Nu måste politiker och företagare närma sig varandra

02 jul
02 juli 2015

Självklart är vård, omsorg och skola väldigt viktigt för samhället. Men än viktigare är jobb till så många som möjligt. För utan jobb kommer det inte in pengar att betala vård, omsorg och skola med kvalitet. Jobben skapas ute i företagen hos entreprenörerna. Framtidsbranscher är inte längre verkstadsindustri, jordbruk och stenindustri. Jag tror inte heller att den kommunala sektorn är en bransch som kommer växa i framtiden. De nya jobben kommer i helt nya branscher där tjänstesektorn och besöksnäringen är två branscher där det enligt prognoserna kommer att skapas nya arbeten.

Jag hävdar med bestämdhet att alla politiker borde skaffa sig en mentor i en företagare så att de kan förstå företagarnas villkor. En person som de äter lunch med 4–8 ggr per år i 1,5 timma och pratar utmaningar, möjligheter och aktuella frågor. Möten där  båda parter kan lära av varandra. Framför allt så skulle politikerna kunna stämma av frågor vid dessa tillfällen eller via korta telefonsamtal om aktuella frågor som de ev inte är kunniga inom. På detta sätt tror jag att vi skulle få  större förståelse för företagandet och skapa ett större förtroende bland företagarna för Region Gotland och våra politiker. Skall vi bli bättre så måste vi våga lita på varandra. Med förtroende för varandra när nej är nej och ja är ja så vågar företag investera och anställa. Detta är grunden för tillväxt.

Jag har lagt fram detta för några politiker och hoppas att man lägger detta som en rekommendation i fullmäktige. Jag har lovat att bli mentor åt Eva Nypelius och ev en till vilket jag borde ha tid till. Den personen borde komma från det andra blocket så att jag inte hamnar i någon politisk tillhörighet då jag inte har någon sådan. Mat skall man ju ha varje dag och att lägga en halvtimma extra är väl investerad tid om vi vill hjälpas åt att bli bäst i Sverige på Gotland. Skall vi lyckas så måste alla vilja och dra sitt strå till stacken då det är ett lagarbete.

Bra luft på Gotland

Av en händelse och ren nyfikenhet gick jag in i den stora långtradaren som stod uppställd i hamnen under Almedals veckan. I den trailern sysslade man med luftmätning. Efter diskussioner med deras expert Anders Hedström på Camfil AB som tog god tid på sig att förklara hur man mäter och vad som finns i skitig luft. Efter en stund med massor av tekniksnack stoppade jag och honom då kändes det som kinesiska för mig. Jag ställde min fråga en gång till och bad om en förklaring hur skitig vår luft på ön är, jämfört med snittet i Sverige på en tiogradig skala där ett är bra och tio är dåligt. Det visar sig att vi är en trea och snittet i Sverige är ca sex vilket innebär att vi har dubbelt så bra luft som snittet i Sverige.

Med tanke på att vi rätt ofta tar ett nytt andetag så borde det vara väldigt bra för våra kroppar att vi har bra luft då det inte finns några externa filter i monterade i våra kroppar ännu. Han förklarade att hav i kombination med salt och stor landyta med lite människor gör att luften blir extra bra på Gotland. Jag har ännu inte hört nämnas att vår luftkvalitet är en konkurrensfördel men förstår att det absolut måste kunna vara detta. Med tanke på hur medvetna vi börjar bli om vad vi stoppar i oss så borde det vara viktigt att alltid ha tillgång till dubbelt så bra luft och ännu mer än så för dem som till exempel bor i Stockholms innerstad.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring