Födelsedagar eller årsdagar?

21 apr
21 april 2014

bild 1-2

Igår var det din födelsedag igen Charlie. Du blev bara 5 år men gjorde stort avtryck hos många. Du var en kille som spred glädje och du var väldigt mycket storebror som bevakade din lillebror. Jag tror aldrig du kommer att sluta med det oavsett var du finns. Vissa får vara med länge och andra kortare tid. Jag ser på dina jämnåriga kompisar att de nu är 9 år äldre och många frågar hur mycket du skulle fyllt. Jag svarar att du aldrig blir äldre än fem, för så är det i min värld.

bild 2-3

bild 1-3

Vid något tillfälle innan olyckan tänkte jag tanken att det där krumelurpillret som Pippi hade, skulle man haft så att man fick ha kvar er i den åldern. Nu blev det så av en helt annan anledning vilket ingen kunde drömma om. Att andra åldras spelar ingen roll då det aldrig händer dem som är döda. Jag insåg tidigt att det är omöjligt att se sina döda grabbar åldras och därför var det ett viktigt inre beslut att de aldrig blev äldre än fyra och fem år. Det innebär att du fyller fem idag igen likt en envis våg som varje år slår in mot stranden den 20 april.

Livet har verkligen sina svängningar

bild 1

Igår var jag så lycklig för att jag äntligen kan ta i och köra hoj igen. Efter kranskärlsoperationen fungerar kroppen igen och konditionen kommer att byggas upp snabbt.

bild 3-2

Idag gråter jag av sorg över Charlie och Max samtidigt som jag gläds över att Wilda och Towe verkligen finns på riktigt. Skratt och gråt är två kusiner som finns väldigt nära varandra och den som inte har kontakt med båda missar något viktigt i livet.

Tsunamibarnen som finns

Livet hade varit helt meningslöst utan en familj som gör att just jag känner mig hel. Alla dessa nya tsunamibarn som finns på grund av olyckan för 9,5 år sedan gör mig varm och glad. Jag tror att det är tusentals barn som finns tack vare tsunamin och de sprider värme och kärlek som ingen kunde tänka sig under 2005. Jag tycker att fokus skall vara på det nya som verkligen finns och utvecklas. Människor måste gå vidare och det skall givetvis finnas tid för reflektion vilket ofta uppstår vid födelsedagar som idag. Lyckan med Monika, Wilda och Towe hamnar lätt i konflikt med minnet av dem som inte finns längre när det handlar om födelsedagar.

bild 4

Jag har ibland fått frågan om hur livet skulle vara om vi inte hade varit i Thailand den 25 december 2004. Tänker jag så känner jag en sorg över att inte Monika inte skulle vara min fru och att Wilda och Towe inte skulle finnas, fast i själva verket skulle jag vara lyckligt ovetande om det som hänt de senaste 9 åren, som om det inte hade hänt. Helt klart är i alla fall att mina två tjejer inte skulle finnas och inte de andra tsunamibarnen heller. Jag tror att Bobbos sork är ett resultat av tsunamin och det visar på att det även finns tsunamibarn utanför kretsen av de direkt drabbade.

Bra eller dåligt med Tsunamin? 

Ibland blir allt så teoretiskt att jag inte klarar av att tänka längre. Då fanns det bara död och elände med tsunamin, men idag finns det nya liv och lyckliga förhållanden.

bild 3

Kan man då säga att det fanns något bra med tsunamin? Om man inte måste väga det ena mot det andra så är det så klart bra att alla tsunamibarn finns! Att nya starka äktenskapliga band är knutna mellan vuxna som miste sina respektive i Thailand 2014 är så klart bra det också. Att vi som gått igenom detta har fått både erfarenhet och lärdom som vi inte skulle vilja varit utan är bra.

bild 2

Jag har tidigare sagt att själva händelsen kunde jag vara utan men erfarenheten vill jag ha. När jag idag tänker efter vad de orden innebär, så innebär de att jag skulle avsäga jag mig det liv jag har idag och då blir det en konflikt som inte skall tas. Det är lättare att helt enkelt acceptera verkligheten och leva i nuet med alla nya tsunamiliv och förhållanden som uppstått.

Möte med de döda

Jag har lovat tjejerna att vi skall leta fram gamla videofilmer och se hur deras bröder var i kväll. En spännande upplevelse som säkert kommer att påverka på olika sätt. Livet är på riktigt och det som har hänt har verkligen hänt och går inte att ducka för.

bild

 

Det finns människor som blir som strutsar och låtsas något annat vilket är väldigt märkligt när de inte vet hur det skall förhålla sig till en händelse. Ett råd när ni möter mänskor som mist någon eller råkat ut för något elände: Var som vanligt, allt annat är konstigt och lyser igenom.

Nu lämnar jag reprisen bakom mig 

I veckan ärvde Towe Max cykel och Wilda ärvde Charlies. Hojarna var lite väl grabbiga så tjejerna har nu målat om dessa och är väldigt stolta över att det var just brödernas cyklar. Bröder som alltid varit storebröder men som nu mer är lillebröder åt respektive tjej. För en månad sedan var vi och åkte skidor. För mig var det lite extra tydligt då jag minns att precis i detta läge var vi med Charlie och Max, 9 månader innan de dog.

1613924_10201638305348711_2021732832241205356_n

Fram till hit har livet med tjejerna varit som en repris på förra gången: Lära sig krypa, äta, prata, gå, cykla, simma, skriva sitt namn, åka skidor, m.m. Nu börjar det bli nytt även för mig. Vi är på väg mot det okända och spännande. Det känns som om livsresan går in i en ny fas för mig. Det mesta kommer att bli nytt och fylla livet med mer skratt, gråt och nya upptäckter ihop med min nya familj.

Det enda som kommer fortsätta att vara sig likt är att Charlie fyller fem den 20 april och Max fyller 4 år den 1:a november varje år. Så är det och så får det förbli.

Tillit och respekt är kittet i förhållandet

Livet går vidare och i starka familjer där man har respekt och tillit för varandra löser man det mesta. Men slarvar men med repekt så är det inget man bara hämtar upp den dag man behöver den. Tillit och respekt samlar man länge och tålmodigt och förstör snabbt som en sprucken mödomshinna om man är oförsiktig.

Bestäm över ditt liv 

Idag den 21 april är det ytterligare en dag med möjlighet att göra skillnad. Det är en fantastisk bra dag att börja med nya vanor då det faktiskt är första dagen av resten av livet. Ingen vet hur länge livsbiljetten är giltig. I vissa fall räcker den bara 5 år och i andra betydligt längre. Vad du gör av dina timmar är det bara du som kan bestämma. Så gör det, bestäm vad du vill göra och slarva inte bort tiden på ointressanta saker eller människor. Vi lever trots allt väldigt kort tid och skall vara döda så himla, himla länge att ingen egentligen har tid med människor eller saker som suger energi.

En sjuksyrra intervjuade människor som var i livets slutskede om vad de ångrade mest i livet – svaret var att man inte följt sin egen vilja utan ofta gjort vad någon annan ville eller som man trodde att någon annan ville. Här är det nog många som bör tänka efter en och annan gång på hur de lever. Efter ha läst detta så tänker jag följa min magkänsla ännu mer.

Får jag rätt i att ön kommer få en rekordsommar?

När vi diskuterat utveckling av Gotland så har det oftast handlat om marknadsföring och mer pengar samt listiga kampanjer. Jag har alltid varit övertygad om att det för Gotlands del handlar väldigt lite om mer marknadsföring och väldigt mycket mer om logistik. Ön har hämmats av begränsningar i attraktiva avgångstider och prisbilden som inte varit tillräckligt tilltalande för besökarna. Kollar man med Gotlandsflyg och Destination Gotland idag så är jag övertygad om att de har ungefär samma bokningsläget som förra året vid den här tiden. Räknar man sedan med att Gotlandsbåten och SAS har tillkommit så blir det nog ett ordentligt plus för besöksnäringen. Någon borde ta sommarpulsen på på ön! Då kan vi se lätt se om vi är på väg mot den rekordsommar som jag tror att ön får i år.

Jag ser fram mot morgondagen, men tänker leva idag.

bild 2-2


Dela med dina vänner!
14 svar
 1. Eva Levander says:

  tar mig friheten att citera dig på FB, du är skriver så mycket klokt.

 2. Pigge Werkelin says:

  Hej Christian.
  Jag har hört att du sökt upp Advokat Bromé. Det är rätt väg då det är han som håller i denna affär för ett bolag jag är delägare i. Vi har hela tiden sagt att vi skall åtgärda de fel som finns, men ni har konsekvent vägrat att släppa in oss i lägenheten. Ni har drivit detta till en domstolsförhandling som vi vann. Trots detta har vi ändå valt att hjälpa din fru med att lösa ut henne från lägenheten enligt hennes advokats önskemål. Har ni nu ändrat er så får er advokat kontakta vår och så får vi backa denna affär igen, vilket troligen är möjligt om det är ert önskemål. Ni gav en miljon för lägenheten och vi köper nu tillbaka den för 1,3 miljoner. Ni slipper också de kostnader på över 1/2 miljon som domstolen tilldömt. Ska vi backa den här affären så får vi väl backa detta också?

  Att du/ni absolut vill flytta in i den lägenhet som har skapat så mycket problem som du beskriver, är för mig en gåta. Vi har försökt att göra två lägenhetsaffärer med er och båda har havererat. Totalt har vi gjort över 200 affärer på Snäck under drygt tio år och bara två gånger har det blivit stora problem. Båda gångerna är med er. Jag är 100% säker på att vi skulle hamna i samma situation en tredje gång om vi försökte.

  Från bolaget är man helt säkra på att vi inte bör göra affärer med varandra i framtiden. Vi har enats i en förlikning och jag vill med denna bloggkommentar markera att jag inte vill ha någon mer kontakt med varken dig eller din fru framöver, eller andra som representerar er och hoppas att detta respekteras. Om ni av någon anledning ändå vill ha ytterligare kontakt, så skall den ske till advokat Leif Bromé.

  Pigge

 3. Christian says:

  Hej Pigge,

  den som skriver dessa rader är en familjefar och medmänniska som förlorat ett hem, en när och kär, en familj, sin värdighet och nästan ens eget liv – samtidigt. Det gjorde jag efter en flerårig kamp att ge min familj, mina barn ett eget, friskt hem. Ett hem vid havet, på Snäck. Du vet själv hur det slutade.

  ”Jag tyckte synd om kvinnan. Hon har haft det trassligt privat och inte haft det lätt. Vi kunde inte sätta henne på bar backe. Vi vill försöka hjälpa henne..”

  Var den här din sanning, Pigge? Vill du verkligen försöka hjälpa henne? Vad sägs om att vända ett viktigt blad i denna historia, och se till att kvinnan och hennes barn får tillbaka deras tilltänkta hem – utan mögel och utan de hälsovådliga partiklar inne i barnrummet, som hon fick på köpet? Vad krävs det för att vända på detta blad? Pengar? Är de viktigast för dig? Annat? Vad, i så fall?

  Livet kan vara hur långt eller hur kort som helst, sa du en gång i tiden. Hur kort det kan vara, det kan jag berätta om lite grann – det fick jag själv uppleva en tisdag för inte så länge sedan, ensam inne i vad som borde ha varit familjens hem. En tisdag då kvinnan fick lämna sitt hem hon aldrig fick bo i. Hon ville inte skada sina barn. Svart mögel är inte så bra för deras hälsa.

  Du gör skillnad med dina ord – kan du göra skillnad med en vändning och ett lyckligt slut på en alltför smärtsam historia? Är du redo att göra det, Pigge?

 4. britt gate says:

  Har nyss förlorat en när och kär. Du beskriver känslan av saknad och kärlek så fint och samtidigt att vara här och nu och njuta av det livet som är. Det värmer.

 5. kersti schütt says:

  Jag kan bara tacka med hjärtat. När jag kom till ön i somras så fick jag härliga historier om dig. Läste boken, skrev brev till dig. Skulle bo på campingen nu i sommar, men vindarna blåste åt annat håll. Det som värmer mig å mitt hjärta är det sjyssta, kloka, raka, öppna sätt som jag läser om. Vet inget om dig å ditt. Men jag har också lärt mig detta fantastiska tänk – som gör mig lycklig å tacksam -varje stund. Det är som att läsa om mig fast det handlar om dig. Konstigt att ett strandmöte med denna kvinna blev att betyda mycket för mig.

 6. Leif Isenberg says:

  Jag blir rörd till tårar när jag läser detta,skönt att du har en bra inställning till allt som hänt och fått en sån fin familj igen!

 7. Susanne Öslöf says:

  Läser…torkar en tår och läser vidare….. Kloka ord som på samma gång sliter till lite lagom inombords av olika anledningar…och sen lite fler tårar…. Jag kan känna starkt för hur ditt liv, den där morgonen i Thailand, tog en riktig ”ko-vändning”. Får även en dunk i ryggen och en påminnelse om att vi bör tänka lite mer som dig, framåt och leva mer i nuet och vara lyckliga i de beslut vi väljer att ta. Jag har ju ”bara” stått på håll och sett min son vid några tillfällen, ”vända och komma tillbaka” till mig i ”Pärle porten”. Jag försöker verkligen leva nu och framåt med full energi med mina underbara killar och får VÄLDIGT mycket styrka av din läsning….. Och för det ska Du ha stort tack. 🙂

 8. Per Eriksson says:

  Hej, vad fantastiskt fint du skriver, har precis förlorat min fru i cancer, hon skulle fyllt 35 igår, nu är det jag och våra grabbar snart 3 och 6 år som ska förverkliga våra gemensamma drömmar. Jag delar mina tankar på FB och precis som du skriver, det är viktigt att dela med sig av sina tankar. Kram

 9. Ewa Bylander says:

  Har läst din bloggtext ikväll och är verkligen berörd. Miste mina föräldrar i en bilolycka när jag var 11 år och tillsammans med mina syskon, 4 och 7 år gamla, blev livet annorlunda…

  Du har en förmåga att sätta ord på känslor och att du är en stor och stark man, gör det hela ännu häftigare! Stort TACK Pigge för att du delar livet, du gör skillnad med dina ord !

  Kram från en kollega på Västkusten och tacksam över att Ewa S tipsade om ditt blogginlägg.

 10. Sonny Björk says:

  Jag är imponerad av din syn på Livet. Det är en tröst för oss som sett så mycket av dess hårda
  och obarmhärtiga sidor. Det är också oerhört vågat av dig att skriva på detta sätt. Men det kan bara
  missförstår om man verkligen vill.
  Ha det gott
  /Sonny

 11. Erik Skog Carlsson says:

  Tack ……
  Du påminner mig verkligen med dina goda ord och syn på livet att man ska se vad man har och inte vad man inte har.
  Fortsätta leva och skaffa sig nya utmaningar.
  Tack pigge

  Erik

 12. Pigge says:

  Tror det är viktigt att få ur sig o h dela med sig av tankar kring sånt här. Allt för många behåller det på insidan och det blir lite svårt att bära själv.

 13. Marie Hedrén says:

  Kloka och tankar – både reflekterande, accepterande och känslosamma. Kan vara till stor hjälp för många!

 14. Glenn Nyqvist says:

  Fantastiskt….
  Tycker om det positiva i det du skriver….trots din olycka för 9,5 år sen….
  /Glenn

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring