Återupprätta förtroendet för Gotlands utveckling

01 feb
01 februari 2015
Man får böta om man kritiserar

Jag har ägnat lite för mycket tid åt att kritisera det politiska klimatet på Gotland. Jag har vänner och fru som sagt åt mig att släppa det där. Många har sagt att det bara slår tillbaka på mina affärer att kritisera Region Gotland. Jag har försökt att låta bli, men jag är inte skapt för att bara stå bredvid och se hur man förstör öns förutsättningar. Nu börjar många av de saker som jag tagit upp, komma i dagens ljus också från andra håll. Jag har även fått känna på varför man inte skall kritisera Region Gotland. För några månader sedan sa jag offentligt att Åke inte är en ledare på den nivå han ansvarar för och bör bytas ut. Vi måste få ledare som jobbar för Gotlands bästa och inte sitt eget bästa.

Sparade mer än 30 miljoner för Region Gotland

Mats Eriksson som är hamnchef har drivit ett muddringsprojekt där regionen stämdes på mer än 20 miljoner. Nu vann han den fighten och slapp att betala stämningen, rättegångskostnaderna och kostnaden att slutföra projektet. Detta var en besparing på betydligt mer än 30 miljoner  totalt. Visst finns det folk som gör bra saker i stort och smått inom Region Gotland och det måste hyllas och stå som förebild. Inte minst inom de egna leden där man som anställd skall känna stolthet och tro på en tydlig ledare. Jag tror att många på hamnen är stolta över sin ledare Mats, men kanske inte lika stolta över Region Gotlands högsta chefer. Regionen behöver mer av Mats energi  och färre energitjuvar som likt Åke dränerar både kollegor och oss företagare.

Fel inställning skapar merjobb för alla

Många berörda politiker och tjänstemän lyssnar inte på kritik! De försöker inte lösa frågor i dialog utan går helt och hållet till attack eller så väljer de att inte svara. På något sätt intalar de sig att den som vill ha svar är inte viktig och att det är något fel på frågeställaren. Ofta hör man att frågeställaren har andra intressen som de representerar – en annat politisk syn, ekonomiska särintressen eller anses vara något av rättshaverist. Ibland kan det hänga ihop med att de är överbelastade och då prioriteras det som skapar minst problem. När man blir bortprioriterad på det viset är det svårt att nå fram och få till en dialog. Felet är att det är okej att inte svara och här måste det till en kulturförändring. Får vi kunder inte svar inom 14–21 dagar så skall man kunna gå upp en nivå och då måste handläggaren förklara varför.

Dålig chefskultur inom Region Gotland

Allt för många inom ledande positioner på Region Gotland återkommer inte när man skriver till dem vilket så klart skapar en kultur i organisationen som är väldigt farlig. ”Varför skall jag svara i tid när jag vet att mina cheferna inte gör det?” Chefer som inte föregår med gott exempel skall varnas och sedan förflyttas till en lägre position alternativt sägas upp.

Nu måste politiker ta ansvar över blockgränserna!

Nu måste det vara slut på lekstugan inom Region Gotland. Vi har idag ett Regionråd som styr och ställer som om det vore hans egna hobbyprojekt och den senaste Åke-affären är skäl för att entledigas omgående. Jag skriver ”den senaste Åke-affären” för jag vet att det inte är den sista Åke-affären. Han tänker inte avgå för att oppositionen kräver detta. På något sätt menar Åke att det tillhör spelets regler att man som opposition skall begära att regionråd avgår.

Jag tror att just detta är det som gör att Åke och eventuellt några till borde ställa sina platser till förfogande. När nu den ena Åke-affären efter den andra avlöser varandra så borde Åke Svensson kanske fundera på att förklara varför han gjort som han gjort. Det handlar om förtroende för honom, för politiker, för socialdemokratin och för Gotland. Åke borde ta det som en signal att vi är rätt många som tycker att han borde gå.

Åke borde ställa sig några frågor om han vill sitta kvar:
 • Kan jag se mig i spegeln känna att jag är stolt över det jag gör?
 • Kan jag känna att jag har ett starkt team som stöttar mig till 100%?
 • Kan jag känna att jag kan skapa ett förtroende hos oppositionen framöver?
 • Kan jag känna att jag kan skapa ett förtroende hos väljarna?

Kan han svara ja på dessa frågor så skall han så klart stanna. Här måste Åke bekänna färg ihop med Socialdemokratin. Idag är Åke-affärerna en riksangelägenhet och förtroendet för lokalpolitiken tål egentligen inte det här.

Hur grova fel skall man göra för att avgå eller bli avskedad?

Det skulle vara intressant att få veta vad som var anledningen till att sparka Jan Björinge. Det måste vara något mycket värre än att i smyg försöka göra olagliga affärer som innebär förluster på ca 17 miljoner. Jag räknar med att Åke berättar detta för den socialdemokratiska gruppen när de skall diskutera förtroendet för honom. Om det skall finnas någon logik borde Jan Björinges felaktigheter vara värre än Åkes, som enligt Åke inte verkar vara skäl nog för att avgå. När det gäller politik så finns det tyvärr sällan logik och Åke kan säkert klämma ur sig något som gör att han anser sig kunna sitta kvar.

Dags för politisk kulturrevolution på ön!

Jag får för mig att det finns fler än Åke som ser motståndarblocket som sina största fiender. I de kommuner där majoriteten kan jobba med oppositionen och hålla dem informerade och delaktiga så fungerar det också bäst. Därför måste kulturen ändras i den gotländska politiken och sådant sker egentligen bara genom att det kommer in många nya krafter i de olika partierna. Denna kultur bor inte bara i Socialdemokraterna utan i de flesta partier på ön tyvärr.

Slutnotan efter Björinge-affären kommer att sluta på mer än 30 miljoner

Det är självklart att Åke Teflon Svensson skall sätta sig med oppositionen och berätta varför han, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att sparka den nytillträdde regiondirektören. När Åke vägrar finns det så klart en hund begravd som skapar massor av spekulationer, samt ett än större politikerförakt. Det har förekommit uppgifter om att denna händelse kostar belopp på 1–3 miljoner för ön. Jag tror att det rör sig om betydligt mer. Troligen kommer slutnotan att nå över 30 miljoner innan detta är klart. Räknar man in alla följdverkningar för projekt som inte blir av, skadat förtroende,  chefer och andra som slutar samt den rädsla som sprider sig i organisationen så är det inte omöjligt att man skulle komma till ett sådant belopp. Skapar man oengagerade och rädda medarbetare så kostar det pengar för hela organisationen och vår ö.

Spekulationerna är många

Jag har hela tiden fått för mig att detta extremt märkliga förfarande har att göra med att Jan Björinge var på väg att avslöja något som Åke m.fl. inte ville skulle komma fram. Eventuellt var det hela förfarandet med fastigheten som såldes för 15 miljoner men var värd mer än det dubbla. Eventuellt kan det vara så att Jan Björinge kände till denna affär, eller någon annan liknade affär, och vägrade att ha överseende med den. Jan Björinge kändes som en kille som vågade ta striden, vilket nog inte var okej hos Åke. Nu har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet visat vad som händer med tjänstemän som inte gör som man säger. Det kommer i lång tid framöver kosta oss skattebetalare väldigt mycket pengar när man skapar rädda och osäkra tjänstemän. Vi är många som insett att man får sparken om man prioriterar fel möte och har för många obesvarade mail i datorn. Är övertygad om att de finns många tjänstemän som inser samma sak.

Socialdemokraterna måste ta sitt ansvar

Detta förfarande från Åke Svensson där han på fler punkter valt att inte följa regelverket och sålt en fastighet under halva marknadspriset kan han inte förklara. När den högsta ledaren gör olagliga affärer som han inte kan förklara så visar det på en allvarlig kunskapsbrist. En sådan ledare bör bytas ut omgående. Något annat är omöjligt. Skälet är säkert okunskap och detta bör Socialdemokraterna och andra partier ta till sig när de ska tillsätta ett regionråd med ansvara för budgetar på 5 miljarder och över 5000 anställda. Detta kräver sin kvinna eller man och de behöver stöttning på många plan.

Gör om gör rätt

Nu måste Socialdemokratin sätta in en lagspelare som vill samarbeta med oppositionen. Samarbeta på så sätt att de blir delaktiga i processen och sedan när det blir dags för val är det förstås majoriteten som bestämmer. Men under resan måste alla få vara med och få information. När Åke i affär efter affär kör över och inte informerar uppstår en medial debatt som skapar ett politikerförakt som inte gynnar någon. Några måste bytas ut och sedan måste det in en ny kultur där man inte försöker vinna val på att smutskasta andra, utan gör bra saker och vågar tänka nytt. Det finns många kommuner där majoritetens och oppositionens starka män/kvinnor jobbar väldigt bra ihop. Detta behöver vi på ön och då måste man våga lita på varandra. Politiker är folkvalda och bör då agera för öns bästa långsiktigt.

Om jag fick drömma några månader som regiondirektör

Om jag vore regiondirektör så skulle jag hyra in Jan Björinge under en vecka och be honom skriva en orädd rapport om tillståndet för patienten. Hur mår Region Gotland och vart blöder hon, vilken chock befinner sig patienten i och vilka medarbetare borde få stöd? Vilka framtidsvisioner borde vi ha för att spara pengar och resurser? Vilka framtidsplaner borde vi ha och hur når vi dit? Jobbet  är egentligen gjort och betalt under fem månader och skall nu bara ner på pränt så att alla inom politiken kan ta del av detta. Det skulle troligen kosta mindre än 100 000 kr att få fram en rapport där den som skriver den inte behöver spara på krutet.

Att inte Åke Svensson och Pelle Lindskog  är intresserade av detta, då de har sina roller som Bill och Bull kan jag förstå. Det är just dessa roller som troligen har kostat vansinnigt mycket för oss skattebetalare på ön. De jobbar främst för att rädda skinnet på sin broder och i andra hand för Gotlands bästa. Om Svenskt Näringsliv tog in Jan Björinge för att skriva denna avhandling och sedan gav den till gotländska politiker så tror jag det skulle vara Svenskt Näringslivs bästa investering här på ön någonsin.

Nu har alla politikerna ansvar för att det blir en förändring

Fördelen med Åke-affärerna är att de kan bli startskott till förändringar på många plan. Jag har förhoppningar om att socialdemokraterna omgående agerar kraftfullt och skapar ordning och ett nytt klimat för politiken på Gotland. Att de byter ut sin ledare och sätter in en som är hel och ren. Att de andra partierna sluter upp och försöker hitta konsensus och börjar jobba för ön bästa och inte enbart ett bättre läge inför nästa val. Jag hoppas på en politisk kulturrevolution där vi försöker jobba ihop mellan blocken i stället för mot varandra. Det är dags att alla inom politiker sätter laget före jaget och inte tvärt om. Vi måste kunna lita på politiker och tjänstemän igen. Banker måste se Eegion Gotland som en stark och säker samarbetspartner och inte tvärtom som det är nu.

Jag är en ständig optimist och hoppet är det sista som överger en.


Dela med dina vänner!
1 svar
 1. Magnus says:

  mycket bra skrivet.
  Det är tur att det finns sådana som du.

  Lycka till

  Magnus

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring