Självmordsbombaren ett kvarter bort

23 Dec
23 december 2010

Monika och jag var på en jävligt kul 50-årsfest för några lördagar sedan. Temat var After Ski och man skulle vara på plats vid Stockholms central kl 16.30. Vi visste att vi skulle komma först kl 16.45 då vårt plan gick 15.45 från Visby och man hade lovat att invänta oss. Planet var punktligt som en klocka och vi anlände på pricken som vi sagt. Det var givetvis stor uppståndelse med de flesta i festliga skidutrustningar. Några av Stockholmskändisarna var inte utklädda och jag förstår egentligen inte varför. Eventuellt tar de sig själva på allt för stort allvar? Bussarna lämnade centralen ca 17.05. Ungefär då smällde bombmannen sig själv i luften ett kvarter bort.

Festen blev hur lyckad som helst och efter ca 5 timmars After Ski var samtliga så trötta att 80 procent åkt hem. Om det nu beror på att vi är runt 50 eller att alpluften i Stockholm är så tunn vet jag inte. Kul var det i alla fall och massor av dans, fritt med sprattelvatten i alla former och endast ett tal. Träningsvärk i benen efter dansen kände jag av när jag slog upp de blå på söndag morgon. Jag brukar alltid scanna av text-tv för där finns de fem största nyheterna. Det var då jag läste att vi varit farligt nära explosionen dagen innan.

Jag kom att tänka på Vattenfestivalen för många år sedan då vi stod och betraktade en Jas-uppvisning som slutade med att planen störtade mitt emot oss. Det var helt overkligt och så kändes också tanken på en självmordsbombare i Stockholm.

Med lite distans till det som hänt och all mediarapportering känns det som om terroristerna har en plan för hur man slår till och vilken skada man vill uppnå. Jag har läst att Al Qaida vill slå till på så många olika platser att de skadar ekonomin i västvärlden. Det är inte så viktigt att för dem att de dödar några stycken utan de vill sprida skräck som gör att människor blir rädda. Om detta är rätt kan det ha varit planerat att inte skada någon så att bomben skulle brisera just där och då. Inga skadade = mindre hat men lika mycket rädsla. De tvingar väst till nya dyra rutiner. Det kan gälla säkerhetskontroller på flygplatser, köpcentren, eller rädsla för mat som kan ha saboterats. Vår rädsla är deras segervapen. Det finns säkert några mediastrateger som är med och bestämmer hur man skall slå till för att utnyttja media på bästa möjliga sätt.

En haj har haft ihjäl en människa i Egypten och det blir en världsnyhet. Hajar dödar ca 10 människor per år och tåg i Sverige dödar ca 7 gånger så många men får inte en hundradel så mycket uppmärksamhet. Hur blir det så här? Vissa olyckor är tydligen kommersiellt mer gångbara än andra och då bestämmer redaktörerna att man skall göra mer om vissa olyckor och mindre på andra. Man kan ju fundera på hur de tänker när man bedömer det kommersiella värdet av ett dödsfall. Ofta använder journalister sig av uttrycket ”att våra läsare har rätt att veta”. Undrar då hur man bedömer två som blivit överkörda av tåg i Stockholm eller en som bitits ihjäl av en haj i Egypten. Det är ju trots allt en ganska få som åker till Egypten och rätt många som åker tåg i Sverige.

Det har varit ganska jäktiga dagar innan semestern. Långa tunga möten däribland rekordet med tio styrelsemöten på en och samma dag. Resa till Haparanda och några turer till Stockholm. Drömstugan har fått ny VD som presenterades för personalen den trettonde. Han är en riktig favorit hos personalen som övertog mitt tillfälliga jobb som VD. Jag är tacksam över att det gick så fort att hitta en ny VD, vilket innebär att min plan att skära ner på arbetet går snabbare än den tänkta tidsplanen.

För Drömstugan känns det väldigt bra. Vi har sålt så bra att vi inte klarar att leverera allt till sommaren vilket innebär att ett projekt måste skjutas fram några månader. Vi har nästan klart med två nya stugbyar i de mest besökta skidområdena i Sverige. Det ena börjar på S och den andra på Å. Vi kommer offentliggöra detta i januari och det finns kö innan vi ens berättat av avtal finns!

Idén med Drömstugan är att vanliga människor skall kunna köpa en stuga vid havet eller vid stranden och inte betala mer än 1000–2000 kr i månaden och ändå utnyttja den själv viss tid. Jag var inbjuden till en firma, som normalt jobbar med värdepappers- och fastighetsplaceringar, för att berätta om Drömstugan. Det visade sig att våra placeringar stod sig bra mot de andras kalkyler och här kunde man även bo själv som ett plusvärde. Jag tror säkert att vi kommer hitta fler som vill investera i en Drömstuga i framtiden och att det över tid kommer att bli en väldigt bra investering.

Ställer man en investering i en stuga för 1,6 milj mot husvagn för 600 000 kr får man följande:

  • Stugan: utnyttjar man 3 sommarveckor och lämnar fritt för uthyrning resten av tiden får man en total kostnad på ca 18000 om året x 10 = 180 000 kr på tio år. Fritidshus har ökat med ca 120% i pris de mellan 1998–2008 och skulle stugans värde öka mellan 50–100% skulle man få tillbaka sin investering plus 800 000–1 600 000 kr extra minus drift- och räntekostnader på ca 180 000 kr.
  • Köper man en husvagn för 600 000 kr kommer den troligen att sjunka i värde till ca 200 000 kr på 10 år och driftkostnaden lär hamna på ca 15 000 per år eller 150 000 kr för tio år.

Med den ekvationen är det inte konstigt att fler har bestämt sig för att byta till Drömstuga i stället för att investera i en ny husvagn.

Nu börjar semestern och det skall bli skönt att inte ha några måsten på några veckor. Jag vägrar att åka flera mil för att träffa människor i Thailand som egentligen bor mindre än tio minuter hemifrån. Jag vägrar också att vara på resande fot för att uppleva en massa nya platser när vi reser med två små tjejer på 1,5 och 3 år. Fokus på barnen och frun samt att få sova minst 9 timmar och simma 2 km varje dag.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring