Turistgotland håller på att demonteras!

22 mar
22 mars 2012

Måndag kväll och det stormar på ordentligt vilket märks i vårt hus som ligger oskyddat vid havet. När vinden piskar på sjunker temperaturen 4–6 grader. Det borde jag så klart gjort något åt, men så fort det slutar blåsa faller allt i glömska på något märkligt sätt. Idag har jag i alla fall beställt en byggnadsingenjör som skall komma i morgon och se vad vi kan göra. Det tog bara 4 år att komma fram till detta beslut. Min förra fru (brunett) sa lite ironiskt att ”blonda killar är inte så smarta de heller”.

Just nu eldar vi för fullt i båda spisarna vilket gör att det i alla fall är 19 grader i huset så det är inget att klaga på. Jag har lekt vargen med barnen vilket innebär att jag står i mitten och de skall springa förbi mig. Towe 2 år säger till mig att titta i taket och när jag gör det så springer de mellan benen. Båda barnen kiknar av skratt och det hela kan upprepas hur många gånger som helst.

Ett litet världskrig bröt ut och det höll på i 25 minuter. Allt hängde ihop med att jag och Monika skulle läsa sagor för barnen och båda ville att mamma Monika skulle läsa. Det brukar fungera så att båda somnar vid någon av oss men i kväll kunde inte Wilda acceptera att Towe somnade vid henne. Nu somnade Monika först och efter 1,5 timma kom hon ut med kudden i hela ansiktet och såg så där löjligt nöjd ut.

Turerna med båttrafiken mellan Gotland och fastlandet går vidare. Jag ser nu fler och fler exempel på att lågprisprodukter inom besöksnäringen som försvinner, till exempel camping och vandrarhem. Jag fick idag reda på att mina syskon stängt en del av campingen på Kneippbyn under sommaren som varit. Jag tror att 1/3 av deras tältcamping är borta från och med denna sommar. Ett av Visbys bättre servicehus är igenbommat och marken används nu som p-plats i stället. Flera andra campingar på ön har stängts eller lagts ned för det finns inget underlag. Jag börjar inse att vi inte har något att sätta emot och det är dags att tänka nytt.

Det som oroar mig väldigt mycket är att man från Länsstyrelse och Region inte tar turistbranschen på allvar. Man har experter på miljö, lantbruk, jämställdhet men när det gäller turism så verkar ”alla kunna vara experter”. Det blir skrattretande ibland och väldigt tydligt att man ser turism som en hobby. Eventuellt är det vårt eget fel som inte agerar proffsigare ihop och ställer lite mer krav. När det gäller trafiken är det nu bekräftat att priset utan rabatter för en barnfamilj med två barn och en bil troligen kommer att kosta över 6000 kr redan 2015 och det är tyvärr möjligt att vi får uppleva ett ordinarie pris på över 7000 kr inom kort.

Allt beror på att ett antal experter räknade fel på över 800 % när de skulle beräkna framtidens oljepriser. Med rätt information skulle vi haft helt andra färjor som var extremt bränsle snåla i stället för extremt snabba. Något som både turistnäring och gotlänningar får böta för idag. Priset skulle enligt dem bli 16 dollar per fat men det blev 120. Trots detta står alla politiker enade om att vi skall ha samma hastighet, samma turtäthet och samma hamnar. Hur listigt detta är på en skala kan man fråga sig? Politiker hävdar fortfarande att någon skall uppfinna en miljölösning inom sex månader för att Gotlandstrafiken kräver det och att staten skall lägga upp några hundra miljoner till. Det känns som om min Wilda (4 år) är som skapt att bli en tjurig politiker som tror på en lösning som inte är möjlig.

Tyvärr tror jag att historien kommer upprepa sig igen vilket innebär att alla blir väldigt upprörda och förvånade när staten kommer med upphandlingsregler som de blir tvungna att sätta själva, då det inte finns någon att förhandla med. Det hela kommer sluta med att öns lokaltidning skall starta en ny namnkampanj där vi lägger fram 35000 namn som alla kräver att staten ger oss det vi kräver. Det kommer även bli fackeltåg i Visby och insändarsidorna på Gotland fylls med den information som vi alla är väl införstådd med. Eventuellt skall vi i sista sekunden bege oss till huvudstaden med ett Gotlandsuppror i stället för att sätta oss ner och förhandla nu. Det är när jag inser detta som jag drömmer våta drömmar om att en 20 år yngre Erik D Nilsson skall komma som öns starke man och förhandla med staten så att vi kunde få smarta lösningar som verkligen kunde sätta fart på Gotland. Varför finns det ingen stark ledare på ön som vågar?????

För oss som är i besöksnäringen är det en hopplös situation då våra gäster skall överprissättas och på så vis stå för mer än 60% av passagerarintäkterna på årsbasis. Trots detta har besöksnäringen inget att säga till om när det gäller båttrafiken.

Nu är det gotlänningarna som bestämmer vilket skulle vara naturligt om de tillsammans med statens bidrag betalade de onödigt dyra båtresorna 10 månader om året. Tyvärr övertrasserar de kontot med sina krav och kräver likt grekerna att någon annan skall stå för notan för ”vi tänker inte göra några förändringar för så här har vi haft det och så skall det vara”. Jag förstå plötslig hur grekerna resonerar. (Och undrar om det inte bor en liten grek i en av mina döttrar…)

Jag ser hur hela turiststrukturen håller på att förändras och det kommer att gå fort när fler inser vart framtiden bär. Säsongerna blir kortare och kortare vilket gör att de blir effektivare samt ser till att ta ordentligt betalt under den korta säsongen som ön har. Lågprisgruppen är utdöende och den nya målgruppen som vi skall satsa på kräver högre standard och bättre service. Det innebär färre ungdomsjobb i framtiden och en annan struktur. Allt hänger ihop med prisbilden på färjorna som tvingat fram en ny målgrupp.

Flyget kommer troligen att bli ett prismässigt likvärdigt alternativ som båten. Den som bestämmer transportsätt i framtiden blir stug- eller hotellägaren som gör upp avtal med transportörerna. Om 30–40 % av intäkten försvinner för rederiet blir det stora problem för året-runt-trafiken och då kommer verkligheten att ramla ner i huvudet på oss. Det kommer att bli ett lika bryskt uppvaknade som Grekland råkat ut för. Gör man inget från näringen nu så blir det i alla fall samma sak fast några år senare då vi prisat ut oss med dagens upplägg.

Jag tror tyvärr inte det går att göra något åt detta med mindre än att vi helt enkelt hotar att dra bort en stor del av intäkterna för rederiet så att staten väljer att lyssna. På ön lär vi inte få något gehör då politikerna skall väljas av gotlänningar och politik är något ganska kortsiktigt som målar in sig själv i ett hörn.

Osäkerheten gör att det nu är flera som ser på andra användningsområden för sina turiströrelser. Restauranger blir boende, camping blir p-platser och betesområden eller strövområden i stället för att vara den plats där man startar sin gotlandskarriär – då är det farligt för dagens turism. Lönsamheten är så låg på många turistanläggningar att de köps och styckas upp till andra användningsområden. Marknadskrafterna råder och det kommer att få stora konsekvenser. Bra eller dåligt det lär vi få se i framtiden och vinnarna är i alla fall de som anpassar sig som vanligt.

Monika har planerat in en tjejresa andra veckan i september så det vore roligt med ett hoj-event under samma tid. Jag får se om det är någon som nappar på något spännande. Livet skall vara fyllt med kul saker för annars blir det innehållslöst och ointressant.

Kompisarna hade halvårs bokslut i sitt förhållande i helgen. Två gånger om året tar de upp 5 bra och 5 dåliga saker i förhållandet. Modigt, smart och utvecklande som fler borde ta efter.

Livet skall vara fyllt av ögonblick som man inte glömmer läste jag och det känns helt rätt.

Wilda frågade: När tar dagarna slut?  Bra fråga från en fyraåring!


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. Leif Karlsson says:

  Hej!

  Det här borde vara glada nyheter för Gottland:
  Gotland tar hem titeln Årets Matlandethuvudstad!

  Nästa år axlar Gotland titeln som Årets Matlandethuvdstad 2013. Gotland vinner titeln i hård konkurrens med sju andra finaliststäder.
  Källa http://regeringen.se/sb/d/16550/a/200715
  Hälsningar Leffe

  PS.
  Vi älskar ”Så mycket bättre” något av det bästa som går på TV!

 2. Leif Karlsson says:

  Hej!
  Får man komma med lite konstruktiv kritik?
  – Håll dig till ett ämnesområde i ett och samma blogginlägg!
  – Sätt rubriker på de olika textavsnitten!

  Men du skall få beröm också. Du rör dig över intressanta ämnesområden och tänker kritiskt och ifrågasätter mycket! Kommer troligen att följa din blogg i fortsättningen! Lev väl och glöm inte att vi fastlänningar älskar Gotland och gotlänningar! Leif K.

 3. Palle says:

  Eftersom det är gotlänningar som står för det ökande resandet så kan inte resandet vara dyrt för dem.
  Den där skattefinansierade rabbatten kommer inte alla till godo och det är fel anser jag. Givetvis skall gotlänningar ha ekonomiskt stöd så att det inte blir orimligt dyrt att leva där men att göra resandet billigare för dem än andra är fel med tanke på att Gotland lever till viss del på turism.
  Nej! Hellre än rättviserabbat än Gotlandsrabbat.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring