Sprängfylld kalender!

18 aug
18 augusti 2010

Nu är det en helt galen tid! Möten, möten och återigen möten. Kalendern är sprängfylld och börjar se ut som en havande kvinna som gått 14 dagar över tiden. Det går inte att klämma in något nytt de närmaste veckorna (månaderna?). Till och med fredagarna är körda och jag som skulle bli kung över min egen tid! Om en månad kanske det går att bli lite kaxig igen?

Styrelsemötena står som spö i backen och det är väldigt mycket logistikövningar för att få till det med arbete, fru och barn. Igår var jag med på ett intressant föredrag där vi var fyra föredragshållare som skulle kicka igång 180 lärare. Tre av oss var sådana där killar som satt längst bak och hade svårt att koncentrera oss på studier. Men ändå var det vi som blev ombedda att komma dit – det kanske säger något om skolan?

Tyvärr hölls inte tiderna så jag fick avstå den sista paneldebatten då Wilda skulle hämtas på dagis. Hon har nu börjat på ny avdelning och är stor flicka. I planen ingick att hon skulle överlämna napparna till Pippi den 15:e men det kändes inte rätt, så Monika och jag har beslutat att skjuta upp detta överlämnade. Om en månad skall Towe börja dagis och Monika är också på väg ut i arbetslivet då vi stängt ner produktionen av barn. Eventuellt blir det hotellbranschen ett slag. Hon vill jobba halvtid och kommer troligen att hoppa på lite av varje. Just nu är hon snabbköpskassörska.

I logistiken hade vi planerat in att stanna i Stockholm och ta avsked av en kompis som skall flytta tillbaka till Mexiko. Monika kom från ett blött äventyr med 8 tjejer i Göteborg (regn i tre dagar) och jag skulle vidare till Haparanda. Laila är en tuff tjej som slängt eller sålt allt hon inte behöver och flyttar till Mexiko med 25 kg packning + 10 kg handbagage per person. Som hon sa: ”Mitt livs historia i 35 kg.” Hon och hennes 15-åriga dotter väljer att starta om på nytt utan jobb och bostad i Mexiko city med 25 miljoner andra människor. Detta är mod och ger möjligheter. Men man måste våga och hon är en tuffing med ett löjligt smittande skratt. Bakom fasaden finns det så mycket som skulle vara intressant för allmänheten att ta del av. Här skulle det verkligen gå att göra kvalitetsreportage i stället för intetsägande kändisreportage. En kvinna med girlpower som vi hoppas få besöka om ett år eller så.

Drömstugan är en sanslös succé! Kännedomen om varumärket är hur stor som helst redan efter två månader. Väldigt många har tagit del av marknadsföringen och förknippar idén med något positivt som man är intresserad att vara en del av. Vi har så klart en hel del att lära och utveckla men Rom byggdes inte på en dag. Över 4000 har anmält sitt intresse och över 80 000 har varit inne och läst om vårt koncept. I Slite har första etappens stugantal ökats två gånger och vi har ett 30-tal kommuner och campinganläggningar eller stugbyar som kontaktat oss. Ett grymt stort intresse och nu skall vi bara fortsätta att förädla!

Jag blev uppringd av en holländsk radiostation som sänder över att antal länder på engelska och ville göra en intervju. Det var en svensk tjej som lagt fram idén. Jag har precis gjort en första intervjun som tog 1,5 timme och nu försöker vi hitta något kalenderhål där vi kan genomföra intervjun i en studio vilket inte är lätt.

Tott Hotell som fick en ganska trist start för två år sedan med den lägsta lågkonjunkturen på länge, har nu vänt och redovisar väldigt bra siffror med vår gotländska operatör. Vi håller på att ta fram en helt ny produkt som rönt stort intresse. Vi säljer ut hotellrum till gotländska storkunder inom hotellnäringen. Ett bolag investerar i en lägenhet eller ett hotellrum på Tott och kan på så sätt flytta över sina gäster dit. Det innebär att man får intäkter när de inte har någon egen gäst boende i rummet av andra externa gäster. Värdet på enheten de köper kommer inte att bli mindre utan kommer givetvis att följa den övriga prisutvecklingen. Samtidigt som de kan låta sina gäster bo med full hotellstandard i Visbys bästa boende för t.ex. 450 kr natten.

En företagare har sällan behov av enheten under sommaren då den är fullbelagd med turister samtidigt som företaget betalar BRF-avgiften och räntan under hela året. Därmed kan företagets gäster få ett alternativ till att bo för 1500 kr natten i vanliga hotellrum, genom att de nu kan bo ca 1000 kr billigare per natt i företagets egna hotellrum. Företaget kan spara mellan 50–80 000 kr per natt på detta vis. Hotellet blir ytterligare vinnare då företagaren är delägare av Tott och troligen kommer att lägga fler av sina arrangemang där också. OM han nu köper vilket känns ganska troligt.

Det tog inte lång tid innan vi fick påstötningar från kollegor att detta inte var bra för branschen. Jag tror att man måste våga tänka nytt och med det lägre priset kommer företagarna oftare bjuda ner kunder och affärspartners som i längden ger fler affärer. Gotland som varumärke är starkt och det går att få kunder att komma hit om man har en bra produkt att erbjuda. Det är också livskvalitet att inte alltid behöva åka iväg till kunderna. Se på Payex som alltid tar ner sina kunder till Visby och visar upp bolaget! Jag tror att fler skall följa deras exempel och då är samarbetet med Tott ett lysande exempel på produktutveckling. Jag tror att detta i längden även gynnar övriga boendenäringen på ön.

Att jag syns i reklamen med Drömstugan har ökat skörden av entreprenörer som vill ha med mig i olika projekt. Tyvärr har jag inte mer tid men det är så in i h-e kul med entreprenörer och deras otroliga projekt. Så klart finns det många guldkorn som borde få hjälp med struktur och pengar. När jag lyssnar på dem blir jag glad och tror på Sveriges överlevnad.

Planen är att försöka få fler entreprenörer att haka på de investeringar som görs runt Slite, Klinte och Kneippbyn i form av Drömstugan. Vi tänker ge oss ut på en liten miniturné och försöka svara på frågor och skapa nya affärsmöjligheter för företagarna runt våra anläggningar. Lokalt engagemang är bra för alla parter. Att göra detta med Annen gör mig både glad och upprymd. Hon och de andra drömtjejerna är helt fantastiska att jobba ihop med.

Den senaste kundgruppen som uppstått runt Drömstugan är föräldrar med barn som skall studera på Gotland. Föräldrarna investerar i en stuga och tjänar pengar på sin investering och får samtidigt ett gratis boende för barnen under ca 9 månaders lågsäsong. Den senaste köparen efter denna modell skrev på ett kontrakt igår. Intresset för Drömstugan har nu börjat vakna utomlands och vi skall inom kort träffa en av de största i Norden för att diskutera fortsatt expansion av konceptet där alla skall kunna äga en Drömstuga i bästa läge.

I morgon blir det lunch i Haparanda med mitt favoritkommunalråd som skall kandidera till riksdagen trots att han inte finns på Socialdemokraternas lista. Jag är övertygad om att personval är det rätta. Partipolitiken börjar spela ut sin roll med allt internt förhandlande mellan partierna. Det måste finnas killar och tjejer som kan och vågar driva igenom sin linje som starka ledare som man tror på. Jag tror att flera partier borde slå sig ihop och tänka nytt. Det kommer, det tar tid, men det kommer… Skulle man bytt plats på Socialdemokraternas och Moderaternas partiledare skulle troligen valet få en annan upplösning. Den ena skrämmer och den andre värvar röster och då har man eventuellt fel ledare på minst en post. Fast det beror ju så klart från vilken sida man ser det.

Jag sitter med ett löjligt flin och tänker på Laila som nu är på väg med sin dotter och 2 x 35 kg packning. Vilka +40-åringar skulle våga detta? Detta är mod och hon springer inte runt i cirklar och tycker synd om sig själv utan vågar utmana och prova nytt.

Våga tänk nytt! Livet är för kort för att bara gå i gamla hjulspår.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring