Fördelen med att tillåta fel är att människor vågar och med mod kommer framgång och utveckling!

21 mar
21 mars 2017

Livet går ut på att njuta ihop och bygga broar med dem man gillar!

Jag är nu åter från paradiset på Koh Lanta där vi trivs likt fisken i vattnet. Stränder, mat, klimat, aktiviteter människor m.m. är inte enskilt bättre än på andra ställen, men sammanlagt har allt ett stabilt högt läge och så knyter skolorna ihop föräldrar och barn och blir som ett kitt som gör att människor möts på riktigt.

På Koh Lanta har man tid för möten och då blir det riktiga samtal vilket alltid är spännande. När jag förra gången berättade om att vi har det bra på Koh Lanta fick jag ett syrligt svar från en kollega på ön som ville antyda att jag inget gjorde, ”men på Gotland slet man i verkstaden”. Tydligen förstod han hur bra det är i Thailand, då han enligt uppgift har befunnit sig i vårt paradis en tid. Det är skönt med människor som alltid kan ändra sig och inser att det är okej att tänka om och prova nytt!

Det är bra att vi gör fel på Gotland ibland

En annan sak som är skönt är att även Region Gotland gör en del fel och att man inser att det inte är farligt att våga ta beslut. Fel blir det nästan alltid i någons ögon, men mest fel blir det oftast när man inget gör.

Att göra fel är en rättighet och något vi inte skall vara så rädda för. När nu Region Gotland går i täten och vågar göra en del fel, så kan så klart vi som bor och verkar här också göra ett och annat fel! Detta borde ses som en möjlighet kanske särskilt på Gotland där lite för många gärna pekar finger åt dem som vågar och inte lyckas varje gång.

Att det blir fel är okej och det måste finnas grader av fel där man måste kunna se att felen är av mindre betydelse. Där kostnaden för att göra om och vad man vinner på detta inte står i proportioner till vad man eventuellt vinner.

Livet handlar bland annat om att våga.

Jag tror inte att någon skall vara rädd för att göra lite fel. På vårt jobb strävar vi efter att det skall vara lite tempo och att minst 80 procent blir rätt. Det innebär inte att 20 procent måste bli fel, men att vi tillåter alla att fatta beslut och att det är okej att det blir lite fel ibland, vilket det i alla fall blir. Om vi eller Regionen skulle sluta göra fel så skulle jag inte vilja leva här. Det måste vara tillåtet att allt inte blir precis hundra, för då vågar människor agera. Motsatsen vill jag inte ens tänka på! De enda fel jag inte kan acceptera är när man gör samma fel fler gånger.

Högsta lönen-listor

Jag pratade med en polis som berättade att varje gång som chefredaktörerna publicerar listor på de som tjänar mest i lokaltidningarna, så ökar risken för inbrott med flera hundra procent för just dem på listan. Förra året var det tre på Gotlands-listan som fick påhälsning av tjuvar. Här kan man fundera på hur länge chefredaktörerna i riket skall fortsätta och publicera detta? Det kan man väl kalla för upprepade fel? Det verkar som att de resonerar som så att ”det lär inte drabba mig och de får allt skylla sig själva och tåla ett och annat inbrott” enligt en strikt jante-regel.

Jag frågade en gång varför media inte pekade ut vem det var som sålde knark på skolgården till skolbarnen på grundskolan när han var dömd och man visste vem detta var. Då ville media skydda knarklangarens familj genom att inte namnge honom. Det är tydligen skillnad på folk och folk och vad de skall tåla.

Vi vågade flyga

Vi vågade satsa på ett eget flygbolag trots att många var väldigt skeptiska och det blev en fantastisk succé till slut. Men det kunde lika gärna blivit en stor flopp, då pengarna var slut och flygbolaget vi hyrt in gick i konkurs. Tack vare vår inbyggda entreprenörskraft lyckades vi vända en given katastrof till en grym succé. Skillnaden kan ofta vara hårfin mellan succé och fiasko.

Premiärturen för Gotlandsflyg. Ulf Adolfsson, Meg Tivéus, jag, Lillemor Arvidsson.

Om vi inte lyckats lösa två galna dygn 2001 så skulle alla besserwissrar pekat finger åt oss och skrattat åt idioterna som trodde att de kunde starta flygbolag trots att de inget visste om branschen. Och för oss var det själva grejen att vi inte skulle veta något och framför allt inte göra som alla andra i branschen. Vi blev vinnare och var det enda bolaget som visade vinster varje år i 10 år! Detta tack vare tro och mod att gå vår egen väg!

Idag är det ännu en underbar dag där Gotland känns som ett annat paradis där vinterskruden är på väg ut och vårkänslorna spritter i kroppen.


Dela med dina vänner!
© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring