Det känns som om vinden har vänt!

21 maj
21 maj 2013

Något har lossnat och det känns om att det kom i samband med att Trafikverket äntligen kom ut med sin upphandling angående Gotlandstrafiken. Det var någon form av islossning som inträffade samtidigt som det blev kort vår i några dagar som sedan snabbt togs över av sommaren med sol och värme. Borta är nu den långa mörka kalla vintern med alla negativa vibbar.

Starka röster har under lång tid hamrat in att ön kommer backa in i framtiden om det blir någon förändring i färjetrafiken som kan uppfattas negativt. Några få röster får det att låta som om hela ön kommer gå under om det inte blir exakt som dessa domedagsprofeter vill. Det finns en bevararmentalitet på ön som inte alltid känns helt frisk. Allt skall vara som de alltid har varit annars kommer alla sorters farsoter att drabba oss.

Tyvärr får dessa röster snabbt anhängare som inte vet bättre. Det blir lätt en negativ spiral som bara går neråt om ingen bryter den dåliga trenden. Världen förändrar sig och vi med den och då kan inte allt vara som det alltid varit. Vi måste se möjligheter i förändring och inte bara omöjligheten. Riktig utveckling kommer egentligen bara ur kris där människor går samman och tänker nytt. Därför skall man inte ha allt som det alltid varit utan förändringar är oftast spännande och innebär nästan alltid utveckling.

Historiskt framgångsrika ö-bor! 

Historiskt har vi klarat ut de flesta farsoter som hotat ön. Det har varit sjukdomar, nedläggningar av regementen, industrier rederibyten m.m. Nu börjar det blåsa positiva vindar och då tror jag att det dags att hissa segel och följa vindarna. Nyligen publicerades nationella rankinglistor som visar att ön klättrat ordentligt i placering.

Tidigare skulle öns största privata arbetsgivare Payex varsla och det gick dåligt för bolaget. Nu kom det glädjande nyheter att de varslade var färre än befarat och de flesta blir återanställa om jag förstod rätt. Payex gör sitt bästa år någonsin vilket är bra för Gotland. Arbetsmarknaden på ön ser mer positivt ut än på länge.

Tre Kronor blev världsmästare på hemmaplan. Roma Hockey gjorde sitt bästa år någonsin och Gute fotboll har börjat bra. SVT gör en dundersuccé med melodifestivalen. Räntorna går ner och vi har sålt mer än någonsin så här tidigt när det gäller drömstugor på försäsongen. Det känns som om ekonomin håller på att svänga och det är en annan inställning till framtiden. Solen skiner och just idag, måndag, känns det väldigt bra efter att vi blivit världsmästare på hemmaplan.

Bokningsläget är det bästa på många år

Vi har medvind med projektet Gotlandsbåten och det som vi hela tiden lovat håller nu på att ske. Genom konkurrens skall vi se till att ön får 20% fler gästnätter och detta skall innebära ca 20% mer i kassan för de flesta turistföretagare på ön. Vi har sagt att det tar tre år och fyra sommar säsonger vilket är 2013–2016. Flera turistföretagare har redan hört av sig och sagt att vi fått igång kollegan Destination Gotland på flera punkter.

Det som nu sker på ön är egentligen en kopia på vad som skedde varje gång vi gick ut med att vi skulle starta en konkurrerande flyglinje när vi lanserade Sverigeflygs lokala bolag i landet. Då ökade den store konkurrenten sin marknadsnärvaro och gjorde massor av drag som inte var nödvändiga så länge de varit ensamma på marknaden. När kunderna frågade ”varför just nu” så var det bara ett sammanträffade att man helt plötsligt lade betydligt mer i marknadsföring just när vi deklarerat att vi skulle starta flygbolag.

Kontentan blev att prisbilden gick ner, att nya produkter kom fram och att nya marknadsföringskanaler användes. Resultatet blev i samtliga fall att marknaden blev större. Fler valde att flyga vilket gynnade regionen och det var just detta som var vårt mål med flyget.

Jag har fått tack av flera turistföretagare på Gotland som säger att ”även om ni inte skulle komma igång så har ni redan gjort skillnad”. Detta är hela idén med Gotlandsbåten att öka antalet gästnätter med 20% och på så vis skapa mer i plånböckerna för alla.

Genom konkurrens skapar vi tillväxt 

Jag är övertygad om att konkurrens på sjön kommer gynna Gotlands utveckling vilket kommer synas på riktigt hos turistföretagarna. Släpper region Gotland stuveriet till Destination Gotlands ägare Gotlandsbolaget och om Gotlandsbolaget även köper upp stuverierna i de aktuella fastlandshamnarna så hjälper det troligen inte att staten väljer att försöka få till konkurrens.

Kommunerna eller regionerna får inte sätta sig i den sitsen att ett bolag som driver färjetrafik får bestämma över stuverierna eller hamnar. Det är en hygienfaktor för utvecklingen att detta inte styrs av någon som kan ha intresse av ett monopoltänk. Stuveriet är en så stark faktor att flera rederier absolut skulle dra sig för att ge sig in i en konkurrenssituation om det visste att stuveriverksamheten styrdes av konkurrenten.

Regionen måste vara enig om att acceptera upphandlingen för att få seriösa intressenter

Nu hoppas jag att politikerna är 100% tydliga mot ett tänkt nytt rederi när det gäller att acceptera den upphandling som ligger. Antyder man från de styrande att de inte kommer att stötta den här upphandlingen lär vi bara få ett rederi som lägger bud på trafiken. Vi sitter på möjligheterna så låt oss göra det bästa av situationen.

Sluta gnälla och kliv in verkstaden för leverans på riktigt 

Jag har varit ett dygn i Ö-vik och det finns en positiv stämning som man blir glad av. Ö-vik är absolut en plats som jag skulle kunna tänka mig att bo på. Men hjärtat finns på Gotland och det finns nog få platser som har så mycket livskvalité som Gotland. Tyvärr finns också ett tråkigt företagsklimat som vi skall jobba på att förbättra ihop med regionen. Jag tror på öns framtid och ryktet om Gotlands undergång är väldigt överdrivet. Det är upp till oss öbor att driva framtiden och vi är 56 000 som är ansvariga för den. Det är dags att producera och leverera på riktigt och sluta gnälla. Kan vi enas om saker som är för Gotlands bästa så kör vi! Enskilda intressen får inte styra det som är för Gotlands bästa och måste på olika sätt jobbas bort. Jag hoppas att vi nu får en tung regiondirektör som vågar leda till hösten som Åke lovat. Levererar han så skall vi också leverera vilket kommer göra oss alla till vinnare på ön.

Just nu är min mission att Gotland skall öka antalet gästnätter med 20% och det kommer att lyckas om vi blir tillräckligt många som blir med på satsningen med Gotlandsbåten. Jag tror till och med att det kan gå snabbare än tre år om vi blir tillräckligt många som verkligen vill.

Jag hoppas att du är en av dem!


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Martin Danielsson says:

    Va friskt av dig. Här på den här sidan av havet är det lite blandade reaktioner. Det finns de som enbart ser färjetrafiken som godstrafik och inget annat. Själv tror jag att det behövs fler ben för att få lönsamhet. Vet att du verkar vara mer Gotlandsfrälst än jag men kanske är vi eniga om att fler förbindelser över havet ger en vinna-vinna situation för alla berörda parter. Som kommuninnevånare i Västervik är jag ju av den sorten att jag börjar gräva i fickan efter passet när jag passerar kommungränsen till andra kommuner. I övrigt skulle jag vilja veta mer om Gotlandsbåten AB och om det går att köpa aktier där för konceptet är helt klart intressant så länge Västervik kan få in en fot i det skeendet.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring