Slite står inför en förvandling

05 feb
05 februari 2017

Vårt paradis!

Det känns som om vi har landat i paradiset på Koh Lanta. Det är lite svårt att sätta fingret på vad som är så bra, men det är så klart en kombination av klimatet, aktiviteterna, enkelheten och livsstilen som gör att man trivs extra bra. Här möter man dagligen nya människor och det har nästa blivit en sport att äta middag med nya människor varje kväll. Det är många svenskar här, vilket bara är positivt och gillas av barnen och även av oss.

Äventyrsstig för de modiga

Idag sprang vi på en gotländsk dansbandsprofil och troligen världmästare på att fixa lucior, i alla fall på Gotland. Glad som den speleman han är gör det honom till en av Gotlands mest positiva och mest erfarna blivande pappor. Sköna avslappnade diskussioner med honom och frun, samt många andra, om allt och inget gör att dagarna bara rinner iväg och så skall det väl vara när man befinner sig i paradiset.

Aktiviteter är framtiden

Thaiboxning-skola för alla åldrar.

En av de viktigaste anledningarna för Koh Lantas framgång är det stora utbudet av aktiviteter, vilket ligger i tiden. Alla stora researrangörer gör allt de kan för att övertrumfa varandra med aktiva resmål. Här har Slite på Gotland en unik chans med sitt stora utbud av anläggningar som knappt utnyttjas till 50 procent i dagsläget. Resurser för mer än 200 miljoner finns redan investerat och skall bara fixas till och kompletteras lite.

Tidningsläsande, tobak och socker

Volleybollskola för alla.

På grund av lite för mycket träning så är det träningstopp två dagar och det blev i stället lite mer promenerande och nyhetsbevakning för min del. Vi fick idag besök från en gemensam vännina som lämnade lite riktiga papperstidningar vilket alltid känns extra lyxigt. Om någon skulle ha uppfunnit papperstidningar idag så skulle den antagligen förbjudits omgående av miljöskäl. Men på grund av vanor så fortsätter människor att läsa och slänga tidningar dag efter dag vilket visar på vad dåliga vanor kan få oss till. Inte undra på att de där vanorna med socker och tobak är svåra att komma åt, när vi inte ens kan sluta läsa tidningar på papper.

Saknar 20–30 miljoner i omsättning

Jag har läst ifatt lite om hamnen i Slite och den omtalade gasledningen. Nu är det tydligen beslutat att det Karlshamn tackar ja till uppdraget att lasta ut dessa rör till den ryskägda gasledningen, medan Region Gotland väljer att tacka nej. Tyvärr blir detta ett avbräck för hela Slite, som skulle haft nytta av den omsättning som skulle kommit med projekt. Jag tror att vi i Slite kan göra något bra av detta i alla fall, om nu Peter Larsson kan se till att Slite får del av de pengar som han skall fördela på ön, som kompensation för att staten stoppade den här möjligheten för Slite att få extra intäkter på några tio-tals miljoner.

Missad affär

Jag har under en längre tid förhandlat om köp av en stor turistanläggning i Tofta som för några veckor sedan förkastades. Meningen var att vi skulle rusta den och omgående bygga en ny modern åretrunt-öppen livsmedelsaffär/ bensinmack mm. Tanken var även att investera i en stor stugby och en modern camping när planen var klar. Det senare beräknade vi till fem års ledtider. Våra idéer räckte inte till och nu blir det andra entreprenörer som kommer att lyfta Tofta i stället.

Slite kan bli nummer ett

Med lite besvikelse och en del revanschlusta i kombination med logiskt tänkande, tror jag att vi kan göra Slite till besöksmål nummer ett efter Visby. Slite till skillnad mot Tofta, har möjlighet till året runt-säsong och det behövs bara några miljoner till för att få ordentlig fart på Slite. Slite har en mycket fin strand, dock inte så stor och känd som Tofta, men med så mycket mer service runt omkring. Slite har även många fastboende ungdomar som skulle kunna bli en resurs i ett aktivt fritid projekt. Slite har även en fungerade infrastruktur med ledig kapacitet vilket är väldigt viktigt.

Slite ställer om och kompletterar

Slites fina strand

Slite har alltid varit känt som industriorten bland gotlänningar där Cementa och Geab varit de stora arbetsgivarna. Nu har Geab lämnat Slite sedan några år men Cementa står stabila kvar. Någon större tillväxt i antalet anställda är troligen inte att vänta och därför så har Slite satsat på turism där aktiv fritid står i fokus. Vi har själva satsat närmare 100 miljoner i Slite för att vi tror att Slite är en plats som kommer att utvecklas. Här finns en riktig året runt-infrastruktur med post, bank, systembolag, livsmedelsaffärer, små butiker och några restauranger. Här finns mängder av aktiviteter som i många fall är är färdiga och i några fall kräver lite mer investeringar.

Ge Slite utveckling chansen!

Jag tror att vi kan fylla Slite de flesta helger som ligger utanför vecka 26–33 d.v.s. vecka 34–25 om vi får lite hjälp. Låt Slite bli ett experiment där 2/5 av de 50 miljoner överlämnas till Slite utveckling. Dessa 20 miljoner skall omgående växlas upp med privata medel och andra officiella pengar till det tredubbla. Då kan Slite drar nytta av sin infrastruktur och sitt läge på norra ön. Inom fem år är målet att 70 procent av alla helger vara fyllda av aktiviteter där 200–500 människor kommer till Gotland och Slite för att de vill ha aktiviteter och vill mötas. Slite skall vara centret för aktiv fritid på Gotland och stå för denna dragningskraft till Gotland.

En önskelista som gör Slite till vinnare

Ishallen behöver leva året runt med is och ett isolerande idrottsgolv som snabbt och enkelt kan läggas på. Ishallen behöver kompletteras med några beach volleyboll-planer som värms upp med hjälp av överskottsvärme från Cementa. Det behöver byggas 2–3 st paddeltennis-banor.

Cementa-hallen behöver en ansiktslyftning och Slite bion måste rustas upp så att den går att använda som en mindre kongresshall. Förutom detta behöver vi starta ett utbildningsföretag som utbildar eventarrangörer. En två-årig utbildning med studenter som bor och lever och deltar i denna utveckling för Slite. Det behövs även lite mer boende och campingen måste uppgraderas samt att nattbussar måste gå på sommaren.

Säljkraft till Slite hjälper hela ön

Ihop med detta behövs det två stycken året runt-säljare som inom fem år skall nå målet att fylla Slite med 200–500 besökare 2/3 av årets helger. Detta skulle skapa jobb långsiktigt och en investeringsvilja i Slite. På så sätt kan Slite bli den ort på ön som får flest gästnätter efter Visby/Västerhejde.

Slite = livskvalitet

Må bra i Slite!

På detta sätt så skapar vi ett extra ben som hela norra Gotland kommer att se effekter av. Det kommer att växa fram 10–20 nya året runt-jobb per år, under fem år borde det kunna bli 50–100 nya jobb tack vare att man vågar. Se Slite som ett experiment där människor tar ansvar för detta på plats, på det sätt som man alltid gjort på mindre orter. Slite kommer då att bli etta efter Visby regionen i antal gästnätter och Sverige får ytterligare ett gott exempel på hur man tillsammans kan utveckla mindre orter. Slite kommer tack vare alla dessa aktiviteter bli den ort på ön, som efter Visby och dess närområden, kommer att ha störst tillväxt framöver. Unga människor kräver aktiv fritid och är beredda att pendla. Avstånd på 30 minuter till t.ex. Visby är inget för dem som kommer från Stockholmsområdet. På det här sättet blir Slite ett samhälle med livskvalitet dit människor kommer att flytta.

Det handlar om mod och tillit

Bara man vill ifrån Visby-centreringen, vågar låta Sliteborna skapa sin egen önskelista och slussar över de pengar som hör hemma i Slite, så kommer det att bli succé. Slite i kombo med aktiviteter och entreprenörskraft ligger i tiden. Jag är väldigt gärna en del av Slites utveckling då jag tror att våra kunskaper kan göra skillnad där och jag tror vi är välkomna att vara med där på riktigt. Frågan är nu om de styrande vågar tro på den lokala kraften som finns på norra Gotland eller om allt skall hamna i Visby.


Dela med dina vänner!
2 svar
  1. Alexandra says:

    Har bott i Slite sedan jag var 1 år gammal, alltså i 27 år. Det jag saknar med Slite är ett bra gym likt dem i Visby. Men den största saknaden är ett inomhus bad med bl.a äventyrsbad, aktivitetsbassänger och avslappningsbad. Detta skulle locka folk att åka hit även på jullov etc. sportlov och bo i drömstugorna som mestadels står tomma ifrån hösten o framåt. Jag o min son skulle garanterat köpa ett årskort.

  2. Allard Jakobsson says:

    Slite har färjeläget och det finns färjeläget i Lettland och på Ösel någon borde skaffa en färja så skulle det bli lite fart på Slite det är det som fattas

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring