Knark kan bli en lönsam affärsidé för Gotland

11 Nov
11 november 2014

Gör ett problem till en intäkt 

Vi har vid två tidigare tillfällen gjort regionala utmaningar till lönsamma affärsidéer. Första gången var när vi startade Gotlandsflyg och andra gången när vi tog över kommunens dåliga campingar och investerade över 600 miljoner i dem. I båda fallen blev pilotprojekten som startade på ön så bra att idéerna gick att exportera.

För att utveckla flygtrafiken fanns det röster som krävde stödpengar till flyget vilket skulle blivit en kostnad, vi vände det till en en lönsam affärsidé som inbringade pengar och förbättrade både tidtabeller och pris – tack vare konkurrens!

Spicevåg på ön

De senaste veckorna har det varit stort fokus från rikspressen och lokal press på en spicevåg som rullar in över ön. För mig är det en typ av drog som jämställs med knark. Tyvärr har det varit flera allvarliga fall där drogandet gått snett vilket i sämsta fall lett till att ungdomar dött. Även på en liten ort som Gotland, har knarket varit, och är, ett stort problem som verkar bli värre och värre för varje år som går. Jag har ingen statistik på detta men bilden som jag får är att vi inte har en nedåtgående missbruksspiral utan tvärtom.

Därför kan Gotland bli knarkfritt 

Jag tror att vi skulle kunna göra också denna utmaning till en lönsam affärsidé för Gotland. I tävlingen ”Bästa ställe att bo och leva på” så skulle en knarkfri miljö bli en vinnare som skulle dra till sig både familjer och företagare. Många skulle absolut välja att slå ner sina bopålar om det fanns ett samhälle där skolmiljöer var garanterat fria från knark både på högstadiet och gymnasiet. Ett samhälle där alla restauranger jobbade för att bli 100 procent knarkfria på riktigt. Ett samhälle där det fanns 80 procent mindre knark än riksgenomsnittet och där nyrekryteringen var nästan lika med noll.

Varför skulle Gotland lyckas med det som ingen annan lyckats med? Tack vare ö-läget så skulle det troligen gå att få bort 80–90 procent av dagens knark om vi verkligen vill och jobbar ihop. Jag tror att vi för en kostnad som skulle motsvara 172 kr per person eller 10 miljoner skulle kunna ha 10–12 knarkhundar igång på ön.

Om vi tänker oss följande scenario…

Alla Destination Gotlands båtar har skeppshundar ombord som går runt med den som har vakten. Om hunden markerar tillkallas polis som väntar när båten lägger till. Detta skulle sprida sig snabbt och väldigt få skulle ta chansen att tillbringa 3,5 timma med en knarkhund instängd på en båt.

Flygplatsen har en hund som hälsar alla passagerare välkomna och samtidigt sniffar på bagage och post. Krögarna på ön prenumererar på 2–4 besök per månad. Genom att betala till projektet så kommer hundar på oannonserade besök och går en lov i restaurangerna. Fritidsbåtar och boendeanläggningar får spontanbesök av hundar som kom på besök. Minst 80 procent av alla yrkesfartyg får besök av hundar som sniffar sig runt på på båtarna och hälsar på deras besättning samt informerar om Gotland som en knarkfri region. Detta borde kunna ske ihop med tullen eller annan myndighet.

Skolorna får nästan dagligen besök av hundar vilket snabbt blivit en naturlig del av skolmiljön. Ingen kan därmed ta med sig något eller ha använt något preparat som hundar reagerar på. Detta ger en garanti för att alla skolor på ön kan erbjuda en knarkfri miljö. Vilken region mer än en ön som Gotland skulle kunna erbjuda detta? Hur många föräldrar till tonårsbarn skulle inte vilja bo där det finns knarkfria skolor?

Gotlandspolisen blir effektivast i riket 

Jag hörde en siffra om att ca 75 procent av alla brott på Gotland är missbruksrelaterade och där finns knarket som en stor bov. Om knarket försvann skulle Polisen få mer tid för förebyggande verksamhet och att utreda de brott som sker. Gotland skulle kanske bli bäst i riket på att lösa brott på grund av att det frigörs resurser. När Gotland lyckats med att få bort minst 4/5 delar av det knark som idag når ön, försvinner troligen lika många av dem som idag är beroende av knarket. Nyrekryteringen skulle försvinna vilket på sikt gör att knarkets spridning blir mindre och mindre på ön.

Gotland skulle bli en förebild i Europa

Jag tror att ön skulle få en ny reseanledning där delegationer från städer, länder, organisationer i hela världen skulle komma till ön för att se vilka effekter det får på samhället. Människor i världen skulle läsa om ön  för att studera hur vi har gjort och dra lärdom av detta unika experiment. Finansiering skulle till exempel kunna ske genom att gotlänningarna accepterade en 10 minuter längre båtresa, för då skulle vi troligen spara 10 miljoner kr i mindre bränslekostnader. Gotland skulle göra en miljöväxling där vi växlar bort knark mot mindre koldioxid i Östersjön vilket bara skapar vinnare. Det finns troligen inte en enda gotlänning skulle säga nej till något sådant.

Då blir vi 10 000 fler Gotlänningar 

Troligen skulle många tonårsfamiljer se fördelar med att flytta till ön. Jag tror säkert att vi skulle kunna locka till oss både företagare och mycket kvalificerade arbetskraft genom att erbjuda en knarkfri miljö. Jag är övertygad om att denna riktade insats skulle göra ordentlig skillnad på Gotland och för öns framtid. Kostnaden skulle betala sig många gånger om oavsett om den tas från gotlandstrafikens budget eller om vi får den på skattsedeln. Det handlar ytterst om visioner, mod, handlingskraft och en drivkraft att göra skillnad hos den politiskt valda ledningen.

Kapitlet om någon som verkligen vill göra skillnad saknas i den gotländska historieboken. Finns ambitionen så är helt plötsligt visionen om 10 000 nya öbor inte något ouppnåeligt. Jag säger inte att knark är bra, men när det finns och vi är en av få regioner som kan göra något åt det, så tycker jag att Gotland bör göra en lönsam affärsidé av knarket, vilket skulle vara bra.

Pratade sorg och behovet av en ny familj på TV4

Idag tisdag var Monika och jag hos Malou på TV4 och snackade om livet och rättigheten att få bestämma  om sin egen framtid. Att bli lämnad ensam kvar när livskamraten dör ifrån en är grymt. Att sedan få höra av andra att man inte bör söka sig en ny livskamrat när man har det som djävligast gör situationen än värre. Detta pratade vi om och lite till i detta klipp som är på ca 20 minuter. Det är väl investerade  tjugo minuter att lyssna på Malou, Monika och undertecknad.

Tänk till så att du bestämmer vilket liv du skall ha resten av tiden. Det borde vara väldigt få som har tid att slänga bort timmar och dygn, veckor och år på skitproblem eller människor som inte vill. Lev på riktigt nu för sen kan det vara för sent. Det är upp till dig och ingen annan att våga bestämma din riktning på livets väg. Det enda som behövs är mod, nyfikenhet och beslutsamhet.


Dela med dina vänner!
20 svar
 1. Conny E says:

  Helt ok ide, hoppas polisen nappar

  Angående saknad, jag vet hur det känns

  Vi kämpar på med ödmjukhet inför det som ligger framför oss

  Med vänlig hälsning
  CE

 2. Evelina says:

  Nu är det nog inte så enkelt käre Pigge – Att du hatar vad du kallar ”knark” är ju tydligt men tänk ett steg längre – vad ska vi göra med dessa Gotlänningar som känner att dom måste ”knarka” för att överleva?

  Ingen knarkar på ren vilja – dom självmedecinerar. Det finns konstiga uppväxter och konstiga liv som gör att folk inte orkar vara helt ”normala” enligt din norm. Räkna du dina procent men det kommer aldrig att hända – som du själv vet blir det bara värre och värre och vi bör istället fokusera på grundproblemet – Varför knarkar ungdomar?

 3. Ramona Fransson says:

  Hej Pigge och Monika!

  Ni är båda ett föredöme för mänskligheten och för medmänsklighet! Har alltid fascinerats av dig Pigge. Är djupt imponerad och har en stor respekt för dig.

  MVH
  Ramona Fransson

 4. Katharina Andersson says:

  Hej du friska innovatör!
  Jag har en del frågor om företagar klimatet här på Gotland och skulle vilja komma i kontakt med Dig utanför bloggen om det skulle vara möjligt.
  Vi är verksamma redan och vill ha tips och råd av Dig

  med vänliga hälsningar
  Katharina Andersson
  070 621 21 26
  katharina.andersson@live.se

 5. Katharina Andersson says:

  Jättebra skrivet !
  Jag och min man är verksamma i Visby och på tidigare orter där vi varit verksamma har min man arbetat med ungdomar, både dem som har problem samt med ungdomar som kommer som flyktingar till Sverige.
  Vi ser att samhället måste reagera och inte lasta av ansvaret på kommunen eller socialen eller vem det nu vara månde.

  hälsningar Katharina

 6. H says:

  Sverige är ett av länderna i Europa som för en hård narkotika politik. Sverige är också ett land där det är fler anmälningar per år och fler som dör i överdoser per år. Vi har bland den sämsta statestiken i Europa. Utvecklingen vi har går alltså tvärtemot vad vi vill åstadkomma.

  Så jag undrar varför ni vill fortsätta att jaga, varför spendera änn mer pengar på hårdare regler och straff. När man tittar på länder som avkriminaliserat så har dem mindre och mindre problem tex Spanien, Portugal, tjeckien, danmark och tittar man sedan på holland där det är helt lagligt har man även där mindre narkotikaproblem

  Ingenting tyder på att en stramare narkotika politik skulle leda till något positivt, snarare tvärtom. Jag skulle vilja ha en Narkotika politik som bygger på fakta och inte moral. Jag skulle vilja se mindre som provar på tunga droger, mindre dödsfall och problem kopplade till narkotika överhuvudtaget. Om vi dessutom legaliserade skulle man kunna använda pengarna som blir genererade för att skapa nya verksamheter, att informera, förebygga och hjälpa missbruk och problem kopplade till detta. Dessutom skulle vi slå ett hårt slag mot den kriminella verksamheten genom att ta deras största inkomst källa ifrån dom.

  ”California would gain the most from legalization. NerdWallet projects the Golden State would generate more than $519 million per year, which the website points out would almost fund the entire 2013 budget for California’s Department of Parks and Recreation.”

  Om portugal : http://www.businessinsider.com/portugal-drug-policy-decriminalization-works-2012-7

  Drogutveckling i Sverige 1971-2010 : http://wiki.magiskamolekyler.org/images/9/98/Beslag_av_knark.jpg

 7. Stefan says:

  Ville bara säga tack för att du delar med dig av dina livserfarenheter och är en förebild för oss entreprenörer. Du har verkligen visat att man kan komma långt med envishet och beslutsamhet. Dessutom har du visat att ingen lyckas med allt men då är det bara att hoppa på nästa projekt!
  /Stefan

 8. Ras Daniel says:

  Vilken underbar idé! Jag tycker vi ska katalogisera hela befolkningen med dna också, direkt vid födseln. Och operera in mikrochip i öronen på alla. Så vi kan hålla koll på vad alla gör och var alla är, hela tiden. Dessutom tycker jag vi ska ha regelbundna drog- och lögndetektortest på både skolor, arbetsplatser och offentliga inrättningar som bibliotek och badhus. Om resurserna räcker till ska vi ha detta i alla hem också (om vi tar bort missbruksvård helt och hållet så kan vi kanske omfördela de pengarna?). Mer kameror borde vi ha, fast såna som scannar av ögonen för att se så man inte är rödögd eller har ovanligt små/stora pupiller, eller andra tecken på att man har varit i kontakt med någon som varit i kontakt med knark. Jag vet att allt detta inte kommer lösa problemen med knark bara sådär, men det är i alla fall en bra början! Tänk på barnen!

 9. Linus says:

  Tror inte man behöver gå så långt egentligen.
  Spice beställer man väl enkelt på nätet så där är det posten som behöver ha hjälp att gå igenom brev.
  Har man sen koll på DG-båtarna tror jag man får bort typ 90%.
  Ett par besök per månad i skolorna skrämmer nog kidsen rätt bra. Jag tror det dessutom håller med besök på gymnasieskolorna då det säkerligen är dem som förser kidsen i högstadiet.

  Alla som flyger till Visby har väl gått igenom en säkerhetskontroll före avresa?
  Vi är inte i miami på 70-talet då smugglare körde speedboats fyllda med kola.

 10. Pigge Werkelin says:

  Andreas.

  Tack för info och du har så klart helt rätt.

  Jag brukar tänka om det inte går att göra det bästa hur blir det näst bästa och att det alltid finns en väg fram. Säg att vi bara skulle ha privata hundförare då skulle vi få kalla på polis varje gång en hund markerar. Med tolv hundar som hela tiden rör sig på ön så skulle läget bli betydligt bättre än i dag. Säg att vi fick bort problemet till 50% tack vare detta då vore vi så mycket bättre än alla andra städer i Sverige och det skulle säkert hjälpa oss. Om tex ett frakt fartyg inte släpper ombord oss så kan man placera en hund med förare vid båten som sniffar på alla som går av. Genom att envist försvåra så får jag för mig att flera väljer andra destinationer. Att gå på krogen blir lite svårt om man använder knark, att gå i skolan blir lika svårt. Med din och andras kunskap så skulle det gå att göra skillnad.

 11. Andreas says:

  Synd då att man valt att lägga ner tullen på ön, då de är de enda som har laglig rätt till den typen av generella sök, dvs där man inte har en specifik brottsmisstanke. Polisen söker också, men har ett väldigt föråldrat och strikt regelverk. Man skulle ju vilja se en anpassning av de reglerna och samtidigt tvinga tillbaka tullen till ön. Det är helt galet att inte ha tull på en ö, som trafikeras så hårt från utlandet och där man sedan bara tar färjan in till resten av landet.

  Sagda regeländringar och förstärkning av tull skulle hela landet ha hjälp av och om man var smart i utformandet skulle man få större möjlighet till generella sök i skolor, på postkontor o s v.

  Att fundera på privata aktörer i detta är redan prövat och nedslaget och dessutom visar exempel från USA hur dåligt det fungerat när man släppt in företag med ett ekonomiskt initiativ i kriminalvård och liknande.

  Så, då tullen till ön och kämpa för att polisen ska få moderna regler att ta till, så har du snart kommit en bra bit på vägen.

 12. Pigge Werkelin says:

  Kul att du engagerar dig Erik.

  När vi startade flyg så sade alla som förstod sig på att det behövdes mer än 4 ggr så mycket pengar. Nu gjorde vi det och bolagen är lönsammast i Sverige och en stor succé.

  Det är möjligt att du har rätt em jag tror att vi kan hitta lösningar som gör att det går att lösa om företagen blir med. Tex vaktmannen på båten har i alla fall sin lön och skall utbildas att kunna ha en hund. Det finns säker en del frivilliga och andra som har lön i alla fall. När hunden markerar så skall troligen alltid polis till kallas och så får de sköta resten. Möjligen blir inte alla lika effektiv som den bäste hundföraren. Men motståndarna vet inte vem som är 100% och vem som är 60% utbildad och vill inte utsätta sig för att bli tagen.

  Vad det gäller Spice så har du ev rätt. Men hundar går ju att träna på olika dofter så det finns ev en möjlighet att träna nya dofter

  Jag tror ändå att det är möjligt och om det lyckas så skulle det betyda mycket för ön utveckling.

  Pigge

 13. Pigge Werkelin says:

  Jag påstår inte att vi löser alla problem med droger. Men om detta löses så skulle samhället ha mer pengar att sattsa på aktiviteter för tex ungdomar. Detta skulle även ge mer arbets tillfällen. Posten kommer för det mesta med flyg och då skulle hunden på flyget sniffa sig igenom flygposten. Och den post som kommer med båt får hundarna antingenkomma till posten eller så sniffar hundarna på dessa på båten. Vi kommer inte att lösa allt till hundra procent men det skulle bli många som blev upptäckta via tex post så skulle den vägen stängas. Väldigt få skulle välja att ha något med sig när man reser eller i sin bil när det finns hundar. Distrubitionen har inte råd i längden att bli av med sina varor och om det är dyrt och krångligt att verka på en liten marknad så kommer mång som vill fortsätt att knarka eller att sälja knark att flytta till andra marknader. Slår man ringar kring Gotland, restauranger, skolor mm så blir det svårt för både sälj ledet och användarledet. Vi skulle absolut få ner användandet på ön.

 14. Erik says:

  Ha ha, blev ett litet ”tryckfel”, brukslängden för en narkotikasökhund är 10år, inte 20 såklart! 😉

 15. Erik says:

  inte särskilt genomtänkt, till att börja med har du nog räknat med på tok för lite pengar för ett sådant projekt; du har först kostnaden för hundarna (ca 12-15 tusen per hund i inköp är ej högt räknat för en brukshund) med bl.a vaccinationer, försäkringar, mentaltest, foder, kennlar, veterinärvård och alla andra omkostnader som hundar för med sig! Sedan tillkommer träning innom sK ”specialsök” som tar lång tid och är dyr! Sett privatkurser som tar 60 000 + 6000kr och den kursen tar ett år (380 timmar) men kostnade blir antagligen MYCKET högre om man ska ha dom som tjänstehund för myndighetsutövning, högre krav! Antagligen ligger kostnaden för träning då närmare 150 000 – 200 000/hund! Sen är brukslångden för narkotikahundar runt 10 år, sen måste alla dom kostnaderna tas igen!

  Sen ska du ha hundförare, som även dom ska utbildad, och ledsaga hunden under dess utbildning (du kan inte bara ge en narkotikasökhund till en vakt å förvänta dig att dom ska kunna göra samma jobb som en narkotikahundförare!)
  Så lön för 10-12 hundförare tillkommer alltså! (Hundförare inom tull/polis tjänar i snitt mellan22,700-25,300kr i månaden)
  Googlat lite å det verkar som det kostar ca 700,000kr/år att hålla en hund med förare och fordon.

  Så du märker att notan springer iväg väldigt snabbt! Och då har vi inte ens räknat med inköp/byggnation av lokaler, kostnaden och arbetsinsatsen att starta upp den här nya verksamheten, kostnaden för att uppsöka och etablera samnt uppehålla kontakten med dom privata aktörerna du pratade om…
  Så att räkna med att komma undan med 10milioner/år är väldigt naivt!

  Lägg till det; vill den genomsnittlige gotlänningen leva i ett samhälle där polis & vakter patrullerar med hundar över allt, mer kontroller och mer övervakning?! Är problemet på Gotland verkligen så stort att det befogar ett SÅ stort ingrepp & så stor övervakning?

  Och om det är ”Spice” som man vill komma åt så är pengarna HELT bortkastade få INGA hundar tränas för att söka efter detta (för att Spice är inte EN drog, det är MASSOR av olika syntetiska cannabinoider som säljs under samlingsnamnet ”Spice”, namnet uppkom med den första varianten som kom till Sverige!

  Så tillbaka till ritbordet…

 16. Mia says:

  I den bästa av världar….som det heter. Knark är bajs,det vet vi alla. Den som säger annat har varken kunskap eller förstånd,knark förstör människors liv,PUNKT. Givetvis vill en missbrukare att knark ska legaliseras, det är som med småbarn-de förstår inte sitt eget bästa. Dock Pigge så har vi ett till hål att täppa tilll…det mesta av just Spice kommer via nätet och därmed postvägen så där behöver vi också knarkhundar. Och en missbrukare behöver hjälp men en som inte vill ha hjälp går heller inte att hjälpa, det vet vi också. Jag menar att varje människa som VILL knarka ska få göra det,absolut,men jag anser inte att det ska ligga på mitt ansvar att i så fall bekosta deras ”resa tillbaka” då de inte längre vill knarka. Vill man missbruka så går det bra att göra i det land som legaliserat droger-varsegod!!

 17. Conny says:

  bra idé hoppas kommunen nappar på det!

 18. H says:

  Det här var tamefan bland de värsta förslagen jag hört på länge.

  Att vi skulle lyckas få folk att sluta berusa sig kommer aldrig att hända… Aldrig… och så länge staten och samhället fortsätter att hyckla om drogerna så kommer folk ta spice, heroin och annat skit. Vem fan kommer det hjälpa att vi lägger resuser på att jaga ”knarkare”. Dom behöver ju hjälp, knappast ett straff? Legalisera Cannabis så att folk har ett lagligt alternativ till alkoholen. Det är ju fan mindre skadligt och man kan inte överdosera (tillskillnad från alla dessa jävla alkohol förgiftningar).

  Men nej då, vi fortsätter hyckleriet.. Att alla illegala berusningsmedel är samma skit och går under namnet ”knark”, inte undra på att ungdomarna inte har nått att gå på.

 19. Jan says:

  Du är verkligen den mest världsfrånvända personen på ön. Önskar dig ingen annat än lidande, ser jag dig så kan jag lova att du kommer ångra detta inlägg.

 20. Per says:

  Bra inlägg i debatten. Tänkvärt och fullt genomförbart.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring