Svar till Kåre angående sommarfester

01 jan
01 januari 2012

Kommentar från Kåre Olsson:

Hej Pigge, vi är faktiskt mycket förvånade över ditt uttalande i pressen angående sommarfesterna. Vi trodde att du var ärlig och rättfram affärsman. Ja de här sommarfesterna landshövdingen har gynnar knappt vanliga gotlänningar och festerna har knappast tillfört öborna någonting.

Du borde känna till att landshövdingen är anställd av finansdepartementet samt regeringens vägnar Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Och det innebär att landshövdingen har förpliktelser och åtaganden i sin tjänstebefattning, det hon är ålagd att göra enligt regeringens utsaga ingen av dessa arbetsuppgifter har hon klarat av. Du måste väl känna till att hon fick sparken som sjukhusdirektör på Karolinska Stockholm, som tack för det får hon ut 3,7 miljoner kr sammanlagt för hon inte klarade av sitt jobb. Det här är relevant fakta och ej tagit ur luften, hon har fått ut en lön som landshövding på Gotland 2 miljoner kr, hon har även andra ekonomiska fördelar som är mycket få förunnat, och skulle hon få sparken från Gotland får man ej ta bort hennes månadslön på 85 000 kr.

Den här landshövdingen borde få sparken omgående då hon inte klarar av att sköta sina arbetsuppgifter som chef för länsstyrelsen. Dessa uppgifter kan man med lätthet verifiera. Vi borde få en landshövding som engagerar sig för näringslivet på Gotland även landsbygden hon borde kunna visa något resultat vilket ej har skett efter två år och som sagt en lön på 2 miljoner kr. Visst kan det finnas fester för gotländska företag men de ska ej vara skattefinansierade. Vi kan ha fel men landshövdingen lär ej vara långvarig på Gotland. Hör gärna av dig om du har några frågor. Hon ska samordna och vägleda personalen på länsstyrelsen, följa grundlagar och gällande lagstiftning.

 

Hej Kåre. Jag vill ge dig en eloge för att du alltid skriver under med ditt namn och står för dina synpunkter. Jag skall förklara mig lite.

För det första har jag inte uttalat mig i pressen i denna fråga. Det som skrivits är hämtat från min blogg. Du skriver att ”vi trodde du var en ärlig och rättfram affärsman”. Jag vet inte vilka du menar med ”vi”. Jag har, precis som du, troligen gjort några felsteg men jag känner mig stolt för det jag lyckats åstadkomma även om allt inte köpts av alla till 100%. Jag känner mig nöjd med att tillfört en del till ön, även om det fanns några stycken som varit emot mycket av det vi gjort. Till exempel när vi startade Gotlandsflyg, renoverade upp Snäcks camping  för ca 70 miljoner och gjorde den till en av öns bättre boende anläggningar för barnfamiljer med över 600 nya bäddar, såg till att Hotell Tott blev av vilket var en investering på ca 340 miljoner med nästan 600 nya bäddar, lyckades investera över 100 miljoner i Björkhaga och ca 70 miljoner i Slite som kommer att bli det dubbla inom några år.

Vi har byggt Sveriges billigaste boende på Munthe 2 i Vibble för gotländska barnfamiljer. Det har investerats över 120 miljoner i båda Munthe-områdena och det har även skapats över 300 nya uthyrningsbäddar där. Vi har tagit hand om Snäckhotellets boende som var inblandat i diverse konkurser och andra skandaler och omvandlat det till ett väldigt bra året-runt-boende så att anläggningen lever året runt. Jag var också med och byggde upp Kneippbyn till en av landets ledande Resorts.

Under dessa resor finns det fel begångna men vi har vågat och gjort vårt bästa. Jag har kastat mig in sådant som jag trott på och följt en magkänslan som hittills gått att lita på.

Min uppfattning är att vi inte kan tro att enskilda tjänstemän kan förändra utvecklingen på Gotland utan det är vi ihop: Syster Eva, Max Hansson, Du, Cicci, Åke och alla andra som vill och kan. Eva och Max har så klart rätt i att det nästan inte görs några affärer på dessa fester, men det skapas kontakter och det går att få fram positiv energi som ön behöver. Vi har allt för många nej-sägare och tyvärr är det oftast gubbar i min egen ålder och äldre som har en väldigt tråkig inställning. Att sitta på läktaren och tycka är lätt men att bidra själv är något helt annat.

Max har verkligen bidragit med ett fantastiskt företag som han vill skall verka på Gotland. Hans bolag är utan tvekan öns största privata arbetsplats och vi skall vara väldigt glada för att hans hjärta klappar så hårt för ön. Payex insatser för Gotlands arbetskraft står långt över vad någon annan kan mäta sig med. Tyvärr har vi tappat en del tjänster på grund av osmidigheter och jag har full förståelse för Max ilska på vissa tjänstemän. Här borde det finnas lite mer bondförnuft som fick råda och mindre avundsjuka som styrde och ställde.

Vi har båda varit väldigt frustrerade på den förra Landshövdingen som var en katastrof. Av henne gick det aldrig att få ett rakt svar. De gånger hon försökte var det väldigt förvirrat. Men dagens landshövding har jag fått en bra relation till på samma sätt som jag hade med Lillemor. Jag tycker hon gör ett bra jobb och vi är många som är både glada och stolta för hennes engagemang för ön. Även om hon i två ärenden sagt nej där jag anser att det borde var ja. Hon har motiverat och förklarat vilket jag kan köpa när man läser lagen. Men logiken för öns utveckling köper jag inte. Hon tar sig tid att lyssna och vågar säga vad hon tycker även om det inte är vad man vill höra. Hon har som Max ett hjärta som klappar för ön och det är viktigt om det skall bli någon förändring.

Förändring skapar vi bara när det blir på riktigt. Jag har under åren sett en massa fina pappers produkter som skapats av div konsulter som skulle räckt till mängder av olika typer av fester/möten. Dessa produkter har inte varit förankrade och det har framför allt inte funnits något hjärta eller eldsjäl med. Här finns många miljoner satsade som skulle kunna används till bra möten som skulle ha gett betydligt mer utdelning.

Starten av Gotlandsflyg skulle aldrig blivit av om det gjorts av en konsultfirma. Framtiden på ön ligger i händerna på dem som vill och orkar och dessa personer behöver hjälp att finna andra som vill vara med. Myndigheterna bör inte rulla igång projekt men de kan skapa förutsättningar genom möten och en tydlig inställning. Genom åren har det byggts kyrkor, skolor, bygdegårdar, isbanor och idrottsanläggningar av gotlänningar. På så sätt har vi gjort skillnad. Det är samma sak nu: ansvaret ligger på de enskilda att vi får till en förändring. Att bara kräva utan att själv bjuda till kommer inte att vara ett vinnande recept. När alla hjälps till och drar åt samma håll kan vi förändra hur mycket som helst. Det är bara vi själva som sätter begränsningarna.

Jag har också varit förbannad på hela Länsstyrelsen och framför allt på enskild tjänstemän. Men jag har med åren lärt mig att det hjälper inte speciellt mycket att bar stå och kasta skit på varandra. Med en vettig dialog där man ibland tar hjälp av en tredje person så kan man fått till någon form av förändring. Det finns en del där ute som är mer eller mindre rättshaverister och som skall ha millimeterrättvisa. Dessa personer kostar betydligt mer än än en sommardag i landshövdingens trädgård. Själv överlämnade jag för några månader sedan en flaska whisky till den tjänsteman som jag varit argast på genom åren, när jag kom på att det som jag då upplevde som dumt troligen var väldigt bra för min personliga utveckling. Trots mitt Fåröblod så kan även jag ändra mig.

Det jag menar i min blogg är att Gotlandsvänner, både bofasta och tillfälligt boende, behöver träffas. Då behövs det mötesrum och värdar. Det naturligaste för mig är att ledarna på ön som landshövding, kommunchef och kommunalråd står för detta värdskap. Vi behöver mötas för att skapa förståelse. Jag har länge tyckt att en fredag i månaden skulle vara schemalagd för vissa tjänstemän att vara på en av stadens krogar för möten mellan tjänstemän och företager/boende på ön som vill träffas och diskutera problem och möjligheter över en öl. Vi behöver ett mer avslappat sätt att se på utvecklingen av ön för här finns enorma möjligheter om vi bara vill. Vi äger framtiden och det är vi som sätter begränsningarna genom ständigt gnäll i stället för att se möjligheterna. Jag tror på något sätt att det positiva alltid övervinner det negativa även om det ibland tar lite längre tid.

Jag tar gärna den här diskussionen med dig Kåre när jag kommer hem. Men nu skall jag väcka barnen och det är dags att förbereda sig för nyårsfirandet här nere i Thailand. Barnen har med sig 1 kg svenskt godis som vi skall göra succé med bland ett 40-tal svenskar, där en del inte varit i Sverige på väldigt länge. En sådan lite sak kan betyda mycket och väcker troligen positiva minnen vilket ger bra möten. Det är alltså inte prislappen som avgör om möten blir lyckade.

Pigge,
som ser fram emot ett spännande 2012 och önskar alla ett Gott Nytt År där vi skall försöka se saker lite ljusare för då blir det automatiskt roligare. När det blir roligt händer mycket, vilket är vad vi behöver för Gotlands utveckling.

PS: Helagotland.se skriver att jag skulle ha påstått att det är landshövdingens viktigaste uppgift att gjuta mod i gotlänningen. Jag skrev att det var ”en av de viktigaste uppgifterna” vilket är en väldig skillnad. Men det är som vanligt att de inte har resurser och då blir det massor av snabbjobb. Tyvärr leder det till att du skriver och hänvisar till uppgifter du fått på helagotland.se och jag lägger sedan en timma på att svara. Ansvarige utgivare Patrik A har skapat rätt många extra timmars arbete på grund av ständiga fel. Trist och lite sorgligt för vi behöver verkligen en tidning som människor kan lita på.


Dela med dina vänner!
4 svar
 1. Kåre Olsson says:

  Pigge läste Susannes kommentar angående landshövdingen middagsbjudningar. Ja det var en bra välformulerad kommentar. Jag kunde inte låta bli att gå ut och hämta regeringsbeslut 2009-11-26 angående landshövdingens anställningsavtal undertecknad Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. I anställningsavtalet framgår vilka egenskaper en landshövding skall ha när det gäller att leda länsstyrelsens arbete landshövdingen har serviceskyldighet-leda och samordna länsstyrelsens ansvarsuppgifter-även svara på frågor som är relevanta och fakta. Enligt vår bedömning har hon inte klarat av att uppfylla dessa uppgifter. Men visste vore det en enorm fördel för gotlänningarna och Gotland om hennes middagar kunde leda till något resultat. Men det verkar vara oerhört dåligt med det med den informationen. Men det är ju tur att vi tänker och tycker olika det är viktigt för att få en förändring.

  Jag skulle vilja jämföra landshövdingens middagar med bonden som går ut och ger sina Får mat när bonden kommer gående med sitt kraftfoder i spannen då kommer Fåren springande utan inbjudningskort och välkammad ull, men när landshövdingen trycker upp inbjudningskort då kommer en flock välkammade fjäskrövar springande. Och man pratar nog mer om vilken fick slips och kostym du har på dig, vilken vacker sommarklänning du har köpt alltså en massa artighetsfraser och smicker. Nu är det ju så att går man in och tittar på röstningen på nätet om landshövdingens middagar så vill ju 79% av gotlänningarna inte ha dem. Varför kan man inte göra det enkelt för sig man kan ju ringa upp landshövding Cecilia Schelin Seidegård kan du bjuda mig och min familj på middag. Jag har en idé om hur jag skall kunna utveckla mitt företag och skapa arbetstillfällen svårare än så skall det ju inte behöva vara. Och det är väl inte värre än att landshövdingen kan betala det kalaset ur egen ficka precis som vi andra företagare och privatpersoner får göra.

  Vi har gjort en liten uträkning landshövdingen fick ut 3,7 miljoner kr för att hon fick sparken från sin tjänst i Stockholm om hon skulle bjuda en företagare på affärslunch på ett enklare matställe om lunchen kostar 80 kr då skulle hennes pengar hon fick av staten räcka till 46 250 affärsluncher. Skall vi göra det enklare om landshövdingen sätter sig på en vanlig skola och bjuder på skollunch räcker det till 370 000 skolluncher. Kom sedan inte och säg att vi inte kan spara pengar via statliga medel. Det är ingen som är perfekt men ärlighet varar längst. Vi kunde inte låta bli att skriva den här kommentaren man måste beakta att vårt företag sedan 1985 och framåt har förlorat över 100 miljoner kr i omsättning på grund av nepotism och korruption bland tjänstemän inom länsstyrelse och kommun.

 2. Susanne Liljenberg says:

  Hejsan Pigge!
  Sitter och läser din blogg som på ett eller annat sätt alltid berör…
  Även jag som företagare vill säga några rader om just sommarfesten som jag ser debatterats här nedan. Det är så viktigt att alla olika typer av röster hörs här på Gotland. Oavsett om jag sympatiserar med dem eller inte så uppskattar jag enormt människor som vågar sticka ut och säga vad de tycker. Det behövs fler sådana här på ön! Upplever ibland ö-mentaliteten som hämmande. Det är så litet här och alla känner i slutändan alltid varandra på något sätt…är det därför vi är så få som vågar säga vad vi tycker? Det borde ju vara tvärt om, att när vi nu är så få så är det just våra ärliga röster som borde hjälpa till att snabbt göra skillnad!

  Hursomhelst:
  Sommarfesterna på ön har ju bemötts med både ”ris” och ”ros”. Bara för att jag nu blivit bjuden på sommarfesten så har det inget att göra med att jag bemöter den med just ”ros”. Det är själva vikten av just sommarfesten som får ”rosen”! Kommer ihåg då vi flyttade till ön. Jag kände mer eller mindre ingen utanför min kärlek Mattias familj. Jag läste min första Gotlands-sommar i lokaltidningen om just sommarfesten och själva andemeningen med denna och tänkte, företagare som jag är:
  Vilket oerhört fantastiskt initiativ med en sommarfest för bofasta gotlänninga och sommargotlänningar. Ett sätt att mötas och byta erfarenheter och kontakter. Vad personligt att bjuda in till sin trädgård och låta människor mötas. Bara sådär! Visst skapar det kontakter! Visst skapar det energi till vår härliga ö! Visst är det svårt att välja ut vem som ska få komma pga begränsat antal platser! Visst är det ett av många sätt att i förlängningen nå ut och skapa olika typer av ”lönsamhet” till vår ö! Visst retar en sådan fest en del! Visst kan man inte alltid vara alla till lags! Men visst är det ändå härligt med fester!

  Kan det inte få stanna där? En fest för företagare, inflyttade osv i en salig blandning. Jag är övertygad om att de pengar som går åt till att göra en sådan fest möjlig är värd varenda krona. På ”sista” raden kommer det visa sig. Det är på ”sista” raden vi alla på ön kan ta del av kakan! I en resultatrapport är just ”sista” raden väldigt viktig. Förhoppningsvis är den positiv! Då hjälper till att skapa ny energi och nya friska medel. Det enkla är oftast det svåra, som jag ofta brukar säga. Kan det inte bara helt enkelt stanna där, att vi har en fest varje år där landshövdingen bjuder in människor på ön som på olika sätt hjälper till att sprida ”ringar på vattnet”. Positiva ringa till just ”sista raden”. Det kan inte vara lätt att få till en perfekt bjudningslista. Men jag låter det stanna där. Den eller de som arbetar med detta vill jag i alla fall tro sköter sitt arbete bra, med ö-bevakning av vad som händer här och vem som flyttat hit osv.

  Det är ingen självklarhet för mig som företagare att bli bjuden på denna fest. Det är bara att njuta så länge det varar. Viktigt även att arbetet med inbjudan fortsätter i samma anda och att det som alltid blir byte av människor i ”sommar-fest-gästlistan”.

  Att ingen ser sig som en självklar gäst, år efter år!

  Men:
  För mig som kom till ön som egen företagere, kan jag berätta att den första festen var ovärderlig för mig och min utveckling (även Gotlands ha, ha!) och start på ön vilket även resulterade i skapandet av flera arbetstillfällen på ön. Sedan jag flyttade hit har jag bidragit till c:a 70 olika arbetstillfällen för människor i olika omgångar. Vissa är fast anställda, och har varit så de senaste åren, vissa är deltid och vissa är heltid och vissa är säsongsanställda. Detta gör mig glad! Jag kan ju inte säga att det endast är sommarfestens förtjänst men den har absolut bidragit till en del av ”kakan”.

  Just den omdiskuterade ”sommarfesten” gjorde det möjligt för mig och min sambo att stifta kontakter så att arbetet med att bygga upp våra företag gick fortare. Det var en en positiv ”kick” start till att snabbt stifta kontakter på ön. Vilket gav resultat. Och mer fantastiskt var att att jag och min sambo blev ”uppfångade” som nyinflyttade.

  När det gäller sittande landshövding så har jag bara gott att säga av de gångar jag träffat henne. Hon utstrålar en enorm energi och vågar dessutom vara personlig och värnar enligt mig oerhört mycket för Gotland och dess bästa. I mina ögon är hon proffessionell på alla sätt. Vår sittande landshövding hjälper till att göra skillnad, positivt! Inte heller lätt att i denna position vara alla till lags. Det behövs olika typer av aktiviteter för att främja vårt klimat på Gotland. Vissa, som just sommarfesterna, tillhör de roliga, andra typ besparingar tillhör de mindre roliga. Det är just kombinationen som är den viktiga. Vill avsluta denna ”roman” med att säga att förra årets sommarfest gjorde att jag fick kontakter på riksnivå som genererade en inbjudan till ett ”event” där jag kommer ha chansen att föra ut Gotland både nationellt och intrernationellt.

  Klart slut
  /Susanne Liljenberg
  (serieentreprenör här på ön…)

 3. Kåre Olsson says:

  Hej Pigge ja det är tråkigt att det inte har kommit in fler kommentarer på det vi diskuterat om. Men det vore ju bra om företagarna här på Gotland kunde öppna ögonen och se vad som sker hos kommun och länsstyrelse. Att framföra kritik och relevant fakta är tydligen totalförbjudet för företagare på ön. Många företagare tror att kommun-länsstyrelsens tjänstemän backar upp och gör mycket för företagare här på ön, vilket ej är sant. Det förekommer omfattande lathet och inkompetens hos de tjänstemän som skall styra över ön.
  Ringde idag upp Anna-Karin Johansson på länsstyrelsen sekreterare till landshövdingen som vanligt kastade hon på telefonluren i örat på mig, vilket hon har gjort i 7 års tid. Ville ställa frågor om miljö och om landshövdingens middagar ville ställa frågor om varför länsstyrelsen trycker upp fina vackra broschyrer med vackra bilder men de behöver ej följa vad som skrivs i dessa broschyrer det är ju bara innehållslös propaganda.
  Sedan har vi skrivit brev till bland andra Fredrik Reinfeldt angående landshövdingens agerande på ön har ej fått något svar. Vi har ju fått en landshövding som skulle tillföra så mycket till Gotland då hon fick sin anställning, något resultat har hon inte kunnat visa upp. Bland annat skulle hon arbeta för att förbättra företagsklimatet på ön, priserna på färjetrafiken till och från ön med mera. Det är ju helt uppenbart att landshövdingen har satt sig på pottan här på ön, men som chef för länsstyrelsen kanske hon borde lära sig pinka också.
  Nej vi skulle behöva en landshövding med ledaregenskaper och som lyssnar på oss gotlänningar både företagare och privatpersoner.
  Hänvisar till mina tidigare skrivelser då kommun-länsstyrelse vägrat att reda ut det de ställt med gentemot vårt företag och familj, än har det inte hänt något.

 4. Kåre Olsson says:

  Hej Pigge, det var ett mycket bra och utförligt svar från dig. Men tycker att det är viktigt att de stora företagen på Gotland säger ifrån vade de tycker om politiker och tjänstemän. Det är ju så här att stora företag inte klarar sig helt från småföretagen, vi är beroende av varandra för att näringslivet skall fungera. Och man skall ju inte behöva skrämmas till tystnad för att man vågar säga ifrån. Jag har inget förtroende för de landshövdingar vi har haft de senaste åren. Vi skall berätta kortfatta här på bloggen.

  Skrotgården HB är idag ett bränt företag bara askan kvar, jo varför politikerna har struntat i grundlagen där står att varje svensk medborgare har rätt att bedriva näringsverksamhet, och det skall givetvis ske på lika villkor. Vi (min fru och jag) har arbetat inom återvinningsbranschen men när vi avslöjar mycket grova miljöbrottslingar inom vår bransch skrotfirman Visby och gamla marmorbrottet, där ligger ca 100 000 liter kemikalier bland annat arsenik, bly med flera, vilket samtliga landshövdingar har känt till även regiondirektör Bo Dahllöf då tystas vi ned och blir betecknade som mindre vetande.

  Sedan avslöjar vi att dessa företag kan stjäla skrot, fiffla med invägningar, fejkade avtal där ingår bland andra Gotlands kommun. Nu pratar vi inte om fiffel på 500 kr det rör sig om större summor det är uppe i åtskilliga 10-tals miljoner kr. När vi gör dessa avslöjanden går Gotlands kommun tillsammans med länsstyrelsen Gotland ut och krossar vårt företag. Vi har inte tjänat en krona på vår tidigare verksamhet sedan 1985, varenda företagare och landshövdingen bör ju förstå att det går inte att driva ett företag under sådana här förhållanden.

  De företag som hållit på på det viset har fått högsta prioritet av kommun-länsstyrelse. Vi skall tryckas ned och skrämmas till tystnad men då har de trampat fel person på tårna. Och upp på det här kan politiker och tjänstemän sitta och ljuga oss rakt upp i ansiktet – det tycker vi är oacceptabelt. Nu är det landshövdingens roll att se till att alla behandlas lika inför lagen, men så kommer ej att ske i vårt fall. De här avslöjanden vi har gjort talar man inte högt om då både kommun-länsstyrelse är inblandade.

  Jag håller med dig Pigge att du och din personal har varit duktiga och byggt upp mycket här på Gotland och skapat många arbetstillfällen, bland annat Muntes 2 i Vibble. Jag och min fru städade alla husen där utan att behöva muta oss fram för att få jobbet. Vi ställde upp till 200%, vi fick jobbet för att vi var ärliga och seriösa.

  Jo även Max Hansson har skapat många arbetstillfällen men han klarar sig inte heller utan småföretagare. Med tanke på att näringslivet på Gotland är så sårbart och begränsat så borde ju länsstyrelse-kommun vara smidigare då någon vill starta eget för att kunna försörja sig och sin familj. Om företagare avslöjar nepotism och korruption inom både kommun-länsstyrelse så självklart har de makten att knäcka företagaren. Därför är det ytterst få som vågar opponera sig mot de som sker bakom de lyckta dörrarna, kameraövervakning hos kommun-länsstyrelse.

  Pigge jag förstår att det kan vara svårt att ta till sig det vi skriver om, men detta är vår verklighet och den pressen har vi levt under över 26 års tid.

  Jag vill ge dig en eloge du står upp för dina åsikter och skapar jobb till många, du gör mer för näringslivet än våra politiker och tjänstemän som pratar om sina fina visioner och Gotlands framtid. Jag vill tillägga att länsstyrelsen har tillsyn över bland annat bygglov, bedrägerier, kränkning, miljöfrågor, diskriminering samt konkurrensfrågor. Allt detta har länsstyrelsen undanröjt i vårt fall. Tjänstemännens agerande har skadat vårt företag och familj för resten av vårt liv, allt detta kan verifieras genom länsstyrelsen. Därför, än en gång, måste stora och små företag säga ifrån.

  När vi skulle berätta delar av detta för massmedia här på Gotland blev vi betecknade som idioter och inte riktigt kloka, det tyckte det var bättre att köra på med sin kopieringsjournalistik än att ta reda på fakta.

  Vi tackar dig Pigge för att du svarade på våra frågor och förklarade dig.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring