Positiv i Åre

02 apr
02 april 2014

IMG_8216

Jag är i Åre och gudarna ler mot oss. Klockan är 06.34 och jag smyger upp så att de andra får sova en timme till. Ute är det 8 minus och samma blå himmel som dagen innan, samt en sol som klättrar upp över fjället. Det känns som om vi skall få ännu en toppendag.

Restaurangchefen berättande igår att det var tredje gången på hela säsongen som det var så fint väder. Det har varit två dagar med Gotlandsväder vilket gör skidåkningen riktigt riktigt bra och människor lyckliga. Jag har försökt att prata turism med så många som möjligt och en kille berättade om Vingresor som hade något omräkningstal när man kollade kundnöjdhet. Om det var fint eller dåligt väder så kunde man märka mer eller mindre klagomål och för att förstå hur det verkligen var så räknade man om svaret beroende på vädret.  

IMG_2004

Livsroller som ryggmärgsreflexer

Vi bor så klart i en Drömstuga mitt i Åre, bästa läget precis nere vid sjön, granne med Holiday Club. Vi åker med våra gemensamma små tjejer och Monikas vuxna barn. Det är första gången som vi reser ihop alla sex plus Nicoles pojkvän. Det går bra men det märks direkt att Monika 49, Alex 23 och Nicole 21 går tillbaka fem år och landar in i samma roller de hade när de levde ihop senast.

IMG_7357

IMG_8913

Märkliga beteenden som jag även såg tydligt när vi gjorde en återträff efter 25 år med gamla klassen. Vuxna människor med egna familjer som 25 år senare landar i 13-åringars beteende. Vi är tydligen väldigt inställda på att ha olika roller i olika situationer och det sker med en ryggmärgsreflex.

IMG_3187

Ledigt från skolan?

Tjejerna har ledigt från skolan och de blev lite förundrade när de skulle gå i skidskola när det var ledigt från just skolan. Båda lär sig fort och nu går det bra att både bromsa, svänga och åka lift. De lärde sig snabbt och lärarna rekommenderar båda att hoppa över ett steg och gå in på steg tre nästa gång. Monika passade på att göra en ordentlig vurpa och landa på bindningen som gick sönder och lämnade ett ordentligt blåmärke på låret. Det kostar alltid att få njuta och för det mesta är det värt det och lite till.

IMG_8286

Rullstolsburna som målgrupp 

I går var vi i Rödkullen och åkte skidor. Där var det extremt många som satt i rullstol men ändå deltog i skidåkningen på olika sätt. Området är bäst i landet på att ta hand om rullstolsburna människor. Jag pratade med några familjer som var så lyckliga för detta.

Jag frågade om vilka sommaranläggningar som är extra bra på detta. Svaret var att de letade med ljus och lykta efter sådana ställen men de finns inte. Jag berättade om vår satsning på 11 specialenheter för rullstolsburna i Björkhaga och hon blev helt lycklig. När jag sedan berättade att vi blev tvungna att göra oss av med dem på grund av byggnadsnämndens bestämmelser så var det en lika stor besvikelse. Jag är övertygad om att hon hade valt Björkhaga om anläggningen fått vara kvar. Hon bekräftade att vårt sätt att vilja göra Sveriges bästa anläggning för familjer med rullstol var helt rätt och att det finns ett stort behov. Jag hörde en siffra på 100 000 människor som är beroende av rullstols på ett eller annat sätt när de semestrar.

Efter mötet med dem inser jag hur dumt det är att byggnadsnämnden beslutar om saker som de inte förstår och hur skadligt det är för utvecklingen. Tyvärr är detta ett av många exempel på hur fel det blir när man vill väl, men inte kan eller förstår branschens behov. Man vill göra så rätt men det blir fel för att specialkunskapen finns inte och man litar inte på oss företagare.

IMG_4398

Proffs och amatörer 

Jag får en känsla av att myndigheterna är proffsigare i Åre än på Gotland. Det är väldigt tydligt att varje anläggning har sin inriktning och att regionen verkligen vill vara bäst i klassen. I Åre ser man på turism som en viktig industri vilket inte är fallet på Gotland där turistindustrin fortfarande behandlas som en hobbyverksamhet från både myndigheterna och många öbor. Jag är 100% säker på att utvecklingshastigheten på ön är en inställningsfråga i första hand.

IMG_8027

Skillnad på Gotland och Åre

Efter att ha lyssnat med både politiker, kommunalråd och representanter från näringen i Åre så har jag kommit fram till några punkter där Gotland och Åre skiljer sig väldigt mycket:

 • I Åre bor och lever de flesta som driver rörelser i Åre året runt. (Man lever enbart på detta. )
 • Man har en betydligt längre säsong, 21 veckor jämfört med våra ca 12 veckor.
 • Åre har lyckats få fart på offsäsong genom diverse aktiviteter och det växer för varje år.
 • Åre har några riktigt stora aktörer som satsar miljardbelopp i Åre: SkiStar, Holiday club, Akelius fastigheter, Diös m.fl. som vågar. (Åre har ett företagarklimat som företagen tror på.)
 • Kommun och destinationsbolaget har en gemensam vision som man verkligen jobbar efter på alla plan på riktigt.
 • I Åre sätter man Byns utveckling före individens, vilket är tvärt om på Gotland. Detta är något som många återkommer till. Detta ger ett företagsklimat som företagarna tror på till skillnad från det klimat som finns på ön.

På plussidan har Gotland betydligt bättre väder, mer historia, kortare transporter, mer PR och Visby som stad med sin unika miljö. Båda orterna har ungefär lika många gästnätter på årsbasis men Gotland vinner varje år när man frågar svensken vart han vill resa.

IMG_1500

Min slutsats är att det är en inställningsfråga på Ön när det gäller våra möjligheter att utveckla turistindustrin. Alla måste se besöksnäringen som en riktig industri vilket inkluderar att politiker och tjänstemän inser att det behövs specialkunskap. Troligen är gotlänningarna själva de största hotet mot vår egen turistindustri.

IMG_0436

Vilka kompetenser har våra styrande?

Det sitter en snickare, en präst, en bonde, en ekonom m.fl. och bestämmer över turistindustrins utvecklingsmöjligheter. Det är snälla och trevliga människor som skall bestämma över en utveckling av Gotlands viktigaste industri. Deras erfarenheter grundar sig i att de semestrat själva och vet vad just de gillar. Inte reser de jorden runt för att se vad som är på gång. Inte bjuder de in de bästa i Europa när det gäller turistisk utveckling för att berätta om vilka trender som gäller. Det finns inte ens någon med specialkunskap inom området för att stötta andra politiker eller tjänstemän.

Hur skall Gotland kunna dra till sig de bästa när man lite amatörmässigt bedriver turistutveckling? Skulle ön vara bäst på vindkraft så skulle vi troligen haft de bästa i Europa och världen på besök. Plus att våra specialister skulle rest runt och tagit del av de senaste rönen runt vindkraft och samtidigt marknadsföra ön. Självklart har näringen en del i detta som inte ställer större krav och som inte håller ihop bättre.

Nya möjligheter 

Jag håller på att skriva avtal om en camping i regionen och skall idag träffa företrädare för kommunen och diskutera utvecklingsmöjligheter i Åre. Får se vilka visioner de har och vad de kan tänka sig för framtid kring de intressanta områdena.

IMG_0561

Åre vågar ta betalt för en bra produkt…

Efter en vecka i Åre kan tjejerna åka skidor och det var en proffsig skidskola med riktigt duktiga lärare. Barnen fick diplom och enskilda omdömen med vad de skall träna vidare på och i vilken nivå de skall fortsätta. Båda fick ett litet kit med saker som blev som en bonus vid avslutningen. Backarna var toppen, inga köer och ett grymt väder. Det finns väldigt mycket att göra i Åre och det mesta har väldigt hög kvalité. Prisbilden känns ofta ansträngt hög vilket är okej om det finns alternativ vilket det ofta inte fanns. Jag var lite motsträvig till Åreresan och på förhand ville jag nog ge den en svag tvåa. Med facit i hand blev det en väldigt tydlig fyra på den femgradiga skalan. Vädret är givetvis en viktig faktor samt att atmosfären i Åre by är är väldigt mysig och välkomnade.

IMG_4644

Våga ha riktiga möten som får ta tid…

Torsdagkvällen avslutade jag på Tott med en av Sveriges mest kända afterski-band som under min tid som diskoteksägare spelade på Space runt 1985. Det unika med dessa två är att det fortfarande glöder om dem vid varje framträdande. De är sedan länge ett par och utåt sett är det väldigt mycket rock’n roll över dem. När vi blev sittande några timmar och snackade om livet så är de världens mysigaste par. Jag gillar verkligen att snacka om allt som har med drömmar, död, sex, motgångar och sånt som berör att göra. Vi höll ut till klockan 01 men skulle utan tvekan kunnat fortsätt många timmar till. Det var lite tårar, massor av skratt och mängder av värme. Diskussionerna var så intressanta att ingen ville missa något för att gå på toa och just dessa behov blev snabbt avklarade. Den känslan kommer när det är på riktigt.

Riktiga möten med riktiga människor som vågar bjuda på sig själv är något av de bästa upplevelser man kan vara med om.

IMG_7530


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. Rickard says:

  Tack för intressanta iakttagelser och reflektioner, speciellt för oss som bor och verkar här i Åre.

 2. Jeannette Thomas Audirell says:

  Mycket bra att få ta del av!
  Jag och min man som sitter i rullstol har för länge sedan erbjudit oss till region Gotland att åka omkring på ön för att uppdatera den tillgänglighets guide som finns, men vi fick inte ens ett svar på vårt erbjudande. Mycket beklagligt då det verkligen fanns tillfälle att få ta reda på vad som funkar med rullstol och vad som inte funkar. Men som sagt inget intresse! Men om du Pigge på något sätt kan behöva oss så ställer vi mycket gärna upp.
  När Visby Strand byggdes så var det på håret att dom gjorde entrén tillgänglig med rullstol…..så det behövs att tänkas till i tid och man behöver framför allt ta reda på vad man behöver tänka på. Att ta med en i rullstols buren i debatten är ju ett måste. Som sagt, vi ställer gärna upp…..:)

 3. mikael holm says:

  HEj , bra skrivet , för information så har vi inför denna sommar 7 tillgänglighets anpassade stugor.
  Lycka till på Gottland

  mvh Mikael

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring