Äntligen har Högsta Domstolen givit sin dom!

18 mar
18 mars 2011

För många år sedan skulle jag sälja den gamla flyghangaren i Visby till en flygentusiast som ville ta över muséet och även anordna flygevent. Motor- och flygglad som jag är så var min intention att jag på något sätt skulle hjälpa honom. Hjälpen blev att han skulle få köpa byggnaden till ett betydlig lägre pris än vad marknadspriset var. Köpekontrakt skrev men inga pengar kom. Affären avbröts för att göras om ytterligare en gång. Även denna gång genomförde inte köparen affären. Det fanns inga pengar men han ville i alla fall ha tillgång till hangaren och återkom då med ett bytesförslag som jag förkastade. När vi inte kom överens hotade köparen med en lång utdragen process eftersom han ”visste hur man utnyttjade regelverket och trögheten i systemet”.

Här kommer själva klon: en tänkt köpare som fick nycklar, kan både förhindra byggnation eller mitt tillträde i över tre år, trots att jag är ägare!

Under den tiden fick jag inte ens laga de fönsterrutor som är trasiga på byggnaden. Jag har fått stå och se på när det regnat in och saker blivit förstörda. Alternativet skulle vara att ge efter och betala honom för att sluta obstruera.

Liknande det här händer ofta med grannar som bråkar. Jag har vid tre tillfällen valt att köpa ut en sådan granne till en högre prislapp. Frågan är då om dessa grannar bara förädlar värdet och utnyttjar systemet. Är det bara dumskallar som ger grannen klartecken att förädla sin fastighet utan ersättning?

Det har uppstått en hel industri bland jurister, advokater m.m. som lever på myndigheternas långsamma hanteringar. Om det skall ta totalt 20 timmar att bereda ett ärende så kommer det att kosta lika mycket att göra det idag som i morgon. Men det stökar till det för entreprenören, byggmästaren eller familjen som drömmer om ett eget boende om man måste vänta i tre år.

Efter dagens dom i Högsta Domstolen får köparen inte prövningsrätt och då har han dragit ärendet till vägs ände. Det har varit kostnader för staten på några hundratusen. För mig på ännu fler hundratusen och för köparens bolag det samma. Han visste att hans bolag inte innehöll något av värde och valde därför att driva frågan som han absolut inte kunde vinna. Hans vinst var att jag skulle lida skada.

Genom att sätta bolaget i konkurs slipper han betala de kostnader han dragit på sig. Tittar man i hans CV finns det ett mönster och detta mönster borde jag ha sett innan jag släppte in honom i lokalen. Jag charmades tyvärr av en mycket trevlig man med sköna planer på ett flygevent-center. Men man måste våga för att vinna och det är bättre att spänna bågen så att den ibland brister än att inte spänna den överhuvudtaget.

Vi har nu ca 1400 kvadrat meter flyghangar med fem bilgarage, en verkstad, två kontor och en övernattningslägenhet i centrumläge i Visby. Nu skall den säljas.

 • En djärv ide är att göra Sveriges första Bostadsrättsgarage för flygplan där det ingår verkstad, övernattnings rum och p-plats utanför.
 • Vi har ett bolag som vill ha det till att förvara tunga fordon vilket det passar perfekt till.
 • Med hela plattan som p-plats är det ett mycket bra läge för handel och väljer man att bygga ett golv så skulle man få en yta på ca 2500 kvadrat med 2,5 m i varje plan.
 • Vi har haft förfrågningar på en inomhus gokart-bana vilket skulle passa.
 • Min plan var att bygga kontor där vissa plan skulle få stå kvar.

Tyvärr har det varit så sega processer att jag tröttnat på byggnaden och kommer därför inte att själv förädla den. Nu står den som en resurs med troligen Visbys största fristående yta tack vare den mycket ovanliga takkonstruktionen. En takhöjd på över fem meter och dörrar som kan öppna upp hela långsidan. Ett läge som knyter ihop Flextronicsområdet med Skarphäll där det är lätt att parkera.

Vi skall inom kort gå ut och sälja byggnaden och tomträtten. Är du intresserad?

Nu är det helg och det blir Skåne för hela familjen. Lördag är vi bjudna på tvärtomfest. Det verkar vara något skånskt påhitt och jag kommer i alla fall att göra på mitt sätt.

Ha en härlig helg och tänk på att ni har tak över huvudet, vatten i kranen, mat i kylskåpet och det är helt ofarligt att gå en långpromenad längs stranden. Känn glädjen att andas in frisk luft som inte innehåller några radioaktiva partiklar.

Sist men inte minst: var lycklig för att att dina nära och kära lever.

Pigge

 


Dela med dina vänner!
2 svar
 1. Lotta Wanström says:

  Tack för dina kloka tankar, det är viktigt att ha rätt perspektiv och inte förlora sig i panik över värdsliga ting.
  Vad är ett barns raserade skolgång i en okompetent särskola mot en tsunami-våg!! Jag som inte kan sova på grund av morgondagens obehagliga IUP möte med en attackerande rektor och pedagoger som lägger ribban så lågt så lågt…. mitt barn är vid liv. Han kanske inte får lära sig läsa men han kan hoppa studsmatta och rida.
  Tack för att jag fick tillbaka mitt perspektiv, jag har haft det tidigare när yngsta sonen hade leukemi men man dras med i vardagen igen och glömmer det som är viktigt. Att slåss för sonens skola är också viktigt men inte till vilket pris som helst. Han överlever utan undervisning och när jag orkar så kan jag undervisa honom. Jag blir så trött på att alltid måsta orka själv. För har barnet ett funktionshinder (down syndrom) så spelar det ingen roll hur mycket man älskar sitt barn, för myndigheterna nöter sönder all energi som fanns.
  Men ibland ska man böja sig för vinden och överleva, hellre än att försöka stå imot och brytas itu.
  Jag är lycklig mina nära och kära lever.
  tack!

 2. Delicia says:

  Tvärtomfest låter intressant jag får väll höra vad det innebär på söndag skall bli trevligt att träffa dig ,hoppas resan till skåne går bra mvh Delicia

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring