Trendbrott på Gotland?

14 jun
14 juni 2010

Bondestugan har spritt sig på Gotland och det finns fler ca 20 stycken runt hela ön om jag inte har fel. Det är ett koncept som fått rätt mycket uppmärksamhet. Bönder bygger stugor på sin mark och har ett avtal med stuguthyrare så att de får bra beläggning. Under lågsäsong kan de själva utnyttja stugan. Det innebär att fler väljer att satsa på turism och att får inkomster från besöksnäringen. Detta är bra då det skapar större förståelse, mer kapital och högre standard. Det blir fler som tar hand om våra gäster som är den största intäktskällan för ön.

Jag har sett detta ske i det område som vi byggt på Munthe 2 där de till varje villa har en eller två uthyrningsdelar som ger inkomster till husägaren. Det innebär i flera fall att de har en månadskostnad som ligger runt 1000 kr för en ny villa inklusive räntor och driftkostnader. Det är inte bara de som köpt villan som blir positivare till turister vi har även fått föräldrar och i vissa fall även deras föräldrar som gillar att barnen och barnbarnen tjänar pengar på turismen. En klar attitydförändring kommer tack vare detta.

Våra drömstugor som är byggd i Björkhaga strandby har ca 15 Gotlänningar som ägare och efter succén i Slite för några dagar sedan så var det fler än 15 som tecknat sig för en stuga. Det innebär att gotlänningen ser fördelar med att vara med och investera i turistnäringen. Man får inte bara intäkter utan man får även en sommarstuga i bästa läget utan att det egentligen kommer att kosta något. Som grädde på moset kan de ta del av värdeökningen som troligen blir på stugorna.

Anläggningarna med många ägare får alltid högre beläggning då ägarna själva utnyttjar den. Men den viktigaste delen är att dessa ägare alltid påverkar andra människor att bo på anläggningen. Området får in investerare som inte bara kommer med pengar utan även med hyresgäster plus eget boende. Ju duktigare ägarna och entreprenören blir på att fylla anläggningen ju högre pris blir det på stugorna i framtiden. Stugorna kan belånas till 85–90 %. Har man ett eget kapital eller utrymme att belåna något annat med 150– 250 000 kr klarar man av att förverkliga sin dröm om en ny modern året runt stuga vid stranden.

En fördel med Drömstugan framför bondestugan är att den är kopplad till andra anläggningar runt hela Sverige. Det innebär att man kan byta med någon annan eller utnyttja sista-minuten-erbjudandet som gäller alla ägare. I stället för att man har stugor som står tomma kan ägarna gå in och boka 14 dagar innan och se var det finns ledig kapacitet. Man kan då boka en vecka på Öland, Åre eller kanske Göteborg för 300 kr. Hela familjen kan alltså bo för 300 kr i en sådan stuga. Vi är säkra på att vi kommer att se massor av reseanledningar i detta. Exempelvis så kan en ägare i Falun välja att resa till Gotland under vecka 24 då det kommer finas överkapacitet på ön. Det innebär att Gotland och t.ex. Slite kommer att ha 70% beläggning i stället för de 45% som skulle varit normalt. De 300 går till den som står för driften och ägaren får inget. Å andra sidan kan han nyttja andra stugor. De som betalar ord pris går alltid i första hand så det är bara ett sätt att utnyttja överkapacitet på ett smart sätt.

Enligt uppgift har det skett samma sak med vindkraften på ön. Den har blivit mer och mer accepterad samtidigt som det finns fler och fler gotlänningar som är ägare. Över 2000 ägare finns det på vindkraftsidan som har anledning att njuta av blåsiga dagar på ön.

Nyheter under vecka har handlat om att uthyrare blir blåsta på Blocket där det finns många hundra objekt. Vi har sedan några år en sida som heter Gotland.nu som har löst det där med att ingen kan bli blåst på pengarna. Den som hyr måste sätta in sina pengar som blir låsta hos PayEx tills kunden har bott klart.  Detta bokningssystem har funnits några år och är ett lätt sätt att lösa problemet med nätbetalningar. Tyvärr är det allt för många som inte vill få sina uthyrningar registrerade så det kommer troligen att finnas mängder med blåsningar även i framtiden.

En annan nyhet var att jag köpt sviten på Tott Hotell. Det var en ganska gammal nyhet att bolaget köpte in ett antal enheter när jag ensam tog över Tott-projektet i höstas. Nu har vi en slutbesiktning som nästan är klar och sedan är det en två-årsbesiktning. Där efter är allt i mål med en bostadsrättsförening som mår väldigt bra.

Vi har klarat av ett hotellbygge för över 330 miljoner och har lån på knappt 10% med allt sålt. Vi har en bra drift med Niklas Harlevi som verkligen har koll och brinner för uppgiften. Nu gör ett gotländsk team en första utveckling av Gotlands häftigaste hotellrum/svit. Igår var det några på plats och bara tjöt av glädje för att Gotland har fått en festvåning, svit i hög storstadsklass. Jag skall på första mötet där i helgen och det kommer att bli spännande att se hur det blivit. Nu har vi bytt ut väldigt mycket folk på Tott och ersatt med ett helt  Gotländsk team som ansvarat för alla besiktningar, ny design, försäljningsteam, bygg och drift.

Det är bra med mer gotländskt på fler och fler positioner – positivt för utvecklingen på hela ön. Jag hoppas nu att det kommer fler stora investeringar förutom Slite och Fide där vi skall investera mer än 100 miljoner.

Det är mindre bra med den strejk vi är utsatta för. Jag tycker det är ytterst oansvarigt av piloterna som utsätter passagerare och framför allt flygbolagen för detta. Bolagen är väldigt skadeskjutna efter askmoln och dålig lönsamhet. Att det inte finns någon förståelse gör mig besviken och jag undrar om piloterna verkligen är överens om detta. Jag är säker på att detta kommer att återspegla sig inom inrikesflyget i Sverige. Bolagen kommer att bli tvungna att dra ner på sina satsningar för att kunna överleva. Vilket indirekt innebär att det efterfrågas färre piloter vilket inte kan gynna kåren. Hoppas att vi nu är färdigstrejkade och kan få fokusera oss på framtiden och leverera den produkt som vi haft en grym kvalitet på innan strejker och askmoln.


Dela med dina vänner!
2 svar
 1. Annika says:

  Med Bondestugan/Drömboendet – är inte det en slags time sharing, fast utan något slags vinstinstresse i pengar, utan i besökstatistik istället?

  På det hela taget verkar det vara otroligt smart att få med fler på tåget, när turismen är största inkomstkällan som du säger.

  Om boendet är uthyrt kan man vara nästan säker på att de som bor där (billigt) ändå spenderar pengar i handeln, cafe och på aktiviteter. Kanske mer för att de inte betalar så mycket för boendet … så skulle jag göra!

  Pigge, det är du och Gnosjö 😉

 2. Pia Bolinder says:

  Jätte bra med Toppsviten!

  Jag föreslog när jag själv bodde på TOTT i höstas, att man skulle kunna hyra ut dessa för tex middagsbjudningar, tjejfester, m.m. eftersom de hade en stor terrass, hyffsat stort kök och framför allt, en fantastisk utsikt.. men det var ingen ur den dåvarande staben som nappade.. säkert en annan femma nu!

  Jag fick massor av idéer bara att vara i den där underbara miljön som TOTT erbjuder, jag har allt nerskrivet om ni är intresserade!

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring