Lycka kan vara ett ord som ”där”

16 jan
16 januari 2011

I går kväll var jag och Monika på bio igen. Vi har en favoritbiograf som ger lite vardagslyx med fåtöljer som är fällbara så att det nästan blir som sängar. Några är extra hångelvänliga och blir som en dubbelsäng om man viker ner dem helt. Biovärdinnan passar upp som en flygvärdinna. Hon kommer in med filtar, stoppar om en och servar med popcorn och Coca Cola tills det sprutar ur öronen. Man känner sig inte som snart femtio precis utan mer som en busig 20-åring på date.

Vi såg Burlesque med Cher och Christina Aguilera. En lättsam film som ger bra engelskaträning då Thai-texten inte ger speciellt mycket. Filmen gav lite ståpäls och hade ett lyckligt slut med bra musik. Den slutade strax efter kl.23 och man blir glad efter en sådan film. Att sedan få äntra en stor BMW 1200 sporthoj med en  läcker kvinna på bönpallen som litar 100% på mig som chaufför gör att jag både känner mig löjligt lycklig och väldig manlig. Sex filer och nästan ingen trafik alls inbjuder till att utnyttja den väldigt potenta hojen med sin 150 HK. 26 grader varmt, kortbyxor och T-shirt gör att 40 minuters körning hem på kvällen blir busig och en känsla av fullständig frihet sprider sig i min kropp.

Det är sällan jag känner mig så fri som på en hoj i Thailand. Dels har jag inte så mycket kläder och dels är det färre regler vilket är på både på gott och ont. Man måste vara mer observant i den thailändska trafiken än i Sverige. I Thailand är det inte så nog med vilken sida man kör om på, heldragna linjer verkar inte betyda något speciellt. De annars så artiga Thailändarna blir som förbytta när de får en ratt eller ett styre i händerna. Det sker en förvandling som får Dr Jekyll och Mr Hyde att påminna om Barbie och Ken jämfört med hur thailändarna förvandlas… Och allt verkar vara en enda stor tävling där det gäller att ta sig fram snabbast i trafiken. Här har alla en vinnarskalle som skulle kunna jämföras med Gunde Svan. Ja, ni förstår att det finns lite utmaning i att kör hoj med dessa förutsättningar. Den kvällen somnade jag lycklig med ett löjligt pojkaktigt flin.

Lycka kan vara så otroligt mycket, som att ligga tillsammans med Towe och få henne att peka på de olika djuren i pekboken. Jag frågar var kissekatten är och helt plötsligt säger hon ”där” och pekar på katten. Ett nytt ord och så applåderar hon sig själv. Lycka som gör att mungiporna nästan slår ihop i nacken. Lycka tycker jag annars är att få ligga själv i hängmattan och bara läsa en bok eller att strunta i att gå upp en vardag och bara ta sovmorgon med Monika. Eller mina fyrtiofem minuter i bassängen när jag lyckas stänga av allt och bara simma. Man hamnar som i trans och bara är. Jag skulle vilja hamna där lite oftare och inte bara vid simning.

Jag var och klippte mig hos en thailändsk kvinna som var egenföretagare. 36 år och hon ansåg sig inte ha tid att skaffa barn. Sex års skola var den akademiska utbildningen hon hade. Hennes engelska var grymt bra med amerikansk accent. Hon såg mycket på amerikanska filmer och hade bestämt sig för att hon skulle lära sig ett nytt ord om dagen. Det har gjort hennes engelska väldigt bra i jämfört med den som thailändare läst sig till i skolan. Vi var överens om att livet var ganska orättvist men att alla får lika mycket tid och att det är upp till var och en att utnyttja den på ett så smart sätt som möjligt. Hon drömde om att kunna anställa några som skötte hennes frisörsalong så att hon kunde vara mer ledig. Hon jobbade ofta 12 timmar per dag 6-7 dagar i veckan.

Vi var ute och åt middag med Mary som är lärare på universitet här nere. Hon hade med sig en utbytesstudent från Tyskland. Minns tyvärr inte vad hon hette men det var ett härligt go i henne. De var ett 20-tal elever från Finland och hon från Tyskland. Den här kvinnan stod i en klass för sig själv och hade ett självförtroende som kunde välta berg. Det skulle vara intressant att möta henne om fem år. Jag tror att jag lyckades ge henne några bra råd som hon enligt Mary uppskattade.

Jag skall äntligen fylla 50 och just nu handlar rätt mycket om att förbereda festen som skall bli en härlig tillställning där målet är att alla har träningsvärk i benen efter två dagars dansande. Att arrangera fester är fantastiskt roligt och inspirerande. Nu har jag tre väldigt självständiga och säkra kvinnor som lovat att hjälpa till med det mesta. Jag är i och för sig ganska säker på att allt inte blir som jag har tänkt mig då dessa kvinnor har egna viljor, vilket innebär att de gör som de vill. Jag är övertygad om att både jag och alla gästerna kommer uppskatta både fredagens och lördagens aktiviteter. På söndagen fortsätter vi till Egypten en vecka med ett direktflyg från Visby. Det blir bland annat en segeltur med en specialchartrad katamaran, en bjudning på en privat takterrass och ett härligt beachparty för ca 50 personer. Det blir en fest som fyller på med go energi som skall räcka tills solen tittar fram på allvar igen i Sverige.

Jag lovade i somras att jobba som flygvärdinna på en av turerna den fredagen som blir i slutet av februari. Jag ska inhandla ett par högklackade skor och räknar med att få låna en uniform med passande kjollängd. Jag läste på nätet att Sir Richard Branson (en av världens absolut största superentreprenörer med Virginkoncernen som bland annat har några flygbolag) förlorat ett vad som innebär att han skall jobba som flygvärdinna på ett konkurrerande bolag ungefär samtidigt. Jag tror att han får stå ut med sina skor i 7 timmar och jag i 70 minuter. Det blir i alla fall ytterligare en upplevelse i livet. Jag har kollat med Nicklas, som ibland likt fantomen kan bli kvinna i samband med fest, om han kan dela ett par högklackade 43:or med mig.

Klockan är nu 17.10 och vår barnvakt har just anlänt så att Monika och jag kan ta hojen till någon mysig restaurang vid en av Phukets alla stränder.  Apropå lycka stod båda barnen och väntade vid tomtgränsen på att Som (barnvakten heter så) skulle komma. Hon tillhör en av deras favoriter och det sprider sig ett leende som betyder lycka när hon kommer. Thailändarna är rätt barnsliga och leker väldigt enkla lekar. Jag tror att vi har mycket att lära av dem. Det är det enkla som är det svåra här i livet. Det är många som skulle behöva förstå just det.

Soliga hälsningar från Thailand.


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Pia Bolinder says:

    Om man tänker efter så är det oftast enkelheten man minns.

    Tänk mat, vad är den bästa upplevelsen med mat? det är inte oftast den finaste avancerade måltiden man kommer ihåg, men man minns kanske det enkla.
    mitt bästa minne är grillade färska räkor, bröd, olivolja och rosévin i en trädgård i spanien med utsikt över havet…. magiskt ögonblick.. och mycket enkelt!

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring