Ett växthus där Jante får näring

24 Nov
24 november 2013

Om Jante vore en växt som var beroende av näring och omtanke från trädgårdsmästaren så skulle trädgårdsmästaren kunna begränsa Jantes utveckling och spridning om han ville!

När Jante istället får härja fritt i en miljö där den tillåtande trädgårdsmästaren endast klipper bort de absolut mest aggressiva bladen och samtidigt ger övriga janteväxter extra näring så stormtrivs Jante. Genom att tillhandahålla ett rum så växer dessa från början små och anonyma växter till stora och dominerande med dessa gynnsamma förutsättningar. Från början är de så få att de nästan är fridlysta, men i rätt miljö växer de till sig och hetsar varandra till att bli tuffare och tuffare. De har sina favoriter och sina spottkoppar som de blir råare och mer respektlösa mot med tiden.

Skulle detta ha varit en arbetsplats, och inte ett växthus, så skulle facket stängt till den för länge sedan. Men i detta speciella växthus tillåts alla att leva ut sina innersta känslor och hetsa varandra i lönndom. Ingen behöver stå för något då alla tillåts vara 100% anonyma. Ansvarige trädgårdsmästaren står ansvarig för allt och skyddar på så sätt det hela. Han skyller på att de stackars plantorna inte vågar lufta sina åsikter om de inte får göra det i lönndom med hans goda minne.

Tyvärr suger de destruktive växterna mycket näring från de andra träden och växterna. Egentligen skall träden ge alla näring och skugga för att få detta ekosystem i balans. På grund av detta Janteväxthus blir energin ojämnt fördelad och vissa av träden dör allt för snabbt. Trädgårdsmästaren fortsätter envist att driva sitt växthus enligt sina principer…

Om man ser HelaGotlands debattforum som en trädgård och dess chefredaktör som trädgårdsmästare så har vi ett bra växthus för Jante. Debattörerna får i lönndom härja nästan fritt och de hetsar ofta varandra att ta till ordval som aldrig skulle förekomma i något civiliserat samtal.

Nästan alla i utsatta positioner på Gotland väljer att inte delta i den här debatten på grund av att de vill föra ett civiliserat samtal. Den ansvarige utgivaren tvår sina händer och skyller på skribenterna, trots att han är ansvarig för att sköta om detta växthus/forum. Det är trist att något som kunde varit så bra för så många har blivit så dåligt. Ett seriöst debattforum på nätet skulle vara bra för Gotland och Gotlands Media.

En sak som fascinerar mig är att flera med mig fått rådet från anställda på Gotlands Media att inte gå in och läsa på debattforumet. Hur stolt är man då på det egna företaget? Och hur skall en debatt kunna föras om den som allt handlar om inte är med? Varför gör jantemästaren, förlåt, trädgårdsmästaren, ingen förändring?

Jag som privatperson kan låta bli att läsa det som Mats Pettersson och Gotlands Media publicerar på HelaGotland. Men nu kommer mina  barn i den åldern att de blir läskunniga och det känns inte bra att de och deras kompisar skall ta del av det förtal som nättidningen publicerar. För mig känns det inte seriöst och om de inte agerar seriöst, varför skall jag vara seriös mot dem?

Med andra ord tycker jag att de gått över gränsen allt för många gånger vilket gör att det är dags att säga ifrån. Jag vill gärna ha en debatt, men under civiliserade förutsättningar! Jag hoppas på en förändring och att det finns idéer om hur man skall få ett bra debattklimat på ön. Mats Pettersson är den som är ansvarig utgivare för allt som skrivs på HelaGotland och är också den som kan få till en förändring. Antagligen behöver han tips på hur det skall gå till! Det finns såklart lösningar men det är delvis en ekonomisk fråga och då är det ev billigare att det blir några andra som får lida än att Mats inte får ihop sin ekonomi.

Med förhoppningar om förändring.

Pigge Werkelin – i rollen som privatperson


Dela med dina vänner!
5 svar
 1. Pigge says:

  Svar till Jan
  Vi har jobbat med den här trafiken och vilka löften du hänvisar till vet jag inte. Vi har haft visioner att göra olika saker som sedan varit avhängigt på båt. T.ex. tiden var betydligt kortare. Vi har aldrig lovar lägre priser för Gotlänningar då båten vänder sig till turister i första hand. Du får gärna berätta vilka löften du fått. Det är ett Gotländskt utvecklingsprojekt som skall ge ca 200 000 nya gästnätter och ca 150 nya årsarbeten.

  B. Du tar upp det där med Allmänna medel. Vet inte vilka medel du menar. Det kan du få redogöra. Men om detta inte skulle vara bra för Gotland då borde så klart inte regionen satsa något på detta. Om du ser på prisbilden som DG presenterade idag med resor för 45 kr så skulle det ha kunnat komma även om vi inte funnits. Men det har aldrig hänt förut och det kan så klart vara en händelse precis som Skyways sade när vi startade Gotlandsflyg.

  C. Du hänvisar till att kalkylerna ifrågasätts och det är upp till var och en att göra. Att sitta på läktaren och tycka är väldigt lätt. Jag har aldrig bett om någon Eriksgata och anser du att debatten på hela Gotland är på en vettig nivå så har vi lite olika uppfattningar.

  D. Vill du ta en seriös diskution så är du välkommen ner till vårt kontor så skall jag försöka svara på dina konkreta frågor.

  E. Dagen prisutspel är ett av alla de fördelar som du som Gotlänning kommer få av utvecklingsprojektet Gotlandsbåten.

  Svar till Mikael.

  Det är klart att det bästa vore om alla slutade åka båt, bil, rymdraket mm i alla för naturen. Men det kommer troligen inte hända på många många år. Men vill du ta dig till Gotland på ett miljövänligare sätt så kan du minska utsläppen med mer än 50% om du tar Gotlandsbåten i sommar. Det är väl ett steg i rätt riktning eller ………….

 2. Mikael Kahlbom says:

  Du verkar sa bekymrad om uttslappen pa dg:s batar. Hur rimmar det med att du kor en eller flera batar extra over. Tycker detta borde oka utslappen markant och till ingen nytta for gemene man. Bast for miljon borde vara att projektet laggs ner och att alla slutar flyga flygplan och rymdraketer.

 3. Jan Martinsson says:

  Nu måste det ändå ifrågasättas ett par saker här. Det främsta som debatterats på HG rörande gotlandsbåten är ju
  A: Trafiken så som den kommer att genomföras 2014 ligger ganska långt ifrån de löften som först utlovats från GB.
  B: Det höjs också röster kring de investeringar som görs med allmänna medel (regionens pengar), för en åtgärd som inte direkt gagnar gotlänningen eftersom GB ej riktar sig till gotlänningar.
  C: Kalkylen för hela projektet ifrågasätts också. Vilket påverkar de indirekta vinster för gotland som GB påstår kommer att uppkomma.
  Är det så att det är obekvämt med att dessa frågor ställs? Allt kan inte vara en Eriksgata. Vad skulle skillnaden vara om det ej är anonymt? Ingen större skillnad i klimatet har direkt noterats på t.ex. Aftonbladet och liknande sidor som infört Facebook-koppling.
  Att kalla all kritik för jante är bara fånigt. Det finns frågetecken som GB tiger tyst om, det i sin tur påverkar debatten.

 4. Rasmus says:

  Anonyma diskussionforum är ett stort problem för många och de största aktörerna lägger in funktioner som gör att man måste stå för sina åsikter. ”Facebook Comments” är kommentarsfunktionen som just nu fungerar bäst. Med den kan man inte kommentera något utan att koppla kommentaren till sin Facebook-profil varpå fullständigt namn och profilbild följer med inlägget. Alla i skribentens nätverk på Facebook ser då dessutom vad han/hon skrivit och kan i sin tur gilla, dela och kommentera det.
  Aftonbladet är en av de stora drakarna som kör detta. Deras kommentarsfunktion var fullkomligt urspårad innan dom började med ”Facebook Comments”. Helagotland.se kommer säkert också byta till ett mer seriöst alternativ… om några år eller fem.

 5. Petra says:

  Hej Pigge! Jag har precis lyssnat klart på din bok och jag vill tacka dig för att du har delat med dig. Mer än ord kan uttrycka.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring