Nyårsönskningarna med odds

05 jan
05 januari 2014

bild

Jag sitter och njuter av dagen i en trädkoja och tänker på framtiden. Just nu ser jag mest bara möjligheter och då har Gotland enorma möjligheter. Med några små förändringar där många gör lite så kan vi göra väldigt mycket hemma på ön. Jag är i grund och botten en positiv människa som gärna vill se saker utvecklas och tror att allt är möjligt. Jag tror på att det goda skall segra och att det mesta går att ändra bara man bestämmer sig att man vill på riktigt. På riktigt innebär engagemang där man får stå upp för det man tror på och strida vilket ofta kostar både pengar och energi. När jag ser framåt tror jag att mycket kommer att förändra sig på sikt, på många plan. Så här på nyåret ska jag passa på att önska mig lite förändring. Skall man nu önska sig något av 2014 är det väl lika bra att dra till ordentligt. Jag har därför 17 önskningar som jag påpassligt nog bett ett känt spelföretag att sätta odds på.

1. Att vår landshövding får ännu rödare hår så att hon får ännu mer temperament vilket gör att det händer ännu mer på Gotland. Jag hoppas också att hon utnyttjar hela den tid hon har möjlighet att vara landshövding på ön. Cicci är en stor tillgång för Gotland. (4 ggr pengarna på ännu rödare hår och 1,3 på att hon kommer utnyttja hela tiden)

2. Att öns socialdemokratiska regionråd, som redan är röd, också blev rödhårig så att det växte fram lite mer temperament och stridsvilja. Något som gjorde honom tydligare så att han vågade visa vad han skulle slåss för eller är emot. Åke är  en bra kille som skulle behöva lite av Ciccis takter och våga visa att han vill vara ledare och peka med hela handen. Att Åke visar en tydlig bild för vad som skall ha skett när han kliver av som ledare 2018. (100 ggr pengarna på rödhårigare och 4,5 gånger pengarna om han blir lite mer temperamentsfull och tydligare ledare)

3. Att Susanne Liljenberg och kompanjonerna får köpa Leva kungslador så att vi får ytterligare ett starkt varumärke för Gotland. Att de i slutet av 2014 kommer visa ett bokslut  på plus. Att starta en affärsidé med gamla ointressanta lador och göra det till guld är inte en spikrak väg, utan består av många beslut som ständigt leder till mindre kursändringar och lärdomar. Till detta krävs mod, vilja att förändra, mängder av jävla anamma och oftast betydligt mer eget kapital samt egen tid än vad man räknar med i början. Det börjar med drömmar som sedan blandas med optimism vilket ofta leder till succé och ännu mer kunskap. Ön behöver sådana tjejer som står som föredöme för andra tjejer och killar. (2 ggr pengarna på köp och 1,5 på att de visar positivt resultat 2014)

4. Att Mats Petterson inte får magsår när han går omkring och oroar sig för det trafikhaveri som han målar upp in för sommarens avgångar med Gotlandsbåten. Sedan hoppas jag att han får fel vad gäller de beska kommentarer han har om att vi jobbar med glädjekalkyler när det gäller Gotlandsbåten. Sist men inte minst hoppas jag att han slutar att hacka på de projekt som jag är involverad i och direkt koncentrerar sig på mig istället. Det vore modigare och lite ärligare, framför allt mot alla andra som också finns med. Att vi två kommer åka på semester ihop 2014 är nog en väldig högoddsare, men vem vet. Kan vara värt att satsa en femtiolapp. Det ger nästan 500 ggr pengarna på semester ihop och 3 ggr pengarna om han får magsår innan 15/8.

5. Att Anders Rahnberg kommer att klättra från bottenträsket när det gäller listan över regionala tjänstemän som inte återkopplar och hör av sig. (20 ggr pengarna)

6. Att Bosse Björkman också började färga håret med lite röd ton. Inte bara för att det är partifärger utan även där för att kunna bli tydligare. Då krävs det även att han kan vågar slåss för det ja eller nej som han säger sig stå för. (20 ggr pengarna)

7. Att det kommer att bli en skräll vad det gäller ett nytt rederi som kommer att trafikera Gotland från 2017. (Ger 20 ggr pengarna om inte Erik varit och gjort upp affären redan med konkurrerande rederi för då är oddset bara 1,1 x pengarna)

8. Att Monika inte skall behöver verkställa det hot hon presenterat för mig om jag jobbar på fredagar en enda gång 2014. (Ger tyvärr 100 ggr pengarna)

9. Att det kommer raka tydliga svar från den tillförordnade regiondirektören och att den nya regiondirektören också väljer att göra detsamma när han tar över. Det finns en rödhårig ledare som säkert kan ge lite tips om hur man leder en organisation och vågar säga både ja och nej i grannkåken. En dröm vore om alla tre lade in lite röda slingor håret var fjortonde dag i samband med att de åt en gemensam långlunch. Då skulle de snacka ihop sig och jobba för öns bästa utan att bestämma över varandra. (100 ggr pengarna på hårfärgningen och 5 ggr pengarna på lunchen)

10. Att blockpolitiken försvinner från lokalvalet på Gotland och att de starkaste partierna väljer att styra ihop. Nuvarande alternativ bygger på två block där det i opposition alltid vinner för att väljarna tycker minst illa om dem för stunden. Genom att vi byter vid varje val så skapar vi en osäkerhet bland tjänstemännen och inom näringen på ön. Finns inget alternativ till blockpolitiken så hoppas jag att gotlänningen väljer att protestera genom att rösta fram sittande. Skillnaden i utveckling de senaste 5 mandatperioderna är så liten att den knappt är mätbar. Ön behöver ett långsiktigt styre som styr med klar majoritet så som t.ex. i Västervik, där M och S regerat ihop under åtta år och där jag tror att man kommer att fortsätta på samma sätt till 2018. Där händer det mycket samtidigt som man har en budget i balans. Jag hoppas att politisk ideologi är ett utdöende släkte och att man på ön börjar jobba för öns bästa och kan styra ihop med de som får flest röster. Att Gotlands skall styras av det block som väljarna för stunden tycker minst illa om är inte ok. (Det ger 23 ggr pengarna om S och M börjar jobba ihop och 1,5 ggr pengarna om Åkes block sitter kvar efter valet. Det ger bara 1,1 ggr pengarna på att M behåller makten med majoritet i Västervik)

11. Att Evas femtioårsfest blir fantastiskt kul med fantastiska människor samt att allt blir ett fantastiskt minne för dem som kommer. Allt för en fantastisk syster. (Det går inte att sätta något odds på en sådan självklarhet)

12. Att André Lundholm blir headhuntad att förbättra öns placering i Svensk företagsranking med minst femtio placeringar fyra år i rad. (Det ger 100 ggr pengarna om han blir tillfrågad att leda denna utmaning. Att han skulle lyckas om han skulle ta jobbet ger bara 2 ggr pengarna.)

13. Att första året med Gotlandsbåten skall ge en ökning med minst 6 procent vad det gäller resandet till ön och det samma i antal gästnätter sommaren 2014. Detta är en viktig pusselbit för att skapa en positiv framtidstro för näringen som i sin tur skall ge mer investeringar och nya arbetstillfällen på ön. (Ger 1,8 ggr pengarna)

14. Att detta blir året då jag verkligen börjar köra enduro igen på riktigt och att det blir minst en äventyrsvecka med Berra i något avlägset land. (Ger tre 3 ggr pengarna)

15. Jag drömmer våta drömmar om att ledningen inom regionen skall våga vara genomtydlig mot sina kunder och förklara ”att det här kommer ni som frågeställare aldrig att få igenom” eller tvärtom ”detta skall vi absolut dra igenom” och förankrar det bland sina kollegor som skall utveckla ön. (Ger 10 ggr pengarna på våta drömmar.)

16. Att Gotland inser vikten av att nöjesställena måste få ha öppet till kl 03. Detta är en sanitetsfråga som för mig är en förutsättning för att vi överhuvudtaget skall kunna jobba med ungdomsturism på ön. (Oddsen för detta är 2,5 ggr pengarna.)

17. Jag nu har tre kontrakt som skall avslutas i förtid med region Gotland. Kontrakt där jag i två fall investerat i regionens lokaler eller mark och i ett fall där det är det omvända. I ett av fallen är det risk att Visbys näst största boendeanläggning blir stängd 2014. Jag hoppas att det finns företrädare som vågar fatta beslut och att vi kan lösa allt under februari annars riskerar alla tre att bli riktiga långbänkar. Oddsen är 5 ggr pengarna på att det inte kommer finnas någon som är beredd att fatta beslut i alla tre frågorna innan mars utgång.

Det finns bara en som är ansvarig för ditt liv!

Jag har eventuellt lite högt ställda förväntningar på mina önskningar och det vill jag ha. Det måste vara tillåtet att drömma annars förflyttar man inga gränser. Det blir aldrig som man tänkt sig i alla fall, vilket man måste förhålla sig till och parera. Men sätter man inte bollen i rullning finns det heller inget att parera!

Se till att du gör något bra av ditt år och lev i nuet utan allt för många måsten. Våga spänna bågen lite extra ibland och lev lite av livet på magkänsla! Ett bra tips är att säga ja till möjligheter när de dyker upp och att vara nyfiken. Det är okej att misslyckas och göra fel, vilket  ofta kan vara ett steg i rätt riktning om man vill se det så. Hur du vill se på en situation är upp till dig. Livet går troligen inte i repris och du är 100% ansvarig för ditt liv. Försök inte lägga över ansvar på någon annan för det går inte i slutändan. Du väljer hur du skall leva just dit liv.

Jag skall försöka leva mitt utan måsten, med människor som vågar och vill och framför allt skall jag fånga stunden. Otydliga företrädare går bort ur mitt liv för jag har helt enkelt inte tid eller råd med sådana. Att vi lyckas till hundra procent är det väldigt dåliga odds på men om vi tillåter oss att misslyckas med 20% så blir allt så mycket lättare. God fortsättning på ett år med massor av möjligheter.


Dela med dina vänner!
2 svar
 1. Mats Hansson says:

  Du hoppas att politisk ideologi är på utdöende. Hur tänker du då? Utan dagens konventionella nationalistiska politik faller samhället som ett korthus, det övergår i anarki. Ett individuellt samhälle. Där allt ansvar ligger på individen, och mellanmänskliga relationer bygger på frivilliga överenskommelser. Ingen har makt över ngn annan. Det är dagens icke-anarkistiska ideologier som är grunden för det sammanhålla, nationalistiska, megalomaniska, samhället. Icke-anarkistiska samhällen är de minst naturliga, de kräver politik, särskilt repression, undertryckande av människor, för att existera, upprätthållas. Det är därför särskilt polis och militär finns. Det verkar som att du tror det finns ett bästa opolitiskt samhälle, som skulle se ut ungefär som dagens, bara lite smidigare eller effektivare, som skulle jobba för ”öns bästa”. Nej, att jobba för öns bästa kan ur annan synvinkel vara att lägga ned Region och Länsstyrelse och göra ön till en anarkistisk frizon fri från Sverige, till ett primärt jordbrukande byasamhälle, vilande på individuella beslut. Det är politiken som skapar samhället. Även ”opolitiskt” anarkistiska, för det krävs visst politiskt eller etiskt synsätt för samhällets bevarande.

 2. Nils Nordenbrink says:

  Kul läsning.

  Jämförelsen mellan Åke och Cissi (1 och 2) är lite orättvis tycker jag. Cissi är anställd medan Åke har att tänka på sina väljare.

  Västervik (11): Inte lika lätt att få till på Gotland med två jämnstora borgliga partier. Sen är min personliga högst bestämda uppfattning att läget i Västervik mycket har att göra med Harald H unika personliga egenskaper. Såna som HH växer inte på träd!

  Gott nytt år och tack för det gångna. 2013 var fantastiskt kul och bland det roligaste var alla kontakter med Västervikarna genom Gotlandsbåten.

  2014 kan bli ett mycket speciellt år…

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring