Olika problem i olika delar av världen

22 Dec
22 december 2012

Livet på Gotland gör sig påmint lite då och då här nere i Thailand. Det ramlar in en del mail och sedan jag gått med i Facebook så är informationen om ön intensivare än på helagotland.se som är nättidningen hemma. Igår var vi och åt på en restaurang som heter Charlie. Towe frågade vad det stod på skylten högt upp på byggnaden som är minst fem våningar hög. ”Det står Charlie på skylten uppe i himmelen” svarade Monika. Då sa Towe att det är sex stycken i himmelen. Mamma Ulrika, Pappa Jan, Max, Charlie, hunden Ada och den lilla fågeln. Det är hennes referenspunkter till döden.

Lite motgångar får man inte gräva ner sig för…

Från grannrestaurangen hör vi en bra trubadur som spelar Simon and Garfunkel låtar och helt plötsligt förflyttas jag tillbaka trettio år när jag delade hus med musikläraren Snabel. Hus och hus förresten, det var fint för det var en villa. Vi bodde i Doktorsvillan granne med Pippis Villa Villekulla. Jag var Diskoteksägare, huset var som gjort för fester och vi var två glada spelemän. Janne kunde spela de flesta instrument och jag var nog mest glad och företagsam. Det var trettio år sedan. Undrar vart åren tog vägen?

Jag fick för mig att jag ska ta upp tennisen igen efter fyra års uppehåll. Jag bokade in mig med en tränare och hoppade över både uppvärmning och efterföljande stretching. För säkerhets skull tog jag i direkt som om det var en final med min lillebror i en viktig turnering. Allt resulterade i att jag inte orkade 45 minuter. Värmen med 28 grader och en usel kondition fick mig att ge upp. Känslan sitter alla fall i länge kände jag idag, två dagar senare, när jag kröp ur sängen. Vissa saker lär jag mig aldrig. Men något positivt var det i alla fall. Det fanns en våg i omklädningsrummet och den visade på -2,5 kilo. Det berodde inte på tennisen utan på sunt levande och bra mat fick jag för mig, tills Monika säger att man skall väga sig på samma våg för att det skall stämma. Så kan det väl inte vara?

Wilda och Towe på barnhemmet.

Bygga skola

Igår bjöd vi Mary på middag igen och gick igenom vilka hjälpprojekt vi skulle vara med och satsa på. Jag ville betala för en lärare ett år och skolbänkar och stolar till 40 barn. Idag sitter de på ett betonggolv och har lektioner med allt för stora klasser med åldersspann på 4–14 år vilket inte fungerar. Mary vill i stället att vi ska bygga en byggnad i en by där man inte har någonstans att studera eller undervisa. Byggnaden skall byggas på pålar ute i vattnet och vi enades om att det får bli en present från bolaget i stället för julklappar till personalen. Och att jag och Monika skall stå för stolar och bänkar. Men det skall krävas en motprestation och det är att hela byn skall städas. Jag förstår inte varför man slänger allt runt omkring sig och måste leva i en soptipp. Mary skall dra det för byledaren som är en klok och icke korrumperad ledare enligt hennes.

Den oändliga historien om en fiskebod i Fide

När vi sitter och diskuterar detta som inte kommer vara något ärende för någon Byggnadsnämnd eller Länsstyrelse så ringer telefonen. I andra änden finns en journalist som vill ställa frågor om den gamla fiskeboden i Fide på södra Gotland som blivit en kostsam följetong. Den här historien kan bli hur lång som helst, men jag ska försöka att dra den i korthet.

Vi köpte Fide camping för cirka 11 år sedan för att investera över 120 miljoner i den och göra det vi gjort i Björkhaga och Slite. Det skulle bli södra Gotlands största hotell och en arbetsplats för ett tjugotal personer. Problemet var att jag och Ann-Sofi Lindskog (som då var konsult på en arkitektfirma) försökte få igenom en plan som vi lade mycket tid och pengar på. Länsstyrelsen var den organisation som var minst intresserad att få till planen. Dåvarande Gotlands Kommun drog ut på tiden och kunde inte ange när vi skulle få ett avlopp till anläggningen och de har fortfarande inte angett när vi kan få ett avlopp till campingen. Vissa saker tar lite extra tid. Vi väntar på svar och får hela tiden olika ursäkter.

Snyggade upp anläggningen

Under tiden som vi väntat har det bara kostat pengar. Vi ville snygga upp på anläggningen så alla hus har målats och fixats till vilket vi även gjorde med den gamla fiskeboden som stått på anläggningen sedan 1927. Då byggdes den som omklädningshytt för damer och runt 50-talet blev den en fiskebod med två övernattningssängar. Den har sedan används som uthyrningsstuga till turister och fågelskådare fram till 90-talet. Där någonstans togs den över av lokala ungdomsgäng som förstörde den.

När vi hittade den i början på 2000 så bestämde vi att den som alla andra enheter skall snyggas till vilket vi gjorde. Renovering och målning blev klart för några år sedan. Våningssängen byttes ut till en dubbelsäng och vi byggde in allt i ett helt koncept (Kärleksnästet) som vi fick väldigt mycket uppmärksamhet och intresse för. En fiskebod vid en gotländsk strand utan el, vatten och avlopp blev rikskänd med SVT som var där och filmade nästan 10 minuter. En av landets stora kvällstidningar ägnade fiskeboden nästan två sidor som något pittoreskt man kunde uppleva på Gotland. Allt var så enkelt och för dusch m.m. hänvisades man till campingen servicehus som alla andra campare.

Husvagnar och sexveckorsregeln

Länsstyrelsen säger att vi renoverade för mycket och då räknas det som en ny byggnad vilket innebär att det skall finnas tillstånd. Vi hävdar att vi fått besked om att det inte behövdes. Om det är en ny byggnad så är den här flyttbar och har flyttats flera gånger. Alltså skall den då jämställas med en husvagn eller ett tält. Att ställa upp husvagnar eller tält på en camping är inte otillåtet vad vi vet. Men det finns en sexveckorsregel som skall gälla, men som man varken på länsstyrelsen eller regionen gör något åt trots påstötningar. Skall de tillämpas så förutsätter jag att detta gäller alla campingägare på ön. Jag har tagit upp den här frågan ett tiotal gånger med både kommunen/regionen och länsstyrelsen men ingen vill agera förrän nu. Så det vore väl inte fel om vi blev fällda på sexveckorsregeln så att det blev ett tydligt prejudikat. Jag har säkerligen lagt ett par hundra mantimmar från bolaget på detta och det är långt ifrån klart. Vi har varit i kontakt med polisen och varit på olika förhör minst sex gånger. Både länsstyrelsen och polisen har varit med flera gånger och gjort iakttagelser på Fide.

En lokal länsstyrelse ger i alla fall en massa arbetstillfällen och eventuellt kommer det att bli väldigt många anmälningar till sommaren gällande dem som överträder sex veckors regeln. Eller så är det bara jag som skall följa regelverket för att jag envist vill ha en förändring där det skall vara tillåtet för husvagnar att stå året runt på alla campingar? Dagens husvagnar är byggda för åretruntanvändning och de som köpt en husvagn älskar sin husvagn och vill ofta spendera stor del av sin fritid där. Det spelar ingen roll om det är sommar eller vinter det är lika mysigt att bo vid havet under alla årstider. Det är en av fördelarna med att bo en ö och den skall Gotlänningar kunna utnyttja. Campingägarna behöver intäkterna och skulle det bli verkligt så kunde betydligt fler campingar hålla öppet året runt vilket skulle göra det möjligt att åka runt på Gotland 12 månader om året istället för 4. Vi får se om den nitiska tjänstemannen på länsstyrelsen väljer att vara konsekvent eller om det är en snyting som bara jag skall ha.

Vi har i alla fall lagt ordentligt med mantimmar på detta ärende som är den fjärde polisanmälan vi från får myndigheten. De tre tidigare han de lagt ner och denna gång blir det spännande. Polismannen som skött förhören skäms för att han måste driva detta ärende om en gammal byggnad som stått sedan 1927. Men tjänstemannen visste vilken cirkus han satte igång med polisanmälan. Från myndigheten säger de sig vara tvungna att polisanmäla när de upptäcker sådant som är olagligt. Vi har många gånger påpekat att det finns campingar som hyr ut säsongsplatser från maj till november och att detta pågår år från år men inte blir det några polisanmälningar från länsstyrelsen? Vi har själva valt att erbjuda säsongsplatser eftersom ingen annan behöver följa regelverket och det blir en konkurrensfördel att obstruera regelverket. Eventuellt kan tjänstemannen polisanmäla oss i alla fall. Samma dag som jag läser den senaste artikeln om fiskeboden i Fide flyttar en person från byggnadsnämnden i Visby in på vårt hotell. Livet är fullt av konstiga sammanträffanden.

Mindre häck är bra för businessen?

I Thailand söker sig lokalbefolkningen till skugga och gillar molniga och regniga dagar. Vår bungalow har en stor häck av mindre träd som skall ge balkongen skugga. Men vi ville ha den fantastiska utsikten mot havet och solnedgångar. Samt möjligheten att sitta på altanen och sola. Det tog nästa 45 minuter att övertyga ägaren om att det var bra för hennes affärer att släppa in solen. Att bara ta bort dem var inte att tänka men när hon förstod att det blev bättre business så var det helt ok. Det gäller att sälja in rätt anledningar.

Jag har varit och investerat i en barnhjälm så att tjejerna kan åka med på MC. Jag och Wilda var och red elefant för några dagar sedan, det var något hon absolut ville göra i år igen. Monika vägrade så hon och Towe gick på äventyr i stället. Jag valde ett ställe som låg långt bort för att få köra lite hoj. Väl på plats så kostade det 1000 B per skalle. Jag protesterade och sa att vi bor här nere (vilket vi gör just nu) så då blev priset 700 B för båda. Jag valde den kortaste turen för det är drygt. Vi gick upp och ner för en backe i sakta mak. Både Wilda och jag var helt överens om att vi fyllt elefantridarkvoten för lång tid fram över. En riktig turistfälla kan man säga.

Wilda som hälsar på elefantbebisen.

Det vi märkt med Phuket i år är att det är betydlig färre besökare än något år innan. Jag pratade med två restaurangägare som sade att november gett halva omsättningen mot förra året och en kvinna påstod att ett företag som Fritidsresor ställt in sex plan i veckan hittills. Andelen ryssar ökar oroande och det är sällan bra när en ort domineras av en grupp. Mixen av åldrar och nationaliteter är viktiga ingredienser. Fördelen är att trafiken har blivit något glesare även om glest nog är fel ord…

Jag har precis börjat läsa Åsa Sveds bok Pengar i Sjön om män, makt och mutor. Den handlar om Gotlandsbolaget och tragiken med Bosse Pettersson som tog sitt liv. Det är en bok som många på Gotland borde läsa.

En stor och en liten stark.

Nu är det frukostdags och poollek med barnen. Jag skall väl tillägga för er i Sverige att vi har runt 35 grader på dagarna och 27 på kvällarna. Inga toppluvor här inte.

God Jul från oss fyra!
Pigge, Monika, Towe och Wilda

 


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring