Min bäste vän

24 jul
24 juli 2015

4344 vänner!

Vänner har jag gott om! På Facebook har jag 4344 vänner. Givetvis är det inte mina närmsta vänner. Att ha så många FB-vänner är inte speciellt planerat utan en följd av att jag ”bekräftat” de flesta gånger en vänförfrågan kommit upp. Dessa vänner ligger långt, långt bort från min vanliga vänlistas tio-i-topp, men ändå är de mina FB-vänner.

Frun är som ett Kinderegg

Min absoluta bästisvän är min fru som verkligen är som en superkompis, eller kanske mer som ett Kinderegg? Bästis, fru, mamma, älskarinna, endurokompis, resevän, busiga polaren, träningskompis och den som man kan hämta kraft hos när det känns tungt. Men på bästa vän-listan kan hon inte platsa in då hon faktiskt är min fru. Hon är i gott sällskap med flera som också är diskvalificerade från min bästa vän-lista på grund av att de helt enkelt är min släkt och därför tillhör en annan lista.

Kvotera in män på vänlistan

Tjejkompisar har jag fler än de flesta och detta utan att frun på något sätt är tveksam till alla tjejer som jag har runt omkring mig. Om någon hysterisk karl fick tag i min vänlista så skulle det säkert startas en kvoteringskampanj för att få in fler män på min vänlista. På något sätt så kan jag bli mer intim med mina tjejkompisar utan att vara fysiskt intim. Det är lättare att prata om allt med tjejerna på min topp 20-lista kan jag tycka. Men ingen regel utan undantag och min bäste vän är ett undantag.

Syskon och föräldrar är inte heller med på bästa vän-listan

Tyvärr åker mina syskon också bort från vänlistan på grund av släktskap. Syskon, fruar, föräldrar och barn har en egen lista där de självklart skall vara i topp. Jag har haft mycket tur med mina syskon och föräldrar. Vi har alltid haft en väldigt bra familjesammanhållning även om det i vår familj varit både toppar och dalar, ungefär som i ett bra förhållande. Familjebanden är starka och man kan absolut prata om att blod är tjockare än vatten – även om det ibland varit olika tyckande så håller familjen ihop. Men familjemedlemmar får inte vara med på listan över bästa vänner. Detta gäller så klart även min förra frus föräldrar och syskon, likaså min nya frus föräldrar, syskon och vår extra farmor som alla är diskade från bästa vänlistan. Då rök det ytterligare 67 stycken till som inte kan kvala in till min lista om bästa vän.

Burgsviks-Janne var min bäste vän

Min första bästa kompis fanns i Burgsvik och var son till Järnhandlaren i byn. Järnhandeln lever kvar och likaså pappan. Tyvärr dog Janne för ca två år sedan och det kändes väldigt konstigt. Min fd bästis är borta och han skulle ändå inte platsat in på listan för vårt starka band bröts likt en förtrollning när jag flyttade till Visby, medan han bodde kvar i den byn som nu är ”så mycket bättre” nästan jämt.

4 x Janne

Burgsviks-Janne byttes ut mot Visby-Janne som blev min nya bästa kompis, men vi växte ifrån varandra, antagligen på grund av åldersskillnad. Jag blev senare sambo med Musik-Janne under några år, men vi var nog aldrig bästa kompisar på riktigt. Väldigt bra kompisar var vi, men med helt olika intressen, vilket gjorde oss intressanta för varandra på något snurrigt vis. Musik-Janne skulle absolut platsat in på tio-i-topp-listan över bästa kompisar då, men idag har vi vuxit ifrån varandra och inte heller han finns kvar på tio-i-topp-listan.

Jag har ytterligare en Janne som absolut är på väg upp på bästa kompislistan och han och hans familj är även bra kompisar med hela vår familj. Nu har Janne och frun en liten familjekris vilket gör att det blir svårt med hur man skall hantera vänskapen. En tidigare kompisfamilj i Göteborg skiljde sig och det blev bråk mellan mannen och frun som anklagade den andre för både det ena och det andra. Det fick till följd att vi strök bägge från tio-i-topp-listan över kompisar. Jag håller tummarna för att Janne och frun kan behållas på kompislistan.

Vän eller kompis?

Jag har en kompis som flyttat in på Gotland som kåserar i våra kvällstidningar och han kallar mig sin vän. Han är min vän också och det har fått mig att fundera på betydelsen av orden vän och kompis. Då motsatsen till vän är ovän så har jag absolut många vänner och skulle nog vilja kalla den vännen för mer än vän även om han inte är en av de absolut närmsta vännerna i mitt liv.

Mer än 2000 anställda arbetskompisar

Mina arbetskompisar har varit många genom åren. Jag har nog haft över 2000 anställda i de bolag som jag varit verksam i och väldigt många har blivit mer än arbetskompisar. Idag har jag ett litet gäng med kvinnor plus en man som året runt-arbetskompisar. Och sedan även ett gäng säsongskompisar. På senare år så har jag nog lärt mig att mer och mer hålla isär arbete och fritid vilket gör att arbetskompisarna får vara just arbetskompisar. Jag är oftast deras chef på ett eller annat sätt vilket komplicerar kompisskapet ytterligare.

Kompis eller kollega, är en utmaning!

En spännande sida är alla de kompisar som jag blivit kollega med, de som vi drivit eller driver bolag ihop med. Många har varit med och tjänat många miljoner och andra har förlorat pengar på våra gemensamma satsningar. Oftast har vi haft kul och detta måste man sätta värde på oavsett hur satsningen gått. Det är svårt att driva bolag ihop med kompisar, för det är viktigt att välja kompanjoner på grund av kompetens och inte för att man är just kompisar.

Riktiga nördkompisar

Jag har även seglarkompisar, rymdkompisar, endurokompisar m.fl. som dyker upp i dessa sammanhang och vi är väldigt intensiva när vi träffas och helt nördiga med det vi sysslar med. En ganska skön kompissituation då det oftast är så att inget annat betyder något annat än det vi är där för. Men det platsar ändå inte in på listan över bästa kompisar. Ingen regel utan undantag där heller, för min bästa Endurokompis har jag väldigt stort förtroende för och han skulle absolut platsa in på tio-i-topp-listan över bästa kompisar. Tyvärr umgås vi för sällan, men kompisbandet består, likaså hans äventyrsresor som jag gärna deltar på.

Att vara eller inte vara kompis: vem bestämmer?

Jag har en fd arbetskompis som jag blev kompanjon med och vi tjänade väldigt mycket pengar ihop, men tyvärr slutade det med att vi blev ovänner. Eller; jag var aldrig ovän med honom men han blev det nog med mig tror jag? Övriga inblandade var väldigt mycket ovän med honom och det var troligen ömsesidigt. Vi har träffats ibland och kört enduro ihop och jag gillar honom, vilket verkar vara besvarat. Vänner är vi men troligen inte kompisar ännu. Nu har jag fått en speciell förfrågan som jag ser fram emot och jag är lite stolt att just jag fick den av honom. Eventuellt är jag i alla fall en bra vän och kanske till och med kompis till slut i alla fall. Jag har alltid hoppats på att vi en dag skulle hitta tillbaka till kompisskapet då inget vänförhållande bör förstöras av affärer.

Att dela en bästa kompis är lätt!

Jag har några stycken riktigt bra kompisar och det är ett privilegium att ha flera stycken, men det finns en som absolut är Nummer Ett på min lista. Trots sin ungdom är han klok som få och när han nu fyller 50 till helgen skall vi luncha ihop. Antagligen kommer det fler som också gör anspråk på att han är just deras bäste kompis till den lunchen. Det vittnar om att när man delar något så blir det dubbel glädje och jag tror att både han, jag och hans andra kompisar utvecklas extra mycket och extra av allt när man kan dela med sig.

Hitta en kompis att utveckla superkrafter ihop med

Att ha många kompisar kan vara bra, men det är viktigt att man har minst en kompis som man kan utveckla superkrafter ihop med. En kompis som gör att man kan göra saker som egentligen inte var möjligt. En kompis som man kan prata om allt med och en kompis som verkligen ställer upp när det skiter sig på riktigt.

Min absolut bästa kompis…

… är han som verkligen bryr sig, vågar säga emot och ta strid när han anser att jag ballat ur. Det är han som lämnade fru och barn i över en månad och åkte till andra sidan jorden för att trösta och lyfta mig när jag hamnade i riktig knipa för tio år sedan. En riktig kompis är han som är äckligt ärlig och jobbig när han slänger sina åsikter rakt i ansiktet när jag som minst anar det.

Micke i båt

I mitt fall är det en kille som även fungerat som kopplare och såg till att jag träffade min fru Monika.

En kille som jag kan svinga alltför många öl med och på fyllan påstå att jag kan starta ett flygbolag med, och sedan träffas dagen efter och göra just det. En kille som står med båda fötterna på jorden och som står stadigt när det blåser. Någon som jag inte behöver prata med varje dag, men efter 4 månader, eller mer, kan vi fortsätta på den mening vi slutade med förra gången. En absolut bästa kompis är han som jag helt enkelt kan lita på i vått och torrt och som säger vad han tycker på riktigt.

Jag vill vara först med att gratta min bästa kompis

Jag gör det gärna några timmar för tidigt för att vara först. Jag säger grattis till honom och till de femtio, dit tyvärr inte alla når. Vi har alla erfarenhet av vänner som inte nått hit och deras öde gör firandet än mer unikt när man fått vara med 18 250 dagar. Det är lätt att ta livet och andra saker för givet men vi har inget löfte om fler dagar än de som passerat. Framtiden är ett vitt blad och hittills har min bäste kompis snart levt i 438 000 timmar. Målet är så klart att dubbla detta och det optimala är att alla dessa timmar blir med bra kvalitet. Det är ganska osannolikhet att man skall få ytterligare 438 000 kvalitetstimmar till men de timmar man får, bör levas med kvalité. Min kompis har kvalité på det mesta han tar sig för med; vi är många som är avundsjuka på hans kvalitativa nätverk av kompisar och hans beslutsamhet. Han gör det mesta med flaggan i topp och han finns med på pallplats när vi delar ut kompis-medaljer av ädla valörer.

Jag ser verkligen fram emot att dricka en kall öl på lördag och säga grattis till att även han har klarat av 18 250 dagar eller 438 000 timmar och bara njuta av det som varit och låta alla galna minnen av tokerier flyta upp till ytan utan att tänka längre fram än att ölen skall klara att vara rätt tempererad ihop med honom och alla våra gemensamma kompisar.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring