Nytt år och vem skall ta ansvar för Gotlandstrafiken?

02 jan
02 januari 2013

För några veckor sedan var vi på en tillställning där jag träffade en massa positiva människor som vill lyfta fram de möjligheter vi har på Gotland. Här fanns även rederiets styrelseordförande som antagligen tycker att jag är en ganska jobbig kille just nu. Anledningen är att vi för ett år sedan ville få dem att köra en långsammare och billigare båt till Gotland under sommaren därför att marknaden vill ha en sådan. Men de svarade att det inte var aktuellt därför att det inte finns någon ekonomi i detta. (Inte så svårt att förstå när man vet att de har monopol och sitter på fel typ av tonnage). Därefter har vi undersökt möjligheten att starta ett sommarrederi vilket är fullt möjligt. Från rederiets sida gör de vad de kan för att förhindra oss att komma igång vilket följer deras idé om monopol och inte heller är så svårt att förstå.

På tillställningen vi var på så vände sig rederiets styrelseordförande till mig och frågade vilket ansvar jag kommer att ta för Gotland om vi startar en sommartrafik? Jag såg på blicken och minspelet hur elak frågan var vilket gjorde mig blixtförbannad. Motfrågan kom så klart direkt om hur Gotlandsbolaget tar sitt ansvar för Gotlandstrafiken? Och där stod vi och högg på varandra likt två små pojkar (51 och 55 år) i sandlådan som känner sig orättvist behandlande. Min förståndiga syster som kan bete sig lite vuxnare blandade sig i diskussionen och fick in den på ett annat spår.

Jag funderade nästkommande dag på varför jag blev så arg? Jag fick någon backlash och tänkte på när vi skulle starta flygverksamhet: då fick vi samma fråga från den som hade flygmonopolet då och som påstod att ingen kunde köra billigare och bättre. Resultatet blev ju väldigt bra och man kan verkligen säga att vi som startade flygbolaget tog vårt ansvar och gjorde något bra för Gotland.

Jag fick för mig att min ilska berodde på att rederiet sällan redovisar rakryggat hur det verkligen ligger till. De glider på svaren, lämnar inte ut fakta och levererar allt för ofta ett icke-svar. Det är inte helt olikt hur Skyways betedde sig. Att vi andra inte kan få någon helhetsbild gör att min magkänsla reagerar misstänksamt. Jag känner på något sätt att Destination Gotland och Gotlandsbolaget har en egen agenda för öns livsnerv, som de inte vill ska synas. När vi inte får rätt information så tar vi gärna de halmstrån som ges vilket kan bli väldigt fel.

Jag har nu bestämt mig för att leta upp så mycket information jag kan och försöka förstå varför det blev så galet som det har blivit med färjepriserna. Egentligen skulle prisbilden ha tvådubblats om de statliga bidragen inte parerat oljepriserna. Samtidigt har andra konkurrensutsatta näringarna som t.ex. flyget sänkt sina priser med 50% trots oljeprisuppgångar. Här finns en ordentlig bugg i systemet och den tänkte jag rota runt i under en tid.

Camping/stugbyar är en näring, med massor av små ägare på ön, som vi pumpat in över 1/2 miljard i under de senaste åren. Halva näringen har nästan raderats på grund av dagens prisbild och det vore tjänstefel att inte försöka förstå vad som egentligen gick fel! Jag och alla dessa investerare är allvarligt oroade över färjepriserna som påverkar utvecklingen negativt.

Jag har fått fram en massa fakta och skall nu först läsa igenom det och sedan sammanställa min bild av var vi gick bort oss. Eventuellt kommer det där med att ta ansvar fram genom en ordentlig undersökning. Jag är halvvägs igenom Åsa Sveds bok Pengarna i Sjön som handlar om tillkomsten av dessa båtar och den då största muträttegången i Sverige. Det känns ju inte helt säkert att det sitter de bästa motorerna och propellrarna i dessa båtar med tanke på att det var just dessa som de mutade till sig i kontrakten. Det kan säkert vara en anledning till att vi i dag får betala för mycket på sjön.

Jag har gått med i Facebook och då skulle jag uppdatera någon profilstatus. I samma veva ändrade jag ofrivilligt födelseår och dag. Så nu har jag två födelsedagar. Enligt F-världen är jag född 1 jan och blev 26 igår, enligt kyrkoboken är det den 24 februari som gäller och jag har klarat av 51 årsdagar hittills.

I och med att jag inte lyckats ändra på min cyberålder fick jag massor av gratulationer i går och då var det bara att hänga med så vi delade på en flaska champagne på stranden och firade. Inget ont som inte har något gott med sig. Så får jag väl fortsätta tills någon kommer på hur man ändrar ålder på Facebook. Inte helt fel med två födelsedagar och varför inte skaffa sig några till?

Det blev väldigt hektiskt med allt som skulle göras igår så jag och Monika hann inte med att boka in våra tolv vuxenhelger utan barn och en massa måsten. Vi ansvarar för sex stycken vuxenhelger vardera och överenskommelsen är att inte säga nej till något nytt. Vi skall prova och vara nyfikna, men behöver inte göra samma sak två gånger om vi inte gillade det den första gången. Däremot fungerar det inte att åka och besöka kompisar på de här helgerna som bara skall vara för oss två. Årets viktigaste möten bokar vi i kväll i stället.

Sandslottsbyggnation med två bestämda tjejer där pappa inte längre får vara med.

Nyåret på en strand i Khao Lak var en lika mysig kväll som vanligt. Människorna är galet glada och positiva med en euforiskt härlig inställning. Det är en blandning av barn från Towe 3 år till de äldsta som är runt 80 år. Det är människor från ett 30-tal olika länder där alla är lika positiva och förväntansfulla på det nya året. Den härligt enkla atmosfären vid stranden uppblandat med lagom mycket alkohol förenar alla i en enda stor familj.

Det känns som om vi alla får gå till fiskdammen och meta upp 365 nya dagar eller 8760 timmar som var och en får bestämma helt och hållet över. Tänk om alla hade gjort bokslut på de förbrukade timmar och kunde gå in på olika konton och se. Sova 2920 timma, toabesök 136 timmar, gjort vad andra vill eller vad jag tror de vill men som jag egentligen inte är speciellt sugen på 765 timmar. Väntat 253 timmar, städat 432 timmar. Bäddat 86 timmar, träna 108 timmar, skratta 25 timmar osv. Då vore de eventuellt läge att disponera om sina resurser lite.

Tid är i alla fall något rättvist där alla får lika mycket tilldelat varje år. Vissa kan få mer betalt för sin tid men när man ägnar den till t.ex. kärlek, skratt och kul så är det inte kopplat till ekonomi. Just kärlek, skratt och kul är väl vad livet går ut på? För inte går livet ut på att bo för dyrt, köpa för dyra kläder, eller att tvinga sig igenom trista tillställningar som man tror andra kräver att man skall medverka på.

Vi föds fria och borde våga vara lite mer ego. Nu blir det Vollyeboll en timme och hoppas det blir många timmar till på det kontot i år.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring