Vad vill politikerna på ön?

04 sep
04 september 2013

IMG_5572

Jag fick just veta att Kärleksnästet i Fide får stå kvar och att vi nu får ha tillfälligt boende på en campingplats igen. Det känns som ”Munken 2” på något vis när våra politiker gör vad de kan för att förhindra oss att bedriva tillfälligt boende på en campingplats.

Detta har hänt: Vi ansökte om bygglov för en stuga på Fide camping där det stått en nästan identisk stuga sedan 30-talet. Den stugan har varit omklädningshytt, fiskebod och övernattningslägenhet genom åren.  När vi nu skulle ha ett nytt bygglov så var det många turer innan tjänstemännen var övertygade om att det skulle vara okej. Det fanns rekommendationer från tjänstemännen när det skulle klubbas av politikerna. Inför beslutet hade vi kommunicerat via Bo Björkman som är Byggnadsnämndens ordförande och vi var ganska säkra på att detta skulle gå vägen. När det skall fattas beslut åker Bo ut från mötet då han helt plötsligt blivit jävig. Vice ordförande driver igenom detta ärende och får med sig hela nämnden som en enig nämnd att inte ge tillstånd trots rekommendationerna från tjänstemännen som jobbat med ärendet i många månader. På några minuter ändrar politikerna ställning och avslår ansökan.

Vi överklagar till Länsstyrelsen och får deras gillande. Detta innebär att byggnadsnämnden borde tillåta oss att driva boende på campingplatsen så att vi kan rädda säsongen 2014. Då väljer man att överklaga bygget för att man ”inte vill ha boende på campingen så nära vattnet” som vice ordförande utryckte det. Jag ringde upp och frågade flera av ledamöterna och fick samma svar att man inte kan ha boende där trots att det varit boende där i mer än 30 år.

_MG_1021

Väntar på svar från Daniel

Jag har i över ett år bett Daniel Bergvall förklara hur de tänker inom regionen när det gäller Fidecampingen. Han har fått en redogörelse för alla turer för ca 9 månader sedan och lovat att återkomma men lyser med sin frånvaro. Vi får inga svar och att de nu fått nej på sin överklagan kan jag inte tyda på annat sätt än att hela byggnadsnämnden har fattat ett väldigt felaktigt beslut. Det känns som en hetsjakt på turistföretagare som försöker skapa en unik affärsidé.

Besöksnäringen och regionen måste kunna jobba ihop när det gäller turistisk utveckling. Det känns väldigt trist att de inte tar in någon experthjälp när det gäller turistverksamhet. Det känns som om den industrin fortfarande behandlas som en hobbyverksamhet och därmed inte anses kräva inte några större kunskaper.

Det tristaste med regionens egna överklaganden är att man legaliserar den överklagarkultur som finns på Gotland. Tycker att man borde vara betydligt säkrare när det är något som skall överklagas. Om regionen överklagar godtyckligt så borde det vara ok att andra gör det också. Var och en har rätt att överklaga vilket ärende som helst och vid överklagande så blir varje projekt fördröjt vilket kan få entreprenörer att till slut avstå. Ön tappar allt för många investeringar på grund av detta ständiga överklagande.

Hoppas att vi nu kan få svar på våra frågor:

 1. Varför överklagande regionen?
 2. När får jag svar av Daniel Bergvall?
 3. Varför är Bosse Björkman jävig i mina ärenden? Vilka mer är jäviga och varför?

Tyvärr har detta projekt fått så mycket stryk att det blir svårt att bygga upp igen. De som ville skada projektet i Fide har lyckats men de har inte fått bort Kärleksnästet.

IMG_5524

Alla har förlorat

Vi vann men känner oss ändå som förlorare! Jag tror att hela ön är förlorare med den här mentaliteten. Hela ärendet i Fide, inklusive planer för campingen och stationsområde, skulle leda till en investering på närmare 150 miljoner men slarvades bort av regionen då vi inte kunnat få besked. Nu säljs marken iväg för att klara finansieringen av ett över tio år långt projekt som har totalhavererat. Faran är tyvärr att detta kommer ligga mig/oss i fatet i framtiden att vi fick rätt, då det ibland blir personligt. Just i dessa fall när politiker eller tjänstemän agerar med en egen personlig fientlig inställning så borde jävsituationen verkligen få gälla.

Vart vill de styrande? Utan tydliga beslut som följer en röd tråd får vi stora problem på Gotland. Turistindustrin är den industri som aldrig kan flytta från Gotland. Det är den industri som kan öka 50–100% under en tioårsperiod om vi jobbar ihop. Då kan vi t.ex. inte förvänta oss att människor som är vana att kunna gå ut och roa sig till kl 3–5 i sin hemstad måste gå i säng kl 02 när de åker på semester. Då väljer de andra resmål.

Det som är bra för Gotland skall vi satsa på och då måste det klarläggas. Ön har haft kräftgång när det gäller turistisk utveckling under de senaste åren och det måste till en förändrad mentalitet bland de styrande för att utvecklingen skall skjuta fart. Vi önskar oss starka ledare som vågar fatta beslut och som följer en och samma linje oavsett styre.

IMG_5548


Dela med dina vänner!
1 svar
 1. Lotta Romfors says:

  Pigge du slår som vanligt huvudet på spiken! Saken är den att kommunen och politikerna vill visa att de bestämmer oavsett vad det är. De bestämmer punkt! Att de inte ser till regionens bästa är glasklart. Detta är ett fenomen vi slåss mot i de flesta kommuner i landet idag. Jante är också inblandad, han sitter på kommunens och politikernas skrivbord och styr å ställer. Det finns gott om inkompetenta huvuden i svenska kommuner. Jag kan bara se vad som händer här i Jönköpings kommun.
  Helt rätt har du när du önskar en starkare ledare, en driftig person med erfarenhet från verkligheten vore att föredra. En person som ser helheten för regionen och som kan få med sig övriga politiker i kommunen i en utveckling som gynnar och utvecklar regionens kärnstyrkor.
  Jag säger bara: Pigge for President of Gotland!
  Lotta

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring