Blogg om ständigt lärande och fördelar med detta

14 jul
14 juli 2016

Vattenransonering

Man lär sig av livet varje dag. På Gotland har det varit extrem lite nederbörd vilket innebär att vi har vattenbrist och måste hushålla extra mycket med vatten. Myndigheterna har inför ransonering vilket innebär att man inte får fylla pooler, vattna gräsmattor, med mera och ingen får dispens. Från måndag kommer man även sänka trycket i ledningarna för att vi skall spara ännu mer. Fördelen är att jag och många fler får förståelse för hur de flesta i världen har det. Vi tar för givet att det finns dricksvatten i kranen och använder dricksvatten till att bada i, spola toaletter eller köra diskmaskin/tvättmaskin vilket är helt galet. Självklart borde vi ha två ledningar med vatten till varje hus där en innehåller dricksvatten och den andra håller lite sämre kvalité som vi skulle kunna använda till toa, bad, tvätt mm.

Dubbeldusch och lite extra kärlek

Dubbeldusch och tvätt i ett

Dubbeldusch och tvätt i ett

Jag och Monika tar detta på största alvar och dubbelduschar samtidigt som vi tvättar kläder. En fördel med detta är att duschstrålen är ganska liten och det blir då väldigt intimt och mysigt. Vi har en del gamla slogans som vi tänkte återanvända i renoverad form. ”Varannan dubbeldusch” skall vi uppmana människor till och den skulle kunna fungera som en raggningsreplik på krogen. Ev känns den lite stulen men så blir det ibland: ”Skall vi gå hem och spara lite vatten genom att dubbelduscha?” Ev skulle vi även kunna låna en slogan från VISITA och uppmana till Dubbeltvätten.

För mycket IT-strul

IT-strul överallt…

Förra veckan började mindre bra med att våra IT-system krånglade både hemma och på jobbet. Hemma så ballade både wifi och tv ur mitt under fotbolls-EM och efter att tre olika tekniker varit inblandade och jag lagt ca fyra timmar på att förstå att jag inte förstår så löste det sig. På jobbet så arbetade en tekniker som en galning och än galnare blev jag då vi har gjort oss så beroende av IT-lösningar som bara skall fungera. Där var det tre olika saker som passade på att gå i strejk samtidigt vilket man på temat återanvända och renoverade slogans, borde kalla trippelstöten.

IT-bedrägerier i den högre skolan

Under tiden som teknikern sliter med att få ordning på våra grejer så kommer ekonomitjejen och frågar när hon får kvittona på den senaste utlandsbetalningen som det var så bråttom med. Jag står som ett frågetecken och funderade på om det var något jag glömt. Tyvärr visade det sig att en bedragare har använt min mailadress (hur nu det går till ) och skrivit till henne från mig och bett henne att betala en faktura på allt för mycket. Hon skriver tillbaka och får svar av samma okända människor via min mail att det skall betalas omgående och att jag kommer med underlag nästa vecka. Bedragaren hade sådan tur att hon var på semester så hon fixade detta på distans då hon var helt övertygad om att det var jag som skrev till henne. Detta blev en dyr lärdom för oss båda och en löjligt bra timpenning för bedragaren som ligger i klass med vad Zlatan har i timmen. Att råna banker och rycka handväskor måste vara lika löjligt idag som att försöka skrämma bort ett gäng Hells Angels med vattenpistol. Det måste vara en lukrativ marknad när man såhär enkelt via IT-bedrägerier kan kvittera ut stora belopp med hela världen som arbetsfält samtidigt som risken att åka fast är minimal.

Lita inte på avsändaren

Jag vill passa på att varna för hur lätt det är för en bedragare att skriva till någon i din närhet och på mottagarens skärm så läser hon din mailadress och tror då givetvis att det är du. Bedragaren mailar inte från den adressen, utan det ser bara så ut på din skärm och när du svarar så går mailet till bedragaren som egentligen har en helt annan adress. Vansinnigt enkelt och antagligen löjligt bra timlön och tydligen helt omöjligt att spåra. Så lärde vi oss lite mer om datasäkerhet och kreativa banditer.

Gotlandsbåteffekten är större än vi vågats hoppas på!

Gotlandsbåten

Gotlandsbåteffekten är till och med större än jag i min vildaste fantasi kunnat hoppas på. Nu får man leta ordentligt efter den företagare som inte märkt skillnad sedan Gotlandsbåten etablerade sig på ön. Almedalen har slagit alla tidigare rekord i besökare och troligen även i omsättning. Jag vet flera företagare som under försäsongen haft ökningar med närmare 50% tack vare den nya konkurrensen som nu råder över Östersjön. Gotlandsbåten skulle erbjuda fler stolar och sänka priserna ordentligt, vilket man har gjort med råge. Prissänkningarna har till och med blivit större än vad vi kalkylerat med. Det innebär att vi som kör färjorna behöver köra över fler passagerare än det var beräknat från början, för att kompensera det lägre snittpriset. Det var många som inte trodde att utvecklingen låg i logistik och pris, utan trodde att det var marknadsföringen det hängde på. Ön har egentligen haft en löjlig låg utveckling de senaste åren i antalet sommarbesökare. Bevisligen hänger det ihop med kapacitet och priser. Tänk på hur ön skulle sett ut om denna konkurrens startat för tio år sedan med en årlig ökning med minst 5% per år i stället för knappt 1%. Då skulle vi haft 50% fler besökare idag vilket skulle gett ön helt andra förutsättningar.

Ett av Europas största och mest uppskattade lekträd

Jag lever ett väldigt behagligt liv i harmoni med min fru och barnen. Hemma på tomten jagar vi varandra med vattenpistoler och båda tjejerna klättrar i icke godkända klätterträd utan EU-sand och mår bra av detta. Jag började bygga en lekpark för barnen som inte har något av den bomull som omgärdar många av de trista lekparker som oftast byggs vid bostadsområden.

Lekträdet är en lekpark som jag fick idé till då ett av öns troligen största träd blåste omkull efter 140 år. Jag fraktade trädet till en bit mark som jag har på området där vi bor. Nu är det ett av Europas största och roligaste lekträd som fått nytt liv i vågrätt position. Av ett gammalt träd, lite gungor, mängder av gamla däck, hängmattor, lite rutschkanor och några snickare så har jag skapat en minnesplats till mina killar som föräldrar och barn älskar att leka i.

Lekträdet

Ur den idén kom årets roligaste projekt: pannkaksträdet!

Pannkaksträdet en lite för stor succé!

Pannkaksträdet

Lekträdet har så många besökare att vi var tvungen att bygga en stor parkering för att kunna ta emot alla besökare. När Monika fick stänga ner sitt företag på grund av allergi så har hon nu öppnat upp pannkaksträdet i stället, där kan familjerna köpa en picknickkorg med pannkakssmet och tillbehör och sen grädda sina pannkakor över öppen eld, vilket har blivit en succé. Tyvärr går det så bra att hon inte har tid att vara ledig när hon egentligen har lediga dagar, utan hon måste i stället hoppa in och stötta upp. Inte nog med detta, utan jag måste också jobba som vaktmästare i samma företag utan ersättning. Jag funderar på om jag kan gå till facket och försöka få hjälp den vägen? Någon form av ersättning får jag men den skulle inte accepteras av facket och framför allt inte om det varit en kvinna som var tvungen att jobba mot sådan ersättning. Men som entreprenör klagar jag absolut inte utan ser nog nya spännande möjligheter även med den kärlek som delas ut efter arbetstid.

Alla kommer till oss på ön och det skall vi utnyttja

Strömstedt och Ledin

En av kvällarna under Almedalsveckan var jag åter i landshövdingens trädgård och denna gång inbjuden av Samhall, Elit Hotell samt Länstyrelsen. De gick ut med att det var Almedalens viktigaste mingel och när jag såg vilka som kom så var det nog också så. Där träffade jag de flesta från näringslivstoppen i Sverige. Det är få tillfällen där man annars kan boka upp tider eller få så snabba svar på frågor som vid en sådan här tillställning. Klockan 21.45 när alla minglat, druckit ett eller två glas vin och blivit bjudna på oförskämt god mat, samtidigt som Niklas Strömstedt och Tomas Ledin precis avslutat sin akustiska konsert. Då smyger sig en Svensk sommar-nöjdhet in och precis alla har sänkt garden och är helt avslappnade i den gotländska sommarnatten. Det är just i den stunden det går att boka möten och sno till sig 15 minuter från personer man aldrig når i normala fall. Vi är några stycken som verkligen tog vara på tillfället. Nästa gång tillfälle ges till samma sak är på torsdag då Länsstyrelsen och Cicci bjuder in till sommarfest, då får vi inbjudna åter möjlighet att knyta nya spännande kontakter som ofta leder till nya jobb och projekt på ön.

Vad lär man sig av detta?

Livet är fullt av möjligheter och det gäller att våga fånga dem i flykten. Det är också viktigt att våga ta initiativ och framför allt ha kul. Vem vill inte hänga med kul tjejer och killar? Ha en kul och spännande sommar där framtida förändringar hänger helt och hållet på dig och att du vågar prova nya vägar, smaker, vänner eller sätt att visa din käraste uppskattning på nya sätt. Det är aldrig för sent att prova nytt!!!

Njut av varje dag då vi inte vet vad framtiden har för överraskningar.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring