Mamma mina fötter är för långa!

05 okt
05 oktober 2011

Den här hösten har blivit väldigt komprimerad och det var den även innan jag fick nya arbetsuppgifter. Meningen var att jag skulle jobba ca 2-3 dagar i veckan med Drömstugan men nu blir det 4-5 och jag som skulle vara ledig mina fredagar… Dessa är nu rökta en bit in i 2012 och fram till mars lär det inte lätta. Jag skall inte gnälla för det är ordentligt med kul resor, upplevelser och utmaningar som väntar. Men det är ju det där med målsättningar och löften. Främst är det löftet till barnen, Monika och mig själv som jag inte kan uppfylla.

Just nu sitter jag på Rhodos flygplats och på grund av att grekerna tänker strejka i morgon onsdag och då riskerar jag att missa planet till Sundsvall på torsdag morgon där jag och Yngve Bergqvist från ishotellet i Jukkasjärvi skall vara någon form av huvudtalare inför ca 400 entreprenörer. Det är en mycket påkostad kick-off där vi har betydande uppgifter. Jag har nu lyckats att boka om så jag flyger direkt till Skellefteå tack vare en mycket serviceinriktad tjej på Apollo. Tyvärr är alla hotellen fulla. Men Pilla har lyckats få ett resanderum hos en kvinna som förbarmade sig över att jag anländer i natt vid halvtretiden. Jag trodde att Skellefteå och Sundsvall låg så där 15 max 20 mil ifrån varandra – det är vid sådana här tillfällen som jag saknar min geografikunskap. Det visade sig att det är ca 40 mil vilket innebär ca 6,5 timmars bussresa till Sundsvall. Tar man istället genvägen över Stockholm med flyg går resan på mindre än halva tiden. Lite så här är livet hela tiden och det blir aldrig som man tänkt sig. Det gick rätt snabbt att bestämma mig för att resa ett dygn tidigare och jag förklarade ordentligt för frun och den äldsta tjejen att jag blev tvungen att boka om. Towe 2 år och 64 dagar tog jag ett snabbt ”hej då” med för min lilla hjärna förstod inte bättre. 2,5 timmar senare får jag ett sms där mamman förklarat att Towe frågat 20 gånger vart jag tog vägen. Oj vad det hugger i bröstet.

Jag skulle ha åkt med på en veckas mys-MC-tur där vi skulle köra enduro på Island i augusti med Berra. Kompisarna som tävlingskör och är ca 10 år yngre och betydlig mer vältränade har legat på och tyckt att jag som kompensation skall med och köra en betydligt tuffare tur till Sahara i Marocko i november vilket jag bestämt har sagt nej till. Efter att Island blev avbokat sade jag nej två gånger till Marocko för att en dag upptäcka hur min mun en dag säger ja… Vissa dagar mår man lite för bra för sin egen hälsa kan jag inse så här i efterskott.

Nu våndas jag inför den resan och försöker tvinga mig att simma, cykla och köra hoj. Tyvärr tar jag inte detta på tillräckligt stort allvar så snart måste jag nog hota mig själv med kännbara straff. Jag var i alla fall ute med Berra förra helgen och körde några timmar. Det var en sån där mystur som Timmy ruttnar på. Jag tyckte det gick rätt bra och försökte träna på balans genom att göra det onödigt svårt. Jag lyckades i alla fall lära mig en del och det går om man bara vill.

Min rymdresa kryper närmare och jag åker nu på ett event till New Mexico där vi kommer att få träffa de som är huvudansvariga för rymdprojektet. Chefstekniker och piloter. Ingenjörer och konstruktörer. Vi kommer att få en ordentlig inblick i vad detta äventyr kommer att innebära. Vi kommer att få bekanta oss med rymdfarkosten och det verkar som om vi får träffa Rickard Branson denna gång. Det känns väldigt spännande och skall bli grymt intressant. Inte minst att få möta alla andra ca 350 personer till som köpt sin resa. Jag tror egentligen att det är här som resan skall betala sig. Över 350 entreprenörer som väljer en sådan resa. Där måste det finnas framtida affärer som gör att jag kommer ut på nya betesmarker. Det kostar alltid något att träffa nya människor. Jag har lite svårt att förstå det där med accelerationen där vi går från 350 km i timmen till 3500 km i timmen på bara 30 sekunder. GRYMT.

Just nu är vi inne i en period då våra små tjejer nästan varje natt kommer upp i sovrummet och skall sova hos oss. Wilda smyger in och oftast märker man inte henne medan lilla syster Towe har en tendens att lägga beslag på hela vår jättesäng (200 x 280 cm) Hon beter sig som en propeller och vägrar att rotera runt en centrerad axel. Genom att rotera samtidigt som hon förflyttar sig i alla fyra vädersträcken så kan vi inte sova fyra. Det funkar med Monika och mig om vi lägger oss längst ut på var sin sida med en massa kuddar mellan oss och Towe. Sängen är byggd med en utdragslåda som Wilda kallar ”sin låda” då det oftast blir hon som ligger där för att det skall funka med lillasyster. Förra veckan hade jag lagt ner henne så att hon kom väldigt nära en av väggarna i lådan. Snart hörde vi hur hon beklagade sig! ”Mamma mina fötter är för långa!” Det löste sig genom att jag flyttade henne en liten bit så att fötter och ben fick plats igen. Barn är underbara med sina kommentarer.

Vi har haft som mål på resan att Wilda skall kunna simma mellan bassängkanterna, ca 9 m utan hjälp. Båda ungarna är nu helt orädda för vatten och Wilda klarade uppgiften och simningen sker faktiskt med något som man kan likna vid riktiga armtag. Pappan är grymt stolt över sin treåring som ibland kan vara hur sur/envis som helst (undrar vart det kommer ifrån?). Towe två år är lite motsatsen på många plan. Hon är som en solstråle men med en räv bakom varje öra. Busig och den som hela tiden hittar på något spännande. Syster Wilda förmanar och övervakar lillasyster. Hon berättar vad man inte får gör och vad man får gör. Det är kul att de är så olika och framför allt att de funkar så bra ihop med varandra och sina föräldrar trots att de inte fått välja själva.

På resan har frun för första gången blivit tant. Hon har köpt ett par riktiga tantbyxor vilket jag kommenterade och sedan dess har byxkjolen inte varit på. Tvärtom; det hände något kul efter den kommentaren och modet tog en helt annan riktning vilket jag är glad för. Ibland måste man få säga vad man tycker.

Vår resa gick med Apollo direkt från Visby till Rhodos vilket är helt fantastiskt bra. Vi bodde på en helt ny familjeresort och där var det shower varje kväll. Under min tid som VD på Kneippbyn var oftast Apollos och Vings familjeresorter något vi strävade efter att kunna efterlikna. Med glädje kunde jag se att Kneippbyns krogshows underhållning slog Apollo med en eller två divisioner. Gotland har väldigt mycket kvaliteter som tyvärr inte riktig når ut.

Min höst innehåller ca 20 föredrag och en serie har gått av stapel som heter Misstagens mästare. Jag var på ett jobb i Norra Skåne och då det i alla fall tar en dag för resandet så frågade jag om det inte fanns en möjlighet att komma till deras skola och snacka entreprenörskap utan någon kostnad. Jag brukar försöka att göra lite extra nytta om det går. Tyvärr var det en väldigt dåligt förberedd stund. Varken lärare elever kändes speciellt förberedda. Kvällen blev precis motsatsen. Ett av de absolut bästa framträdandena jag gjort. Mycket hänger så klart på mig och den moderatorn som håller i trådarna. På dagen var moderatorn väldigt osäker vilket spred sig till alla i lokalen inklusive mig. Helt klart blev det nya lärdomar igen och ännu ett misstag som ledde till mer klokskap.

Till helgen skall Monikas dotter vara med i ett av öns största lagtävlingar för tjejer. Gotlands årliga gymnastikuppvisning. Det är något helt fantastiskt att se och det är också lika fantastiskt att så få av sportjournalisterna vet eller förstår något om tävlingen. På grund av att det är en tjejidrott lider den av sin historia. Jag föreslog för arrangörerna att de skulle bjuda in lite journalister och utbilda dem. Berätta hur klubben bygger upp sin organisation, hur man tävlar och vilka krav som ställs på de tävlande mm. Tjejerna gör ofta bra ifrån sig och det finns en bra klubb med många duktiga ledare i alla åldrar. Jag hoppas att mina tjejer tar upp det där med gymnastik. Tjejerna och killarna (ganska få) får bra balans, hållning och en grym sammanhållning som man inte sett röken av inom fotboll, ishockey eller andra bollsporter.

För två helger sedan hade jag och Monika en av våra egna helger. Denna gång gjorde vi ett litet avsteg och bjöd in 4 stycken kvinnor. Vi träffade dem under 20 av våra 40 timmar. Fyra tjejer med så mycket erfarenhet att det troligen kunnat driva Oskarhamns 2 om man bara kunde utvinna den energin som de förmedlade. Det var prat och frågor på alla plan. Barndom, död, glädje, makt, uppfostran,  skolgång, kvinnliga problem som jag aldrig förstått men får mer och mer förståelse för. Dessa tjejer är inga dussinbrudar utan den ena var en av Sveriges mäktigaste kvinnor under en tid. En annan är en de mest omskriva kvinnorna vi har inom Svenskt Näringsliv. Den tredje tillhör en av de vassaste journalisterna/författare vi har i landet. Alla tre med rötterna på fastlandet men med kopplingar till Gotland idag. Äldst i gänget är en kvinna som varit verksam på Gotland i många år. Att höra hennes historia gör att man får för sig att hon är väldigt gammal men hon är bara 70 och ser ut som 55.

Vi frågade och det berättade och alla fick massor av ny härlig kunskap. Verkligheten är ofta mer fantastisk än dikten och det stämmer verkligen. Det blev så lyckat att vi bestämde oss för en helg till på Gotland nästa år under Fårönatta. Jag gillar att höra riktiga livshistorier när det finns tid och berättaren är helt ärlig. Jag har definitivt fått klart för mig att det finns kvinnliga förutsättningar som vi män inte behöver oroa oss det minsta för. Sjukt att man skall behöva bli 50,5 år för att förstå. Men bättre sent än aldrig.

Jag gissade att HV 71 skulle vinna elitserien och det har startat rätt bra. Runt alla händelser uppstår det energier och det gäller bara att utnyttja dem på rätt sätt. Runt HV och Stefan Liv finns det så mycket energi att det räcker att dopa hela Jönköpings stolthet till SM-guld. Laget har helt enkelt en extra växel att lägga i om de gör rätt och då har de andra inte en chans.

Äntligen har det hänt något positivt med Turistgotland! Nästan hela näringen backar och nu måste man börja jobba ihop. Turistnäringen har glidit på en räkmacka vilket inneburit minimalt med samarbete och att vi fått de flesta stora arrangemang gratis.  Nu är det dags att revidera verkligheten! Vi skrämmer t.ex. bort vanliga ungdomar med Stockholmsveckan som de senaste åren varit öns stora dragplåster för ungdomsturisterna. Ungdomarna tror att det är så det går till på Gotland. Det är egentligen bara en mycket smart marknadsföring utförd av dem som vinner på just denna vecka. Dåligt för Gotland men bra för dem som lever på denna målgrupp året runt, utan att behöva ta ansvar för Gotland de andra 51 veckorna. Det är dags att man sätter sig vid samma bord och på ett öppet och ärlig sätt tar tag i problemet/möjligheten. Eventuellt har det inte gått tillräckligt dålig i år och att vi behöver ett ännu sämre år innan det går att få till riktigt samarbete med fokus på öns bästa i stället för individens bästa. Ett yttre hot har alltid varit det bästa receptet för samarbete.

Jag håller nu tummarna för att grekerna får ordning på sin ekonomi. Men tyvärr känns det som att det kommer att bli än värre och att vi bara sett början på något väldigt stort och hemskt där det till slut blir omöjligt att rädda euron.  Det kommer finnas mängder med möjligheter och just nu är det upp till oss alla att ta tag i detta och utnyttja situationerna.

Jag ser fram emot mer familjetid och allt som jag och Monika skall lära barnen. Mickes grabb har växt ur sin 4-hjuliga mc och det är eventuellt dags att köpa tillbaka den. Jag tror att det krävs lite investeringar så att det inte blir så traditionellt tjejigt i huset.

I halgen tänker jag ta ett bad i vår baddamm. Får se om jag vågar? Det borde i alla fall vara 15 grader och det borde jag tåla. Vilken fantastisk höst! Det känns mest som en utdragen sommar. Just höstarna är den bästa tiden på året och just i år är det extra viktigt att utnyttja den då jag verkligen behöver ligga i och träna. Jag vet att jag får böta om jag inte sköter detta på ett smart sätt. Att sitta och grina i Sahara gör ju ingen glad. Om jag inte skulle klara fys-testerna inför rymdresan skulle det vara grymt tråkigt.

Med list, erfarenhet och drömmar kommer man långt. Dyslexi och bondförnuft har räddat mig många gånger och jag tror att det kommer att styra mig resten av livet också.


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. pianick says:

  Hej ! Hitta din blogg.När jag tittat runt på andra bloggar.Har läst i kapp.Med tårar sen med glädje med.Allt du beskriver från ditt hjärta.Tycker om thailand själv.Ha en trevlig kväll Mvh Pianick

 2. Britt Nyman says:

  Hej Pigge! Turistnäringen backar och man måste börja samarbeta skriver du…..bra! Har precis tillbringat en vecka på Gotland, lugnt och fridfullt var det, skönt väder, men var är det gotländska???? Humle & Dumle i Slite är en pärla. Serverar en fantastisk saffranspannkaka med salmbärssylt, men sedan var det stopp.Det var knappt man fick tag i lammfärs på ICA. Gris och nöt fanns det gott om, precis som på fastlandet och pzza och falafel….det är väl inte därför man åker till Gotland, för att äta pizza….!!!!!!

  Jag förstår att många restauranger bara har öppet på sommaren, men det finns INTE en enda skylt när de öppnar igen i vår, så man vet när man kan komma tillbaka. DÅLIGT, DÅLIGT, DÅLIGT. Kanske kan man ha öppet någon lördag höst och vår?

  Över huvudtaget kändes det som att man inte ens bryr sig, som om man på något sätt är nöjd med att säsongen är 10 veckor på sommaren, för att fastlänningarna INTE vet något annat. Det är ju ni gotlänningar som MÅSTE TALA OM varför vi skall komma till Goltand vår och höst. Vi som inte vill komma mitt i smeten i juli, vi är en bortglömd målgrupp verkar det som.

  Försökte köpa rabbis, men det gick inte, försökte köpa gotlandsdricku, men det gick inte heller. Nåja, det visste jag ju innan, men jag var tvungen att provocera lite….Jag som har tyckt att man är dålig på att marknadsföra Roslagen har fått ändra åsikt, vi ligger hästlängder före Gotland…kanske att Gotland har marknadsfört sig själv lite fööör mycket, så allt bara rullar på i gamla hjulspår. Känns som att mycket mera händer på Öland på hösten, skördefest, konstaktiviteter , osv.

  Vår Drömstuga var förresten rena drömmen att bo i. Tack för det konceptet

 3. Biggan says:

  Runt HV och Stefan Liv finns det så mycket energi…
  Har du missat vad som hänt?

  I övrigt, oj så långt och mycket olika som hänt. Jobba inte ihjäl dig bara. Lediga fredagar var det ju…

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring