Nätmobbing med olika ansikten

17 mar
17 mars 2013

Olycklig tolkning av Simon

Måndagen börjar bra vilket jag tyvärr uttryckte på Facebook. Efter ett mycket positivt möte så spred jag lite glädje på min Facebooksida och antydde att jag tror på Gotland igen efter dagens möte. Under frukosten nästa morgon blev jag uppringd av en journalist till vilken jag förklarar att besluten inte ännu är officiella och att jag inte vill kommentera något förrän allt är klart. Ändå valde Simon på helagotland.se att göra sin egen tolkning. Tyvärr var tolkningen fel. Det jag skrev på Facebook hade inget att göra med upphandlingen av färjetrafiken som han ville antyda. Simon förstärkte artikeln genom att kontakta Gotlandsupproret som absolut gick emot det Simon påstod att jag sagt. Vips så hade han fått igång en debatt vilket troligen var målet.

När jag bad om en dementi på helagotland.se så klev deras ansvarige utgivare Mats fram och tog på sig detta, då det vara han som beordrat Simon att skriva artikeln. Eventuellt är det så det går till när en journalist tappar magkänslan för vad som blir rätt och vad som blir fel.

Konkurrenterna fick samma svar av mig att detta inte var officiellt och att jag inte hade något att kommentera, vilket fick dem att avstå från publicering.

Feltolkningen har för många blivit en sanning och skapat en väldigt tråkig debatt. Tyvärr håller sig inte alla debattörer till fakta och det blir då väldigt trista anklagelser som jag får stå ut med i detta fall.

Officiella personer har också en gräns

Vad jag förstår så kommer varken journalisten eller redaktören att på något sätt be om ursäkt utan lägger hela skulden i knät på mig för att jag inte berättade vad vi kom fram till på vårt möte. Eftersom jag valde att vara tyst skulle de ha rätt att spekulera vilket verkar helt horribelt? I deras värld är jag tydligen en officiell person och då finns det nästan inga gränser för vad man skall stå ut med. Jag har tydligen själv satt mig i den rollen och får då stå ut med sånt här enligt tidigare kontakter?

Men någonstans går det en gräns för vad man skall stå ut med. Framför allt när det handlar om felaktigheter som bygger på spekulationer som i detta fall.

Vi är alla ansvariga för övertrampen på nätet

Vuxenmobbningen på helagotland.se är ett stort lågvattenmärke som håller på att sänka trovärdigheten för våra lokaltidningarna. Det går inte längre att särskilja nättidningen och morgontidningarna. Uttalar man sig för papperstidningen så hamnar det ofta även i nättidningen.

Jag hörde på nyheterna om den 13 åriga tjejen som utsatts för nätmobbing och klev ut framför tåget i veckan och tog sitt liv. Pressen att stå ut med nätmobbarna blev för stor.

Det finns människor på Gotland som drar sig för att vistas ute bland människor på grund av denna nätmobbing.

Jag blir därför extra förbannad när chefredaktörerna Patrik Annerud och nu Mats Pettersson skall stå som ansvariga för detta och hela tiden försvara sitt klotterplank, debattforumet på helagotland.se. Det vanligaste svaret är att de blivit bättre nu när jag klagat på eländet. Mats Pettersson orkar inte själv med att läsa eller kommentera det som skrivs på helagotland.se efter hans underfundiga krönikor i Gotlands Tidningar. Ändå skall ha nu stå som ansvarig för dessa och då kan man undra hur det känns?

Jag pratade med honom om detta och han var inte glad i den nätdebatten som finns där idag. Mitt förslag var att han skulle skapa två debattsidor: en som har riktiga människor bakom inläggen och en som bara är anonym. Det finns ett behov av ett forum som helagotland.se om det bara kunde skötas på en nivå som gjorde att både jag och Mats ville gå in och delta i debatten.

Ekonomin styr det mesta

Jag har frågat runt bland några anställda på Gotlands Media och det fanns då bara en som verkligen står bakom klotterplanket/debattforumet och det var Partik Annerud. Övriga hänvisar bland annat till ledningen som troligen sitter i Norrköping och av dem finns ingen som deltar i debatten eller känner sig uthängd. Ett annat svar är att debatten behövs och att de finns de som inte vågar föra debatten om man inte får vara anonym. Det är säkert en fin tanke men den har misslyckats och då bör man ta konsekvensen av detta.

Eventuellt är det så enkelt att man inte vågar ta bort den då x antal klick skulle försvinna och det är klicken som är grunden för ekonomin på sidan. Sanningen är att ekonomin styr även många journalister och då är det rätt med klotterplank och spekulationer då det drar till sig klick. Bra för tidningarna men mindre bra för de som blir drabbade.

Förebilder måste ta ansvar 

I veckan blev vår landshövding och hennes personal hotad till livet på ett sätt att det blev en polisanmälan av detta. Jag säger inte att detta beror på helagotland.se:s klotterplank, men den tonen som godkänns där lägger ribban för hur man agerar för övrigt. Gotlands Media bör vara en seriös aktör och är en form av förebild. Precis som en idrottsman eller annan officiell person. En idrottsman som missköter sig hamnar ute i kylan och dit borde Gotlands Media också förpassas till de fått ordning på sitt klotterplank. Är de inte stolta för det de gör så bör de agera.

Förutfattade meningar slår ofta fel 

Jag var på en mycket trevlig middag häromkvällen där värden var grym i köket. Jag känner honom inte speciellt väl och min förutfattade mening var att det skulle bli cateringmat. Icke sa Nicke, han gjorde allt från grunden och under tiden så städade han av hela köket så när maten var klar så var hela köket skinande rent. Grym talang och väldigt glad för att jag fick vara med, jag säger bara Tack. Tolv personer som minglade runt i köket blev härlig start på kvällen. Kök och matlagning har alltid varit en central plats för möten. Kombinerat med historieberättande är köket en väldigt underskattad möteslokal.

Byte av erfarenheter genom generationer

Vår extra-farmor är på plats. Jag vet inte vem som är gladast: hunden, barnen eller jag och Monika? Här fungerar det som bäst när generationer möts. Det blir också mycket samlingsplats i köket. Farmor Barbro lagar galet goa fläskkotletter, köttbullar m.m. Barnen och hon har väldigt kul trots åldersskillnad på 74 år och de ger man varandra massor av bra energi.

Region Gotlands anticamping-inställning 

Jag fick reda på att Länsstyrelsen inte godkänner regionens avslag för bygglovet för vårt kärleksnäste ute på Fide Camping för några veckor sedan. Länsstyrelsen återremitterade ärendet och det var uppe för nytt bygglovsbeslut i veckan. Trots detta avslår regionen detta bygglov igen.

Det gäller en byggnad som stått där sedan mer än 70 år. Nu skall detta upp till ytterligares en högre instans och vi får vänta några månader till vilket innebär att vi tappar intäkterna för den här sommaren också. Jag börjar verkligen tröttna på Region Gotlands inställning till camping på ön. Vi har investerat över en halv miljard och utvecklat öns campingar från sämst i landet till några av det bästa men det hjälper inte för att få regionen att jobba med i den utvecklingen. Jag väntar på att planen för Snäcks camping skall bli klar under april. Jag är lite orolig för att de inte håller det datumet heller. Jag får se hur länge vi orkar kämpa vidare? 2 maj skall vi ta ett nytt beslut beroende på vad regionen gjort tills dess. Men efter regn kommer sol, så vi får väl se vad de egentligen menar?

Vem kräver snabba båtar?

Jag såg att flera av våra politiker tog färjan hem i lördags vilket berodde på att det inte fanns någon annan möjlighet. Politiker, tjänstemän och många av oss företagare har inte råd att ta färjan då det innebär restid på ca 10 timmar mot 2 med flyg från terminal till resans mål. Räknar man åtta extra timmar á x kr per timma så blir det flera tusen kronor dyrare att ta båten.

Miljövännerna flyger och de som vill ha fler turer flyger. Då ställa jag mig frågan: vilka är det som kräver snabba, dyra och miljöovänliga båtar? Och är de tillräckligt många eller lyckas de bara höras mer än den andra sidan som vill ha lägre priser och bättre miljö?

Vad är rättvisa på riktigt? 

En Kärstin skrev en insändare och var förbannad för att vi eventuellt ska starta en sommarbåt som kommer att ge billigare biljetter på sommaren och enligt henne innebar det dyrare biljetter på vintern och thon yckte att det inte fanns någon rättvisa i detta. Det jag opponerar mig emot är att det just nu är tvärt om och rättvisan att färdas på vägen till Gotland skall vara dubbelt så dyrt om man är turist eller har flyttat från Gotland. Denna orättvisa finns ingen annanstans. För Gotlands bästa borde det vara samma pris för alla vilket även skulle göra rättvisedebatten logisk.

Njut av söndagen som vilodag!

Idag söndag är det ett härligt väder så nu blir det skridskoåkning på dammen. Det är ett lugnt i huset, barnen gör halsband och armband. Jag skall ta en middagslur vilket är lyx på riktigt. Måndag och tisdag börjar med jobb i Åre där nya utmaningar väntar.

Det känns att våren är på väg och vi går mot ljusare tider. Jag hoppas verkligen att det också gäller den turistiska utvecklingen här på ön.


Dela med dina vänner!
4 svar
 1. Åre says:

  Välkommen till Åre! Säg till om du vill ha hjälp med något av en gotlänning i temporär exil.

 2. Simon says:

  Jag trodde att allt var utagerat – så är det i alla fall från min sida och trodde även det efter Pigges genmäle på hg.se. Tänkte bara göra klart om vad jag tycker blivit rätt och fel. För det första tycker jag inte att det är några fel i artikeln som jag skrivit (Som går att läsa här http://www.helagotland.se/nyheter/default.aspx?articleid=8366246). Där Pigge skriver att ”Jag tror efter dagens beslut på nya investeringar på ön”. Något som givetvis får mig och Mats att tänka på beslut kring färjetrafiken – viktigt att poängtera är att jag aldrig skriver om den kommande färjeupphandlingen i artikeln. Jag spekulerar inte utan skriver en rak nyhetsartikel utifrån det fakta jag har – dessutom var det beslut om den framtida färjetrafiken som fattats. Gällande debatten på helagotland.se har många ord sagts och skrivits. Jag är relativt ny på webben men sett hur det fungerat tidigare. Men att debatten finns är viktigt ur en demokratisk synvinkel – vi vill alla ha ett öppet samhälle. Vi på helagotland.se har givetvis ett viktigt och stort ansvar att se till att debatten har en schysst ton – offentliga personer på Gotland ska behandlas på ett bra sätt. Det är viktigt på många sätt. Vill man diskutera artikeln eller debatten på helagotland.se är man alltid välkommen att göra det genom att först och främst mejla till Mats och även mig.

 3. Karin Thysell says:

  Bra skrivet Pigge! Ingen ska behöva tåla vad som helst oavsett om man betraktas som offentlig person eller ej. Det du skriver på nätet ska du kunna säga mellan fyra ögon. Annars ska du avstå att lämna kommentarer. Den principen följer jag i alla fall.

 4. Mats Pettersson says:

  Tänkte bara klargöra vad jag tycker om debatten på hg.se. diskussionen om den artikel vi publicerade häromveckan får anses vara avslutad åtminstone för min del i och med mitt svar på genmälet som går att läsa här http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8386235
  Jag tycker att en debatt där man loggar in exempelvis via facebook med sitt riktiga namn vore att föredra av flera självklara anledningar. Men i väntan på att en sådan lösning är möjlig fortsätter vi med efterhandsmodererade kommentarer.
  Fortfarande är det vissa som inte kan sköta sig och vi har ganska bra kollpå vilka det är. Min känsla är att nivån ändå höjts och det är inte heller alla artiklar som går att kommentera.
  Däremot tycker jag att debattforumet, trots vissa brister, ändå fyller en funktion och har ett värde. Det är inte aktuellt att stänga det helt. Mvh mats

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring