ÄNTLIGEN ETT EGET FEMTIOÅRSKALAS!

19 feb
19 februari 2011

Livet rullar på och äntligen börjar jag närma mig femtio. För fjorton dagar sedan trodde jag inte det skulle bli någon femtioårsdag att fira. Vi kom hem efter en lång och härlig semester och för första gången någonsin var jag inte sugen på att jobba vid hemkomst. Normalt börjar jag jobba två dygn innan hemresa och väl hemma brukar jag ställa väskorna innanför dörren och sedan ner på jobbet direkt. Denna gång fanns det absolut inget sug på något som hade med arbete att göra.

Jag funderade på om det var något fel och började beklaga mig för en del vänner. Två stycken sanningssägare som står mig nära sa: ”Grattis du börjar bli som vanligt folk. Att man efter fem veckors semester inte är intresserade av jobb är helt naturligt. Det tar tid att få tillbaka suget”.

Efter några dagar fick jag något som liknade influensa, blev sängliggande och behövde bara sova, sova och ännu mera sova. Sömnbehovet var enormt. Jag ville varken prata med någon i telefon eller i familjen. Jag kände mig verkligen trist, gnällig och värdelös. Jag var helt enkelt en riktigt dålig pappa och partner till min fru. Det där samspelet man skall ha i en familj var helt bortblåst. Monika fick göra allt. Jag vet inte ens om jag tog bort min egen tallrik efter maten. Jag är säker på att hon inte stått ut med en sådan sömngångare någon längre tid hade. Jag började tänka i negativa banor och såg hur hon och barnen flyttade, vilket inte gjorde mitt tillstånd bättre för hjärnspöket.

Efter ett läkarbesök fick jag svar på proverna där de såg att levern inte var okej och man misstänkte att jag fått hepatit A men de ville ta ytterligare prover och skickades till nästa läkare. Från honom fick jag svar igår att jag är klart frisk men har haft Denguefeber (vilket man får av en otrevlig mygga i t.ex. Thailand) som kan vara rätt stygg och det kan gå riktigt illa om det inte vill sig väl. Lärdomen är att när det börjar spöka i huvudet så kan det rasera vilken människa hur snabbt som helst. Ruggigt så kass och värdelös jag blev på några dygn.

Jag fick egentligen dubbla besked om min egen sjukdomsstatus igår. Vi var med i ett medicinskt experiment i december när det gäller hälsoundersökningar. Vi genomgick kroppskanning, hjärnskanning, DNA-prover, diverse avförings-, saliv- och blodprover mm under en hel dag. En form av kroppsbesiktning som skulle kunna motsvara bilbesiktningen. Den kvinnliga läkaren från Iran gick igenom resultaten med oss under nästan 1,5 timme vilket var intressant och lärorikt.

Nu har jag fått en personlig må-bra-bok som också förklarar vilka förutsättningar just min unika sammansättning av celler har, tack vare DNA. Jag fick exempelvis reda på att jag och kungen har ungefär samma historiska bakgrund när det gäller hur våra förfäder spred sin säd i världen. På något sätt bör vi ha vissa gemensamma förfäder. De finns en hel del kines i mig och honom bland annat. Enligt rapporten är det en bra grundstomme i min kropp och nu skall den skötas om som läkaren sade.

Nu har jag två läkarutlåtanden och min egen självkontroll som kan verifiera att jag verkligen mår bra. Jag visste väl att det kommer bli riktigt bra att fylla 50 på torsdag!

Den 24 februari 1961 för ca 50 år sedan var jag en av de sista som föddes på Burgsviks BB innan det lades ner och födande kvinnor hänvisades till Visby. Jag är döpt i Öja och uppväxt i det lilla samhället Burgsvik på södra Gotland. Min bästa kompis var Järnhandlarens son Janne Norrby och vi utforskade de lilla samhället under de sex åren jag bodde där. Ett minne därifrån var när vi fick vara med i en filminspelning och skulle jaga några skurkar. Vi på cykel och bovarna i en Volvo duett.

Somrarna tillbringade familjen på norra Gotland i Fårösund tills jag blev 15. Det märkliga är att skillnaden på norra och södra ön var så stor. Fårösund med KA3 var ett mycket hårdare klimat och där var svårare att hitta kompisar.

Familjen flyttade till Visby dagen innan första skoldagen i ettan. Ganska snart hittade jag en ny Janne. Dehlin och jag blev bästa kompisar och det var via hans pappas bananbil som smeknamnet Pigge flyttades från Burgsviks-Janne till Visby-Janne. Pigge kom från att de andra killarna hade dubbelnisse-klubbor när vi spelade landhockey och jag fick en Pigge-klubba från EPA av mamma.

Jag har sedan dess bott i eller runt Visby med ett gästspel i Göteborg under cirka 3 år då jag försöka övertyga Ulrika om att flytta till Gotland vore för hennes eget bästa.

Skolgången var så där. Jag var bra på gympa och matte, men en katastrof i svenska och de flesta andra ämnena. Det var lite trist att vara sämst i klassen i så många ämnen när jag hade en farsa som var skollärare. Jag gick på extrasvenska från ettan till andra året på gymnasiet, som var mitt sista. Det har väl hjälpt något, men stavningen funkar inte helt hundra ännu. Nu är det för sent och det får jag leva med.

Jag tror å andra sidan att det varit väldigt positivt att jag gjorde så mycket fel i skolan. Jag tror att jag var en av de bästa på att göra fel vilket har gjort mig orädd att göra just fel. En mycket bra egenskap om man skall vara entreprenör – eller eventuellt politiker, vilket inte är aktuellt för mig. Vilken gåva att få träna hela skolgången på att göra fel och förstå att man inte behöver bryta ihop för detta! Detta tackar jag min ordblindhet för. Ordblindhet hette det i början och sedan var det någon beläst människa som döpte om det till dyslexi, vilket ingen av de drabbade kan stava till. Gissa hur kul man hade när man valde det ordet?

På torsdag den 24:de fyller jag 50 år. Det blir en hemmadag med massor av champagne, pajer, tårta och Monikas fantastiska bullar. Vi skall ha en stor fest fredag och lördag så det bör inte komma så många på torsdag. Fredag skall jag göra premiär som flygvärdinna och har nu fått tag på ett par damskor i storlek 43 hos Niklas, som av någon anledning gärna kränger på sig kvinnokläder när det blir fest. Jag har även blivit lovad en kjol och matchande skjorta med skarf. Så det är väl bara att raka benen och kliva in i rollen till 100%. Vissa gäster skall ju hämtas på fastlandet och då skall jag göra min debut som flygvärdinna.

Vi startar fredag kväll med en battle mellan 70- och 80-tal. Det blir en temafest med massor av överraskningar där även jag kommer att få uppleva några om jag förstått allt rätt. Givetvis finns det kuddrum och kvällen kommer att innehålla mängder av dans. Tanken med festen är att tacka alla som påverkat mig till den jag är med musik, mat och dans. Det kommer att laddas ner så mycket energi att den skall räcka tills snön smälter bort för samtliga.

På söndagen var det tänkt att ca 40 stycken skulle vidare till Egypten och fira. Det var även bokat en tripp med en katamaran och ett stort beachparty på Mangrovestranden med diverse happenings. Som vanligt blir det sällan som man tänkt sig, det kom en revolt emellan och nu blir det i stället Dubai och ett grymt hotell då allt snabbt blev fullt när Egypten stängdes. Den enes bröd, den andres…

Jag älskar att arrangera fester och nu blir det en riktig 50-årsskiva att minnas och ladda goa stunder från. Jag tror aldrig att jag kommer få möjlighet att göra något liknade, så då är det lika bra att göra festen på riktigt helt igenom.

Jag är lycklig för att jag fått göra så mycket i livet. Jag är glad och stolt över mina två familjer – att ha en i himlen och en på Gotland har sina sidor, men vi har lärt oss att leva med dem. Jag är glad över att ha så många goa vänner där vi inte alltid har tid att umgås hela tiden, men när vi träffas så finns det bara där.

Framför allt så står jag för allt jag gjort och visst finns det några saker som gärna kunde fått vara ogjorda. Men om man inte vågar göra fel så blir det inte mycket gjort. Vissa saker har varit mindre bra, men andemeningen har varit rätt och vi har fixat till det mesta på ett sätt som alla kunnat leva med. Vi har baxat många idéer i mål och det är ibland små projekt och andra saker har blivit riktigt stora. Egentligen har inget blivit exakt som det varit tänkt. Utifrån en vision har vi vågat sätta igång projekten och med förenade krafter kommer man i mål.

Jag tycker att alla människor skall ställa sig frågan om de gillar vad de ser när de står framför spegeln. Jag tänker inte på utseendet utan mer på att där ska finnas en kille eller tjej som gör rätt för sig och inte smiter ifrån eller tar genvägar som skadar andra. Jag gillar mig själv och brukar blinka på morgonen i spegeln vilket betyder att nu kommer det en ny dag och den gör vi något bra av också.

Det kommer att bli ett turbulent år med massor av möjligheter. Målet är att skära ner antal företag och engagemang så att jag äntligen kan frigöra fredagarna till 100 % för egen tid. Att kunna ha sommarledighet och en lång vintersemester. Tjejerna är nu 1,5 och 3,5 vilket innebär mer aktiviteter med dem. Hunden kräver sina promenader vilket är bra och med åldern blir träningen mer och mer viktig. Dammen skall byggas klart i sommar och det kommer att bli väldigt spännande att se hur varmt vi kan få i den.

2011 kommer bli ett sjukt bra år och att bli 50 innebär att livet blir än bättre enligt dem som redan är där. Att ständigt gå omkring med nappar i fickan är charmigt, att längta efter stunden med frun är kärlek och att dagligen få leka med Wilda och Towe gör att min barnsliga sida får plats. Livet är här och nu och så får det bli.

Pigge W – snart femtio!


Dela med dina vänner!
12 svar
 1. Peter Jakobsson says:

  STORT GRATTIS!!! PIGGE-LIN, HOPPAS DINA KOMMANDE 50 ÅR BLIR KANON-BRA!!

  MVH
  PETER JAKOBSSON
  P.s alltid kul och intressant att läsa din blogg.

 2. lena.thalin says:

  Läste idag på webben om förebilden Pigge. Grattis i efterskott. Och, tack för gott sam-arbete en gång i tiden.
  Hälsningar från Lena, hemvändare åt andra hållet.

 3. Christina Fingal-Hammel says:

  Stort Grattis på din 50 års dag. Hela helgen kommer självklart att bli fantastisk. Jag tar med glädje hand om mina älskade barnbarn så att sonen och svärdottern kan festa och fira ihop med dig, din familj och vänner.
  Ha det bäst ! kram Christina Fingal-Hammel

 4. Susanne Liljenberg says:

  Grattis killen!
  Vår goa fina kompis!
  Vi behöver fler ”giggelinare” förlåt ”piggelinare” som ”giggar fett” och gör att det svänger här på ön.
  Vet du, du é en bra kille!
  Jag och Matt tycker så mycket om dig, åsså´din härliga fru Monica förstås! Hej Monica, Hej på dig Monica….la, la…la… Plus dina madicken-goa barn och de fina stora Nicole och Alex-barnen som oxå finns i huset…
  Vi försov oss imorse, hade tänkt gå upp klockan 6 och sjunga för dig. Musikinstrumenten låg vid fotändan, tillsammans med vattenglaset att skölja ner knäckebrödsbiten med (min mamma har alltid sagt att innan man sjunger på morgonen måste man äta något, annars betyder det otur…) Småfolket hade laddat med gossedjuren som oxå skulle sjunga. Kvällen innan så började Alve plocka in kaninen i vårt sovrum medan Vilmer sa pust!…och sedan kom nallen och vad synd det blev om lilla hunden, den måste ju oxå vara med och sjunga för Pigge och så Vidars lilla rosa apa, den kunde ju inte ligga ensam å´just det, lammet! Lammet ville ju inte sova ensam när kaninen, nallen, hunden, och apan skulle ligga och vänta på att sjunga. Åsså alla riddarna och några backugan -bollar på det…Vi försov oss och ingen klocka ringde…jag rusade upp och hoppade i kläderna medan jag ropade på Mattias och undrade var min nya kod var till det nya bankkortet, åsså nycklarna…-Mattias får jag låna dina nycklar? En trött Mattias snubblar nerför trapporna med en husnyckel i handen…och en förvriden ”jag-älskar-dig-min”…Men jag får ändå en härlig kyss. Jag kastar mig iväg mot taxin till flyget…
  MEN!!! Bättre sent än aldrig! Ikväll stämde vi upp i en skön allsång alldeles bara för dig… Grattis igen till ditt liv här och nu! Klart att det ska vara så! Vilken fix text du skrivit!
  I vått och torrt!
  Kram från Susanne och en från Mattias som velat ge dig en om han varit hemma nu…han är på väg hem från Crêperiet efter att de har haft Creppy Quiss…My music lovely Matt the man…just det, åsså´en kram från alla gossedjuren…dom glömde jag ju…

 5. Delicia Ferris says:

  Hejsan !!
  Grattis i efterskott har just hittat din blogg , ha det gott mvh Delicia

 6. Eva says:

  STORT GRATTIS Pigge
  Tanti auguri
  Eva Levander – Sicilien

 7. Thomas Rosén says:

  Grattis ”Lilla Gubben”

 8. Marika says:

  Grattis på födelsedagen! Förutsättningarna för att den ska bli bra låter lovande!

 9. Susanne says:

  Grattis på femtioårsdan. Nu är vi nästan jämgamla. Jag kom till mitten i november förra året. Jag tyckte det var en skön känsla att bli 50 år.

  Hurra hurra hurrra hurra. Hoppas din dag blir oförglömlig. Så ska det vara. Res väl.

  (Tur det vara var en mygga som gav dig all de där problemen. Tänk så små vi människor är eg när en liten jäkla mygga kan ställa till det så)
  Kram
  /Susanne i Halmstad

 10. Barbro, nyfiken glad says:

  Hej Pigge
  och grattis på födelsedagen!
  Att fylla år har jag själv god erfarenhet av då jag numera är närmare sjuttio än sextio.
  Jag gillade det du skrev om vad livet lärt dig och att du fortfarande är nyfiken på det du ser framför dig.
  Som du själv har jag jobbat mycket och känner väl igen ”ceremonierna” både före och efter även den kortaste ledighet med allt som skulle klaras av för att det skulle kännas o.k. att vara ledig.
  När jag så småningom blev pensionär var det många som var oroliga – hur, i all världen, skulle det gå?
  Att jag på frågealternativen Pest eller Kolera svarade att jag kände mig glad, nyfiken och förväntansfull möttes av stor förvåning.
  Så, med en frihet jag inte känt sedan jag var barn håller jag mig borta från ”gräddtårta och dragspel” och kikar framåt på allt som finns att upptäcka i såväl stort som smått.
  Om det finns någon sens moral i ovan skrivna så skulle det väl vara att aldrig, aldrig sluta vara nyfiken på livet =)

 11. Eva Tingwall says:

  GRATTIS i förskott, Pigge!
  Har du vägarna förbi Gåsemora 7 maj så får du tårta där oxå! Inte lika glamoröst som Dubai, men…jo, förresten, det är det visst! 🙂 /Eva

 12. Hasse says:

  Hej Pigge , som vanligt är det härligt o läsa i din blog.Kul att du verkar komma tilbaka på banan igen efter influensa (myggproblem). Att fylla 50 är underbart , Hoppas du får en helt underbar födelsedag, En stor kram från oss 3
  Hasse o Katherine o Zigge

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring