

Dela med dina vänner!
Copyright: Pigge Werkelin. Piggebloggen är gotlandsproducerad och körs hos Peek-A-Boo Software och administreras av Stenströms Information & Marknadsföring