Osäkerheten fortsätter – det är det enda vi kan vara säkra på!

21 aug
21 augusti 2011

Just nu känns det som om osäkerheten sprids lika snabbt som en afrikansk influensaepidemi. Ekonomin i värden känns helt plötsligt som ett korthus. En tsunami sköljer in över Japan och hela världen börjar skaka. Grekerna missköter sin ekonomi och Europa darrar. Amerika blir nergraderat och världsekonomin får hicka. För min del har jag alltid klarat mig bäst när det är lite rörigt och osäkert. Det är då det gäller att lita på min egen magkänsla som jag byggt upp genom åren. Magkänslan är egentligen resultaten efter mängder av misstag, diskussioner, spaltkilometer av lästa texter och massor av livserfarenhet.

En osäkerhet som pågår är vad som gäller kring min rymdresa. Så länge de amerikanska myndigheterna inte har bestämt sig så vet vi inte när vi kommer iväg, hur vi skall förbereda oss eller vilka läkarundersökningar och tester vi skall genomgå. Jag försöker som vanligt att söka svar på andra håll. Idag lördag skall jag träffa en riktig Astronaut som är en av tolv som promenerat på månen. Det är respekt i ett sådant möte. Charlie Duke har varit inblandad i många av Apolloprogrammen och han fick själv möjligheten att följa med på den 5:e månlandningen. Jag träffade honom på Tekniska museet där han höll föredrag om sin månresa och en del andra anekdoter från tiden med Nasa. Killen var närmare 75 år och har en fysisk form som skulle göra många av mina 50-åriga kompisar gröna av avundsjuka inklusive mig själv. Jag har även kontakt med Sveriges egen astronaut Christer Fuglesang som lovat att tipsa mig om hur jag eventuellt skall träna och vad det innebär. Tänk om jag skulle bli så åksjuk att jag inte kan ta in upplevelsen av resan när alla yttre krafter kommer igång? Det skulle vara för trist. Därför söker jag en del på nätet, läser böcker och tar hjälp av dem med erfarenhet.  Lasse som sålt resan till mig är en bra källa att hämta information från då han är superintresserad och kan det mesta.

På flyget upp läser jag dagens GA och ser att Mats Linder tar upp en idé som innebär att fler hyr ut rum till studenter och ungdomar på årsbasis. Överlag menar man att idag bor det färre på samma yta vilket innebär att fler kan ha inneboende. Det har tydligen provats i Norge med bra resultat och helt plötsligt är det två i stället för en som bor på 68 kvadratmeter till en vettig kostnad. Jag har provat den modellen i Vibble på Gotland där vi byggt 27 villor med en eller två uthyrningsdelar för ett antal år sedan. Modellen funkar jättebra. Den som äger fastigheten har i vissa fall minskat sin boendekostnad med upp till 80% genom att bygga in två små hyresrätter som efterfrågas på marknaden. Munte ll är egentligen modellen för det framtida smarta boendet i Sverige. Igen har vi utvecklat och testat en Gotlandsmodell som borde exporteras. Vi ville fortsätta denna byggnation och har av Region Gotland (fd Gotlands kommun) begärt tillgång till mark norr om Kneippbyn till detta, men tyvärr har det som vanlig varit väldigt osäkert och beskeden har varit både ja, kanske och aldrig. Man kan säga att det är väldigt osäkert vad man får göra och det enda man kan vara säker på att osäkerheten gällande hällarna kommer att bestå.

Kring byggnation är osäkerheten än större än den som nu utspelar sig på världens börser. Det bästa med osäkerheten kring byggnation på Gotland är att den varit konstant. Tyvärr håller den på att accelerera just nu då det verkar rörigare än någonsin på Byggnadsnämnden. Det spelar ingen roll vilket parti som styr för osäkerheten består.  Det verkar nästan som om den skall finnas av hävd. Trots att det var S som stod bakom våra satsningar på Snäcks camping så valde delar av den egna organisationen att gå emot sina egna. Jag tror att sådana utspel sker för att man historiskt struntat i långsiktighet och i stället har det personliga tyckandet fått styra. Vi som är inblandade inser att det är så krångligt att vi inte riktigt förstår hur man skall tolka situationen. Osäkert är det i alla fall.

Jag har nu pratat med några utomstående konsulter om vad som sker på Gotland. Deras åsikt är Nummer 1 att byggnadsnämnden är på tok för underbemannad. Inte ens de ordinarie tjänsterna är bemannade. Tyvärr har flera som är rutinerade och kunniga försvunnit och inte ersatts trots att de flesta ärenden som gäller utveckling på Gotland måste igenom nålsögat på Byggnadsnämnden.

Gotland har många specialbestämmelser som Natura 2000, Gotlandskusten, Världsarvet mm så vår ärendetid på ön blir betydligt längre än vad det tar i en lika stor kommun på fastlandet. En konsult som jag pratade med sa att Gotland har mer än dubbelt så många ärenden som andra motsvarande kommuner har och ärendena kräver ofta dubbelt så lång tid per ärende på grund av alla specialbestämmelser och överklaganden. Om det stämmer borde vi ha en bemanning som är tre gånger så stor som motsvarande kommun. Just nu är det något sjukt över den förvaltningen och så har det varit allt för länge. Varför de inte prioriterar och sätter tuffa leveranskrav på avdelningen är omöjligt för mig att förstå. Det här är ju en av nycklarna till öns utveckling!

Jag är 100% övertygad om att detta leder till att vi inte får de investeringar och etableringar som vi egentligen behöver på ön. Om Region Gotland lade alla resurser på att bli bäst och snabbast i landet med bygglovsärenden så skulle en hel del lösa sig vad gäller målet med att bli fler gotlänningar. Vi ställde en fråga till regionen som berörde bygglovsärenden i somras där jag förklarade att det var bråttom med besked för vi har en investering som skall beslutas gällande ett projekt på flera 10-tals miljoner. Projektet krävde ett skriftligt besked. Handläggaren har inte återkommit och av ansvarig chef har jag inte heller fått fram något skriftligt besked.  Jag tyckte frågan var hyfsat enkel men det är kanske för stora krav att kräva svar på två månader. Projektet är nu överspelat och nedlagt.

Jag möts av en uppgivenhet bland privatpersoner och företagare som vill utveckla boende, jordbruk, restaurangen eller bygga nytt. Jag vet att det går flyttlass åt fel håll på grund av dessa icke-svar som bara skapar osäkerhet. Den här osäkerheten sprider sig även till den grupp som funderar på att flytta hit. Googlar man på Gotland och byggnationer så inser man att det är stora problem när man följer det media rapporterar.

Allt skall inte bara skyllas på myndigheter för vi har själva en del i detta överklagande. Det finns mängder med okynnesöverklagande som suger energi och tar tid från tjänstemännen. Överklagarna får energi när de får synas och höras i media. Det ständiga bytet av styret på ön ger inte bättre förutsättningar. Det är ofta en liten klick som ständigt överklagar och tyvärr finns det allt för lite engagemang från dem som tycker att byggplanerna är bra.  Det råder ingen osäkerhet om att media kommer fortsätta och rapportera mest från den lilla klick som är emot något och på så sätt får sin livskraft så de kommer garanterat att överleva kraftiga börssvängningar, askmoln, tsunamis och utvecklingen i Sydeuropa som inte tänker anpassa sig till en ekonomisk verklighet.

Osäkerheten kring vem som är lik vilken förälder håller på att skingras totalt gällande de små tjejerna i hemmet. Wilda kör för fullt på Mammas linje och följer det som är rätt och hennes syster kan gärna prova nya vägar och det som kanske inte till 100% är rätt. Hon springer och ramlar på samma ställe som vi sagt till henne att ta det försiktigt på. Med ett leende reser hon sig igen och tar ny fart mot nya skrapsår. Hennes ben ser ut som om hon varit med om en stor olycka medan Wilda knappt har ett enda skrapsår.

Trots att vi vill ha egen vuxentid i sängkammaren är det ju hur mysigt som helst när tjejerna klättrar upp till oss i sängen. När jag ritade sängen hade jag just den tanken i huvudet och byggde in en extrasäng som man enkelt drar ut. Med ett lätt handgrepp så kan man låta den lille parveln glida ner i lådsängen så att vi får vara ifred när vi vill. Och det råder absolut ingen osäkerhet om att vi ibland vill detta.

Vi kliver nu in i en tid då vädret kan vara hur osäkert som helst. På Gotland är det nog den bästa tiden och vädret kan skifta från högsommar till ruggig höst. Det är fortfarande 21 grader i vår damm och vi badar när vädret tillåter. Ljusstyrningen är igång och på kvällarna är det magiskt. För några helger sedan var det nattbad med ett 70-tal levande ljuskällor och eldar runt badet. Gissa om det uppskattades av barn och alla vuxna som var med!

Just nu är det nästan löjligt bra och vi njuter så mycket vi kan av allt. Det är ju den uppgiften vi har: att leva här och nu med massor av skratt och njutning.


Dela med dina vänner!
2 svar
  1. pigge says:

    Kom in förbi så får vi se om vi kan hjälpa er att hitta ett boende. Pigge

  2. Din granne i Brissund! says:

    Ang inflytt till ön så är det inte lätt för oss som verkligen vill… Ta oss som exempel. Vi hyr ett hus mellan aug 11 till juni 12. Var vi ska bo sommaren -12? Ingen aning. Vi har inte råd att lägga ut 8000 kronor i veckan! Vi har stått för kort tid i kö på Gotlandshem och vi är inte jättesugna på att lägga ut 2 miljoner på ett hus som inte känns ”rätt” för oss (bara för att vi har panik). Vi försökte säga till vår hyresvärd att vi betalar högre pris under sommaren (dock inte 8000 kr/v) med löfte om att hyra ett helt år till. Nej, blev svaret.

    Pengar är det viktigaste för gotlänningarna och har man som oss inte råd med 8000/v – ja då blev drömmen om Gotland en mardröm och vi får nog flytta ”hem” igen.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring