Tvärtom-boende och Midsommar

22 jun
22 juni 2011

Jag har varit på resande fot fem dagar och det är inte så ofta jag är borta från barnen så länge. Det känns och märks framför allt när jag kommer hem att jag är efterlängtad. Känslan av barn som kommer springande och kastar sig i famnen är tillbaka och det är helt sjukt bra. Det var nog en av de saker som jag saknat mest de senaste sex åren. Jag och Monika har inrättat ett liv som gör oss väldigt bortskämda. Dels har vi vår extra farmor i Nicole och Alex farmor som bor hos oss i snitt en vecka per månad under 10 månader (då bor vi på hotell, hon städar, lagar mat, bakar, passar barn och tvättar). Tur att hon inte är fackligt ansluten för då skulle vi nog buras in på grund av slavlön. Sedan har vi våran barnflicka som bor hos oss. Det innebär att vi kan ta våra 12 helger per år gemensamt. Jag vet att alla inte kan göra så, men vi har möjligheten och tar verkligen vara på den. På så sätt kan vi göra som våra jämnåriga kompisar och bara dra iväg några dagar eller spontant bara för en kväll. Vi har också den där härliga tiden med småbarn som kommer tassande på morgonen eller natten och vill krypa ner mellan oss. Jag tror att vi just nu har det bästa av två världar och vi skäms inte en sekund för detta.

Vi bor också löjligt fint vid havet i Brissund där vi hör vågorna slå mot stranden när vi ligger med båda balkongdörrarna öppna och elden från den öppna spisen lyser upp sovrummet. När det är som absolut bäst ligger havet blankt om natten och mångatan blänker som en väg över Östersjön rakt in i sovrummet. Havet är mitt element. Jag trivs med havet trots att det tog familjen ifrån mig. Fiskarna sade att ””havet tar och havet ger. Ibland så lugnt och behagligt – ibland så vilt och farligt. Det är kanske det som gör det så fantastiskt?

Jag söker en del spänning och finns inte den så blir det lite tråkigt. På gården har vi en damm som är stor som en halv hockeyplan och den har vi grävt ut och gjort badbar. Den ser nu mer ut som ett stenbrott med en liten ruin i. Monikas brorsbarn Elvira 13 år är på sin första semester från föräldrarna och nu har jag och Monika tvingat henne att bada i dammen. Fiskarna är så tama att de äter ur händerna. Tjejerna från huvudstaden är ju inte precis några djurfantaster och skriker mest när fiskarna vill ha mat.

Jag läste i lokaltidningen om boende för gotlänningarna. Man kräver boende för ungdomar, barnfamiljer och pensionärer. På något sätt vill man att någon annan skall lösa detta. Samtidigt är man inte bered att betala priset som marknaden sätter. Jag tror att man måste hjälpas åt för att hitta lösningar som kan fungera. Framför allt så måste man våga tänka nytt. Jag försökte förklara för en kvinna som är lite över fyrtio att man kan tjäna/spara upp till 70 000 kr skattefritt genom TVÄRTOM-boende.

Tvärtom-boende innebär att man köper en lägenhet i Björkhaga strandby som ligger mindre än 100 meter från havet inklämt mellan två väldigt mysiga naturreservat. På området finns en av Gotlands bättre sandstränder. Allt ligger 25 minuter från Visby och 5 minuter från ett mindre samhälle med det mesta man behöver. Till och med ett utlämningsställe för Systembolaget. Bussen till Visby stannar 4 minuter från huset. Huset är på ca 55 kvadratmeter och har två sovrum dusch/wc och ett allrum med ordentligt kök. En stor balkong med havsutsikt där man ser havet gå ner i Östersjöns böljor varje kväll. Huset är nybyggt sedan tre år och fullt utrustat med allt från möbler, porslin hushållsmaskiner, tv, stereo, utemöbler och en kamin. Köparen behöver inte införskaffa något förutom sänglinnen och privata tillhörigheter. Om man räknar in alla kostnader som räntor, bostadsrättsavgift där ”allt” ingår: p-plats vid huset, sopor, vatten, värme, tv-avgift, internet, extra förråd, pool, gräsklippning mm så kostar det löjligt lite att bo där.

Genom att inte bo där när turisterna vill ha tillgång till lägenheten under 8 veckor  utan istället ta sommarens hyresintäkter och bli mini-turistföretagare så får man en total boendekostnad på mindre än 2000 kr i månaden. Det flesta som bor i en tvåa eller trea med p-plats, el, sopor, tv och internet har en prislapp på ca 7000–9000 kr. Skillnaden blir 5000–7000 kr per månad vilket gör 60 000–84 000 kr skattefritt per år. För de pengarna kan man t.ex. resa 8 veckor per år eller flytta ut i en stuga eller till en bra husvagn under sommarmånaderna.

Jag har bestämt mig för att hitta någon som kan tänka sig denna boendeform för då har vi alltid någon som bebor anläggningen. Genom att alltid ha tillsyn minskar förstörelsen med över 50 000 kr per år. Jag tänker därför eventuellt ligga kvar med topplånet till den förste som kan hjälpa oss med bevakningen. Jag tror att människor blir smartare och smartare och på så sätt kommer att vilja dela ägandet med flera. Om det gäller fritidshus, segelbåt eller husbilen så blir det smartare och mer ekonomiskt. Mindre jobb och bättre ekonomi gör att detta är en given trend i framtiden.

Jag tror även att det är nödvändigt att fler och fler blir mini-turistföretagare på Gotland. Bondestugan har fått en del uppmärksamhet och Drömstugan är egentligen samma sak fast med mycket mindre jobb och mer stordrift. Vi har nu fått ca 250 familjer att investera närmare ½ miljard på Gotland. Dessa familjer har ett sommarboende som är många gånger smartare än att äga sin egen stuga. Ekonomiskt kostar det 5 gånger så mycket att ha en egen stuga och då är inte arbetstiden inräknad. Av två veckor går ofta en till att vara vaktmästare i den egna stugan. Några gillar det medan andra vill ha semester på semestern.

Nu är det midsommar och SMHI hotar tyvärr med dåligt väder. Jag tror inte det blir så på Gotland, utan här kommer solen att skina som vanligt. Snapsarna kommer äntligen att vara lite svagare så att man kan sjunga några visor till. Gräddtårtorna kommer att vara helt kalorilösa och jordgubbarna är så stora och saftiga att man måste dela dem i tre delar. Ölen kommer att vara exakt så där kall som den skall vara och marinaden har trängt igenom hela köttbiten och till slut kommer jag att vara precis så där snygg som en äkta man skall var på midsommarnatten när man står där under stjärnhimlen och bara ler ett fånigt leende för att man trivs så in i helvete med livet.

Ha en Mysig Midsommar och kom ihåg att ta Varannan Vatten även om det regnar på er som inte är på Gotland!


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. Lars Dekenno says:

  Härlig läsning! Det är nåt magiskt med att ha barn i sitt liv, allt blir sådär annorlunda på något sätt (förutom det självklara) och det är för mig meningen med livet. Och inte ska man skämmas för att man har det gott, lika lite som man ska skämmas för att man har det sämre. Livet är ju här och nu och oavsett hur man har det så är ändå livet att föredra. Fortsätter gilla ditt bloggande och hoppas att du får lite mer tid över till detta för det är alltid inspirerande och härliga klokskaper du delar med dig av:) Ha en briljant midsommar precis så som du önskar dig.

  Life is good

 2. Hasse says:

  Önskar dig i din Fam , en trevlig midsommar

 3. Bodil Wilén says:

  Tack det samma! Precis som Gotland bjuder även Dalarna på sol!

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring