Det kom ett brev…

07 Nov
07 november 2012

”Hej Pigge!

Här kommer en liten rapport från den senaste mässan som jag var med om och representerade Drömstugan.

Seniormässan i Älvsjö hade många trevliga besökare. Många kom till vår monter som även hade representanter från Destination Gotland, Gotlandsflyg och hotell. Gotland  är vackert, magiskt och soligt för dom flesta oavsett om man har besökt vår ö eller inte, jag upplever mig själv som en bra ambassadör för Gotland och försöker alltid att vända de negativa tongångarna till något bra, men det som framkom var att  besökarna verkligen kände till var att det är så DYRT att åka hit! 8 av 10 besökare som jag pratade med under de 2 dagar som jag var där pratade bara om att de hört att det var så dyrt, eller att man inte hade råd att åka dit då priserna nu var så höga! Man hade koll på att det kostade ca 3.000kr för en familj att åka hit.”

Detta är ett klipp från ett brev som en anställd skickade till mig i måndags efter helgens mässa. Inte så konstigt att denne analyserar varför de får dåligt gensvar på mässan men desto konstigare att det inte finns något forum att ta upp detta i. Jag har blivit tillsagd att hålla käften och inte prata om prisbilden på färjorna till Gotland för då sprider vi fel signaler. Marknaden säger ifrån och vi märker det inom hela turistindustrin på Gotland att vi tappar intäkter som i sig ger färre jobb. Trots detta är alla politiker eniga om att hög hastighet på båtarna är framtiden för ön. De lyssnar inte på besöksnäringen utan har kört fast i ett spår som på alla punkter skall bevara dagens rederi. Ön behöver ordentliga prissänkningar så att vi kan få besökarna att inse hur prisvärt det är att resa till Gotland. En prissänkning för våra besökare med minst trettio procent är vad som krävs. Och det är möjligt om man agerar smart.

Jag tog båten till Nynäshamn i fredags morse för att prova att resa tur-och-retur på samma dag. Jag skulle egentligen ha flugit men behövde även hämta hem en båt som jag blivit ägare till efter en trasslig affär. En kompis lovat att det inte skulle bli något strul för mig om vi köpte en båt ihop och det var just vad det blev tyvärr.  ”Livet blir sällan som man tänkt sig.”

Jag ville prova hur jobbigt det är att resa med 07-båten och komma hem med nattbåten klockan 00.30. Jag vaknade redan 05.30 så jag hann med att ta en tur med hunden plus en ordentlig frukost. Jag rullade ombord 06.40 på en båt som var fylld med några hundra personer. De första som jag träffar på båten var barnens mormor och morfar, som även är våra grannar.

Jag hann knappt sätta mig ner innan Bison kom fram och frågade varför jag åker båt. Vi fick en kort pratstund där han hann med att förklara sin kärlek till båtresan. Han gillar att vara själv på båten och det får gärna ta tid. Bison tycker att priset för gotlänningar inte är dyrt men för icke gotlänningar måste man sänka priserna. Jag kan inte annat än att hålla med. Jag läste om vårt samtal i lokaltidningen som då blivit till en monolog. Jag tycker nog att Bison var väldigt pratsam för att ha deltagit i en monolog. Trevlig karl med kloka tankar.

På resan hem var det fullbokat men jag chansade med bil och släp vilket fungerade. I biljettkuren i Nynäshamn var det en löjligt trevlig kvinna som hjälpte till och fixade med biljett och en båtens två hytter. Efter 15 timmar var jag rätt mör och ville sova oavsett vad männen inom ledningen på DG säger. Jag somnade som en stock i konferenshytten och det var utan tvekan värt 800 kr att få sova i tre timmar. Utan denna sömn skulle jag aldrig funkat nästa morgon.

Idag fick jag information om att Oskarshamn och Västervik kommer till Företagardagen på Gotland vilket är kul. Det är resultat av att man inte kan vara säker på vilka som i framtiden blir fastlandshamnarna för oss gotlänningar. Detta är ett tydligt kvitto på att konkurrens tvingar hamnarna/kommunerna att söka sammanbete. Trots detta envisas politikerna med att kräva Oskarshamn och Nynäshamn som de enda alternativen.

Skulle vi istället prata om sydlig och nordlig hamn så skulle biljettpriset kunna reduceras med ca 100–150 miljoner för hela nästa 10-års period. Det är mycket möjligt att redaren i framtiden skall förhandla  om hamnavgifter och andra utvecklingsmöjligheter. Jag skulle vilja se hur vi blev kompisar och utvecklade en bra turistisk relation med t.ex. Västervik som är mer turistiskt lik Visby än vad Oskarshamn är. Lite mod från politikerna och vi skulle spara enorma belopp och skapa ny spännande förutsättningar. Även om det blir konkurrens om hamnar så kan det bli både Oskarshamn och Nynäshamn i slutändan, men till betydligt lägre kostnader vilket med automatik medför lägre biljettpriser i så fall. Våga tänka nytt och överge den gamla bevarar strategin är min uppmaning.

Jag skall vara med i P4 klockan 22 på lördag kväll och snacka rymd med Katarina Hulting och Sven Grahn som är den i Sverige som kan mest om rymden av alla svenskar enligt Katarina. Vilken sagofarbror! Jag skulle kunna sitta och lyssna på honom i timmar. Enligt Sven får jag nog vänta några år till på att få komma ut i rymden. Säljarna har sagt ett år i många år och Christer Fuglesang (vår svenske astronaut) säger några år till precis som Sven. Det är troligt att dessa killar har rätt och det gör inget. Mötena som Virgin arrangerar är spännande och givande. Vi som är sponsorer till framtidens flyg har nu satsat in ca 700 miljoner i projektet och det kommer ge snabba biliga miljövänliga resor i framtiden. Idag tar det nästan 20 timmar att flyga till Australien från Stockholm. Via rymden så skulle en sådan resa i framtiden kosta mindre i kronor och miljöpåverkan samt vara avklarad på tre timmar. Här vågar man tänka nytt – eventuellt något för en del lokalpolitiker att lära av.

Nu är hösten här på riktigt och det är en underbar tid på Gotland. Jag ler och lever upp väldigt mycket just nu. Sonen Max skulle ha fyllt år häromdagen och jag var på kyrkogården med barnen för att lägga blommor på graven och tända ljus. Tjejerna var i blomsteraffären och valde ut rosor. Det blev ett ganska glatt besök vid graven på en födelsedag vilket jag måste tacka Towe och Wilda  för. Döden har blivit naturlig för dem och småtjejerna frågar om sina bröder och mamma Ulrika på ett väldigt enkelt och befriande sätt. Det finns en härlig energi i små barn och jag är en ovanligt prioriterad pappa som har båda dessa små energikickar.

Min stora kick är deras mamma som alltid får mig att vara lycklig och ger livskraft samt energi på ett sätt som nästan inte går att beskriva. I bra förhållanden så strider man mot naturlagarna. Båda ger mer energi än vad de kräver vilket skapar lyckliga familjer. Min förra fru sade att ett bra förhållande är ett projekt som man måste jobba på varje dag. Hon var en klok kvinna och det är ganska vrickat att man skall behöva gå igenom stora sorger för att sådana saker skall landa.

Jag vinner just nu VM-bucklor varje dag och kickar igång på just detta. Tack Monika för att du finns i mitt och barnens liv!


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Anne Karlsson says:

    Hej Pigge! Jag blir så glad när jag ser att du skrivit något nytt på din blogg. Jag kollar varje dag och det är alltid lika spännande att se vad det ska handla om. Det är så kul att läsa om alla dina fräscha påhitt och ide’er. Jag tycker att du är så stark och ”rakt fram” och vågar säga din mening oavsett det gäller Gotlands framtid eller något annat som du håller på med. Du verkar också vara en sån go’ make och familjefar. Jag började att följa din blogg under tsunamin, så jag förstår allt elände du har gått igenom. Så härligt att livet ändå kan få en ny vändning. Lycka till med livet med din kära Monica och dina fina tjejer.

    Hälsningar från Anne i Fängebo Ringarum

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring