Gotland på rätt kurs?

17 feb
17 februari 2015
Åre från botten till toppen

Vi är ett antal företagare som under lång tid beklagat oss över företagsklimatet på ön och nu tror jag det har hänt som vi väntat på länge. Ön är nu i botten och det kan troligen inte bli sämre! Här befann sig Åre för ca 15 år sedan och då blev de tvungna att jobba ihop för lagets bästa och inte jagets. I Åre säger de att ”är det bra för byn så är det bra för Åre”.

Härliga Åre

När det var som sämst målade de upp en gemensam bild av Åres utveckling som alla inblandade ställde sig bakom. De valde att följa sin målsättning som bestod av investeringar på xx miljarder som skulle ge xxx nya bäddar, xxx nya restaurang stolar och xxx antal extra kapacitet i liftarna på tio år. Åre kom i mål med investeringarna redan några år innan de skulle vara i mål!

I Åre fanns det flera tunga personligheter som tog ansvar och det fanns en man som alla har förtroende för och som kunde lotsa de inblandade fram när det blev svårigheter: Pocke. Han har varit den ledare som kunnat tala till företagare, tjänstemän, politiker, investerare med flera. Tack vare att de hamnade i en kris så vände de och blev vinnare.

Örebro från botten till toppen

Jag var i Örebro för några veckor sedan och fick då vara med på invigningen av stans nygamla stolthet. Gustavsviksbadets har byggt ut och renoverat för 90 miljoner och är nu norra Europas häftigaste badhus.

Lost city?

Örebroarna är stolta över sin stad då de lyckat bygga detta badhus, de har ett av Sveriges bästa hockeylag och nu har de även ett allsvenskt fotbollslag igen. Det finns en framtidsanda som inte fanns för tio år sedan, då det var stora problem i staden.

Nya badhuset i Örebro

Nu befinner sig många i en framgångsspiral som tar med sig mycket annat. Jag träffade politiker som pratade och trodde på sina entreprenörer och tvärtom, liksom kommuninvånare som var stolta över sin stad och trodde på en framtid. Även här så vände de ett krisläge till framgång för att de trodde på varandra och vågade tänka nytt med gemensamma mål.

Fel signaler när handling ger bestraffning

Eventuellt var det bra med den röra som vårt regionråd här på Gotland ställt till med. Nu måste alla resa sig som en kvinna/man och jobba för öns bästa. Vi har också fått en röd tråd tack vare Jan Björinger, vilket eventuellt kostade honom jobbet då han vågade satsa på att Gotlands ska bli Årets Tillväxtkommun 2018.

Solnedgång över Visby

Det är lite ironi att Jan Björinger antagligen fick sparken för att han bland annat vågade fatta beslut om just detta, som nu alla politiker ställt sig bakom. Lika mycket ironi är det att Åke fick sparken när han äntligen fick tummen ur och vågade agera. Just detta sänder inte bra signaler till en redan skadeskjuten och rädd organisation inom Region Gotland, att man får sparken om man agerar.

Vi får inte vara rädda för att prata med varandra

Ett exempel på rädd organisation är att under sex månader har ingen från Region Gotland pratat med mig om hur vi ska lösa de sista frågorna för Snäcks camping. Förra året miste ca 40 personer jobbet på grund av att ingen kunde sätta sig ner och lösa dessa frågor. Jag har utan framgång försökt att få till ett möte som inte skulle behöva ta mycket mer än två timmar om rätt människor kommer till mötet.

Nu riskerar tyvärr Snäck att bli stängt ett år till och det är för att vi inte pratar med varandra. Men jag har förhoppningar att man nu skall våga vinna tävlingen och stänger denna fråga och många till.

Bra signaler från Länsstyrelsen och Region Gotland

Idag såg jag att Länstyrelsen och Region Gotlands styrande träffades för att diskutera utmaningar och framtid – sånt gör mig och många andra företagare väldigt glada. Nu är målet för alla, inklusive  Region Gotland och Länsstyrelsen, att vinna tävlingen Årets Tillväxtkommun 2018. Det kan vi bara om vi sätter laget före jaget eller partiet. Vi kommer att råka ut för massor av utmaningar under resan och då måste alla inblandade bekänna färg. Om inte ledningen sluter upp bakom tävlingen och lagkaptenen Peter Lindvall så faller allt som ett korthus. Utmaningar som kommer i vår väg skall lösas genom konstruktiva dialoger.

Vi har alla möjligheter att lyckas därför att…
 • Vi har ett havererat politiskt klimat där alla politiker måste återupprätta förtroendet vilket görs genom att följa ett bestämt mål.
 • Vi har en länsstyrelse som ser målet lika klart.
 • Vi har företagare med stukat förtroende som verkar tro på att politiken menar allvar nu.
 • Vi har en ledare i Peter Lindvall som både näring, politik och tjänstemän verkar tro på.
 • Vi har riktiga människor som vill visa upp ett bättre Gotland och som vill jobba för det.
 • Vi har ett tydligt mål som är gemensamt för hela ön!
Nu måste vi få in ordinarie laguppsättning

”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen bra människa och då är man bara en liten lort” Citat, Astrid Lindgren.

Jag hoppas verkligen att alla på ön vågar fatta beslut som gör att vi vinner tävlingen. Därför är det viktigt att vi snabbt får in en regiondirektör. Det fanns tre stycken slutaspiranter som var nästan lika bra och när Åke sparkade den första så finns nummer två och tre kvar. Hur svårt kan det vara att plocka in en av dessa?

Bilden används med tillstånd av Peter Lindvall. Tack!

Bilden används med tillstånd av Peter Lindvall. Tack!

När vi har Eva Nypelius, Björn Jansson, Cissi och kommundirektör X på plats och de börjar träffas regelbundet för att prata med varandra i stället för om varandra så kommer projekt att komma igång betydligt snabbare, vilket är ett måste för att vinna tävlingen.

Bra ledarskap och gemensam riktning ger verkstad på riktigt

Tidigare framgångsfaktorer bland vinnare var följande vilket borde vara en ledstjärna för oss på ön:

 1. Tar ansvar som sträcker sig utanför kommungränserna.
 2. Gemensam utveckling.
 3. Gemensam riktning.
 4. Handlingskraft.
 5. Bra ledarskap.
 6. Öppet och bra samarbetsklimat.
 7. Struktur. Ordning och reda.
 8. Positiv anda.

Jag tror personligen att gemensam riktning och bra ledarskap är två nyckelfaktorer för att ändra mycket av den negativa inställning som finns på ön just nu. Då växer modet vilket ger handlingskraft, vilket direkt ger en positiv anda när gotlänningen ser att de händer saker. I den positiva andan så blir det ett öppet och bra samarbetsklimat. När samarbetet fungerar så blir det en gemensam tydlig riktning. Vilket kommer leda till att det även blir samarbeten utanför kommungränserna. Med struktur får man ordning och reda vilket skall ge betydligt kortare ledtider inom Region Gotland och Länsstyrelsen.

Även en bra fest är ett lagarbete

Festfolk från 20-talet

Vi har haft en 50 års-fest  för Monika som blev något av det häftigaste som många av gästerna varit på, inklusive undertecknad.

Festliga killar

Festens tema var en musikal från ett glädjehus i New York på 20-talet. Annen fick uppgiften att använda gästerna som artister vilket innebar att det var sång, musik och spex i 4,5 timmar sedan var det dans tills gästerna inte orkade längre.

Annen med flera showade loss

Hon fick folk att göra saker som de egentligen inte vågar och det blev så bra. Hon trodde på gästerna och peppade dem när det behövdes. Hon och hennes team gjorde ett grymt jobb men slutligen så var det gästerna som gjorde festen.

Stämningen var hög

Det var ett lagarbete där vi vågade ta ut svängarna och få gästerna att klä sig för att passa på ett glädjehus.

Direkt från Chicago

Många gick långt utanför sina komfort-zoner och de fick så mycket tillbaka. Ingen av gästerna kan man kalla en lort, för de vågade! Anne vågade spänna bågen lite extra och det höll hela vägen till en grym succé med alla amatörer som agerade.

Glada i hatten

Nya löften vart femte år!

Jag älskar att få göra fester och arrangemang som blir lite extra och detta blev något av det bästa jag varit med och arrangerat. Tre dagar fest för min fru som är hur cool som helst och bara åker med. Nästan allt var en överraskning och hon och gästerna var mer än nöjda.

Monika i obligatorisk festklädsel

När vi gifte oss för 8 år sedan pratade vi om att förnya löften efter fem år. Nu blev det inte så men i lördags var det åtta år och då förnyade vi dem för minst åtta år till. Jag kan nog tycka att det är lite gammalmodigt att lova en sak och så skall man stå för det efter 20, 30 eller 40 år. Att besluta att ge nya löften efter fem år är nog ganska bra. Allt förändras och då skall man kanske bestämma på nytt vilken målbild man har och inte ta varandra för självklara. Om inte annat så bör man gå över familjens gemensamma målbild. Är det att bo kvar på samma plats? Att jobba lika mycket eller lite? Är det att börja utmana mer eller att gå ner i arbetstid och satsa mer på kvalitetstid?

Självklart kan man ändra detta utan att förnya några löften! Men de som inte bestämmer att man måste tänka till och revidera beslut var femte år glömmer snabbt bort detta och så har det helt plötsligt gått både 10 och 20 år. Sedan känns det väldigt bra att förnya löften till den man älskar. Det ger anledning till reflektion vilket inte är fel.

Kung på natten kung på dagen!

Kung på natten

Slutligen är det lite pinsamt att festa fredag till söndag kväll och sedan inte gå till jobbet på måndagen för att man är tokförkyld. I min familj heter det ”kung på natten – kung på dagen” och det har vi länge levt efter. Med lite tur blir jag hemma även tisdag och onsdag så att syskonen och arbetskamrater förstår att det inte är en bakfylla utan en riktig grabbförkylning.

Tyvärr har Monika drabbats av samma sak och borde ligga helt pall. Båda barnen är också hemma med feber så just nu är det sjukstuga i Brissund. Till och med tisdagsspagettin måste ställas in vilket är första gången, därför att alla är sjuka.

Med ett leende ser jag en spännande framtid

Jag går egentligen bara omkring och flinar och snörvlar för det var en fantastisk fest! Det känns även som om vi har nått botten på ön och nu kan det vara bli bättre när det gäller företagsklimatet. Nu gäller det att alla vågar göra saker som man egentligen tycker är läskigt. Som att fatta beslut över blockgränserna, att inte kasta knivar i ryggen på majoriteten utan acceptera majoritets beslut och visa att det blir verkstad på riktigt. Det är upp till de styrande att visa att vi nu är på en annan väg som skall ta oss till första plats i tävlingen. Det är politikerna som måste visa upp en ny sida vilket de lovat och det känns bra.

Vi behöver träffas för att bygga starka team

En dröm är att alla inblandade på ön litar på varandra och att ingen jobbar på några egna hemliga agendor. Att vi kan prata med varandra i stället för om varandra och att vi reder ut problem genom konstruktiva dialoger. Att näring, politiker och tjänstemän från Region Gotland och Länsstyrelse kan träffas under avslappnade förhållande 4–6 gånger per år på till exempel Wisby Strand för något After Work-liknande arrangemang. Detta skulle leda till att vi blir det teamet som skall hämta priset 2018.

Det är då vi skall tacka både Jan Björinger och Åke Svensson för att det blev som det blev, för utan dem så hade det inte blivit så.


Dela med dina vänner!
3 svar
 1. Pigge says:

  Hhgg.

  Det gäller projektet ute på Snäck för att vi inte har en dialog. Har stått till förfogande i ett år och detta klarar vi av på två timmar. Sedan finns det fler företagare som saknar dialog. Tråkigt om du uppfattade det som om hela RG går dålig för att vi inte får till en dialog. Det var inte min andemening?

  Genom att snacka ihop oss om utmaningar så kommer lösningarna. Finns viljan att vinna tävlingen så kommer det fram fler lösningar.

 2. Hhgg says:

  Det går dåligt för att ”dom” inte pratat med dig… Inga små tankar om dig djälv

 3. Birgitta Fredriksson says:

  Jag har en fantastisk version mellan två länder

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring