Ska man ha ett bra förhållande så måste man jobba på det varje dag

30 Dec
30 december 2015
Monika och jag

Monika och jag

Det krävs mod för att ha ett förhållande med kvalité 

Jag har sprungit ut från en bergsvägg på tvåtusen meter för att skärmflyga, hoppat bungyjump, hoppat genom brinnande eld med mc, stått och flugit på flygplansvingar, letat efter min familj bland tusentals döda kroppar m.m. Detta kan för vissa ses som mod och inte minst som någon form av lite mer macho-mod. Men riktigt mod, det har jag insett är att våga leva sitt liv på det sätt man själv vill. Inte styras av andra, utan våga gå sin egen väg och vara öppen i sitt förhållande.

Bygg ett förhållande på en stabil grund 

Att ha ett bra liv kräver en stabil grund, ungefär som att bygga hus. Bygger man på en dålig grund så rasar huset förr eller senare. Så är det med livssituationen också. Skall man ha ett bra liv krävs det respekt och förtroende vilket låter som en klyscha. Men har man respekt och förtroende så vågar man ta upp allt till diskussion. Idag skall många vara politiskt korrekta utåt och då finns det en massa saker som blir svåra att diskutera när man lever med fasader. De flesta av oss har vänner som lever med diverse fasader men de är väldigt bräckliga på andra sidan. Får fasaden en liten spricka, så riskerar hela grunden att krascha om den inte är ordentligt stabil.

Hemligheter skapar osäkerhet 

Ett förhållande bygger på förtroende och respekt. Att två inte har hemligheter för varandra och kan prata om allt. När människor vill berätta något som jag inte får föra vidare så ber jag dem att inte berätta om jag inte får dela med frun. Jag vill inte ha hemligheter för henne, då det riskerar att krångla till det för oss framöver. Jag vet många som har hemligheter för varandra i mobiltelefonen m.m. vilket inte skapar någon säkerhet precis. Vi tittar inte i varandras telefoner men skulle hon tycka att det var något hon ville kolla så är det inget konstigt med detta för det finns inget jag vill eller behöver dölja. Hemligheter skapar extremt mycket osäkerhet, det ger oron växtkraft, skadar så klart tilliten och är en grogrund för svartsjuka.

Våga utveckla lust och nyfikenhet 

Det viktigaste är att allt är tillåtet att diskutera. Drömmar om nya jobb, nya boenden, tankar om sexuella utsvävningar, drömmar om resor och upplevelser, misstag man begått. Allt är en färskvara och det som gällde förra året när det t.ex. gäller lust kanske inte gäller idag. Så diskussionen tar egentligen aldrig slut. Båda blir vinnare då de varje dag kammar in jackpotten i form av ett mycket bättre liv på alla plan när de vågar vara vara nyfikna och utvecklas.

Kvalitetssäkra förhållandet

När det är högt i tak och allt går att diskutera ökar så klart livskvalitén för alla. Tar man inte varandra för givna och i stället vågar ge varandra utrymme att prata och leva sitt liv med nyfikenhet, då ökar energin, förtroendet och kvalitén. Det är en bra grund att bygga ett gemensamt liv som skulle kunna kvalitetssäkras. Allt annat skall kvalitetssäkras nu för tiden, så varför inte sätta upp regler som säkrar att man ser till att ha planer i början av året och så gör man bokslut och ser vad som verkligen blev av och varför vissa saker inte blev av. Ett bra förhållande kräver absolut engagemang från två.

Ekonomisk jämlikhet är en självklarhet 

Jag ser många förhållanden som har en ojämn ekonomi där det ofta är hon som måste stå med mössan i hand och be om pengar. Hur det kan bli någon form av respekt i ett sådant förhållande har jag svårt att se. Eller förhållanden som inte har en schysst delning vid separation när man levt ett långt liv ihop. Här finns det parter som vill styra sin partner genom att hota om dålig utdelning vid en separation. Vart tar respekten och förtroendet vägen då?

Jag och frun skrev ett papper med en överenskommelse om att efter tre år så fick Monika hälften om det inte fungerade. Det tillsammans med barnen och vår kärlek gör att vi jobbar dagligen på att få vårt gemensamma liv att fungera. Första gången jag gifte mig så trodde jag att en bra bröllopsfest var vad man behövde fixa och sedan var det klart. Min dåvarande fru, som dog lite för tidigt, skrek vid några tillfällen:

– SKALL MAN HA ETT BRA FÖRHÅLLANDE SÅ MÅSTE MAN JOBBA PÅ DET VARJE DAG.

Idag vet jag att hon har rätt. Det krävs jobb dagligen enligt den gemensamma planen för hur man vill leva sitt liv. En plan som är förankrad hos båda där man vet var man är och framför allt vart man skall.

Blir det kvalité med två som jobbar heltid?

Jag har svårt att förstå hur barnfamiljer får ihop det med två föräldrar som jobbar 100% och även har diverse övriga uppdrag. Sedan finns det många som jobbar mer än 100% hur fungerar det då? Till detta skall man lägga sina egna intressen som skall få sin tid, plus familjetid och sedan skall det finnas tid för bra sexliv och umgås med kompisar m.m. Något kommer att få stryk och leveransen blir mindre kvalitativ på vissa punkter.

Våga anta utmaningen och höj taknivån! 

Jag tror att många skulle må betydlig mycket bättre av att börja prata med varandra om allt. Att ha lite högre i tak där allt blir tillåtet utan att det skapar svartsjuka, misstänksamhet eller tvivel. Många bestämmer sig för att gå ner några kilo eller förbättra sin kondition och investerar dyrt i kläder, pulver, gymkort och PT för att… ja varför? Jag tror att många fler skulle behöva lägga tid på att ge varandra tid och mer utrymme att prata.

Våga ta upp detta ämne på Nyårsfesten kring matbordet. Vågar du anta utmaningen? Vågar ni ändra era rutiner och prata mer om saker som är viktiga, men eventuellt lite känsliga i början? Vågar ni höja bekvämlighetströskeln för att få ett mer spännande liv? Vågar ni ge ett sådant nyårslöfte?

Vårt sätt att skaffa guldkant på tillvaron 

Den 1 januari är vårt viktigaste datum för då spikar vi 12 helger på året som bara finns för att vi skall umgås, uppleva, snacka, älska och ladda energi. Sex av dessa är Monika ansvariga för och sex är mina. Vi får hitta på vad som helst och den andre får inte säga nej. (Vi får säga nej om vi har gjort den grejen förut om man inte vill.) Vi har bestämt att den som får skall vara nyfiken och tacksam, vilket gör att ingen är rädd att ta ut svängarna. Det är inte tillåtet att kombinera detta med bröllop eller t.ex. 50-årsfester. Tiden är vår och det kan vara torsdag–söndag eller lördag–söndag. Viktigt att det är egen kvalitetstid där en lunch med vänner är okej, men inte en hel helg med andra.

Det är upp till dig! 

Lev inte livet som du tror att andra kräver eller vill utan gör det på ett sätt som gör dig glad och lycklig. Vi vet inte hur länge vi får vara med så lev på ditt sätt här och nu. Det är ditt val och ingen annans, så varför inte göra livsförändringar från 1 januari? Det går nästan alltid att komma igen och få ytterligare en chans men det är upp till dig. Om inte annat är jag ett levande bevis på att det fungerar att göra kraftiga förändringar och anta stora utmaningar.

Gott Nytt År!


Dela med dina vänner!
17 svar
 1. Allan Andersson says:

  Kloka ord, Pigge!
  Att livet är oförutsägbart och att det finns många grynnor att gå på, det vet många men rusar på ändå. Konsten är att se alla möjligheterna i stället för hindren. Ibland små fina saker som att sitta tillsammans framför brasan i huset i Gammelgarn och lyssna på Susanne Alvengren.
  Tack för att du kämpar för sanning och ärlighet!

 2. Urban Blomstedt says:

  Hej!

  Både jag och min bror har lurat döden. Min bror i Kau Lak och jag 2/11-13 i Ljungsbro. Jag känner igen mig oerhört mycket i din historia. Allt från ditt sätt att bearbeta katastrofen till hur du ser på livet idag. Jag levde i en otroligt dålig relation för länge. Jag ångrar inte ett dugg att jag blev väckt av min otäcka händelse.

  Jag har nu separerat och har fått en helt annan syn på livet. Har också träffat en ny tjej som älskar mig och har liknande värderingar. (Hon dela ditt senaste inlägg) Nu har jag snart hittat tillbaka till den glade, positiva person jag var innan jag sakta gick sönder.

  Tack för dina tankvärda ord

 3. vikki says:

  Håller med det mesta. Men vill tillägga att man behöver inte tjäna lika mycket. Man kan ha ett gemensam bankkonto där all pengar sätts in istället och man lever med det man har.

 4. Småbarnsförälder says:

  Låter bra å sunt lite nyfiken på hur man ska ha råd med livet om inte båda jobbar 100%. Det är ju omöjligt med svensson lön att båda inte jobbar då samhället gör dig fattig om man inte är 2. (2 som jobbar heltid.) Eller du tänker kanske om båda har en underbar chef som betalar ut väldigt bra lön så man kan gå ner i procent. Där är inte bara ekonomin som inte skulle hålla utan vilken chef anställer folk till 50% om det inte är Burger King vill säga. Inte för att va otrevlig men verkligheten är ganska tuff men mål kan man ju ha 🙂

 5. Maria Jonsson says:

  Tack Pigge! Det va ett tag sedan jag besökte din sida, 4 barn tar Tid! Så fint och vackert! Stort tack för att du delade med dig. Gott nytt år till dig och Monica ! Kramar om!

 6. Teppas says:

  Lite svårt att få ihop 12 helger på helåret för att umgås, men jag kanske bara har dåliga svärföräldrar.

 7. nytt år says:

  fantastiskt klok och jag skriver under på varje ord
  jag är som din första fru ….måste banka in i huvudet att det måste finnas en dialog

  hänsyn respekt

  hjälper inte

  han kör på som han vill i stort och smått

  jag utplånar mig själv för att ge barnen en familj

  jag har talat om massor av gånger hur jag känner och varit tydlig . Det finns inga utrymmen för missförstånd. så hemskt man behandlar en annan människa så

  jag vill ge mina barn en familj men mår dåligt själv

  elak människa

 8. alicja.bekkewold.1@gmail.com says:

  Du är en man som är värt att lyssna på, tack för dina kloka ord! Gott nytt år till dig och familj.

 9. Linn says:

  Det ligger nog mycket i det, tyvärr så är det som allt annat här i livet inte så lätt att genomföra alla gånger. Man fastnar lätt och när man kör igång diskussionerna tar det tvärstopp för att någon alltid känner sig påhoppad eller inte håller med. Det är svårt när man är väldigt olika till sitt sätt och man ska ha en bra diskussion om saker och ting. Jag känner mig iallafall rätt låst i det läget men det får väl jobbas på 🙂 gott nytt år 🙂

 10. Angela Friberg says:

  Alltid lika inspirerande att läsa din blogg Pigge. Gott nytt år på er

 11. Kerstin Flensburg says:

  Mycket rakt på sak och äkta
  Tack för dina ord jag delar det gärna

 12. Anders Kraft says:

  Kloka ord ! Gott Nytt År till er !

 13. Malin says:

  Bra!
  / Malin
  malinedlund.blogg.se

 14. Milena Sjögren says:

  Tack Pigge för dina kloka och viktiga ord! Önskar hela familjen ett GOTT NYTT ÅR!
  All ljus och kärlek till er! ❤️

 15. Criss Hagfeldt says:

  Mycket tänkvärt! Gott nytt år.

 16. Synnöve Kjerstad says:

  Tusen tack Pigge för en bra text. Första gången jag är här. Men absolut inte den sista.
  Önskar dig och familjen ett gott slut och ett gott nytt 2016.
  Kram från Norge.

 17. Annelie Hanebring says:

  Tack Pigge för dessa alla kloka sanningar🌟 Jag kommer att läsa denna text för min man och mina vänner på nyårsfesten, hoppas det är ok för dig. Har uttryckt så många gånger vad kommunikation är viktigt, öppenhet, att förvalta relationer på ett respektfullt sätt men upplever inte riktigt att det tolkas på det sätt jag önskar. Tänkte att jag ville på nyårsfesten ta upp djupet i ämnet vad tänker alla runt mig om 2016, drömmar, mål mm Men tänkte snabbt efter nej det blir kanske för mycket. Nu vet jag att så ska det bli😉😃 Gott Nytt Härligt 2016 önskar jag dig och din fam

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring