Vi har alla olika drivkrafter!

20 jul
20 juli 2015

Med kul går det framåt!

Kul som drivkraft

Vi har alla olika drivkrafter. Under en lång tid i mitt liv så var det viktigt att tjäna pengar för att överleva och få kapital att göra nästa projekt. Idag överlever jag och kapital går hela tiden in i bolag för att göra nästa och nästa projekt. Pengar i sig är inget mål längre utan det måste finnas fler parametrar för att jag skall bli sugen på att vara med. Att verkligen göra skillnad på något sätt är en viktig del. Kul är en annan och ganska underskattad drivkraft som jag alltid försöker få med mig i olika projekt.

Gotlandsbåten blir aldrig verklighet

Det är viktigt att förstå vilka drivkrafter samarbetspartners och kolleger har för att skapa succéer. Jag har varit med i många projekt och sett hur olika saker triggar olika personer. Det är främst sex, makt, pengar, ära och berömmelse som är drivkrafter som förändrat världen. En drivkraft för mig är ofta när andra säger att det kommer inte att gå eller att man vill att det inte skall gå. Ett exempel är Mats Pettersson som är chefredaktör på helagotland.se: jag har fått en känsla av att han vill att det skall gå illa i projekt som jag är inblandad i. Något som ger mig energi är när han i sin blogg skriver med stora feta bokstäver Gotlandsbåten blir aldrig verklighet eller Mardrömsstugor om ett av öns bättre turistprojekt på den gotländska landsbygden.

Gotlandsbåten är kul!

Jag tror att han uttalar något som är en önskan hos ett antal på ön, även om han och ett antal till aldrig skulle erkänna det offentligt. Det är sånt som ger just mig energi och gör att jag orkar lite extra. Jag vet att det finns många fler som hämtar kraft av sådant vilket kan vara svårt att förstå för vissa, men är helt självklart för andra.

Skyways VD räddade Gotlandsflyg

När vi skulle starta Gotlandsflyg uttalade sig Jan Palmer (VD Skyways) om att vi inte visste något om flyg och inte skulle klara detta. Vid ett tillfälle låg vi ner och höll på att räknas ut när Palmer kom med en riktig dräparkommentar vilket fick oss att resa oss på 9 och satsa ännu mer. Utan detta uttalande skulle Gotlandsflyg eventuellt inte klarat sig. Nu gav den kommentaren oss att extra energi och kraft vilket i princip ledde till att vi blev lönsamma och Skyways gick faktiskt i konkurs 9 år senare. Jag har tackat Jan Palmer för dessa uttalanden som hjälpte oss över kritiska pucklar.

Man har inte roligare än man gör sig!

Tack Åke och tack Lars!

Det blir inte alltid som man tänkt sig och runt strulet med Snäck camping så är det två personer som jag måste tacka extra mycket för att det gick som det gick. Det är Lars Thomsson och Åke Svensson som båda två kunde ha sett till att det blev en helt annan utgång än det blev. Tack vare att campingen lades ner, engagerade jag mig i ett helt nytt bolag som blev ett av de tio lönsammaste på ön på bara två år. Utan detta haveri så skulle jag ha satsat vidare på Snäck och inte hamnat i den möjlighet som istället uppstod. Så det är bara tacka och och bocka inför Åke och Lars som utan sin vetskap skapade den möjligheten.

Det räcker inte att ge bort pengar

När vi varit i Thailand och hjälpt till på barnhem och i skolor är drivkraften att hjälpa andra människor. Just detta visade sig väldigt svårt då det oftast inte går att dela ut pengar utan man måste engagera sig i vad som kan göra skillnad rent handgripligt och sedan se till att det verkligen blir så. Den lärdomen har jag tagit med mig i mitt tänk och inser att det finns mycket här hemma som kan göra skillnad men har man begränsat med pengar så är det bäst att satsa dessa pengar där det gör skillnad på bästa möjliga sätt. Det spelar ingen roll om det är välgörenhet eller om det gäller satsningar inom företagen. Det finns nästan alltid flaskhalsar där det det är extra lönsamt att hjälpa till. Det gäller bara att förstå hur det fungerar vilket inte alltid är så lätt och sedan måste det till lite mod att agera.

Flaskhalsen för Gotland är logistik

För att turismen skall kunna utvecklas på hela ön krävs det större transportkapacitet eller längre säsonger. Genom Gotlandsbåten kommer Gotland att få ca 70–80 000 nya turister som ger 150–250.000 nya gästnätter per år till 2018. Detta kan jämföras med att vi flyger in 60.000 människor under juni, juli och augusti i år. Denna konkurrens kommer att göra Destination Gotland bättre och hela näringen på ön lönsammare. Klarar näringen av att stötta Gotlandsbåten så att de är väl etablerade om tre år, har ön tagit ett stort steg i utvecklingen. Här kan alla göra lite och det är viktigt att alla verkligen engagerar sig lite för att denna nya aktör får 70.000 nya personer som åker till Gotland. Lyckas detta har näringen fixat den största flaskhalsen för utvecklingen av besöksnäringen på ön.

Kul är grunden för lyckade projekt

Skall man göra skillnad skall man ha kul. Idrottsgäng som har kul, företag som har kul eller projektgrupper som har kul slår ofta stark ekonomi eller erfarenhet. Det är betydligt bättre med lite pengar i en liten snabbfotad organisation där det är kul än i en organisation som har erfarenhet och mycket pengar men där det gnisslar i samarbetet. I den sistnämnda blir det snabbt okul, väldigt formellt och byråkratiskt vilket oftast inte leder till några större succéer. Gotlandsbåten har haft en tuff seglats hitintills men vi har haft kul och det gör att teamet verkligen har stöttat varandra.

Jobbar politikerna för partiets, politikerns eller öns bästa?

Man kan se världen genom olika glasögon!

När man ser på politiker så kan jag verkligen undra om deras drivkraft är att jobba för regionens bästa eller om det är partiets bästa eller om det är individens bästa. Tyvärr tror jag att man oftast sätter sig själv och partiet framför öns bästa. Men detta skulle väldigt få erkänna. De enda som skulle erkänna detta är möjligen någon som slutat. Skulle vi rösta på personer som jobbade för att göra sitt bästa för regionen så skulle det vara betydligt enklare. Nu finns det ideal som måste försvaras: partipiskor som viner och egna intressen som beskyddas är så klart ett problem för en så stor organisation som Region Gotland. Detta är väl än tydligare i riksdagen där partitaktiken genomsyrar lite för många beslut eller icke beslut.

Rädsla att anställa

Tyvärr har jag och många med mig en rädsla att anställa personal vilket leder till att man i första hand försöker att köpa konsult tjänster. Varför det har blivit så här är nog för att arbetsmarknaden regelverk har styrts upp så hårt. Vi är många som varit med om att personkemin inte stämmer och då skall man helt enkelt inte jobba ihop. När det uppstår så blir det allt för ofta irritation där parterna inte kan lösa situationen själva och det slutar med en konflikt som skapar ärr hos båda parter. En arbetsgivare som upplevt fler sådana konflikter blir rädd att anställa framöver. Utan denna rädsla med en rörligare arbetsmarknad så skulle absolut fler jobb uppstå. Rädsla som drivkraft fungerar aldrig.

Ha kul och det händer så mycket mer

Ett råd är att ha kul och säga ja till det mesta som känns kul. Var med och skapa miljöer som verkligen ger energi i stället för sådana som bara tar energi. Låt drivkraften vara att det skall vara kul. Jag har gått in i flera projekt och företag där det skulle bli kul men det blev okul och då valde jag att kliva av. Livet är för kort för att inte ha roligt och det spelar ingen roll om det är jobb eller privat. Kul är en drivkraft som ger både superkrafter och massor av extra energi.

Här hade vi riktigt kul!


Dela med dina vänner!
1 svar
  1. Erik Fransson says:

    Hej Pigge. Det är alltid kul att läsa det du skriver och jag beundrar dig för ditt driv, även om jag ofta inte håller med dig i sak. När det gäller arbetsmarknadens regelverk så håller jag med dig om den dåliga rörligheten som finns idag men jag håller inte med dig om lösningen. Att som arbetsgivare inte kunna läsa av en anställd under de 12 månader som det är möjligt att visstidsanställa idag känns inte bra. Som en bra arbetsgivare bör man intressera sig mer för den anställda. Och att göra det lättare för arbetsgivare att säga upp personal leder till otrygga, tysta och inställsamma medarbetare vilket aldrig kan vara bra för ett företags utveckling. Då är det bättre om det finns en rättighet för den anställda att ta tjänstledigt för att prova annat arbete. Det gör att du som arbetsgivare behöver skapa en positiv och bra arbetsmiljö för att behålla den kompetens som du behöver för att utveckla ditt företag. Jag tror att anställda i en utvecklande arbetsmiljö ger bättre förutsättningar för dig som arbetsgivare än om de anställda känner sig otrygga och blir tysta och inställsamma.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring