Grannsämja förstörs lätt av byggplaner

15 jun
15 juni 2017

Alla barns lekplats, till minne av Max och Charlie.

En lite för populär lekplats 

Grannar är en del av livskvalitén och viktiga för trivseln. Där vi bor har vi haft en väldigt bra sammanhållning. Alla hälsar på varandra och man stannar och pratar om det mesta. En gång om året har vi bjudit in alla grannar för en grannfest där vi grillar lamm och som mest var vi nästan 140 personer.

För några år sedan när vi grävde för en del byggnation blev det en massa grävmassor över vilka vi anlade en liten pulkabacke av, som sedan fick en rutschkana. Som ett minne av mina killar, som dog i tsunamin, har jag sen byggt en lekpark för traktens barn runt denna kulle vilket varit uppskattat. Denna lekplats har blivit så populär att barnfamiljer från hela ön åker till Brissund för att leka, vilket är mindre populärt hos vissa grannar och här har något gått snett. Sedan två år håller vi på att planlägga vår tomt vilket regionen godkänt men som vissa grannar är helt emot. De bebygger sina tomter men skall inte tillåta mig att bebygga min vilket jag har svårt att förstå.

Alla får tydligen inte bebygga sina tomter

När den blev så populär började min fru att hyra ut picknickkorgar med speciella stekjärn så att gästerna kan grädda pannkakor över öppen eld, vilket snabbt blev en riktig succé.

Pannkakor på G!

Det kan vara så att det blivit så populärt att vår granne som driver ett av Visbys populäraste caféer 2 km bort, har bestämt sig för att pannkakorna skall bort. Han ”vill inte ha några stockholmare i detta område” som han skrek till mig. För han skrek att ”han själv just flyttat hit (från Stockholm) och då vill han inte ha turister runt knuten”. Om han är allergisk mot turister eller om han inte vill ha konkurrens kan få vara en öppen fråga. Han har dock lovat att vi han skall förhindra att det byggs på min tomt oavsett om det är hus eller lekplats. Att han har bebyggt sin tomt och att andra bygger på sina tomter, verkar inte spela något roll. En annan av våra grannar bygger betydligt tätare med fyra stora hus på sin tomt vilket jag tycker är charmigt och tillför energi till området. Jag har svårt att tro att caféägaren har agerat emot detta.

Vårt bygge är en vattendelare

Idag kom en man fram till mig och berättade att några går omkring med en lista och vill ha påskrifter mot våra byggplaner. Mannen var förbannad och emot att vara emot våra planer. Just detta med listor och anmälningar leder sällan till några bra vibbar och någon skön utveckling för ett litet område som detta. När nu protestlistorna finns, brukar det komma anonyma anmälningar ganska omgående och sedan skall pressen tipsas. När den cirkusen är igång brukar det tyvärr vara svårt att hitta tillbaka till en bra grannsämja igen.

Att äga en utsikt över annans mark 

På Gotland är det inte ovanligt att någon köper en fastighet och då får för sig att de kan bestämma över andra fastigheter. Man får lätt för sig att man äger en utsikt och tror att man kan förhindra någon att bygga på sin tomt för att man vill att det skall vara som det alltid har varit. Detta slutar oftast med att i stället för att bygga så att de stör så lite som möjligt så blir det precis tvärt om. Det är inte ovanligt med skrivkunniga grannar som hindrar utvecklingen några år, men det slår ofta tillbaka den dagen som överklagande inte håller längre. Man skyller på diverse ovanliga växter och djur som man i sin iver att förhindra bygget använder som slagträ. Men när det gäller egna förehavanden så är man ofta mindre nogräknad.

Alla blir nedsmetade med sot 

Tyvärr sprider sig detta med överklaganden som en löpeld och det blir snabbt rubriker som slår upp likt eldsvådor från ett tidningspapper. Dessa lågor slocknar lika snabbt som de blossat upp och kvar är bara aska och alla som tar i den blir svarta. Så blir det ofta med grannöverklaganden också. Det slutar med två eller flera parter som inte hälsar eller pratar med varandra och efter mängder av år så vet inte ens familjerna varför de är svarta om händerna. Men svarta är de och det är svårt att tvätta bort.

Plötsligt finns man inte 

I mitt fall så ser jag att några av grannarna som tidigare gladeligen pratade med mig, idag tittar de bort som om jag inte fanns. Det känns lite löjligt men det är väldigt tydligt vilka som är för och vilka som är emot att vi skall bebygga vår tomt med stugor likt de andra fastigheterna i området. Räknar jag på tomt yta kontra byggyta så finns det många fastigheter som är betydligt tätare bebygga än de vi tänkt oss.

Om vi skulle ta och bygga en djurpark? 

Nu gör det inte så mycket att bygget drar ut på tiden då det här med pannkaksträdet är så kul att det gärna får hålla på några år till. Det känns till och med bra att grannen vill fördröja detta då pannkaksträdet är betydligt roligare än att bygga fritidshus. Det är som vanligt att man borde tacka alla de som jobbar emot en för de leder in en på nya spännande vägar. En av grannarna ville ha mer natur och det skulle kunna vara nästa steg på utvecklingen; att bygga hagar på marken så att barnen får träffa djur från bondgården såsom höns, lamm, kor, grisar, änder  m.m. Jag har inte tänkt på att det är en lantbruksfastighet förrän grannarna påminde mig. Mina tjejer är i en ålder där djur är viktiga och de skulle säkerligen vara som en dröm för dem att ha några djur.

Överklagan och anonyma anmälningar 

Ett problem med dessa utdragna planläggningar, som följer när grannar bråkar, är att man inte får bygga något permanent på platsen under tiden som planläggningen pågår. Detta kan ofta spela den arga överklagande i händerna då den som vill bygga ibland drar sig ur efter 3–5 års överklagande. Jag har lärt mig att alltid ha alternativ, då spelar överklagande inte så stor roll. I detta fall har vi byggt allt mobilt, vilket blivit lite dyrare men ännu roligare. Jag lovar att du antagligen inte sett ett utedass som är så fräscht som vårt. Värdet på marken blir sällan mindre värd, då det byggs väldigt lite på ny mark nu för tiden, så tiden jobbar för ägaren.

Tips till Byggnadsnämnden för att behålla grannsämjan 

För några år sedan ville jag att Byggnadsnämnden skulle skicka ut en skrift till alla berörda grannar till nybyggen. En lite bok där grannen som får besked om att det skall byggas uppmanas att inte skriva en överklagan i första hand, då dessa nästan aldrig leder till framgång långsiktigt. Men tar man en fika med grannen och pratar om vad man vill, så kan det hända positiva grejer där den som bygger tar viss hänsyn till grannen, vilket vanligen förbättrar läget radikalt. Nu blev det inte så men det är fortfarande inte försent att Byggnadsnämnden tar den bollen och bifoga en liten bok till bygganmälan.

Vi behöver värna nya spännande entreprenörer 

I vanliga fall är jag väldigt mån om nya spännande entreprenörer som vågar och när vi nu startar två nya caféer i sommar så vore det självklart att ta kontakt med traktens bageri, men under rådande omständigheter blir det inte så, vilket troligen båda parter förlorar på. Det är oftast bara förlorare på sådan här ganska löjliga konflikter som  till slut sotar ner alla inblandade. Till nästa år kommer vi att starta ytterligare caféer vilket gör det hela än mer trist.

Vi skulle bli en samlingspunkt  men blev en vattendelare 

Som en effekt av denna grannkonflikt kom bara en tredjedel av alla grannar på grannfesten förra året, vilket är trist och visar vilken vattendelare lekplatsen blivit. Vi som var på plats hade lika kul som vanligt och hur kul de hade som inte deltog, förtäljer inte historien. Eventuellt kan denna historia lära andra att ta kontakt med din granne och ta ett snack, så lär ni komma längre än med skriftväxling som sällan leder till mer än ännu mer elände. Jag hoppas att de som är missnöjda tar kontakt då jag i dagsläget egentligen bara vet en som med säkerhet är helt emot och skall stoppa allt. Med dialog går det mesta att lösa men då måste människor träffas, annars uppstår inte kärlek.

Trögflytande Fåröblod

Jag själv har Fåröblod i mig och det är ett envist trögflytande blod som aldrig glömmer, vilket jag ständigt jobbar med. Min farfar var något av de envisaste som Gud skapat och pappa min är eventuellt några procent bättre, men är ändå en av de envisaste människor som idag lever på ön. Jag jobbar för att på något sätt förbättra familjetraditionerna med några procent till.

Fåröblodet gör mig envis

Jag hoppas att mina barn har blandats med så stora delar av Monikas skånska och positiva blod, att envisheten halveras. Att vara envis har nog varit en överlevnadsstrategi på Fårö och är för mig en drivkraft likt sex eller pengar. När jag ser en målbild så fokuserar jag likt en målsökande robot och släpper sällan blicken före målet är nått.

Barn skall utmanas med spänning och glädje

Nu är målet att göra pannkaksträdet till en hit dit barn kommer för att röra på sig och släppa telefoner och iPaden. Vi har en generation ungar som behöver stimuleras till aktiviteter där musklerna får jobba så att konditionen kommer åter. På söndagar blir det fotbollsturneringar med killar, tjejer och mixlag. Övriga dagar från vecka 28  blir det olika aktiviteter där lekledare ordnar med stafetter, volleyboll, fotboll, skattjakter mm.

Välkommen till lek lite utöver det vanliga i sommar vid Pannkaksträdet.


Dela med dina vänner!
4 svar
 1. Örjan Folkeryd says:

  Helt fantastiskt… Kärlek föder kärlek hat föder hat. Vi har alldeles för mycket hat i vårt samhälle idag 🙂 mer kärlek så hade hela världen skuttat omkring.

 2. biggan says:

  Men vilken fantastisk lekplats!!!
  Bor tyvärr för långt bort men hade jättekul när vi bodde några gånger i Kneippbyn på 90-talet!
  Kram & lycka till!

 3. Bella says:

  Låter helt fantastiskt det du gör. Hoppas att allt går din väg. Ungar behöver vara ute och bli trötta och smutsiga!

 4. Leif says:

  Klart du skall utnyttja din byggrätt på det vis som passar dig

Ingen möjlighet att kommentera detta.

© Copyright - Piggebloggen - Produktion och inspiration: Stenströms Information & Marknadsföring