Sveriges Nationaldag

11 jun
11 juni 2012

På Nationaldagen var jag med på invigningen av Kultudralen som är ett jättehäftigt projekt där en massa eldsjälar valt att satsa tid och kraft till att göra en av Visbys vackraste ruiner till en fantastisk mötesplats. För några år sedan fick man inte ha tända ljus eller förtära alkohol i ruinen. Nu är det en av Sveriges häftigaste möteslokaler där både alkohol och levande ljus är tillåtet. Det går att göra helt grymma arrangemang i dessa unika lokaler. Det är tur att världen går framåt och att man kan se nya lösningar! Tyvärr tornar det upp sig ett mörkt moln där grannarna börjar reagera på ljudet vilket måste lösas på något vis inan det blir konflikt.

Det var en skönt avslappnad dag med massor av människor som ville representera och mingla runt. Det var härligt att se så många gotlänningar ta ett glas vin till lunch på ett avslappnat sätt. Intressant att se hur man placerat gästerna. Det fanns två honnörsbord och på dessa satt det inga gotländska företagare men båda var representerade av rederiets starka män som har en unik position på ön.

I Gotlands Allehandas artikel om Erik D Nilsson (Rederi AB Gotlands starke man som bestämmer allt) förklarade han att jag bara pratade i egen sak när jag vill ha båtar som kör ca 5 knop långsammare än våra moderna båtar och som därmed skulle släppa ut 50 procent mindre skadliga växthusgaser och som skulle ge biljettpriser och fraktpriser som kan sänkas med ca 30 procent.

Det är väl självklart att jag har ett eget intresse av detta, för det skulle vara bra för mig och alla andra på Gotland om vi fick hit fler människor och samtidigt blev lite miljömedvetna. Jag undrar om det finns fler än jag som tror att familjen Nilsson eventuellt skulle ha någon ekonomisk fördel av om de fick fortsätta att köra sina omoderna båtar i 10 år till?

En annan ganska vinklad syn som han har är att det är så många gotlänningar som äger aktier i Gotlandsbolaget. När man har flyttat till England,  Schweiz eller Djursholm så betalar man troligen lägre skatt vilket kan vara bra för personens privatekonomi, men man är absolut inte gotlänning längre. Jag tror att det är färre än femton procent av deras ägare som är verkliga gotlänningar. Om det nu är viktigt att försöka ge en bild av att det är så många gotlänningar som äger en aktie i Rederi AB Gotland, så vore det bra om redarfamiljen skrev sig på Gotland för det skulle innebära många miljoner extra i skatteintäkter för ön.

Om vi får in ett konkurrerade rederi tror jag att det skulle innebära fler gotländska ägare än vad dagens rederi har. Om det är på grund av respekt eller okunskap som journalisterna inte ifrågasätter hans uttalanden vet jag inte.

Jag var på Albert Bonniers 175-årskalas i lördags. En megafest i den egna villan på Djurgården. Det var ett kärt återseende med en massa författare och skribenter. Lena Katarina presenterar alltid mig för en massa nya härliga människor. Jag fick Lotta Gröning till bordet och vi förde bra och rätt djupa samtal om sånt som är viktigt. Det visade sig vara en jordnära kvinna som är väldigt bred i sin repertoar och som vågar öppna upp. Orkestern var en symfoniorkester på ca 45 personer och operasångarna var tydligen i världsklass. Det är inte min värld men intressant att få sådan spännande information från kunniga människor runt mitt bord. Jag var klart imponerad av samspelet mellan alla musiker.

Jag diskuterade Martin Ljung med en 81-årig kvinna som kunde många av hans dialoger utantill. Det är härligt befriande med spännande möten och jag gör det om och om igen trotts att jag verkligen försöker att låta bli: jag dömer folk på förhand på grund av ålder, intressen religion mm. Att det skall vara så svårt att inte ha förutfattade meningar!

Jag flög hem med SAS från Arlanda då det var fullt sedan en vecka på Gotlandsflyg. Tyvärr har de knappt 1/4 beläggning på en kärra som tar 140 passagerare. Vi behöver hjälpas åt att fylla alla platser till ön och helst skulle vi få de som reser över att stanna en extra natt. Ön behöver varje gästnatt vi kan få och vi borde gemensamt verka för att fylla vår bro. Hela öns utveckling hänger ihop med att få hit människor och att få dem att stanna en eller två dagar till.

När jag läser hur Gotland faller som en sten i olika rankingar blir jag orolig och samtidigt förbannad när de styrande alltid skyller på sina föregångare. Läser jag ledarna i lokaltidningarna så har de fullt sjå att angripa andra sidan och försvara de sina. En nästan hopplös situation då allt bara är en massa kompromisser. Gotland skulle behöva en stark kvinna eller man som tog tag i rodret och kunde regera över partigränser och sätta Gotlands bästa i fokus. Idag går personers bästa före regionens bästa. I lite mer lyckade regioner sätter man regionens bästa före personliga vinningar.

Jag tror att det krävs en extremt stark person som kan se förbi alla kompisband, släktband och alla andra kopplingar och sätta öns bästa i fokus. Tjänstemännen har för länge sedan slutat lyssna på de politiskt valda som byts ut var fjärde år. Jag önskar att det fanns mer mod och nytänkande bland de styrande. Framförallt lite mer självkritik och ansvarstagande för misslyckanden. Var finns det en stark ledare som är beredd att leda ön under minst 8 år? Jag ser tyvärr ingen i dagens partier som är en självklar ledare med mod och nytänkande som går hem över hela ön.

Jag var på stranden vid Tofta skjutfält och bärgade en massa drivved som skall användas till byggen hemmavid. Det fanns bara drivved på de mest svår forcerade ställena. Jag var tvungen att klättra ner ca 20 meter i en brant för att hitta det vi sökte. Att sedan bära upp det som hittades skall givetvis göras med så få turer som möjligt vilket innebar en viss överlast. Nu sitter nacken fast i ett trist läge sedan några dagar och jag hör hur Ulrika säger att ”blonda killar är inte så smarta de heller” från sin himmel där uppe.

Min försäljningschef på Drömstugan gjorde en sökning på antal sålda fritidshus på Gotland förra året. Det blev ca 100 och då är inte våra cirka 50 enheter på Drömstugan med. Det innebär att vi stod för nästan 1/3 av försäljningarna förra året. Vi skall göra en lite bättre redovisning som sträcker sig över flera år och jag tror att vi totalt har varit större än så vissa år.

Vi kommer i dagarna att presentera Drömstugan Slite etapp II. Här har vi tagit fram en strandbod till ett lägre pris där man kan köpa sig en liten sommarstuga 30–60 meter från strandkanten fullt utrustad med öppen spis, sovrum, allrum, uteplats, kök, sängar för fyra personer. Prislappen börjar strax över 700 000 kr. Då ingår poolen, förråd och stora gemensamma grönytor m.m. Jag tror att den nya produkten kommer bli en storsäljare då marknaden har efterfrågat en billigare stuga också.

Jag var på Kneippbyn idag och såg alla detaljer som var fixade under vintern. Sommar och vattenlandet är i fint skick. Lillebror har känsla för byggnation. Jag får höra en massa beröm om min syster som gör ett bra jobb på nationell och lokal nivå. Nu har hon även blivit ordförande för öns stora hockeylag Roma IF. Hon har även personligen köpt in en ismaskin och sarg som skall flyttas till Visby. Jag är övertygad om att det inom ett år finns en uterink vid ishallen och att den byggts av ideella krafter som hon fått ihop med sina medarbetare. Jag är stolt över mina båda syskon som verkligen har känsla för det de gör. Jag tror att vi alla växte efter att vi syskon valde att skilja på oss. Det är nyttigt att prova nytt.

Jag tycker att Lena Katarinas idé om farmorsdagar är veckans bästa. I stället för att köpa en massa saker så tänker hon sig att det barnbarn som fyller år skall få en dag med farmor eller mormor. Hon berättade hur hon varit iväg med ett av barnbarnen och gjort Stockholm med besök på muséer och en båtutflykt i Stockholms skärgård. När barnen blir äldre ser hon att det kan bli mormorsvecka i till exempel London, en plats som hon kan väldigt väl. Flera borde ta efter och flytta kunskap mellan generationer på ett personligt sätt. Det är nog en av det bästa presenter som barn kan få. Hoppas att farfars- och mormorsdagar blir nästa innegrej för barnen att skryta om.

Wilda 4 år är på resa till farmor Barbro. Med sig har hon vår barnflicka som sett fram emot resan länge. Jag vet egentligen inte vem av de tre som sett fram emot denna resa mest? Jag tror att det är Babsan som planerat det mesta och det lär inte finnas utrymme för spontana saker då de bara har tre dygn på sig.

I helgen skall det bli premiärdopp i dammen. Jag tror vi har 17–18 grader vilket kan vara okej.

Vi har haft en spännande och mysig helg med enbart ett barn – det är alltid lite annorlunda när tjejerna delar på sig för då kommer deras personligheter fram än mer och det visar sig att Towe växer av att vara själv. Tyvärr fick Towe feber så vi två har legat i soffan och sett Spanien–Italien 1–1 vilket var rättvist både i matchen och för mig och Towe som fick en mysig eftermiddag. Ibland är livet rättvist och då skall man glädjas åt detta.


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. Britt Nyman says:

  Hej Pigge

  Du skriver om Slite etapp 2 och hur det ingår pool osv. Intressant! Jag kommer ihåg TV-reklamen från etapp 1, där du pratade om att ALLA skulle ha råd med ”en stuga i bästa läge”. Fint sagt, men du glömmer att nämna att i Slite har man INTE tillgång till poolen om man är rörelsehindrad och kommer inte heller att få det, eftersom det aldrig har varit någon tanke att handikappanpassa stugbyn där, varken poolen eller stugorna. Alltså, är det inte alls en ”stuga för ALLA”. Som vanligt i det svenska samhället är det bara för fullt friska, fullt rörliga människor. vad tänker du göra åt den saken?

 2. Bodil Wilén says:

  Tänkte tipsa om att en kille vid namn Jonas Höglund som driver Rådhusgården i Falun, har införskaffat någon slags ljudanläggning som tar bort vissa frekvenser vilket gör att ljudet inte sprider sig på samma vis till tex grannar. Säkerligen en bra lösning för det du skriver om i början på ditt inlägg.

  och självklart skulle det vara ännu mer attraktivt att åka till Gotland om det blev billigare.. som Dalkulla tycker jag att det även skulle vara en möjlighet att flyga från Mora till Gotland på sommarsemester.. precis som man kan flyga från Dala airport till Mallis..

 3. Johan Malmros says:

  Intressant det du skriver om en stark person som kan se förbi alla kompisband, släktband och alla andra kopplingar och sätta öns bästa i fokus. Jag håller helt med om detta, och ser tyvärr heller ingen sådan person i min radar. Det är tyvärr en del av systemet att belönas för lojalitet mot just de man har olika band till. Tittar man däremot en bit ner i de politiska hierarkierna finns det sådana som fortfarande är ”oförstörda”, och som drivs av en genuin vilja att göra det som är bäst för Gotland. Jag undrar när/om de kommer att släppas fram. Eller också måste mer rekrytering till partierna göras utifrån. Problemet är att lång och trogen tjänst alltid premieras.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring