Att våga tro på sig själv och gå sina egna vägar är en utbildning i livets skola som handlar om mod

29 apr
29 april 2014

En journalist på Gotlandspress vill påskina att jag som person skapar dålig stämning hos Region Gotland för att jag stämmer dem vad gäller Snäck och Gotlandsbåten.

Ett gemensamt beslut om stämning

Jag vill förtydliga att stämningen gällande Snäck är inlämnad efter att båda parter varit överens om detta. I september 2012 skrev de inblandade parterna ett avtal om att vi skulle hitta ett värde på de investeringar som Snäck Camping AB har investerat i regionen fastighet. När vi mer än ett år senare inte kommit till någon lösning så bestämde vi oss gemensamt för ett datum (28 november) då vi skulle vara i mål. Om inte, skulle ett parallellt spår gälla i form av en stämning som då kunde leda till ett domstolsbeslut som skulle hjälpa oss om vi inte redan var överens. Detta bestämdes ihop med min advokat, kommunjuristen och ansvarig tjänsteman på Region Gotland. Allt handlar om att vi skall lösa ett kontrakt genom en värdering som i normala fall skulle klaras upp på mindre än en månad, men som nu har tagit 1,5 år.

Gotlandsbåten har redovisat en rapport

Gällande Gotlandsbåten har det bolaget inte lämnat in någon stämningsansökan utan det gör troligen Konkurrensverket om frågan inte löses. Bolaget har tagit hjälp av en konsult som jobbat med frågan i flera månader. Denne har gjort en utredning som visar att det finns plats i den befintliga hamnen och att det rent tekniskt går det att lösa frågan om delad kajplats utan några större problem. (Detta var inte Gotlandbåtens uppgift utan Region Gotlands) Gotlandsbåten har redovisat rapporten till Region Gotland, och detta togs tacksamt emot. Nu är det upp till Region Gotland att bereda plats enligt gällande regelverk för ett nytt rederi som vill trafikera Visby.

Varken flygbolag eller rederier skall kunna ha monopol på att trafikera till och från Visby. Frågan jag och många andra ställer sig är varför inte Gotlandsbåtens passagerare ska få nyttja dessa investeringar som finns, om det finns plats i Visby hamn? Utan istället skall de skickas runt på olika tillfälliga hamnlösningar som någon andra klassens passagerare, vilket dessutom fördyrar och försämrar deras resa. Hur journalisten lyckas få till det som att detta hänger ihop med mig som person är en spännande vinkling.

Att våga tro på sig själv 

Som entreprenör har jag valt att satsa på det jag tror på, vilket innebär att jag måste våga tänka utan för boxen och hitta nya oprövade vägar vilket kan väcka känslor ibland. Att följa upptrampade stigar och göra som man alltid gjort funkar inte så bra för mig. Om det då finns rädda människor som inte vill ta risker på myndighetssidan kan det så klart bli problem.

Min uppgift i världen som entreprenör, är att våga tänka nytt och att tro på mina idéer. Denna tro har inneburit att våra bolag investerat mest av alla i den gotländska turistnäringen de senaste åtta åren. Vi har varit med och genomfört investeringar som motsvarar närmare 650 miljoner i boendeanläggningar på ön. Till detta skall läggas att jag är en viktig del i tillkomsten av både Gotlandsflyg och Gotlandsbåten. Jag är ganska säker på att de bolag som kommer tvåa i investerings ligan ligger ganska långt efter oss.

Jag uttalade mig i Dagens Industri i slutet på 90-talet och sa att jag hade en vision om att  bygga närmare tvåtusen nya bäddar på Gotland. Gör man ett snabbt överslag blir det: Björkhaga by ca 100 bäddar, Björkhaga Strandby ca 250 bäddar, Kneippbyn ca 300 bäddar, Munte I och II ca 180 bäddar, Tott ca 500 bäddar, Norderstrand ca 60, Snäck ca 600 bäddar och Slite ca 280 bäddar. Detta gör ca 2270 nya bäddar som vi skapat fram till sommaren 2013. En annan vision var att skapa ett lågprisflyg till Gotland vilket idag är det mest lönsamma av alla flygbolag i Sverige i form av Sverigeflyg.

Vi är drogade och dopade

Just nu jobbar vi med Gotlandsbåten och det har varit mer än dubbelt så mycket jobb som jag kunde drömma om. Teamet som jobbar med detta gör ett fantastiskt jobb. När jag skriver fantastiskt jobb så menar jag det i dubbel bemärkelse. Vilka tjejer vi har i teamet och vilka gubbar. Alla gör sin del likt en viktig kugge i ett stort gigantiskt maskineri. Man gör det med glädje trots att det dyker upp hinder och energidödare som skulle kunnat sänka de starkaste. Humor är gängets riktiga dopingmedel som används likt en drog för att överleva.

Som för alla projekt finns det människor som av en eller annan anledning vill sabotera genom ryktesspridning eller genom att lägga krokben på riktigt. Många inom rederinäringen har sagt att detta inte går, vilket funkar som ett utmärkt bränsle. När de sedan kommer och berömmer oss för att vi kommit så här långt, ger det ytterligare energi till ett projekt som redan gjort skillnad. Har någon sett Destination Gotland så aktiva någonsin som de varit de senaste 9 månaderna? Jag vägrar tro att det är en händelse att de vaknat till efter allt för många år utan konkurrens på havet.

Konkurrens utvecklar alla och min stora dröm vore att även Region Gotland fick konkurrens i framtiden.

Människor växer bättre i växthus 

Tyvärr har turerna kring Snäck camping tagit allt för mycket av min tid de senaste månaderna. Min förhoppning var att jag skulle kunna lägga tid på bland annat Gotlandsbåten och jobbat med kreativa saker i stället för detta destruktiva arbete som just nu läggs på Snäck camping.

Nu är Gotlandsbåten ett projektet som inte är avhängigt mitt engagemang utan det ligger i händerna på vår VD och hans team. Ju längre projekten går, desto mindre viktig är jag själv. Min stora grej är att få igång projekt, att få människor att brinna för att göra skillnad och kliva fram och växa.

Genom att ge ansvar på riktigt där det är tillåtet att göra fel uppstår en växthuseffekt där människor växer och utvecklas. Tvärtom är förödande och tyvärr är det många som lever i miljöer där det inte är tillåtet att göra fel. Är det inte tillåtet att göra fel är det enklast att inte göra något som kan riskera att bli fel. Vilket innebär att det blir beslutsvånda och inga beslut alls fattas när det blir lite mer osäkert, vilket är direkt hämmande för utveckling. Har man en sådan kultur inom en kommun eller ett företag, blir det svårt med utveckling och tvärtom blir så klart väldigt utvecklande. Jag är övertygad om att ledningens inställning speglar en organisation.

Bara förlorare ger också vinnare

Jag har en förståelse för utmaningen som journalisterna har när de skall tillverka egna nyheter hela tiden för radio, två tidningar, en webbtidning m.m. Vi är bara 65 000 innevånare och så väldigt mycket händer det inte på Gotland att alla kan hitta sina stora nyheter varje dag. I torsdags ringde en journalist från nättidningen och hade hört på radion att vi förlikats i en rättegång som vi redan vunnit om en lägenhet. Han frågade så klart varför? Jag svarade att vi har argumenterat för vår sak och vann i rättegången. Processen har pågått allt för länge och lämnar bara förlorare efter sig. När det kom ett önskemål från motpartens advokat enligt den nivån om vi föreslagit tidigare  så valde vi att förlikas. Vi löste ut familjen från deras lägenhet för 300 000 kr mer än vad de gav för den och tog rättegångskostnaden på 1/2 miljon kr (som motparten var dömda att ta) så att de kan gå vidare enligt deras advokats önskemål. Ingen är vinnare men blir ändå mindre förlorare genom denna överenskommelse.

Vi går mot en rekordsommar på ön

Om vi vill se lite positiva signaler i detta så verkar det som om Destination Gotland och Gotlandsflyg är nöjda med sina beläggningar. Gotlandsbåten följer budget och SAS verkar också nöjda med sin beläggning. Jag har inte stämt av med NextJet inför sommaren.

Det innebär att Gotland har betydligt fler bokade till ön idag än för ett år sedan. Kneippbyn och Norderstrand har bokat 1/3 mer än vad de hade vid samma tid för ett år sedan. Flera andra boendeanläggningar har mer bokat i år än tidigare. Jag är övertygad att vi går emot en kanonsommar på ön. Och jag tror att vi på Gotland skall glädjas över att det äntligen finns konkurrens på riktigt både i luften och på havet. Nu är det viktigt att alla på ön hjälps åt att boka på så att NextJet och Gotlandsbåten blir kvar.  Deras överlevnad hänger helt och hållet på hur du hjälper till och rekommenderar dina vänner att resa med dem. Många som gör lite, förändrar mycket.

Ön saknar över 1000 uthyrningsobjekt

Det är även nödvändigt att fler hjälper till och hyr ut sitt hus eller lägenhet. Gotland skulle behöva 1000–2000 nya hus och lägenheter till turister vissa veckor. Nu får man tjäna 45 000 kr på uthyrning utan att betala skatt vilket är en välkommen extra-inkomst för många. Att få mellan 5000–10000 kr för en lägenhet per vecka är inget konstigt under högsäsong. Har man då ett alternativt boende eller passar på att semestra själv, så är det en extremt smart lösning. Varför inte hyra ut husbilen eller husvagnen uppställd på en camping när den inte används? Det kan vara det sätt som man finansierar ett eget ägande. Fler gotlänningar borde ta chansen att bli mikroföretagare och tjäna en slant på turisterna och samtidigt hjälpa ön att ta emot fler turister. Varje extra boende som vi kan skaka fram ger effekter på många plan. Det är väldigt enkla pengar att tjäna och i år kommer det att vara extra stor brist på boende. Tänk efter om inte du kan vara en av hjältarna som kan hyra ut några veckor och hjälpa besöksindustrin att anställa ännu fler ungdomarna under sommaren. Varje nytt uthyrningsobjekt kommer att behövas i sommar.

Att våga bestämma själv över sin utveckling

Jag fick ett sms om att Monikas dotter Nicole blivit prisad som bästa flygvärdinna på Gotlandsflyg i söndags morse. Jag minns för 7 år sedan när vi hade diskussioner om vem hon ville vara lik i framtiden. Hon hade två kompisar som jag lyfte fram som exempel. Hon var klar på att hon ville vara mest lik Mimmi som är en mycket framåt tjej. Tyvärr var hon mest lik motsatsen just då.

Nicole har nu gjort en egen resa där hon som ung kvinna bestämmer sin egen väg och det gör mig väldigt glad. Priset ger erkännande och bekräftelse på det hon tror på. Att vara nyfiken och se möjligheter i jobb och i privatliv är viktigt. Det bästa är att hon inte fått något jobb från mig utan hon sökte innan någon visste om vår koppling. Det började med en praktikplats i nian och då visade hon en sida som gjorde att hon fick hjälpa till lite extra. Det är ofta sådana händelser som styr utvecklingen och vart vi hamnar i livet. Då var hon en osäker 15-åring, idag är hon en av många föredömen, som ung kvinna på ön. Det skall bli kul att följa henne och mina syskons barn och deras kompisar som nu är viktiga kuggar i besöksindustrin på ön. En unik skola som ungdomar på ön har möjlighet att genomgå med betalning. Besöksnäring behöver många ungdomar med servicekänsla så det är bra  att ge sig ut på den resan. Livets skola är underskattad och helt oberäknelig – men fantastiskt spännande och fylld av möjligheter.

Livets skola är inte rättvis men fylld av möjligheter 

Jag har ingen skola att luta mig tillbaka på brukar jag få höra. Nioårig grundskola och två år på distribution och kontor smäller inte så högt i den akademiska världen. Att jag har 45 års yrkeslivs erfarenhet som entreprenör är inte heller någon direkt merit. Skulle jag varit svetsare, bonde, sjöman eller läkare så skulle erfarenheten betyda en hel del. Min tro är att hur vi än planerar så sker det mesta av en slump. Och då vore det väldigt bra om vi var tränade att ta vara på dessa situationer som försvinner nästan lika snabbt som de uppstod.

Vem bor i den fastighet som de alltid drömt om? Vem lever med den partnern som de fantiserat om? Vem jobbar på det företag och med det jobb som man drömde om som 20-åring? Vem kunde drömma om att telefonen skulle var den viktigaste prylen man ägde för 10 år sedan? Vem kunde tro att 10-åringar skulle vara mer tekniskt kunniga än de flesta som är fyra gånger så gamla eller äldre? Vem kunde tro att resmålen skulle styras av priset och inte av resmålets unika dragningskraft? Hur många jobbar egentligen inom den nischen som man har sin huvudutbildning i?

Jag känner ingen som har planerat sitt liv på alla punkter utan det är tillfälligheter som styr livet. Allt är föränderligt och omvärlden påverkar oss på ett sätt som vi ofta inte kan göra något åt.

Snabba beslut finns i magen på ledare 

Det mesta är slumpartade händelser och därför borde vi vara bättre på att ta saker på volley framme vid nät för att prata idrottsspråk. En situation uppstår, man har en kort tid att agera och missar man den så har man missat den möjligheten.

Till exempel:

  • Ett företag vill etablera sig på Gotland. Får de besked snabbt så kommer de och får de inte något besked blir det etablering någon annanstans.
  • Människor reser på semester till Gotland, Spanien eller Thailand. Tycke uppstår och de köper ett extra boende för 1–5 miljoner helt spontant, om det finns vad de söker för stunden. Allt går snabbare och snabbare och den som kan läsa spelet och leverera direkt blir vinnare.

De som skall analysera och analysera i kombination med utdragna processer och utredningar kommer att bli stående på perrongen och missa tåg efter tåg. Vi har en ny tid där hastighet i kombination av erfarenhet och mod är viktig. Detta sammanfattas med magkänsla.

Den som kan leta fram säkra personer med bäst magkänsla blir också vinnare. Trötta 50-, 60- eller 70-åringar som inte är nyfikna har ingen större möjlighet i detta spel. Däremot om de fortfarande är nyfikna och vågar, så blir de hjältar om de kan spela ihop med de yngre gardet. Den bästa kombon är kvinnor och män i olika åldrar som bygger fantastiska team där ledaren är en väldigt modern kvinna eller man runt 70-års ålder. Framtidens nya företag har äldre ledare med erfarenhet som 70-åringar, livsglädje som 30-åringar. Mod som 40-åringar. Tror sig vara 50 år men är i själva verket en kvinna eller man + 60 år.

Dessa team kommer att lära varandra så mycket. Inspiration och skratt är ett kapital som är väldigt undervärderat i dagens bokslutsrapporter vilket borde analyseras mer. Jag är övertygad om att bolag med den mixen blir de riktigt stora vinnarna i framtiden.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring