Positiva vibbar för Gotland

05 Nov
05 november 2013

Jag träffade en kille från Sifo som gav mig den här mätningen, nedan, som han gjort flera gånger. De ber svenskar att ranka svenska kommuner. Gotland ligger i topp varje gång och då kan man så klart ställa sig frågan varför alla utanför ön är så positiva och vi på ön så negativa? Är det någon som har fel? Sprider vi en väldigt bra bild av ön utåt och sedan inåt så lever vi inte upp till den bilden? Har vi som lever här för höga krav på ön? Är det så att media prioriterar det negativa på ön så att alla som är emot får sina röster hörda och alla som trivs och är nöjda får mindre plats? Ser vi inte skogen för alla träd? Har vi en allt för dålig omvärldsbild och tror att allt är så mycket bättre på alla andra platser? Något skumt är det och det vore intressant om någon på högskolan eller liknade ville titta lite extra på just detta. Det skulle vara en intressant läsning för många av oss på ön.

Vi lever faktiskt på den plats som svenskarna rankar högst i landet i mätning efter mättning. Här vore kul att ta jobbet att fixa 10 000 nya öbor det måste vara Grymt lätt om det bara löste sig med attraktiva bostäder och bra flygkommunikationer till rätt pris. Det skulle inte vara speciellt svårt att fixa en flyg pendel för under 495 kr enkel. Bevisligen finns det mängder av människor där ute som rankar Gotlands högst upp på listan så vad är problemet om alla verkligen vill bli fler?

Med denna mätning i bakfickan borde vi kunna skaffa oss lite mer självförtroende och göra verkstad.

Jag är just nu i Oskarshamn och funderar på nya spännande projekt ihop med dem. Jag gillar deras kommunchef som är lätt att nå och som ger snabba raka svar. Det blir så mycket lättare att agera då. Tack vare henne och den snabba handläggningen fick vi ihop en affär på drygt 30 miljoner förra året. Det som oftast tar flera månader, gick på några dagar. Sådant ger mersmak och nu är det en betydligt mer långsiktig affär på gång. Affärsmöjligheter uppstår och lever bara en viss tid. Går det inte tillräckligt snabbt så glider man ur fönstret och sedan är affärsmöjligheten stängd. Snabba beslutsgångar är en viktig faktor för att det skall bli affärer. Det är bättre med ett snabbt nej än ett utdraget kanske.

Jag inser varje gång jag är borta från Gotland hur bra vi har det. Sedan är det egentligen bara lite inställningsproblem mellan myndigheter och det privata där vi alla måste närma oss varandra. Det behövs fler starka ledare vilket håller på att växa fram. Jag tycker att det börjar komma in en ny kultur bland myndigheterna och det måste vi vara mottagliga för. Tillsammans är vi starka och kan göra stor skillnad. Det måste bli färre politiska byten så att det kan bli stabilitet. Det måste bli slut på att varje år byta till ett nytt politiskt styre som bara sitter en period. Ön vinner inget på dessa återkommande byten som innebär ständiga kursändringar. Stabilitet, långsiktighet och mod är vad vi behöver. Ledare som vågar fatta beslut och driva sin linje.

På torsdag skall vi få besked av politikerna om vi kan göra skillnad genom att utsätta färjetrafiken för konkurrens. Jag håller tummarna ihop med 1000-tals andra på Gotland och fastlandet för att vi bakom Gotlandsbåten skall få plats i Visby hamn. Tack alla ni som stöttar oss ni behövs!

När svenskarna ger Sveriges olika kommuner en poäng så blir svaret enligt följande – klicka på länken för att se undersökningsreslutatet: Gotlanditopp20131003


Dela med dina vänner!
2 svar
  1. Pigge says:

    Hej och tack Kennet.

    När jag säger negativa bild så tänker jag inte på riksmedia utan på lokalmedia. Det ligger lite i sakens natur att inte ägna nyheterna åt att rapportera om hur bra olika människor mår utan om det som sticker ut. Medias enkla sätt att skapa ett scoop är att finna någon som är emot. Är en emot och hundra för så får ändå den som är emot mer utrymme än de 100 som är för. Har vi sedan två bra lokaltidningar, en lokalradiostation som är på hugget, en webbtidning som till 90% är bra och sedan Östnytt som rapporterar så måste man lyfta många dåliga saker varje dag för att vara unik i konkurrensen. Detta laddas vi av. När man ser hur journalistkåren monteras ner så skall vi vara glada för utbudet men något är fel när det bara går bakåt. Men den frågan tar vi en annan gång.

  2. Kenne Stjernquist says:

    Utan att känna dig Pigge vågar jag påstå att om det fanns en typ som du i varje kommun, så skulle Sverige vara ett ännu bättre land att leva i än vad det är idag. Däremot tror jag du har fel om medias negativa inställning till Gotland. Jag bor på västkusten och här prisas Gotland och dess unika tillgångar i alla reportage och artiklar jag ser. Så även i riksmedia tycker jag. Kanske är det lätt att få motsatt uppfattning när man befinner sig mitt i händelsernas centrum med huvet fullt av idéer och tycker att det är trögt att få snabbt genklang. Jag hyllar det arbete du och andra gör för att göra Gotland mer tillgängligt för fler boende och besökare. Så kliv på bara med stora steg och utmana och slåss på ringmuren för rätten att skapa bra, billiga kommunikationer med er vackra ö. Förr eller senare lyckas du/ni! Knö in er i hamnen vid de stora färjorna antingen ni får eller ej. Har ni bara opinionen med er, så ger sig snart motsträvarna. Politiker är snabba att ändra sig, bara de ser att de vinner egna fördelar med det. Sånt är livet, så gå på i ullstrumporna!

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring