Öns första helårsöppna camping

14 apr
14 april 2015
Villavagn som stod på Snäck

Villavagn som stod på Snäck

I somras hade vi en vision på Norderstrand camping; vi ville se till att ön äntligen skulle få en helårs-öppen camping. Det är många som anser att en turistdestination som Gotland behöver ha minst en camping som är öppen mer än 3–4 månader. Campingen har idag ett 40-tal stugor som skulle kompletteras med ca 50 husvagnar med två sovrum, som kunde hyras ut till studenter under vintern. Det skulle innebära att vi fick boende för ca 200 studerande 10 månader om året. Anläggningen skulle kunna ha ett bra prisvärt boende ca 10 minuter från högskolan, inklusive bredband med full styrka. Detta skulle hjälpa oss i bolaget att få bättre ekonomi på anläggningen, samtidigt som vi skulle lösa ett problem för högskolan och besöksnäringen på ön.

Nu är regelverket tydligt!

Jag tog då kontakt med regionen för att få klart för mig vilka regler som gäller för husvagnar så att visionen kunde bli verklig. Tyvärr möttes vi av felaktiga svar som jag inte godtog, vilket ledde fram till bra diskussioner där vi idag vet vad som gäller. Husvagnar får inte stå längre tid än sex veckor på campingen. Och det hjälper inte om man byter plats efter sex veckor. Om anläggningen inte har andra bygglov så räknas alla tält, husvagnar och husbilar som står uppställda längre än 42 dagar som svartbyggen. Större ekipage som kräver tillstånd med specialtransporter kräver bygglov från första dagen.

Nytt Gotlandsrekord i böter

Vi fick ett vite, vilket gjorde att vi flyttade vagnarna i god tid innan de skulle bötfällas. Då vi visste att de inte fick stå kvar, så var meningen att de skulle säljas och därför kopplades de loss och ställdes upp på annan plats inför försäljningen, vilket vi också meddelade Region Gotland. De ansåg inte att vi flyttat dem tillräckligt långt och gav oss då något som måste vara rekordhöga böter motsvarade 18 årsvinster eller 180000 kr per enhet.

Region Gotland ändrar sig och ändrar sig och ändrar sig…

Som vanligt valde regionen att förmedla sina beslut via media. Det första beskedet vi fick var att böterna skulle bli 1,8 miljoner. I detta läge såg vi det som omöjligt att driva anläggningen vidare. Senare kom andra uppgifter från media, Region Gotland hade valt att sänka böterna till hundratusen kronor, vilket i alla fall kändes som någorlunda rimligt. Några dagar senare fick vi ny information via morgontidningarna på ön, och där kunde vi läsa att de ändrat sig igen och nu skulle böterna bli 450 000 kr.

Region Gotland

Region Gotland

Det skulle innebära att vi skulle behöva jobba 4,5 år utan vinst i bolaget med nuvarande lönsamhet, vilket fick oss att tappa inspirationen igen. För några dagar sedan fick vi nya besked via den gotländska mediakåren: nu hade Region Gotland bestämt sig för att vi inte får några böter alls. Det senaste som Region Gotland förmedlade i förra veckan, åter via media, är att vi eventuellt skall få böter i alla fall. Det är med en viss vånda man läser morgontidningen nu mer.

Region Gotland skapar debatt genom att kontakta media först

Jag har flera gånger tagit upp med Region Gotland att det inte är speciellt kundanpassat att media får information 3–4 veckor före dem som är berörda av besluten. Det innebär att det blir media som ringer och berättar vad som blivit beslutat. Det blir även media som ger följdfrågor på vad vi anser om besluten. Jag är ganska säker på att media gillar gången, för på det här viset får de ofta något ogenomtänkt svar, vilket leder till motsättningar och detta skapar debatt och rubriker.

Enligt ansvariga på Region Gotland går det inte att göra något åt detta, vilket för mig känns otroligt konstigt. Kan man sedan 40 år åka till månen så måste väl Region Gotland kunna ha en dialog med sina kunder innan de skall svara på medias frågor om besluten, när vi idag skriver 2015 i kalendern?

Champagnen är på kylning

Nu väntar och väntar vi för att se om det som media skriver är sant eller inte. Champagnen är på kylning och det skall såklart firas om vi verkligen slipper dessa böter. Vi är flera på jobbet som idag ändå är lite förbannade för att man sänkte bötesbeloppet från 1,8 miljoner till 450 000 kr för nu har vi helt plötsligt tjänat 1 350 000 kr mindre vilket inte känns så bra. Å andra sidan så saknas det bara 450 000 kr i stället för 1,8 miljoner av det som som skulle stärkt skatteintäkterna 2015 vilket känns lite bättre. Följer fortsättningen i Gotländska medier och väntar med spänning på någon form av direkt info från Region Gotland.

Tack vare böter måste eventuellt alla följa regler i framtiden?

Den enda fördelen med alla dessa turer är att Regionen numer vet hur reglerna skall tolkas. Genom att utdöma böter till oss innebär det väl att alla måste leva efter samma regelverk i framtiden? Hittills har det varit lite som taxiåkarna eller vissa restauranger råkade ut för tidigare, att de som följer regelverken blir mindre lönsamma än de som inte följer regelverken. Detta har kostat några hundra timmar för båda parter och belastar vår camping med mer än hundratusen kronor i extra kostnader, även utan att vi betalt böterna.

Årliga böter på 90 miljoner

Det är väl känt inom byggnadsnämnden att ön årligen har närmare 500 svartbyggen i form av husvagnar som står uppställda betydligt längre än de 42 dagar som regelverket tillåter. Jag har länge ansett att man borde ändra i regelverket och tillåta dessa och många fler, så att de får stå uppställda, då campingar givetvis skall få serva sina kunder med det de efterfrågar.

Husvagn som står på strandskyddad mark utan att få böter.

Denna vagn har stått uppställd på strandskyddad mark i många år utan åtgärd vilket varit känt inom Region Gotland och byggnadsnämnden, utan åtgärd. Enligt uppgift finns det ett pågående ärende men några viten eller böter är enligt min källa inte utdömt.

En lite knivigare fråga för nämnden är hur de valt att göra med den lite högre tjänsteman som haft en lika stor villavagn på strandskyddad mark i många år utan bygglov. Detta har varit känt länge utan åtgärd, vilket visar på att likhet inför lagen inte gäller inom Region Gotland där man bevisligen väljer att blunda för vissa, men bötfäller andra. Eller försöker bötfälla, då det eventuellt inte gick den här gången. Om böterna vore samma som för oss så är det ca 500 enheter x 180 000 kr det handlar om, vilket blir närmare 90 miljoner per år som skulle ha debiterats. Detta har pågått i över 20 år så det finns absolut en slant som ön missat.

Visby Strandby på Norderstrand blir ett föredöme i landet

Ny, modern villavagn

Ny, modern villavagn

Om det nu stämmer att vi inte får några böter så kommer vi att investera i ön bästa WIFI på Visby Strandby på Norderstrand. Vi kommer faktiskt att ha ett WIFI som kommer att bli ett av de bästa i landet när det gäller campingar. Det görs även ett antal nya campingtomter och anläggningen har som mål att bli bäst på att serva våra kunder. Detta blir absolut en stor utmaningen för personal styrkan på campingen, men det är en tydlig målsättning.

Region Gotland har också investerat i ett nytt ute-gym nedanför campingen vid havet och även byggt en ny badbrygga som utvecklar hela området på ett bra sätt.

Region Gotland bygger ny badbrygga

Region Gotland bygger ny badbrygga

 

Detta ihop med Beach-restaurangen och det fantastiska läge som campingen har, ger goda förutsättningar för oss som vill fortsätta att utveckla Visby Strandby till en mönsteranläggning som skall vara en förebild. Om Region Gotland skulle ge oss tillstånd att bedriva camping på hela anläggningen året runt så skulle vi också förse högskolan med det boende som de idag saknar.

Besöksnäringen och Region Gotland behöver någon att prata med

Skälet till att det inte går att förse campingen med studentboende, är att Region Gotland beslutat att större delen av ytan skall vara parkområde halva året. När vi frågar varför, så kan de inte riktigt svara på frågan utan hänvisar lite kryptiskt till planen.

Det är just detta som gör det så svårt att utveckla verksamhet, för det finns ingen att föra en dialog med och det är omvänt just detta som man från Region Gotland efterfrågar när det gäller besöksnäringen – de vill ha en part att föra dialog med. Region Gotland har en stor utmaning i att skapa en organisation där det går att föra en dialog och få ett svar. Den dagen de kan och vågar kliva fram och föra dialog så kan vi börja utveckla ön på riktigt.

Dags för Regiondirektören att ta tag i problemen på riktigt

Det skall bli spännande att se om vår Regiondirektör kommer att ställa krav på tjänstemännen om att de skall behandla alla lika, eller om han skall fortsätta att se mellan fingrarna när det gäller bygglov för vissa, men inte för andra och därmed bromsa utvecklingsidéer på ön. Här handlar det om över hundra årsarbeten som vi går miste om. Att stötta upp byggnadsnämnden är en investering som skulle löna sig från första kronan.

Vem skulle få bygglov för en ringmur idag?

Skulle en ringmur få bygglov idag?

Skulle en ringmur få bygglov idag?

Jag besökte en kompis som renoverat ett gammalt torp som har en fantastisk havsutsikt. Han har fått tillstånd att bygga en mindre takkupa, men inte att utnyttja havsutsikten. Jag ställer mig frågan varför inte? Det skulle ha givit huset nya värden och ytterligare livskvalité till ägaren. Det känns som om man från Region Gotland vill vara emot väldigt mycket. Som om det är något självuppfyllande att inte låta människor få kvalité.

Hade Domkyrkan fått bygglov idag?

Hade Domkyrkan fått bygglov idag?

Jag är ganska säker på att det idag skulle vara omöjligt att få bygglov för en kyrka som domkyrkan eller att jag absolut skulle fått avslag om jag velat bygga en ringmur runt Visby. Det är en väldig tur att kyrkorna som idag är ruiner i Visby byggdes innan byggnadsnämnden uppfanns.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring