För framtidstro behövs ett kollektivt Gotlandsuppror och engagemang!

17 Dec
17 december 2011

Det är lucia och familjen har somnat i en liten bungalow i Thailand. Vi har haft en fantastiskt härlig dag som började med bus i sängen där vi inväntade att Monika skulle bli klar med morgonrundan – det är mycket träning för henne just nu. Sen åt vi gemensam frukost vid poolen. Äntligen känns det som om de börjat städa ordentligt igen på den lilla resorten vi bor på. Ägarinnan av det lilla hotellet håller på att bygga ett litet palats till sig själv och det tar allt fokus för tillfället. Det är märkligt att engagemang nästan alltid slår kunskap var man än befinner sig i världen.

Därpå följde två timmars lek i poolen med tjejerna och sedan upp för att söka skydd från solen och sova mellan 12–14. (Jag tror det var närmare 38 grader och nästan vindstilla) Idag var det bara jag som somnade och Monika och tjejerna spelade spel samt ritade. Towe har gjort en jättefin teckning som säkert skulle kunna kallas modern konst med kritorna på det vita lakanet i min säng. Vad vi skall kalla konstverket vet vi inte ännu och hur arg ägarinnan blir vet vi ännu inte heller… Det hon gjorde på stengolvet har jag nu skurat bort med papper och schampo vilket Wilda tyckte var otroligt kul.

Vi tog en eftermiddagspromenad på stranden och smet in på en nybyggd resort för bad och sen lunch. Där finns pooler och rutschkanor som passar Wilda och Towe. Det är ett stort hotell med över 800 rum men det kändes som om det var max halvfullt. Det märks verkligen att ryssarna tagit över här nere. Förut var svenskarna i majoritet, numer är det nog ryssar. Sista timmarna mellan 16.30–18 var vi på stranden. Det är den absolut bästa tiden då det ofta sprider sig ett lugn och den där tokvärmen är borta. Tjejerna gillar att jaga krabbor och dagens fångst var ca 30 stycken. Towe somnade i vagnen på väg till bilen och trots att det vankades glass orkade hon inte hålla John Blund borta. Efter en timmes kvällssov stannade vi på en italiensk restaurang och tjejerna åt mer än någonsin. (Jag tror att det samma gällde föräldrarna)

Väl hemma läste jag lite om Gotland och ifrån sol och ljust här så känns det mest regn och mörker där. Det är neddragningar, minskningar, varsel, prishöjningar, överklaganden, demonstrationer, glesbygdsuppror och jag vet inte vad. Det är väldigt lite som sprider ljus och framtidstro. Jag tycker inte att våra ledare lyckas inspirera på det sätt som man skulle önska. Att ständigt mötas av detta negativa när man är 20 år och bor på Gotland kan inte leda till en önskan att stanna kvar. Visioner för Gotland finns nedskrivet, men vem ansvarar för att de genomförs?

Vi är nästan 60 000 pers som bor på Gotland och minst 4/6 delar borde på ett eller annat sätt kunna hjälpa till och påverka ön i en riktning som leder framåt. På något sätt finns det regelverk kring allt så till slut blir det så krångligt att Gotlänningen inte tror sig kunna bidra. Därför ger man upp och sitter med armarna i kors och förväntar sig att andra skall fixa tillvaron när det är vi som skall gör det ihop.

Jag tror ibland att man måste våga vara lite rebell och gå emot regelverk som inte är bra för vår utveckling på ön. Lite civil olydnad kan vara bra om det är bra för Gotland. Det måste ske saker som ger gotlänningen framtidshopp. Just nu är det mest överklaganden, utredningar, väntetider och andra saker som leder bakåt i stället för framåt. När jag pratar med de styrande så säger en del att det bara är början och att det kommer bli än jävligare. Vi måste få in framtidstro i det gotländska samhället och då krävs det ledare i stort och smått som vågar. Vi kan inte förlita oss på att de styrande politikerna kan förändra situationen eller att de tar ansvar långsiktigt.

Skall det bli någon förbättring krävs ett Gotlandsuppror där engagerade gotlänningar gemensamt jobbar fram ett 100-punktersprogram med stora som små projekt som ska genomföras genom att vi på ett okonventionellt sätt slussar pengar och resurser till gotlänningarna så att vi kan få igång skolor, ungdomsgårdar, transporter, idrottsanläggningar med mera. Vi ska dra fördel av vårt unika ö-läge! Prioritera om lite hårdare och skippa en del saker som mest är pappersprodukter och göra saker på riktigt!

Gotlänningen är i grunden väldigt kreativ, sparsam och serviceinriktad. De flesta har grymma nätverk och kunde vi bara förena krafterna i små och stora nätverk där vi drog åt samma håll skulle det hända otroligt mycket. Historiskt har det byggts kyrkor, skolor, bygdegårdar, idrottsanläggningar, ishallar och mycket mer tack vare engagerade gotlänningar. Att göra ihop blir inte bara bättre och billigare det skapar också ett engagemang som gör att man börjar bry sig om varandra och det man skapar gemensamt

Varför accepterar vi upphandlingsregler som ger företag som Carema enorma upphandlingsfördelar? Tack vare att de passar in i det upphandlingsregelverk som staten och EU satt upp blir våra föräldrar misshandlade i sin vård av några smarta grabbar som sitter i England och skryter om vilka klipp det gör och hur korkade de svenska kommunerna är. Istället vill vi se engagerade små företag med Rut, Ola, Kajsa, Kent och Anna från granngårdarna som driver äldrevården på Gotland. Varför accepterar vi att mat tas från multinationella bolag och skall fraktas halvvägs runt Europa innan den kommer fram till ålderdomshemmet, när det egentligen finns närproducerad mat som kommer från samma socken och kan tillagas på plats? Här behövs det civil olydnad!

Ett av de största misstagen som dagens styrande har gjort var att inte bebygga Hällarna. Det var ju här som det skulle byggas ett par tusen nya bostäder? Och det var ju även detta som skulle koppla ihop Vibble och nya Viborg med södra Visby. Skulle vi grävt ner Bilcity-rondellen så skulle hela området flutit ihop på ett fantastiskt sätt. Framför allt skulle det kommit fram kapital den vägen, därför att här vill människor bo; nära service och city med havsutsikt och solnedgångar i havet.

Våra sopor skickas med x antal olika maskiner innan det nått förbränningsanläggningarna. Allt till löjligt höga kostnader och som sköts av storföretag som gör sig en rejält hacka på detta på grund av att vi inte protesterar. Sopor håller på att bli något lönsamt då det används som bränsle. Det betyder att det borde bli billigare och billigare med sopor då fabrikerna som eldar med sopor får in bränsle. Rätt upphandlat borde det finnas andra sätt att lösa sopavgifterna på än att att öka kostnaderna för hushållen eller med de skattehöjningar som är på gång.

De säger att det blir billigare med hyrläkare än att ha fast anställda läkare, men det blir i stället tvärtom. Här behövs en helhetssyn för att locka läkare till ön om vi skall få dem till rimliga kostnader. Ge dem boende i en miljö som de drömmer om och övrig service som håller en bra svensk standard!

Det finns tyvärr allt för många liknande fall där vi borde protestera och tänka efter innan kostnaderna skjuter i höjden samtidigt som intäkter och arbetstillfällen går Gotland förbi. Det är bra med regelverk men det måste även finnas sunt bondförnuft. Jag tror inte på att det blir så bra om vi protesterar enskilt i Lärbro, Vibble, på Sudret, inom idrotten eller bland alla som åker båt. Det är dags att börja agera och ta ansvar tillsammans innan det är för sent. Faran är annars att det blir Caremaliknande företag som styr och ställer på konsultbasis över oss i stort och smått.

Gotland behöver mängder med framtidstro. Drömmar i visioner är grunden för all utveckling och det är det viktigaste för framtidstron. Vi måste slå oss fria och tro på oss själva. När vi startade Gotlandsflyg var det mängder med duktiga farbröder med massor av klokskap som förklarade att detta inte skulle gå. Men likt humlan flyger Gotlandsflyg och är i högsta grad välmående. Vi kan starta mängder med liknade projekt om vi bara bestämmer oss ihop. Vi sitter på resurserna och kapitalet så det är vi som bestämmer om vi håller ihop.

Om ingen vill jobba för Carema eller ge dem service så kommer de inte till ön. Likadant gäller andra storföretag som inte utvecklar ön utan invecklar i stället. Har man hittat på idiotiska regelverk så får vi hitta på sätt att få sunt bondförnuft att börja fungera igen. Gör vi inget nu så kommer det att bli riktigt tufft om några år. Det skulle ju vara trist om vi måste ännu längre ner i skiten innan vi kan få Gotland att börja fungera. Vi har så många bra förutsättningar! Om vi gemensamt jobbar för det som är bra för Gotland så kommer det att bli bra för oss som lever här. Vi lever i en demokrati så då bestämmer majoriteten och inte minoriteten även om de hörs och syns mest.


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Hasse says:

    Hej Pigge, detta inlägg var det bästa jag läst på länge. Hoppas nu bara att dom styrande skulle kunna läsa detta…. men tror inte det. På tiden att dom tar bort sina skygglappar o ser verkligheten o lyssnar på folket. För dom sitter där för vi valt dom att ta hand om allt på det bästa sättet. Varför har dom inte personligt ansvar för dom helt tokiga beslut dom tar på sina kaffe stunder. Det behövs nog en litet uppror så dom vaknar o ser framtiden. Carema o dom andra som du nämner , ta o kasta utt dom innan dom förstört allt. O så skönt o få skriva av sig lite , ta nu hand om dig o familjen o njut . Här är det 0gr men vitt på backen.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring