Det blir ingen promenad till Slite

11 jun
11 juni 2010

Kl 11 förra onsdagen fick jag rapporten om att vi vann allt i bygglovsmålet på strandrestaurangen på Tott. Åklagaren ville att VD skulle få dagsböter och vårt bolag skulle få en halv miljon i böter. Detta är ändå små pengar mot vad detta har kostat. Bolaget har redan fått böta över en halv miljon i utredningskostnader samt betydligt mer i tid och tappad image. Staten och kommunen har säkerligen lagt några miljoner på detta mål. Vi var tidigt överens om att jobbet påbörjades för tidigt och avslutade direkt när vi blev uppmärksammade på felet. Vi backade då bygget genom att ta bort en del som byggts.

En intressant reflektion är att man inom länsstyrelsen verkar ha två läger. Ett läger som är emot etableringen av restaurangen och av en händelse är det just den falangen som driver detta mål. I pausen på rättegången frågade jag en av dessa tjänstemän vad som var fel? Det vi gjort var att ta bort den fallfärdiga korvkiosken och renoverat den utdömda kafébyggnaden, gjort wc handikapptillgänglig samt höjt klassen på denna inrättning från något riktigt sunkigt och äckligt till en restaurang med bra klass.

Han påstod att det fanns flera personer som sagt att man inte kunde gå ner och bada när den nya publiken fanns där. Jag blev inte klok på om han med det menade att restaurangen drevs av en nysvensk eller om det berodde på något annat. På ett krystat sätt resonerade han om att restaurangen hade så höga priser att den inte vände sig till alla och därför kunde badare känna sig ovälkomna till badet. Han berättade det med inlevelse och menade troligen att en lägre kvalitet och pris på produkten skulle ha gjort att vi kunnat bygga. Det känns som om man driver en egen agenda där mångfald inte finns med.

Det är tråkigt att vi inte kan samverka och se fördelar utan att det hela tiden skall finnas individer som kör egna race. Dessa race leder till uppmärksamhet och utdragna processer. Men sällan till slutliga segrar. Tyvärr ger det bara förlorare. Gotland uppfattas som en region där man bråkar om det mesta. Man uppfattar Länsstyrelsen som en organisation med många olika viljor där utspel görs av enskilda tjänstemän där man till och med väljer att smyginspela möten och anmäla överordnande. Kommunen uppfattas som en organisation som inte klarar sina bygglov och etableringar med interna stridigheter och tjänstemän som inte är tillräckligt kompetenta att göra planer eller upphandla varor och tjänster.

Våra företag lyfts upp som bovar då vi inte klarar av att tyda regelverken. Ägarna lyfts fram som förbrytare och miljöskövlare som inte har förståelse för naturen. En väldigt dyster mediabild som absolut inte stämmer med verkligheten. Vi tappar lust och energi vilket får till följd att vi inte orkar utveckla och nyanställa.

Detta är min bild hur det blir när vi egentligen har samma mål. Vi har dialoger med kommun och länsstyrelse där vi är överens! Men något händer på vägen när individer känner sig överkörda och börjar handla helt självständigt. Bra eller dåligt bör man ta sig en funderare på? Tobbe Larsson har tidigare sagt att i Åre sätter man byn i centrum och på Gotland är det individen, vilket ger två helt olika företagsklimat.

En vecka efter segern återkommer åklagaren och överklagar tingsrättens dom och trädäcket skall få ytterligare ett avsnitt! Jag tror att alla inblandade har fått sig en näsbränna och kommer att förändra sina rutiner i fortsättningen. Jag är övertygad att dessa pengar borde kunna satsas på något som skulle ge mer valuta än detta mål någonsin kunde ge.

Jag har trott på Slite som en etableringsort för en strandby med drömstugor. Min övertygelse är att Slite kommer att bli en stark turistort som har sin unicitet. Här finns det en etablering som ligger vid havet med en underbar sandstrand och öns enda skärgård. Stugorna ligger mindre än 5 minuters promenad från centrum med livs, café, systembolag, apotek och restauranger mm. Bra tennisbanor i ett läge som är världsklass. Golfbana av hög standard endast 10 min från stugan. Segling, året-runt-ishall, fotbollsplaner mm inom cykelavstånd. Slite har tre säsonger då man har ord sommarsäsong 7–9 veckor. Stoppen på Cementa som ger beläggning 2–4 veckor per år. Och så alla sportarrangemang och inte minst ishallen. Allt detta gör Slite till en av öns bästa lägen för en strandby.

Förra onsdagen hade vi en dragning för Sliteborna och start på försäljning av första etappen som skall vara på 25 stugor. Jag lovade att fotvandra om vi inte fick minst 5 avtal påskrivna denna kväll. Mötet blev välbesökt med över 130 intresserade Slitebor och övriga gotlänningar. När vi nu räknat in resultatet av denna dragning så måste jag säga att det överträffade mina vildaste drömmar. Fler än tre gånger så många avtal blev tecknade än vad jag hoppats på. Intresset att vara med och utveckla turismen i Slite och på ön är verkligen stort. Jag tror att det är bra för Gotland att det är fler som tjänar pengar på turismen för det betyder att man kommer att kunna utveckla anläggningarna snabbare och med ett större samförstånd. Jag tror att detta skall ses som ett trendbrott på ön som kommer ge mer förståelse för Gotlands viktigaste näring.


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Lars Dekenno says:

    Härligt Pigge. Stort grattis till en fantastisk start av stugetableringen i Slite! Kul:)

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring