Härliga sommar!

25 jul
25 juli 2010

Nu är Towe på gång, eller hennes gång är på G. Alltså Towe har tagit sina första stapplande steg. Hon är lite senare än Wilda som gick redan efter 9 månader och tre veckor. Jag ligger fortfarande på första plats hos Towe. Hon kan verkligen le med hela ansiktet vilket gör att jag får energi att bryta ner den mest hårdnackade byråkrat på ett par minuter.

Vilken sommar det har varit på alla plan. Vårt projekt Drömstugan håller på att bli en riktig succé. Sliteanläggningen skulle byggas med 20 enheter men fick utökas till 25 ganska snabbt. Vi håller nu på med den tredje utökningen. Det var för någon dag sedan över 35 sålda och reserverade hus. I Leksand öppnar vi försäljningen i dagarna och där är mer än 50% reserverat. Vi har precis gjort klart med en fantastisk anläggning i Södertäljes skärgård där vi troligen kommer kunna börja bygga om ett år. Vi har på cirka sex månader lyckat få ihop 10 regioner och 14 anläggningar. Detta tack vare en ruggigt stark marknadsföring som verkligen har gått hem hos målgruppen. Nu kan vanliga familjer köpa sin drömstuga vid havet eller vid skidbacken, till en total kostnad om 1000–2000 kr per månad. Jag tror att vi fått 3000 intresseanmälningar och vi har inte haft en chans att svara alla i tid. Ett positivt problem som vi nu försöker att jobba ifatt.

Jag och Monika fortsätter att jobba på våra 12 vuxenhelger och det funkar toppenbra. Torsdag–lördag tog vi båten till Lauter på Fårö för att gå restaurangen på Lauter. Vi var inbjudna av ett gäng där det bland annat var ägaren som stolt visade upp sin anläggning. Fantastiskt ställe och vilken stämning de har på torsdagar! Jag säger bara: åk dit och se till att ni bor kvar på Fårö så att ni kan stanna hela natten! Det går inte att förklara, men man får en känsla av att vara på ett stort släktkalas hos kalkstenspatronen. Det var många långbord med stora ytor. Jag tror att det var 500 personer under kvällen och alla barnen lekte på ett härligt familjärt sätt. Framåt nattkvisten flyttade vi in i ladan som var enkelt utrustad för att fungera som bar och nattklubb. Det är det enkla som är det svåra. Så skall det vara när det är som bäst. Vi kommer att komma tillbaka ofta. Tack för en oförglömlig kväll!

Vi har köpt båt med kompisen. Det är så in i helvete bra att ha båt med just honom. Han sköter om allt och det är 50% rabatt på allt då han står för halva kostnaden. Det känns som om jag kommer på rea varje gång fakturorna ramlar in. Vi är nog en ganska bra familj att dela båt med då han får ha den för sig själv 90% av tiden. Men det passar båda och alla är lyckliga.

Lyckligast är nog farsan som tidigare fått låna ut sin båt och alltid fått gliringar om alla fel som aldrig åtgärdas. Det tog ett tag innan jag kom på att man inte kan klaga om man inget betalar.

Det har varit cabbväder hela sommaren och så mycket Corvettåkning har det inte varit på många år. Jag träffade en kille som var på Gotland för ca 25 år sedan och såg min bil. Sedan dess har han varit på jakt efter en likadan. För några år sedan fann han sin ögonsten. När han fick syn på mig så var han bara tvungen att berätta sin historia. Jag tycker det är häftigt med människor som bestämmer sig för att nå sina mål. Det beror eventuellt på att jag är likadan och när jag låst målbilden så skall bara roboten fyras av. Det kan ta tid men i mål skall jag. Det är sådant som får världen att gå framåt.

Jag läste Eva Nypelius krönika om att hon var irriterad på Gudruns pengabål och samtidigt berättar hon att nu skall hon och Centerpartiet ut på turné och bränna pengar för att få uppmärksamhet och på så sätt få fram sitt budskap.
Jag undrar vad den turnén kommer kosta? Båda vill till riksdagen och Eva lär ha betydligt mer kapital att bränna än vad hennes kombattant Gudrun har. Förutom att Gudrun fick 20 gånger så mycket uppmärksamhet för varje använd krona så vet jag inte vad som skiljer? Det skulle väl vara att Gudrun inte uppmanar Eva att skänka 100 000 av sin kampanj till ensamstående kvinnor. Kul är det i alla fall att det är fler kvinnor vågar ta både ton och plats.

Det verkar som om Stockholmsungdomarna inte orkar festa runt som tidigare? Det går utför med ungdomarna. Lite för många viker ner när det tar emot. Har det att göra med hjälpsamma föräldrar som alltid skall fixa allt i stället för att låta dem svettas och få lite motgångar? Om man tar bort alla stora och små motgångar så kommer sådant bara än värre när de blir äldre. Då blir det betydligt dyrare läxor och det blir svårare att klara en mindre motgång om man inte tränat på att ta mindre motgångar tidigare. Livet skall bestå av både vågdalar och toppar. Det är som en berg- och dalbana där det finns en enorm förväntan när man klättrar uppför den första backen. Sedan bär det iväg utför och det svänger både höger och vänster. Längs vägen blir det nedförsbackar och uppförsbackar som kittlar härligt i magen. Hur jävligt det än kan vara under resan så är alternativet alltid sämre.

Jag fick Gotlands dyraste lägenhet i knät när jag tog över Hotell Tott i höstas. Vi hade sålt den för 9,6 miljoner men på grund av skilsmässa hos köparen och oenighet om utrustning, fick vi den i retur. Vi tog hjälp av två inredare på Gotland och har nu gjort om den till GOTLANDSSVITEN som direkt blev en succé. Nu är vi även överens om svitens framtida öde och den kommer att hamna utanför min kontroll vilket känns bra för alla inblandade. Niklas Harlevi har gjort ett jättejobb med Tott-anläggningen. Han och hans team tog över driften från den 1 maj och har redan haft mer i omsättning än vad Stureplansgruppen hade på hela året. Det ringer ägare och berömmer driften för den servicenivå man nu har. Jag är säker på att han är helt rätt för detta ställe.

Jag kan ju inte skryta med speciellt mycket betyg från högre utbildningar. I ärlighetens namn sitter jag inte med några dyra studielån heller av den enkla anledningen att det bara blev 10,9 år i skolan. Jag har ju aldrig varit anställd utanför familjen så Tott är ett utmärkt CV som kommer stå där länge. Vi lyckades faktiskt bygga en lyxresort för 330 miljoner som var finansierad. När jag berättade om detta var det ingen som trodde att det skulle gå. Många kraxade om ett nytt Snäck m.m. Självklart finns det småsaker att fixa och detta kommer vi att vara helt klara med inom två år. Jag känner mig väldigt stolt varje gång jag åker förbi Tott vilket jag gärna gör på vägen till eller från jobbet. Det är viktigt at man vågar vara stolt för det man gör. Det finns mycket annat som jag kan känna samma sak för och det är glädjen att lyckas som driver mig och många andra. Det innebär att man måste våga misslyckas och att suget att lyckas måste vara större än rädslan att misslyckas.

Jag läste ett reportage i lokaltidningen om husvagnsfamiljer som står på samma plats i fyra månader. Vi har förbjudits att ha husvagnar uppställda mer än sex veckor på våra campingar för det är inte tillåtet enligt lagen. Är det sedan på strandskyddad mark är det dubbelt förbjudet. Det finns säkert över 400 husvagnar på Gotland som skulle klassas som svartbygge om man ska gå efter dessa lagar. Om man från Länsstyrelsen reagerade på samma sätt som man gjorde då vi startade bygget av en veranda på Tott så borde det inte finnas en människa inne på kontoret denna vecka, då det står så många husvagnar uppställda runt om på ön. Troligen finns det lite för många vanliga människor som har husvagn för att länsstyrelsen skall göra något åt detta. Skulle det ha varit Björn Ulvaeus eller Max Hansson som hade en husvagn uppställd på tomten så skulle byråkraterna ha reagerat. Nu är det jobbarkompisar på kommun och länsstyrelse som har husvagnar uppställda och då är det troligen okej? Eller det kanske är så att det bara var jag som uppmärksammade just detta? Jag tycker givetvis att man skall få ha sin husvagn uppställd så länge man vill på en camping. Campingägarna måste kunna tjäna pengar mer än 45 dagar på året så att det kan bli en bransch som kan stå på egna ben. Och de som investerat i husvagnar skall givetvis få utnyttja dem året runt. Vi skulle kunna ha 500 husvagnar som stod vinterställda på våra gotländska campingar med 500 husvagnsägande familjer som reste hit minst tre gånger per år under höst, vinter och vår. Det skulle bli ca 14 000 nya gästnätter till ön. Som en bonus skulle dessa inte ta bilplatser under attraktiva tider men däremot kunna släppa på en familj till per husvagnsplats på båten.

Jag hoppas att dessa olagligt uppställda husvagnar uppmärksammas och att myndigheterna agerar lika snabbt och tufft som de gjort mot oss. Men helst vill jag så klart att man ändrar lagen och låter campingägarna avgöra hur länge man vill ha camparna på anläggningen. Jag är 100% säker på att inget kommer ske då det inte finns några poäng att vinna på att fälla en arbetskamrat. Men när man inget gör blir det en död hand över den kommersiella delen av campingarna. Detta är känsligt och det kan ju räcka med att man sätter åt Snäck och Burgsviks camping.

Jag har precis avnjutit en god middag som vi hämtade i det lilla gatuköket vid Fåröfärjan som säljer Thaimat. Det är lite som humlan som inte kan flyga men inte förstår det och flyger i alla fall. Restaurangmänniskor och branschfolk säger att det går inte och ändå sätter den lilla entreprenören igång och om några år har detta utvecklat sig till ett toppenställe. Det är redan idag ett toppenställe vad gäller mat, men det kommer att växa som det gör för entreprenörer. Det är de som är framtiden för Sverige!

Häromdagen när vi promenerade i Visby satt det två små entreprenörer utanför Hästgatan 12 och sålde saft och popkorn plus handmålade nyckelpigor som de målat själva på stenar som de plockat på stranden. Jag älskar dessa ungar som vågar träna på riktigt. Och då är det vår skyldighet att uppmuntra genom att handla vilket jag alltid gör. Det är att uppmuntra den nya generationen. Killarna blir lokomotivet för sina kompisar. De ser att man lyckas och gör likadant. När entreprenörsandan sprider sig som en pandemi i landet så är våra pensioner säkrade.

Ha en bra dag, våga misslyckas och tro på entreprenörer stora som små. Deppa inte för regnet för efter regn kommer alltid sol!


Dela med dina vänner!
2 svar
  1. Hasse says:

    Hej Pigge, intr det här med husvagnar, vad e det för lag som säger så ang 6v? , på fastlandet finns det många campingar som har säsongs platser hela året. det skulle vara bra för alla om man skulle kunna hyra en plats året om. Hasse

  2. Biggan says:

    Vilket skönt inlägg! Jag blev glad av att läsa det. Ville bara säga det. Ha det gott!

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring