Veckan som gick

18 feb
18 februari 2014
Villavagn till salu!

Villavagn till salu!

En vecka i en cell eller i en villavagn?

Det finns många som har åsikter om villavagnar, men många av dem har aldrig varit i en villavagn. Man tycker om hur den ser ut, hur länge den håller, värdet av en sådan och vi har till och med en politisk redaktör som hellre tror sig vilja sitta inlåst i en cell en vecka än att bo en vecka i en villavagn. Jag vill med lite bilder ge en bild av hur en av våra villavagnar på Snäck ser ut så kan var och en fundera på om det kan vara trevligare med en vecka i en cell eller i en villavagn på Snäck.

Att elda upp sig själv 

Igår försökte jag rent demonstrativt elda upp mig själv. Det var en gaständare som formligen exploderade i handen. Det blev ordentligt svedda ögonbryn och lugg. Vad jag egentligen skulle demonstrera emot genom att sätta eld på mig själv, vet jag fortfarande inte. Antingen är det mot äldsta dotterns humör, eller farsans negativa inställning till det mesta. Eventuellt på grund av kvoteringsdebatten som jag givit mig in i eller så var det helt enkelt så att jag var trött på Snäck – de idiotiska turnera runt en av Sveriges bästa campinganläggningar.

Kök

Kök

Gotlandsbåten går som tåget

Halva veckan har handlat om Snäck och villavagnar. Sommarens stora projekt Gotlandsbåten har fått stå tillbaka för att strida om att bevara Visbys största boendeanläggning. Projektet Gotlandsbåten ser positivt ut och gör framsteg varje dag. Förra veckan innehöll ett av de bästa beskeden på mycket länge som i sin tur borgar för långsiktighet. Tyvärr är det inte officiellt ännu så jag borde inte överhuvudtaget prata om det här. Men i ren glädje så måste jag!

Nu är ledningsgruppen komplett sedan Niclas Bylund från Gotlandflyg flyttat in. Flygbolaget har varit en bra plantskola för många och vi är så klart glada över att han vågar ge sig av från ett så etablerat bolag och vara med som pionjär när vi skall spräcka monopolet.

Kök

Kök

Att låta nästan alla vara med

Apropå på monopolet var jag och lyssnade på informationen om kryssningskajen i Visby. Den kommer att betyda lika mycket som Gotlandsbåten kommer att göra. Jag blev väldigt sugen på att vara med och jobba på att skapa de bästa förutsättningarna för rederierna så att Gotland blir den viktigaste hamnen i Östersjön för kryssningsturister. Turismen är öns ”olja” som ingen ta ifrån oss. Jordbruket har varit den viktigaste näringen men här håller importen på att slå ut många grenar som den näringen vilar på. När det gäller turismen kan ingen ta ifrån oss vår historia, kultur, natur, ö läge i Östersjön, soltimmar m.m.

Jag blev väldigt förvånad när Destination Gotlands VD ställde sig upp och välkomnade de nya rederierna till deras bokningsportal. Jag börjar känna att Gotlandsbåten är lite utstött som inte får vara med då flyg, bussar, hotell, restauranger och alla andra rederier får vara med. Det blir svårt att bygga något gemensamt när de nu tvingar vissa företagare att jobba med oss och vissa med dem. Ön behöver inte denna uppdelning i ”vi och ni” utan det som behövs är företag som jobbar ihop för öns bästa.

Kök

Kök

Slutbud utan tydligt regelverk 

Gällande Snäck Camping fick vi ett slutbud den 6 februari från regionen vilket innehöll ett förslag om att anläggningen skall värderas av en oberoende värderingsman, vilket vi inte kunde acceptera. Vi skulle nu frångå det avtal som tydligt säger att allt ska värderas efter vilka investeringar som gjorts inklusive avskrivningar enligt en 20-årig avskrivningstid.

I det nya avtalet ville de att det skulle komma en oberoende värderingsman. Då ville jag veta om de skulle gå på en värdering av vad det skulle kosta att bygga upp det eller vad man skulle få ut om man sålde allt i en klump till en köpare. Skillnaden skulle troligen hamna någonstans mellan 15 till 60 miljoner, därför ville jag ha klart för mig vad som gällde.

Sovrum

Sovrum

Billigt är väldigt dyrt

Min uppfattning är att tjänstemännen fått i uppgift att se till att vi i första hand kommer överens, men med begränsade mandat att förhandla. I andra hand verkar det som om de vill lösa in så lite som möjligt vilket kan bli dyrt – för regionen eller den som ska driva campingen. Enligt dagens avtal är kravet ca 29,7 miljoner för allt och då skulle det ge en intäkt i framtiden på ca 2,5 miljoner per år i arrende.

Om vi istället säljer alla villavagnar och husen så skulle det bara kosta 12,6 miljoner att lösa in. Tillkommer kostnaden för villavagnstomterna vilka måste göras till campingtomter vilket då skulle kosta ca 70–80 000 kr st eller 7,2 miljoner extra för alla 90 tomterna.

En campingtomt drar in ca 15–17 500 kr i snitt per år och en villavagn som skulle kosta regionen ca 100 000 kr mer, drar in ca 80 000 kr per villavagn. Genom att satsa ca 9 miljoner så skulle de få in 5,6 miljoner mer per år på anläggningen än om det var camping på dessa platser.  Jag är rädd att förhandlarna inte gjort denna enkla beräkning och därför går på alternativet bort.

Dusch och WC

Dusch och WC

Alla måste följa avtal – detta är grunden för affärsverksamhet 

Men vem vet var detta slutar? Kan man flytta bort saker är det lika lätt att flytta tillbaka saker. Min förhoppning är i alla fall att regionen vill ha anläggningen igång och att vi får sätta oss ner och diskutera en smart lösning för framtiden. Anläggningen, näringen och våra gäster är värda större respekt än att vi gömmer oss och bara skyller på den andra. Vi har båda ett ansvar i detta och avtal skall följas vilket även gäller oss.

Sovrum

Sovrum

Ingen vanlig syster 

Jag ringde min syster i fredags och frågade om hockeyn i ishallen började klockan 18.30. Tonfallet i svaret jag fick var lika irriterande som om jag frågat efter vem som är hennes barns pappa. ”Klockan 19” svarade hon som om det vore det mest självklara i hela världen. Alla vet väl att man alltid spelar klockan 19 på fredagar, pucko!

Väl i ishallen kommenterade jag att det var lite publik och då kom det snabbt att ”OS drar”. För henne är det helt självklart att man är i ishallen fem kvällar i veckan och det spelar ingen roll om det är Alla Hjärtans Dag. Då är hon i ishallen med sin man och det borde alla andra också vara. Nu är min syster inte riktigt som alla andra och är hellre i ishallen på Alla Hjärtans Dag än på krogen, så tanken att några andra kanske ville gå ut och äta en bit, har aldrig slagit henne!

Matplats och vardagsrum

Matplats och vardagsrum

Vad är värdet på villavagnarna? 

I lördags hade Monika bakat bullar för att jag hade bjudit in politiker och allmänheten till ett öppet hus på Snäck. Det var ca 15 politiker från olika partier som kom dit. Ett extra tack till Byggnadsnämndens ordförande som var där nästan hela tiden, svarade på frågor och fick sig en skopa skit av farsan som är lite hetlevrad trots sina 80+. Det blev många och bra diskussioner och framför allt var det många som aldrig varit inne i en sådan vagn. Jag hörde bara positiva kommentarer och det blev faktiskt även ryggdunk och en bukett tulpaner från en man som tyckte att vi gjort ett bra jobb.

Vi har fått några kommentarer om att regionen absolut inte skall köpa in dessa vagnar med motiveringen att ”de är slut, avskrivna och absolut inte värda det belopp som vi har i kontraktet”.

Snittpriset för en villavagn, efter avskrivningar, blir ca 185 000 kr per vagn och det är vad regionen skulle få betala. Vi har valt att sälja en av de äldsta vagnarna på auktion och där är priset just nu uppe i 230 000 kr och auktionen fortsätter någon dag till.

Vardagsrum

Vardagsrum

Ha inte förutfattade meningar om människor för då tar dem till slut slut 

Jag har börjat promenera längs havet med ljudbok och helt plötsligt vill jag inte sluta promenera. Det är underbart att få utnyttja strandlinjen som vi bor vid till långa härliga morgonpromenader med hunden. Just nu är det Mormor hälsar och säger förlåt som är en helt underbar bok. Den ger en klar bild om varför man inte skall ha en massa förutfattade meningar om människor för då kommer de till slut att ta slut.

Vardagsrum

Vardagsrum

Som man bäddar får man ligga!

Jag försökte ta ledig på Alla Hjärtans Dag från att bädda sängen och skickade en passning till frun via FB att det var den dagen som man (jag) skulle ta ledigt och hon höll med om att man skall ta ledigt och då blev det obäddat. Jag har uppfunnit en regel att den som bäddar får ligga vilket gör att jag gladeligen bäddar. Men just den här dagen så sket det sig på alla plan. Helt klart är i alla fall att man sover sämre i en obäddad säng.

Kvotering eller inte kvotering det är frågan – för vem skall kvoteras?

Jag har hamnat i en debatt om kvotering eller inte när det gäller kvinnor. Jag tycker det är fel med tvångsmetoder. Det finns fler grupper som behöver kvoteras in i så fall. Äldre, yngre, utlandsfödda, icke familjemedlemmar m.m. Varför skall bara kvinnor kvoteras? Jag tror att vi kommer att landa i ett omvänt förhållande om några år då vi behöver kvotera in killar/män. Tjejerna är oftast duktigare i skolan, lojalare och mer ordning på, så de kommer att ta sin plats.

Värre är det för killar, utlandsfödda och de som blivit för gamla enligt vissa. Om kvinnorna anser att det är vissa företag som inte har ett modernt tänk så välj bort dem från inköpslista och då kommer det att hända saker. Antagligen är det lite mer än 50% av Sveriges befolkning som är kvinnor. Då skulle det gå snabbt för storföretagen att anpassa sig till ett modernt samhälle. Jag har mest tjejer i de bolag som jag är involverade i därför att de ofta är bäst och hungrigast. Jag har bara varit med om en kvotering i min värld och det var när vi skulle köpa hund. Det fanns då sex tjejer i familjen och jag blev helt själv på den manliga sidan. Monika köpte tanken på kvotering vilket gör att hon nu har två snygga killar att krama på.

Kärlek och död!

Lokaltidningen har en serie som handlar om döden och vi behöver mycket mer av detta. Döden är något som inte bara skall diskuteras när det drabbar en. Den bör vara lika självklar som livet och kärleken. Men just kärlek och död är två ämnen som är svårt för många att diskutera. Här har vi alla ett ansvar och inte minst media. Bra initiativ Gotlands Tidningar och Ulf Hammarlund.

Ledigt från telefonen

Har haft min telefon på service halva dagen vilket var jätteskönt. Ingen som stör en på jobbet. Eventuellt skall man ha en telefonfri dag i veckan? Det kunde vara intressant att prova.

Skit med spyor 

I torsdags natt spydde Towe tre gånger och det blev Monika som fick ta hand om det mesta vilket jag fick i retur på fredag natten då Wilda höll mig vaken nästan hela natten. På morgonen så kommenterade jag Wildas spyor med att ”du har spytt sju gånger i natt” vilket fick henne att kvickt replikera att ”det var 8 gånger”. Det var i alla fall en skitnatt med spyor och lite sömn. Men någonstans så hör just detta till den där grejen att vara förälder och även om det stod inskrivet med väldigt liten text i föräldrakontraktet så är just sådana här utmaningar som gör att det händer saker i livet. Idag är det kul men då var det bara skit för oss båda.

Giltighetstiden på livsbiljetten?

Med lite tur är snön borta och våren tittar fram i Visby idag. Vi håller tummarna för detta. Ha en underbar dag och njut varje dag.

Peter på  länsstyrelsen sade häromdagen: ”Ingen vet hur länge livsbiljetten gäller.” Tänkvärt, så njut och gör det oväntade varje dag. Ta till exempel telefonledigt!


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring