Lex Åke 

28 jun
28 juni 2015

Just nu är det flyt på de flesta fronter. I fredags gick bygglovet för de sista stugorna i Fide igenom och vi sålde i förrgår den bostadsrätt som det varit bråk om på Snäck för ett nytt rekordpris. Vi har bättre beläggning än någonsin på Norderstrand och det känns som om det finns stora möjligheter inom Region Gotland i framtiden. Vi har gått in i olika Gotlandsprojekt och stöttar med pengar till Miljöarbete i Burgsviks skola, Bastun i Burgsvik, Slite-stranden och ett projekt som skall utveckla Slite till ett idrottscenter, utöver sommarsäsong, som jag tro kommer bli en succé inom tre år. Totalt lägger vi 1/4 miljon i dessa projekt i steg ett. Det finns mer att glädjas åt på ön och jag tror för första gången på länge att Gotland har en ljus framtid. De bästa av allt kommer vi att presentera under måndagen.

Jag läste Mats Petterssons intervju med Åke Svensson – fd regionrådet på Gotland som fick sparken av Socialdemokratiska partiet för några månader sedan. Åke fick ge sin bild och Mats tolkade på sitt sätt. Mats vore inte Mats om han inte kunde ägna några rader att smeta till mig, vilket ger mig anledning att ta upp frågan än en gång.

Mats målar upp en bild av ett Regionråd som varit kraftigt överbelastad under en lång tid. Han antyder att Åke inte mått bra, tvingats äta medicin, har tunnelseende och inte vill möta människor. När man läser artikeln så ger den en bild av en ledare som varit inne i den berömda väggen vilket orsakat att han då agerade irrationellt. Detta är vi ett antal som märkt och när vi försökte säga ifrån försvarade sig Åke med att det bara varit politiska utspel, eller med tystnad. Åkes hundra tysta dagar gällde en affär med Snäck där Åke agerade irrationellt och när jag ville ha svar rådde tystnad, vilket ledde till att campingen stängdes 2014.

Men tystnaden har inte bara drabbat mig. Jag har hört att partikollegor med högre befattningar inte pratat med Åke på nästan ett år. Oppositionsrådet försökte under fyra månader hitta mötestider med Åke men det gick inte, trots att det gällde viktiga frågor för ön.

Att det varit något fel är tydligt. Vi är många som fått problem på grund av detta och det har också kostat en hel del pengar för de inblandade. Det är ett lurigt sjukdomsbeteende som delvis påminner om alkoholism på så sätt att den som råkar ut för det ofta förnekar situationen. Att den som hamnat där försöker dölja problemet är inte ovanligt och därför är det svårt för omgivningen att göra något. Jag har själv varit i den rollen när jag miste min familj och förstår hur svårt det är att erkänna att man bör kliva av. I mitt fall kom mina syskon och en kompis hem och entledigade mig en dag. Varför ingen reagerade tidigare runt Åke är en mycket stor och viktig fråga. Kanske är det dags för en Lex Åke?

Jag tolkar hela fallet Åke som ett tråkigt exempel på hur fokus inte är för Gotlands bästa.  Åke har enligt min mening aldrig varit den bästa ledare som Gotland kunde sätta på en av de viktigaste positioner som ön har. Men drivkraften hos partiet verkar inte vara att ha den bästa ledaren, utan att ha en ledare med S på bröstet, så att denne kan stötta just de förslag som drivs som ideologiska frågor av partiet. Inom S var man tydligen inte 100% överens inför valet om han var den bästa att representera partiet och indirekt den bästa att leda Region Gotland. Men till slut vann falangen som höll Åkes fana högst och sedan slöt alla upp kring detta därför att man lojalt sätter partiet främst.

Det är synd att man inte har samma kvalitetskontroll på regionråd eller kommunalråd som Toyota har på sina bilar. Om Åke hade varit en Toyotabil skulle han direkt fått åka in på verkstad där man skulle konstatera att hans psykiska tillstånd kan skada andra och bolagets ekonomi. Skulle han ha varit pilot eller busschaufför med dessa symtom så skulle han blivit entledigad direkt. Nu var han ”bara” regionråd med 5000 anställda och en budget på närmare fem miljarder och då fick han sitta kvar.

Tydligen var Sofia Wollman VD i det kommunala bolaget i samma läge som Åke och det borde ringa en klocka någonstans. Hon slutade tvärt när hon till sist inte orkade mer. Personer på sådana här viktiga poster måste fungera och varför inga reagerat hänger troligen samman med maktspel och rädslor.

Mats tar även upp att jag varit elak mot Åke på Facebook. Jag skrev till kompisen att vi har en pastor som kan komma över till hans ö Malta då de har 3 gånger så många kyrkor som Gotland, på en ö som är dubbelt så stor som Fårö. Jag skrev inte detta var riktat till någon, men skrev att han kan ”åke” med en gång. När jag fick reda på att Åke Svensson blev sårad av detta så bad jag om ursäkt och tog bort detta. Jag gjorde även detta officiellt i radio.

Jag tror nog att det var andra saker än mina ord på Facebook som fick Åke att stänga ner sin Facebook-sida.

Att jag skrev som jag gjorde skedde på grund av min frustration över att öns viktigaste ämbetsmän fungerade irrationellt. Det som gjorde detta med Snäck camping än mer frustrerande var att Åke tagit på sig jobbet i regionen att vara lots åt öns besöksnäringsföretag. Åke lovade oss att han skulle kunna lägga 100 timmar om året på att hjälpa bolag inom besöksnäringen när de får problem inom regionen. Läser man intervjun så förstår man att det absolut inte fanns tid till detta, men det är troligen en del av sjukdomsbilden att han inte själv hade insikt om detta.

Nu är det Almedalsvecka här på Gotland – eller politikerveckan som andra säger. Jag hade tänkt vara med och presentera en lösning för staten och kommunerna där de skulle kunna spara ca 60% av kostnaderna för immigrationsboendet som ligger på närmare 2,3 miljarder per år. Detta moderna boendealternativ  kom under fredagen till ön, men jag hinner troligen inte med att ha något öppet hus. Jag får försöka bjuda in Magdalena Andersson och se om hon vill spara mer än en miljard om året. Vi har ett modernt boende som är helt nya och fullt utrustade med två sovrum, kök och wc med dusch. De skulle kosta 64 kr per person och natt vilket skall ställas mot ca 200 kr per person och natt som det kostar nu. Skulle någon kommun vara intresserad att hyra boende så levererar vi över hela Sverige.

Efter en promenad i Visby under söndagen inser jag att vi har en av världens vackraste mässmiljöer vilket vi borde kunna sälja till fler människor. När vi använder det allmänna rummet till att sälja Gotland så är vi riktigt unika och detta ger så klart ringar på vattnet.

Ha en mysig sommar, för nu är den här!


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring