Härlig höst och full fart!

13 sep
13 september 2011

Jag var på Cirkus i Stockholm förra lördagen och såg Henrik Schyffert och Fredrik Lindström i Ljust och fräscht. Det var väldigt mycket humor och härliga budskap som var mer än tänkvärda. När man ser världen genom deras ögon så lever vi i en väldigt konstlad värd. Försök att förklara varför man köper jeans som är färdigslitna eller helt slut och att dessa kostar extra mycket? Innebär det att modet växlar så fort att vi inte har tid att slita ut jeansen och därför betalar grymma överpriser för att få dem som är söndertvättade/slitna på rätt sätt? Att man skall ha minimalistiska hem och på så sätt försöka visa vem man är? Visa vem man är, vilken klan man tillhör, för att man bär rätt klocka, handväska mm.

Vi diskuterade detta i taxin hem då taxichauffören som var ifrån Azerbaijan gjorde ett inlägg och sade att det var en sjuka som nästan alla var smittade av. Helt plötsligt duger inte den tv som man haft i fyra år därför att grannen har en med 40 pixlar extra och några tum större. Då skall man jobba ihop 8500 kr för att kunna köpa den tv som inte ger några praktiska fördelar men kräver nästan 100 extra arbetstimmar av en sjuksyrra eller taxichaufför. Timmar som man skulle kunnat ägna åt sin egen hälsa eller barnen. Självklart skulle det sistnämnda ge så mycket mer men ändå vinner konsumtionslustan. Jag är tyvärr inte speciellt mycket bättre och får väl försöka tänka till lite mer i framtiden.

Under veckan har jag varit i Falun och hållit föredrag i en serie som arrangeras av Företagarna med Jens Spendrup och  Elisabeth Thand Ringqvist VD för Företagarna. Misstagens mästare är temat. Det går ut på att berätta om en del misstag som vi gjort under vår tid som företagare. Det är just av misstagen som man lär sig. Och det är viktigt att berätta för andra företagare att det inte är farligt och att det hör till. Man måste våga för att lyckas. Nästa stopp är Karlstad den 14 september. Sedan börjar en annan serie på 8 gånger som skall genomföras under hösten. Det blir långa resor och långa dagar.

Onsdagen i Falun började med att Wilda väckte mig kl 04.10 och jag släckte lampan hemmet igen kl 22.30. Barnen har varit sjuka båda två så sömnen har tyvärr inte fått de timmar den borde haft under veckan som var. Men det funkar i alla fall på något sätt även om jag känner att jag bryts ner lite hela tiden. Jag skall absolut inte klaga då vi är två plus en barnflicka så vi har det egentligen löjligt bra. Jag tänker på alla ensamstående mammor som löser sådant och mycket mer. Jag fattar inte hur de orkar och klarar allt. Det är nog de riktiga hjältarna och entreprenörerna i vårt samhälle.

Under sommaren har jag haft en skriftväxling med den ansvarige för Hela Gotlands (öns nättidning) klotterplank eller pissrännan som en del väljer att kalla deras kommentarssida. Min uppmaning till honom var att våga vara först med att stänga ner de okontrollerade anonyma kränkande kommentarerna. Antigen skall de granskas eller så skall det införas obligatorisk upplysningsplikt vem som står bakom åsikterna. Jag tyckte att han skulle vara våga vara lite entreprenöriell och bli först med att styra upp detta. Nu kommer han att bli en i den grå massan som följer övriga tidningar. DN, Expressen och Aftonbladet blev först i förra veckan och fler kommer följa efter. Det krävs mod att genomföra förändringar och sådant som är nytänkande. Det är alltid enklare att bara följa med strömmen – vilket han verkar göra.

Veckan har varit rätt stormig på jobbet med diverse förändringar där några väljer att gå vidare och andra kommer att gå ner i tid. Vissa nya tjänster kommer att uppstå kring sälj där vi måste bli mer säsongsanpassade. Förmågan att snabbt anpassa sig är viktig för företagare. Det finns en sanning där ute och man måste lyssna på marknaden. Världsekonomin är rätt rörig och just nu är det nog ingen som riktigt förstår vart vi är på väg med ekonomin i världen och Sverige.

Jag har under en tid slagit ner på trögheten inom Region Gotland (f d Gotlands kommun). Bara i veckan så var jag i kontakt med 5 företagare som inte fått svar på de brev de sänt till regionen. Alla projekt som skall genomföras kräver ofta en kontakt med regionen. Om man inte återkopplar stannar allt av. För min del har vi avstyrt ett projekt på ett antal miljoner och just nu har vi ett till som eventuellt måste skjutas ett år fram om vi inte får besked i tid. Det går inte att påbörja för sent för då håller man på och bygger mitt i säsongen. Jag känner en stor rädsla för att vi får en stor arbetslöshet bland byggnadsarbetare framöver då det verkar ha havererat ordentligt på byggnadsnämnden.

Stefan Liv har påverkat mig och andra på ett sätt som inte går att förklara. Jag är ingen HV71 fan och vet väldigt lite om Stefan Liv. Ändå har jag läst otroligt mycket om honom och den flygplansolycka som han och hans klubbkamrater råkade ut för. Så fort jag kommer några rader tåras kinderna och jag får gåshud. Det är så klart en fruktansvärd olycka och väldigt tragiskt. Men det finns nästan dagligen olika otäcka händelser som berör mer och mindre. Men aldrig har det väl varit något så långt bort som berört mig så nära. Jag kan inte förklara fenomenet. När jag idag läste om han små barn som var jämngamla med mina tårades det så mycket att det inte gick att läsa.

Jag tror att Liv får evigt liv och att hans forna lagkamrater kommer stå som nr 1 när krutröken lagt sig efter en elitserievinter. Det gäller att rikta den energin som uppstår i en sådan situation rätt och det tror jag att smålänningarna kommer göra.

Lördagen den 10 september flög vi med en gammal DC3:a från 1937 till Ösel i Lettland. En häftig upplevelse och jag fick provspaka från styrmansplats. Jag har alltid varit intresserad av gamla klassiska maskiner och det spelar egentligen ingen roll om det är båtar, bilar, flygplan eller motorcyklar. DC3:an har så vackra linjer och allt är på riktigt. Det rinner olja lite här och lite där och så skall det vara. Dessa klassiker kommer att hålla hur länge som helst och jag kan njuta av enbart motorljudet.

Ösel var en mycket positiv upplevelse och det känns som om det finns mer kvalitet i Östersjön vilket är bra för oss på Gotland och framtida samarbeten. Samhället som vi såg verkade ha återhämtat sig ordentligt från vad det var för 10 år sedan. Hit kommer vi att resa fler gånger då det var väldigt prisvärt och trevligt. Ölen kostade 22 kronor för 50 centiliter. Något att konkurrera med!

Vi var 21 stycken som landade på Ösels flygplats och när vi anlände behövde vi inte gå igenom varken pass eller tull. Det kändes väldigt enkelt, gästvänligt och obyråkratiskt. Ganska snabbt hamnade vi på stadens torg och det blev några öl på en uteservering. Massor av sanningar och ännu fler osanningar dryftades med de svenska idolerna Posa, Varg-Olle, Storken m fl. Ett helt gäng av gamla speedway- och motormänniskor som skrävlade med oss ungtuppar om diverse äventyr. I taxin tillbaka var vi ett laddade gäng som skulle åter till hotellet.

Tyvärr fick några av grabbarna en taxichaufför som inte var helt nykter. När Vargen 83 år skulle gå ur bilen trodde chauffören att alla var ur så han körde bara iväg. Vargen stöp som en klubbad oxe framför ögonen på oss och det såg riktigt farligt ut. Gubben reser sig snabbt upp och har skrapsår på armar och ben. Snabbt som fan säger han att han vill ha pengarna i retur för resan. Vi upptäcker att det blöder ordentligt från benet så han fick åka vidare till sjukan. 3 timmar och 10 stygn senare var han med på festen igen. En riktig krutgubbe som inte ville in och sy för det kunde han göra själv på hotellrummet. Det finns krutgubbar och så finns det riktiga knallgubbar.

Monika har varit i Rom med två andra tjejer och det är en go känsla att känna längtan till varandra. Jag ser nu fram emot att komma hem till barnen för en busig söndagseftermiddag i Brissund. Towe har börjat prata och det kommer hela tiden nya ord. När hon vaknar på morgonen är hon som en solstråle. Hon ser fram emot varje dag från den stund som hon öppnar ögonen på ett härligt sätt.

Hennes stora syster Wilda startar nästan alltid tvärt om. Gnäll och tårar som efter en kvart byts ut till betydligt gladare tongångar. Livet är fantastiskt och det är för jävligt att andras olyckor skall behöva påminna oss om alternativet. Allt för många tar morgondagen för helt självklar och framför allt behöver vi se mer positivt på framtiden. De flesta i detta land har det bättre än 75procent av jordens befolkning.

Nu är det dags att förbereda morgondagens studiebesök. Det kan bli en mycket viktig del av Drömstugans framtid.

Ha en bra vecka för det skall jag ha!


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. kristin jansson says:

  jag beundrar dig ooch det du gör trots allt du varit med om! mvh kristin jansson 30 haninge

 2. Birgitta Ivansson says:

  Tack för stärkande råd i onsdags i karlstad. Ni är varandras motsats du och Jens. Det är sådana som du som får mig att våga starta eget (är på gång) och sådana som Jens som hämmar. Jag ångrar att jag inte frågade honom vad en medelålders kvinna utan mor- och farföräldrar och föräldrar ska göra eftersom hans första råd var just att förlita sig på dessa. Mod att tro på sig själv och att ta hjälp av andra är precis som du sa nummer 1.

 3. Noboxsolutions AB says:

  Tack för igår!

  //Anna, Christian & Jesper Noboxsolutions AB

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring