När entreprenörer tappar lusten…

30 maj
30 maj 2016

Pigge

Ibland blir man riktigt ledsen och så har det varit några dagar. Jag tror det har varit en massa saker som samlats på hög som gjort mig uppgiven. Det hela började med att vi byggt en lekplats till minne av mina barn som dog allt för tidigt. Jag har lagt en hel del tid på lekplatsen och varit med och jobbat med bygget som givit mig väldigt mycket bra energi, inte minst från alla glada och positiva människor som varit där med barn och barnbarn. Allt är byggt på egen mark och vi har bekostat allt själva, men vi låter allmänheten utnyttja den när de vill.

För några dagar sedan kom den första artikeln i lokaltidningen om lekplatsen och den handlade om en anmälan om svartbygge. Artikeln kom dagen efter att anmälan lämnades in och det innebär att anmälaren tipsade tidningen om detta för att skada mig. När det sedan visar sig att anmälaren driver ett av öns populäraste bagerier i Själsö så börjar jag undra om han är rädd för konkurrens. I vår planansökan för området söder om lekplatsen står det nämligen att vi vill bygga ett bageri i Brissund.

När jag ställde frågan till honom så bedyrade han att det inte har med anmälan att göra utan han är emot att turister kan komma att bo så nära honom. Han har nyligen flyttat hit från Stockholm och har byggt ett hus på sin tomt och nu vill han tydligen inte ha fler Stockholmare i området. Vi vill bygga fritidshus på vår tomt liknande de hus som hela Själsö, Brissund och Lummelunda är bebyggda med. Hans tomt ligger mer än femhundra meter från lekplatsen och kan inte störas av detta så det verkar konstigt om det är hans verkliga skäl till anmälan. Tack vare anmälan lyckas han få media att bli intresserade och inte minst när det är jag som är målsägare till anmälan.

Några dagar senare återkommer lokaltidningen med rubriken ”Pigges Lekplats skall bli en semesterby”. Detta är lögn och är exakt det samma som bagaren påstod – detta känns inte som en tillfällighet. Jag tror att människor använder sig av media för sina egna syften lite för ofta. Media är inte på något sätt dumma utan ser när något kan bli till kommersiella nyheter. I fallet lekplatsen så har jag/vi säkerligen mött 1000 positiva människor och en negativ och den negativa nappar media på och gör något stort av denna enda människas åsikter.

Lite för ofta har man framgång på ön genom att använda media i eget syfte då våra lokala medier har så stor genomslagskraft. Jag fick en gång en kommentar från dåvarande byggnadsnämnds-ordföranden om att vi håller på att förlora slaget om Hällarna. Det var sju insändare emot och bara en för vilket riskerade att leda till att Hällarna blir ett naturskyddsområde var hans kommentar. Det var så klart inte helt avgörande men det påverkade säkert många beslutsfattare.

I veckan pratade jag med några starka personer i Västervik som var väldigt besvikna för att deras ”Zlatan”, Björn Ulvaeus bördig från Västervik, har tröttnat efter sju års väntan på att få bygga sin marina och hotell som skulle vara ett lyft för stan. Människor med andra agendor har försökt stoppa hans satsning så som de försökte på Gotland när han skulle etablera sig här. Nu slängde han in handduken vilket har fått flera andra starka personer att överväga om de ska lämna sin hembygd som man tidigare krigat för. En av dessa har bestämt sig att sälja och gå vidare vilket blir ett tapp för kommunen. När vi entreprenörer brinner för något ser vi förbi alla problem och vi gör ofta underverk för vi har kärlek till våra projekt. När vi blir ledsna och uppgivna så går det inte att jobba i en sådan miljö och då ger vi upp.

Idag fick vi reda på att Spendrups ger upp för att de har blivit så besvikna och ledsen på sättet de tagits emot och sättet man vinklar deras satsning. Jag vet exakt hur Johan Spendrup och de andra känner sig. Det är hemskt att vi inte kan fatta ett beslut och sedan stå för det utan att de på olika sätt tillstöter problem som gör att den lilla trovärdigheten som fortfarande finns för Region Gotlands handlingskraft pulvriseras totalt. Region Gotland är vi och för att vi skall ha en framtid på ön så måste vi hjälpas åt och följa de som styr. Som det är nu så verkar det som om ön fjärrstyrs via media och politiska utspel från olika partier och tjänstemän som har helt egna agendor så att allt blir en enda röra. Detta skadar trovärdigheten både för ön och Region Gotland. Vem vill satsa på Gotland när man får skit för att man vill satsa här och när beslut sällan fullföljs.

När planen för bryggeriet blev klar så sade jag ”vi flyttar” och såg då en fördel med hur vi skulle kunna ha campingen på Norderstrand öppen året runt och investera tvåsiffriga miljonbelopp. Därför var jag och träffade den planansvarige för nio månader sedan och då kom vi överens om att vi skulle lämna in en idé om vad vi ville och sedan skulle han återkomma omgående med vad som krävde en ny plan och vad som troligen skulle kunna rymmas i ett förenklat planförfarande. Förra veckan hade vi ytterligare ett av många möten i frågan och då har de ännu inte kommit fram till hur de ställer sig i frågan. Vi vill vara med och utveckla ön i den riktning som alla vill men det går inte att få besked inom rimlig tid vilket de inblandade skämdes för på sista mötet.

Min teori är att på små orter får man inte växa sig för stor. Vi är några stycken på ön med fel efternamn som gör att våra ärenden alltid tar extra tid. Heter man exempelvis Hansson, Werkelin, Hellström eller Kuylenstierna så bevakas våra ärenden extra noga i pressen och då blir tjänstemännen och politikerna rädda och så tar ärendena extra tid. Detta har accepterats inom regionen i många år. Åke och Pelle skämtade bort problemet. Janne Björinger var beredd att göra något åt det då hans linje var att alla skulle behandlas lika, men fortfarande behandlas inte alla lika vilket inte är okej.

Jag skäms för hur vi behandlar entreprenörer och förstår samtidigt varför de lägger ner sina satsningar. Både Spendrups och Ulvaeus brinner för sina projekt och ser självklart nyttan både för region och sig själva. Tyvärr är vi lite för många som håller på att tappa tron på det vi håller på med, vilket några gillar och andra tycker är trist. Jag är övertygad om att majoriteten vill att dessa båda entreprenörer ska få bra förutsättningar för sina satsningar, men det är en liten skara som är duktiga på att göra sig hörda vilket gör att de indirekt styr för att media har en löjligt stor inverkan på samhället.

Jag tror inte mitt exempel med lekträdet och grannen – som tack vare en egen plan fick ut en del negativ information om trädet och det jag vill skapa, är unikt. Jag tror att hans anmälan är väldigt svag och att han egentligen struntar i vad anmälan leder till, då han redan fått media att skriva skit om mig och detta projekt. Han har fått mig att ägna en massa tankar till detta och han har fått mig att tappa lusten vilket inte händer så ofta.

Jag tycker att man borde tillsätta en haverikommission med en extern konsult och undersöka de senaste havererade projekten på ön och försöka ta reda på varför detta har skett. Jag är övertygad om att vi har de bästa förutsättningarna att leva på ett mycket bra sätt på Gotland, men att vi själva är våra egna värsta fiender. Vi har många duktiga människor som lämnat ön därför att det helt enkelt inte går att bedriva verksamhet här. Fråga alla dessa varför de lämnat ön! Jag har frågat många och det är inga kul svar man får. Samtliga av dem har ställt frågan om varför jag är kvar och den frågan ställer jag mig också idag.


Dela med dina vänner!
18 svar
 1. Ann Lindholm says:

  http://salaallehanda.com/nyheter/nyheter/1.3939654-storbedragerska-lurade-viltstrak

  Har du tips om boende till detta gäng som blivit lurade

 2. Anna says:

  Heja dig Pigge! 😊
  Har upplevt samma sak som hemvändare, sticker man ut får man inte jobba kvar. Har nu ett eget projekt på gång på ön, tydligen enda chansen att kunna försörja sig här när man är modig o vågar stå upp för sig själv.
  Men ge inte upp! Du har mycket kvar att ge än!

 3. P-O says:

  Irriterande och tärande. Kör på nu Pigge!

 4. Carina says:

  Heja Pigge. Förstår om du tappar orken. Men vet att du hittar den igen. Du har gjort och gör mycket bra för den här ön. Jag vet av egen erfarenhet hur det är att kämpa i motvind. Vet också att det bara behövs en liten pust av medfys, så hittar man farten igen. Därför vill jag ge dig en riktig storm av medvind. Kör hårt, mot alla stofiler som står i vägen. Du har många fler som står på din sida. Heja, Heja

 5. Annelie Lindblom says:

  Osmakligt! Om det inte vart för er Werkelinare hade inte Gotlands turism varit det det är idag! Sträck på er! Framför allt du Pigge är guld värd! Stor eloge till dig o din driftighet! Fortsätt! ⭐️

 6. Mari Nilsson says:

  Jag säger då det!! Det finns ett ord som får mig att må riktigt illa…….AVUNDSJUKA! Alla ni som blir utsatta för det sträck på er för då har ni nåt som andra åtrår men aldrig får. STYRKA!! Gotland har nog börjat bli lite föööör kaxigt.Visst är det speciellt o vackert här men inte till den milda grad att man måste förlora sin värdighet.Väl mött alla!

 7. Sarah says:

  Jag vet inte så mycket om Gotland och dess svågerpolitik, men jag kan försäkra dig om att du inte är ensam. Som relativt nyinflyttad Stockholmare till en mindre ort i Dalarna med lovande och ständigt växande besöksnäring upplever jag liknande hinder. Alla är släkt med alla, och kusinerna sitter som tjänstemän i kommunen och tycker både det ena och det andra.

  Det är mycket svårt att få igenom diverse ärenden, och det tar en oerhört lång tid. Att man bidrar med befolkningstillväxt, kommunskatt, arbetsplatser och innovation är inte särskilt intressant när man går emot strömmen och vågar vägra dalahäst och kurbitsmålningar i sin verksamhet.

  Ett flertal oerhört driftiga och kunniga företagare (och diverse högre chefer för medelstora och stora företag) lämnar då de inte finner sig till rätta i småstadsidyllen. Det gäller inte bara själva företagandet, utan i allra högsta grad även privat. Få infödda är öppna för outsiders, både vuxna och barn. Det är som gjort för utanförskap, frustration, och en växande känsla av uppgivenhet och kraftlöshet.

  Tack för att du delar med dig av dina tankar. Du hörs långt utanför region Gotland, och igenkänningsfaktorn är hög.

 8. Rut Larsson says:

  Du är en fantastisk människa! Jag har läst din bok. Jag är full av beundran!! I ”himlen” har du många stjärnor. Du har oxo rätt att bli trött och du delar bara din energi om du känner för det. Inget som någon kan kräva av dig, Du ger av din godhet.

 9. En mindre entreprenör says:

  Grymt bra skrivet. Stå på dig och låt inte andra pissa på dig! Den svenska avundssjukan kan vara en smärtsam sak och att falla in i negativism pga en enda person är lätt hänt, men tänk istället på ALLA som nyttjat dina verksamheter och idéer.

 10. Christian Grünerwald says:

  Heja Pigge stå på dig.
  I slutändan är det en demokratifråga som berör oss alla. Tjänstemannaväldet är för starkt så kanske dags att vi startar ett entreprenör parti på Gotland.

 11. Klantis says:

  Alltså jag håller med… Vi har bott på Gotland bara knappt 4 år och under den här tiden har jag upplevt hur allt påminner Sovjet här. Alla människor ska vara lika, alla ska tänka likadan och ingen ska sticka ut. Sticker man ut för mycket eller har man framgång då blir alltid någon som klagar, anmäler eller gör allt möjligt för att få bort de goda, bra ide. Och bara för att det ska inte skilja från det gamla, traditionella. Vadå förändringar, det ska vara på samma gamla sätt, som vanligt.

 12. Robin Mårdh says:

  Kan inte annat än att påpeka min samsyn i vad du säger, Entreprenörskap är något att uppmuntra och stötta men man hör upprepade gånger hur regionen ska krångla och hota för att inget ska hända. så även mot lantbrukare som jag närmast kan relatera till via min far.

  Man kan undra i definitionen utav entreprenörskap vad exakt det är som skrämmer regionen och får dem att agera på så många gånger oförståeligt och orimligt sätt.

  Entreprenörskap kan definieras som ”förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter”. Entreprenörskapet får någonting att ändra riktning. Nya infallsvinklar hittas och utvecklas. En entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt. källa:wiki

  Dock vad gäller gnällspikar i allmänhet så utgör dem oftast en väldigt liten del, dem gör bara ett himla liv som lätt kan vara missledande och smutskasta ens syn på alla i dess närhet i min uppfattning.

  Stå på dig! Du är otroligt värdefull för Gotland och vi bör vara mer stolta och stöttande över att ha starka individer som kämpar otröttligt för att utveckla varumärket Gotland och samtidigt skapar arbetsplatser!

 13. Joa Lindkvist says:

  Du har gjort mycket här på ön. Och du har gjort en hel del bra grejer som kanske även gjort någon avundsjuk, för att dom själva inte kom på att göra det, vilket är inspirerande för dom. Alla unnar dig framgången med en bra idé. Flyget och båten är bara två exempel på dina fantastiska projekt som många är glada över.

  MEN, 😊, Bagarn är inte ”jante”, som många drar till med för att förklara och försvara, han gör inte detta för att skada dig och han är inte en sur, avundsjuk eller negativ person. Även om det känns uppgivet för dig just nu.

  Bagarn är en skön snubbe!
  Pigge är en skön snubbe!

  Joa i Brissan/Visby

 14. Renee Johansdon says:

  Pigge ge inte upp du behövs för Gotlands överlevnad och jag skäms för hur dem behandlar dig men vi är många som ber dig från våran hjärta du behövs och är älskad mer än motsatsen glöm aldrig det. Förstår samtidigt att du ställer dig frågan varför du stannar kvarz

 15. Lena Ulrica Rann Uhlin says:

  Jag är helt på din linje Pigge. Om vi ska överleva måste vi få folk att komma till ön!. Många tycker förändringar är besvärligt. Det innebär inte att man ska hindra dem som har förrnåga att göra något nytt.
  Men som f d kommunpolitiker så vet jag hur ängsligt och försiktigt beslut kan tas….om de ens meddelas……

 16. Mika says:

  Du är så grym Pigge! Underbart med nytänk o våga drömma och satsa! Så lät att bli en måltavla i alla missunsamma och bakåtsträvande människor. Ge inte upp!! Lekplatsen och pannkaksträdet är ju helt underbart! Tänk om flera skulle kunna vara så kreativ a i sin sorg. Kramar och all pep som krävs för att du skall orka gå vidare som entreprenör och Pappa. Mvh Mika

 17. Ullis says:

  Pigge du e så bra tycker jag…
  Gör så att du blundar ett tag
  Tar några djupa andetag
  Andas så ett tag,
  Tar ett steg framåt
  Öppnar ögonen
  Skakar av dig
  Det som hänt
  Och går vidare..

 18. AH says:

  Håller med dig Pigge i detta, det är något som genomsyrar hela Region Gotland. Inte bara när det gäller entreprenörer, utan har man väl valt sida då går det inte att ändra sig hur tokiga beslut man än tagit inom regionen. Har själv råkat ut för samma sak i flera år trots att jag inte heter Hansson, Werkelin, Hellström eller Kuylenstierna. Men jag har ifrågasatt personer på höga poster inom Regionen och fått lida för det. På samma sätt som jag tror andra fått göra. Det är dags att städa upp inom Regionen och för guds skull tänk efter vid nästa val vem/vilka ni vill ska sitta vid makten på både riks och lokaltnivå. Det är hög tid för en förändring och nytt tänk nu.

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring