Utbildad för livet eller livsutbildad?

21 maj
21 maj 2015
PA Nordström, Richard Branson och Pigge Werkelin – en professor och två dyslektiker

Kjell A. Nordström, Richard Branson och Pigge Werkelin – en professor och två dyslektiker

Jag läser dagligen att det finns massor av utbildade människor som förfasas över att utbildningsnivån är för låg bland svenska ungdomar. Jag tänker att det eventuellt finns alldeles för många som går omkring och inbillar sig att alla måste vara utbildade enligt deras påhittade måttstock. Några lärda människor har bestämt att alla måste kunna stava till ”dyslexi” och många andra svåra ord, att man måste kunna gångertabellerna i huvudet och helst skall man kunna räkna ut vad roten ur 365 är.

Att hålla reda på namnen på världens huvudstäder och var vilka landskap ligger är exempel på gammal intelligens. Modern intelligens innebär att tekniken hjälper oss att räkna, hålla reda på hur höga berg är och vilka ämnen som inte går att blanda när det gäller kemi m.m. Den gammaldags intelligensen hänger ihop med högskolepoäng som skapar utbildade människor och som i sin tur ger jobb enligt den gamla inbillade världen. Om de utbildade skulle acceptera att man använde telefonen att räkna med eller leta saker via Google på en lektion så blev delar av deras långa utbildning devalverad. Men det är nog svårt för de flesta med klassisk utbildning att tänka i dessa banor.

Jag och ca 15 procent av alla som gått i skolan passade aldrig in i den klassiska skolvärlden. Vi var ”skoltrötta” och blev inte utbildade enligt den modell som de utbildade räknar efter. Vi har skaffat oss en lite enklare skolutbildning och en betydligt mer avancerad livsutbildning.

Min skolade utbildning slutade efter två år på gymnasiet där jag inte fick något slutbetyg och sedan tog livsutbildningen vid. Jag har vågat prova mycket och oftast har mina projekt landat lyckligt. Ser man på min syster Eva Werkelin, Paul Dino Larsson eller Micke Erixon med flera så har vi sådan livsutbildning och samma tråkiga erfarenheter av skolutbildningen. Poängen är att vi enligt de lärda var kassa i skolan och egentligen passade vi inte in i den världen där de på alla sätt försökte trycka ner oss genom att visa på hur många fel vi gjorde.

Tack vare att vi lärde oss att det inte är farligt att göra fel så vågade vi starta företag. Bara den här lilla gruppen har givit några tusen personer arbete genom åren. Det är inte alls ovanligt att just gruppen skoltrötta är överepresenterade i gruppen småföretagare som sätter människor i arbete. Just småföretagare är den gruppen som man tror skall lösa arbetslösheten i Sverige.

Min poäng är att människor med en inbillad utbildning kanske inte skall avgöra om vår grupp har kunskap eller ej. Ser man oss som en del av historien så borde man se många ungdomar med ADHD, dyslexi och andra bokstavskombinationer som en resursbank där framtida företagsledare skall kläckas. Utbildning är bra, men den klassiska skolutbildningen passar inte alla. Många mår bra av att placeras i skolvärlden och likt en fabrik processas för att komma ut med den klassiska skolutbildningens standardiserade kunskaper. Sedan finns det rebeller som inte passar in där och som snarare bryts ner i den traditionella skolmiljön.

Det är bland dessa rebeller som vågar tänka utanför boxen som vi hittar många av framtidens företagare. Jag tycker därför att det är dags att se den här gruppen som en stor resursbank som skolan borde lära sig att ta hand om på ett bättre sätt.

Jag säger inte att traditionell utbildning är dålig. Jag säger att det bland gruppen skoltrötta oftast finns massor av energi och mod för att starta företag som kommer att ge många arbeten i framtiden.

Var rädd om dessa ungdomar för några av dem kommer att bli din eller dina barns framtida arbetsgivare!


Dela med dina vänner!
5 svar
 1. Hanna says:

  Blir så ledsen att en människa kan bli ”kändis ” pga att ha förlorat sin familj däribland två barn. Att skriva en bok, föreläsa, blogga . .. jag förstår inte hur man kan göra så o att så snabbt BYTA UT sin familj.
  S.o.r.g.l.i.g.t

 2. Kristofer Lindh says:

  ”Min poäng är att människor med en inbillad utbildning kanske inte skall avgöra om vår grupp har kunskap eller ej.”

  Och vem är du att avgöra vad som är inbillad utbildning eller ej? Som du själv skriver så har du ingen högre utbildning men verkar märkligt nog ha en väldigt stor kunskap om vad man sysslar med på universitetsutbildningar etc. Hela ditt resonemang är därför djupt paradoxalt eftersom du anklagar högutbildade för att se ner på ”skoltrötta” och nedvärdera ”livsutbildning”, och samtidigt ogiltigförklarar hög utbildning. Summa summarum: du gör själv den skillnad på utbildningar som du samtidigt kritiserar… motsägelsefullt var namnet.

 3. A.Mansén says:

  Hej !

  Jag övertolkar ditt blogginlägg men jag vill försvara vikten av huvudräkning (enligt den gamla skolan), även om jag själv var skoltrött. Gångertabellen, plus och minus osv har räddat min r*v många gånger om då det snabbt ger en rimlighetsfaktor även om en dator levererat ut resultatet. Inte att förakta! Brukar roa mig med en så enkel sak som att räkna fram växeln innan kassörskan räcker över pengarna så att man får rätt och nu går det per automatik utan att jag tänker på det. Om min tidigare arb.kollega hade varit lite mer vaken på mattelektionerna hade han sluppit lindrigare undan när lastbilen med betong levererade 90 % mer än det faktiska behovet till hans fina trappbygge. Då betongbilen a l l t i d åker hem tom så kan du gissa vart resten hamnade. Till hans frus stora ”glädje” kunde inte ens den största kranbilen kunde rubba ”berget” som fick bli kvar som ett monument över vikten av enkel överslagsräkning…..En nolla för mycket (eller lite) på en dator kan ställa till det både i hantverk och ekonomi därför är det bra om det finns varningsklockor.

 4. Åsa Stenström says:

  Tack Hans-Owe! Jag (admin) har åtgärdat namnet.

 5. Hans-Owe Dorfh says:

  Hej Pigge! Intressant. Som den ”petimeter” jag är vill jag komma med en liten, men nog så viktig, rättelse när det gäller bilden. Professorn heter Kjell Anders Nordström. En fantastiskt entusiasmerande, fascinerande och stilbildande föredragshållare, tycker jag…

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring