Kommunalråd som vågar och vinner

08 Maj 2012
08 maj 2012

Livet på hemmaplan är toppen och det funkar fantastiskt med Monika trots att jag varit lite väl optimistisk med tiderna. Jag har inte riktigt klarat att vara hemma till 17 varje kväll. Jag är glad för hennes tålamod och vill verkligen inte utnyttja detta i längden då det kan straffa sig väldigt. Jag har mässat för många av mina kompisar om att de måste vara rädda om familjen och verkligen se till att frun får uppmärksamhet. Se till att skapa tid tillsammans  för två. Det finns så mycket plus i den korgen om man gör allt rätt och det gäller så klart även mig.

Jag hinner med barnen rätt så bra och vi försöker få tid varje kväll att leka vargen, lägga pussel, mata fiskarna och upptäcka saker på stranden m.m. I förrgår skulle vi tre stapla ved och drog fram allt med gräsklipparen som stod på när Wilda klättrade upp och fick fart på hela ekipaget med släp och allt. Turen slutade efter tre meter i en stenmur som vek sig för tyngden. Ingen skadade sig och muren går lätt att fixa. Både pappa och Wilda lärde sig en ordentlig läxa vilket säkerligen är bra inför framtiden.

Towe har fått pussel på hjärnan. Hon är bara 2,5 år och lägger pussel för 5- och 7-åringar snabbare än oss andra. Hon smyger upp kl 06.45 och när jag går ner och ser vad hon skall göra så står hon och lägger pussel. Den lilla tjejen är tokcharmig när hon kryper upp och kramas samtidigt som hon säger ”Pappa du är min bästa kompis”  – snacka om att jag blir varm och smälter som vax.

Jag var och lyssnade på Ebba Lindsö häromdagen. Det är en klok kvinna med stor livserfarenhet som berättade om delar av sitt liv. Hon är ingen tjej som har fötts med guldsked i munnen precis. Hon hade lånat in några väldigt kloka citat varav två som jag vill ta med mig. Det första lyder: ”Att våga är att våga förlora fotfästet en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv.” Något som jag tycker passar in på mig själv.

Nu har jag lärt mig skillnaden på Munkedal och Munkfors. Tyvärr är det ca 4 timmars längre bilresa till Munkfors om man är i Göteborg vilket är var jag befann mig när jag upptäckte misstaget. Det blev en liten extra biltur på sex timmar mer än vad som var tänkt. Som tur var hittade vi en genväg och kom bara 20 minuter för sent till mitt föredrag vilket gick att ordna genom omkastningar i körschemat. Min moderator var ett fd kommunalråd som lyft Munkfors från samma blyga placering som Gotland (ca 270) till en plats bland de 100 bästa i Svenskt Näringslivs Företagarbarometer. Han är första generationens invandrare från Chile. En tuff kille som verkligen varit entreprenör i sitt sätt att leda kommunen. När det t.ex. inte fanns några läkare eller tandläkare att få tag på till vårdcentralen och den hotades av nedläggning så åkte han till Spanien och fixade både läkare och tandläkare som flyttade till Munkfors. Nu har de bott där i ca sex år. Han hade ställt ekonomin i ordning för kommunen som hade ständiga underskott och nu visar plus. Det var väldigt befriande att höra hur han resonerade och framför allt agerade.

Jag blir mer och mer övertygad att kommuners framgång hänger ihop med ledare som vågar gå mot strömmen med egna åsikter i stället för att bara följa med strömmen och försöka att vara alla till lags. Han gav uppdraget 8 år och gjorde stor skillnad. Hur tänker de som efter 4 år egentligen inte gör några avtryck alls? Det handlar om mod att våga och vilja förändra.

Jag har hört så mycket gott från dem som varit och sett Ledins krogshow att vi nu bokat in oss på en matinéföreställning till hösten i Stockholm. Det blir en inspirerade middag direkt efteråt på någon krog i huvudstaden. Jag ser fram emot detta som ger tonvis med go energi. Musik kan förena och skapa minnen på ett sätt som är helt unikt.

Jag är fortfarande väldigt frustrerad över att det inte finns någon som jobbar på alternativ för dagens Gotlandstrafik. Ön kommer få ca 4–5 miljarder i bidrag under en tioårsperiod och det finns inget nytänkande utan allt skall vara som det alltid varit. Två hamnar, samma hastighet och samma turlista.  Ebba sade på sitt föredrag att ”Den största utmaningen är inte att få folk att hitta på nya idéer utan att få människor att överge gamla idéer”. Jag är absolut benägen att hålla med. Märkligt att ingen politiskt tar chansen att vara nytänkande utan sitter fast i gamla felberäkningar och bara simmar medströms. Kan det finnas någon koppling mellan våra politiker och faktumet att ön snart ligger absolut sist i Svenskt Näringslivs Företagarbarometer?

Vi har debatterat hastigheten på dagens Gotlandsbåtar och jag påstår att vi har de snabbaste bilfärjorna i världen! Jag är övertygad om att det inte finns tre destinationer till i världen som har en hel flotta på fyra fartyg som alla gör mer än 28 knop. Om dessa båtar skulle upphandlats idag så skulle det vara helt andra båtar! Man skulle ha modernare skrov som var anpassade efter motorer som passade dagens bränslepriser och miljökrav. Dagens båtar är en enorm felbeställning och det skulle vara kul att höra om den ansvarige på rederiet är stolt över sina båtar idag? Vilka båtar skulle vi haft om han vetat att bränslepriserna skulle vara ca 120 dollar fatet i stället för de 16 som han räknade med?

Jag har utlovat en hittelön på 1000 kr om det finns någon som kan plocka fram tre destinationer till i världen som har kombinerade passagerare och bilfärjor med enskrovsbåtar i stål och där hela flottan på minst tre båtar gör 28 knop eller mer. Jag hoppas verkligen att jag kan bli överbevisad i detta. (Det här borde vara något för Robsarve att nappa på till Svenska Kyrkans insamlingskampanj?)

Jag har haft en härlig helg i Göteborg och Smögen som avslutades med 2 timmar i en vedeldad badtunna. Det var en magisk natt med en fullmåne som liknade något man bara ser i tecknade filmer och båtar som passerade några meter från strandboden. Kvällen avslutades med att värdparet förklarade hur Åre prisar ut sig fullständigt och just detta hörde jag några dagar tidigare från en familj som varit där och åkt skidor. Tyvärr känner jag igen en del av tongångarna från våra gotländska besökare. Signaler som båda destinationerna borde lyssna på och agera efter innan det är för sent.

Jag har nu klippt gräset för första gången i år. På något sätt är det väldigt rogivande och jag gillar att resultatet syns direkt. Jag har något konstigt förhållande till gräsmattor men de är viktiga och skall helst vara nyklippta och välskötta. Att rulla runt med barnen på gräsmattan står alltid högt på önskelistan och det man gillar skall man göra ofta.

Dela med dina vänner!
4 svar
 1. Elisabeth says:

  Hittade hit till din blogg eftersom jag sökte på ditt namn. Beundrar dig verkligen med tanke på ditt bakomliggande liv, starkt gjort av dig! Hoppas du har det riktigt bra med de dina :)
  Hälsningar
  Elisabeth

 2. Peter Jakobsson says:

  God morgon Pigge..det var länge sedan jag blev så glad när jag läste GA, idag Lördag…..senast var när Gotlandsflyg startade…Bra gjort…Skepp och Skoj…Va kul!! Med Vänliga hälsningar Peter Jakobsson

 3. annaklara says:

  Ojojoj, du låter som en man från 50-talet. Hinna hem till frun och uppmärksamma henne, annars kan det få konsekvenser. Inte för att du vill träffa henne, utan hon måste få träffa dig. Annars blir hon vresig och då vet man hur det blir. Eller? Hur skulle det vara att dimpa ner i nutiden och vara man och pappa fullt ut och inte bara dyka upp för att leka vargen. Kanske du får gå och vänta på frun medan hon är ute och gör VIKTIGA SAKER. Du förstår så roligt det blir då när hon kommer hem. Och kanske leker vargen om hon orkar. :)

 4. Nils Nordenbrink says:

  MP hade en kampanj för ökat cyklande i helgen. Intet ont i det. Säkert bra att cykla mera, inte minst ur hälsoperspektivet.

  MEN, MP kopplade det till klimatfrågan. Och då blir jag trött.

  Den besparing i CO2-utsläpp som ökat cyklande ger, kan man lika gärna åstadkomma genom att färjan går 10 minuter långsammare på några få utvalda turer per år.

  Och en sådan förändring går att åstadkomma med 0 kronor i investering. Detta till skillnad mot cyklandet som kräver miljoner i nya cykelbanor.

  Miljöpartiet säger att det är bråttom för klimatets skull. I så fall, färjeturlistan kan ändras redan i höst om alla vill. Cykelbanor tar åratal att få till.

  Hallå där MP! Jag trodde ni var intrelligenta rationella personer som kunde räkna och inte sila mygg och svälja kameler…

  Alla partierna på ön lurpassar på varann och vågar inte säga sanningen om färjetrafiken för sina väljare. Varför kan inte ni våga ta första steget?

Ingen möjlighet att kommentera detta.

Copyright: Pigge Werkelin. Piggebloggen är gotlandsproducerad och körs hos Peek-A-Boo Software och administreras av Stenströms Information & Marknadsföring